Ako se izboris ( ali ne na silu) sa ovim romanom koji citas, skidam kapu.
Bernhard nije jednostavan za citanje, nije ni prijatan, kao sto je to recimo Pol Oster ili nas Saramago.
On nije ni tako omiljen , ja bih rekla da je cak i nepoznat jer je neshvatljiv ljudima van Srednje EUROPE
Taj njegov Auslöschung za mene je njegov najbolji roman ( mada ovaj tvoj o drvosecama nisam ni citala)
jer je bas u tom romanu sublimiran citav njegov opus, ali i njegov zivot.
On je stalno u strasnom konfliktu sa tom katolickom i nacistickom paradom koja postoji i dan danas i u Nemackoj, a narocito u Austriji.
Ljubavnik majke je nadbiskup, Ona ga je zvala " moj nuncij". Glavni junak je u Rimu , tamo dobija telegram da su roditelji i brat poginuli u saobracajnoj nesreci,
on to jako hladno prima, ali odlazi na pogreb i bas na tom pogrebu cerupa i raskrinkava i svoje sestre, roditelje, nadbiskupa, sve vazne likove iz tog
malog mesta koji su svi od reda prikriveni nacisti sa kojima on mora da se rukuje, da bude ljubazan a oni se nadaju da ce na pogrebu za vreme cele ceremonije
sijati nase nacionalsocijalisticko sunce, a ako nemamo srece padace nasa nacionalsocijalisticka kisa.
Sam naziv romana nemoguce je sa nemackog prevesti pa zato ovo " Brisanje" zvuci jako nevino i nevino, podseca na neku gumicu kojom brises slova ili brojeve,
a nije tako. Taj njegov naziv vise ima veze sa Holokaustom, izkorenjivanjem , lobotomijom, ispiranjem mozga ( kako bi se danas reklo)
,
Nego kad zavrsis knjigu iz mesta da pocnes Pol Ostera i njegov roman
Nevidljiv, ja sam zaspala tek u tri ujutru, nisam mogla da
ga ispustim iz ruke.
Kao kruna svega
jedna likinja iz romana odlazi na neko nemoguce ostrvo u posetu nekome , a posto su joj knjige i opsesija i profesija, u kuferu nosi Bernharda
Oster je mnogo prijatniji i jasniji, uzbudljiviji, tesko je za nekoga ko nije Nemac ili Austrijanac da razume ovu Bernhardovu strasnu satiru.
Edit: nija ga, nego nju ,knjigu nisam mogla da ispustim, da se ne pomisli da nesto drugo drzim u ruci u tri ujutru.