Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidim da se puno priča o tom Bernhardu, za koga ja prvi prvi put čujem, da budem iskren, ali ću ga svakako staviti na ovogodišnju listu za čitanje. Imam Pred penzijom u e-obliku. Može se ovo pročitati za 2 sata.

:heart:
Ja ti predlazem Bibliju, a posto si profesor engleskog (zar ne?!) onda jedinu ispravnu KJV, iako sam ja malo vise okrenuta romanizmima u engleskom jeziku.:heart:

Ja sam pocela da citam ( opet) Ostera i njegovu Mesecevu Palatu ( toplo je preorucujem Direktu, a isto vazi i za Nevidljivog jer
su u obe knjige glavni likovi studenti knjizevnosti na prvoj godini:D, samo su iz vremena Vudstoka, hipi pokreta, studenstkih demonstracija
(1968)) Medjutim, danas mi stigose Korekcije pa cu od sutra da krenem na citanje.

Ja sam pocela da citam ( opet) Ostera i njegovu Mesecevu Palatu ( toplo je preorucujem Direktu, a isto vazi i za Nevidljivog jer
su u obe knjige glavni likovi studenti knjizevnosti na prvoj godini:D, samo su iz vremena Vudstoka, hipi pokreta, studenstkih demonstracija
(1968)) Medjutim, danas mi stigose Korekcije pa cu od sutra da krenem na citanje.

Nee sutra! Sad sam stigla iz biblioteke s Nevidljivim i Njujorškom trilogijom. Moram to prvo. Rekle smo da ćemo Korekcije zajedno da čitamo...:(

Rajka svako malo imaš neke seksualne aluzije. Mislim, ovo je književnost, a ne erotika.

Ma pusti ti te knjige bez malkice erotike.
Nego imam preporuku i za tebe. Ima i erotike, ali i lucidnosti do neba.
Opet ovaj Oster i njegova Meseceva palata
Jamerikanci osvojili i Mesec ( a on je sam tada imao nekih dvajesikusurgodina, a i pise o tom vremenu) i on izmislja ( a nije bio jedini) kako je to sve laz
iz Holivuda i da je i Sirano vec bio na mesecu:zcepanje: Upozore ga da je Sirano izmisljen lik, on se seti da je tako, ali onda fantazira dalje i ubedjuje
ih da je stvarno bio na Meseciu i sta je sve tamo video.

Onda negde na sredini knjige jedan star , nepokretan i slep covek kome ovaj cita knjige prica studentu svoj zivot i kaze da je kljucan momenat
u njegovom zivotu bio susret sa Teslom. Onda na desetak stranica prica o Tesli ( ali stvarna), uglavnom se sve slaze sa onim sto mi znamko o njemu,
ali mi nismo znali ( barem ja ne) za histeriju koju je Tesla izazvao svojim pronalascima u Americi, on je bio superstar, njega su smatrali Bogom,
nekim nestvarnom likom sa onog sveta ili Marsa, Mesijom.
Tako lucidnog pisca kao sto je Oster ja zaista u svom zivotu nisam citala. Uglavnom je taj stari covek sa svojih 17 godina zivota ponovo sreo Teslu
( ali ne i zadnji put) i kada ga je Tesla pogledao , ovaj je shvatio svu prolaznost zivota i odlucio je da bude slikar.
Treci i zadnji susret je u Njujorku ( jopet), Tesla ima osamdeset godina i hrani golubove u parku, tepa golubovima i prica sam sa sobom.
I da, kaze da je Tesla bio Srbin:D

Oster uvek pise o Njujorku izgleda...
I ne samo o Njujorku, nego o momku koji studira knjizevnost, zna francuski, ima 20 godina, ( prvi ili treci semstar na Kolumbija univerzitetu) uvek stanuje
u istom delu Njujorka, godina dogodovstine uvek je 1967-1968, uvek se ide u Pariz, u Njujorskoj Trilogiji se i jedan lik zove Pol Oster,
znaci da pise o seb i svom vidjenu sveta u to vreme, mada su knjige pisane dvadesetak, pa i tridesetak godina kasnije.
I uvek se pominje sletanje na Mesec.:)

Tesla je tek pocetkom ovog veka ponovo postao aktuelan pa zato i psie o njemu.

Oster uvek pise o Njujorku izgleda...
Uvek je pola knjige Njujork, a pola Pariz ( uglavnom) tako da je zanimljivo.
Pa i Dostojevski je uvek pisao o Rusiji;)

- - - - - - - - - -

Ju, što me prepade (i mene ponekad zovu Rajka). Ja i seksualne aluzije, ma ajte molim vas...:zcepanje:
Ma i ja se uvek prepadnem jer me mesaju s tobom, narocito glede ove erotike.:D

Da li neko ume da mi objasni zašto ja po drugi put pokušavam da čitam i pročitam Osterovu "Proročku noć" i jednostavno odustajem na samom početku? :lol:
Da li je knjiga ispodvlačena od strane prethodnog čitaoca? Meni je, recimo, to dovoljno da mi ogadi celu knjigu, a za onog ko je to uradio bih bio spreman da izmislim vrlo kreativne metode torture.

Da li je knjiga ispodvlačena od strane prethodnog čitaoca? Meni je, recimo, to dovoljno da mi ogadi celu knjigu, a za onog ko je to uradio bih bio spreman da izmislim vrlo kreativne metode torture.

:lol: Ma nije bre, sama tematika je na prvi pogled zanimljiva, mislim kada sam pročitala o čemu se radi, bila sam ubeđena da ću moći
to da pročitam, ali jednostavno ne ide... Ne razlikuje se puno od prethodnih koje sam pročitala sa uživanjem, ali ne mogu dalje... :confused: :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back