Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jutros u busu sam počela da čitam Seču šume- Bernharda. Je l' glavni lik retard ili pisac misli da je čitalac retard, pa svako malo ponavlja jedno isto iz prethodnih rečenica? Kakav stil...:think: Dobro, nije loše ako hoćemo da utvrdimo gradivo...:lol:
Mislila sam da je teži za čitanje...

Tako sve pise, polako, jos ces biti i odusevljena bas tim njegovim stilom pisanja.
Mozda bas nije lektira za bus:D

Istina.
Juče sam ustao, nešto, zaprepašćujuće dobro raspoložen. Voleo sam ceo svet i sve ljude. To me je jako uplašilo. Sati su prolazili, a ja sam i dalje bio nasmejan i pozitivan. Polako sam upadao u očajanje. Nisam imao rešenje za ovu, potpuno nepoznatu situaciju. Osetio sam tešku mučninu i iskonski strah, izazvan dobrim raspoloženjem. Kako izaći iz ovog pakla pozitivne energije?
Znam! Upalio sam TV i pogledao nekoliko minuta programa ispunjenog govorima srpske političke elite. To je to, vratio sam se u normalu. Zbogom dobro raspoloženje i pozitivna energijo. Zbogom neprijatelji mog detinjstva i mladosti. Opet sam onaj stari...

Danas bi joj već napisao. Hoćeš da se napneš? Nađi dečka...

Ma necu da ga trazim... nek on nadje mene! ;)
Da ne bude spam, jos uvek citam Svet posle rodjendana - Lajonel Srajver.
Ipak sam vise ocekivala od nje, mada je ideja romana dobra, ali ja ne volim te prevare tj. sta bi bilo kad bi bilo...

Poslednja izmena:
Jutros u busu sam počela da čitam Seču šume- Bernharda. Je l' glavni lik retard ili pisac misli da je čitalac retard, pa svako malo ponavlja jedno isto iz prethodnih rečenica? Kakav stil...:think: Dobro, nije loše ako hoćemo da utvrdimo gradivo...:lol:
Mislila sam da je teži za čitanje...

Nisam ni ja citala Secu shume, ali cu je uskoro citati. Seca shume i Heldenplatz njegova su dva najksandaloznija dela ( ovo drugo je pozorisni komad,
mada jedan kriticar rece da su njegovi romani vise pozoriste nego sto su to njegove drame)).

Elem, Bernhard nikoga ne stedi, mrtav ladan navodi politicare i zive i mrtve, Prvo izdanje knjige otislo je kao alva jer se poznati austrijski kompozitor
Gerhard Lampensberg ( ja ga ne poznajem, ali to nema veze) koji je bio i prijatelj Bernhardov, prepoznao u glavnom liku i tuzio je Bernharda za
uvredu casti pa je potraznja za knjigama jos vise porasla. Niej doslo do sudjenja, a ovaj je kompozitor kasnije rekao za Bernharda:

On je potpuno usamljen (outlaw) covek, zivi kao divljak, njegove reakcije, sve sto pise i radi, misli su jednog pustinjaka.

Nisam ni ja citala Secu shume, ali cu je uskoro citati. Seca shume i Heldenplatz njegova su dva najksandaloznija dela ( ovo drugo je pozorisni komad,
mada jedan kriticar rece da su njegovi romani vise pozoriste nego sto su to njegove drame)).

Elem, Bernhard nikoga ne stedi, mrtav ladan navodi politicare i zive i mrtve, Prvo izdanje knjige otislo je kao alva jer se poznati austrijski kompozitor
Gerhard Lampensberg ( ja ga ne poznajem, ali to nema veze) koji je bio i prijatelj Bernhardov, prepoznao u glavnom liku i tuzio je Bernharda za
uvredu casti pa je potraznja za knjigama jos vise porasla. Niej doslo do sudjenja, a ovaj je kompozitor kasnije rekao za Bernharda:

On je potpuno usamljen (outlaw) covek, zivi kao divljak, njegove reakcije, sve sto pise i radi, misli su jednog pustinjaka.
Jooj, pa da l' je i ova što se obesila postojala? :think:

Privodim kraju Mučninu. Da, padam na te egzistencijalističke fazone, definitivno. Šta je čovek? Koja je njegova misija? Šta je smisao postojanja?

Generalno, volim taj osećaj teskobe dok čitam knjigu i preplitanje krucijalnih filozofskih pitanja preko književnog izraza. To je magični svet u koji me je svojevremeno uveo Kafka, taj osećaj besmisla koji udara u same temelje postojanja ljudske vrste, to preispitivanje sopstvenog mesta u jednom izvitoperenom društvenom poretku...

Uglavnom, nastaviću sa ovim pravcem, možda sa Kamijem, možda sa Sabatom.

Kako odmiče roman, sve sam sigurnija da je ovo što si napisala istina. Satira iz beržere... :)

Moje preporuke od Ostera: "Sunset park", "Knjiga opsena", "Čovek u mraku". :bye:

Je l čitao neko "Proročka noć"? :)
Ne, barem ja nisam, ali cu sve citati sta je pisao.Sada citam " Nevidljiv" ( nadam se da je tako u prevodu na srpski),
malo neobicna ( doduse ne neobicna nego nekako drustveno neprihvatljiva) tema, a tema je incest

Medjutim tu nista nije odbojno, osim toga bas i ne ulati u neke detalje, monogo je zanimljivije ono okolo naokolo nego sam cin incesta.
I opet Njujork, ista meta, isto rastojanje.:worth:

Ove tri boldovane treba stignu svaki dan, a ovu Noc cu pogledam o cemu se radi.:)

Čitao sam Proročku noć. Nije me impresionirala. Mada, možda sam tada bio zamoren od Ostera.

Preporukama bih dodao i roman Nevidljivi.

Dok ja okom, a ti skokom:D

Necu je onda ni ja citati, ipak je to sve preterano.

Nevidljivi je jako prijatan za citanje, meni se najvise dopada ( nisam jos knjigu zavrsila) da se radnja desava 1967 ( hipi pokret) i
cetrdeset godina kasnije ( 2007).

Čitao sam Proročku noć. Nije me impresionirala. Mada, možda sam tada bio zamoren od Ostera.

Preporukama bih dodao i roman Nevidljivi.

Baš sam se pitala ko će mi odgovoriti da je čitao... :think: :lol:

"Nevidljivi" nisam čitala, a ni "Njujoršku trilogiju"... Ima vremena...
Preporučila sam ono što sam čitala, jedino sam izostavila "Zimski dnevnik".
Ne, to definitivno nisam mogla skroz da pročitam, jako mi je teško palo i odustala sam na početku.

"Proročku noć" sam krenula da čitam, ok mi je, ali mi je trenutno potrebno nešto mnogo opuštajuće, pa će i to morati da sačeka.

Dok ja okom, a ti skokom:D

Necu je onda ni ja citati, ipak je to sve preterano.

Nevidljivi je jako prijatan za citanje, meni se najvise dopada ( nisam jos knjigu zavrsila) da se radnja desava 1967 ( hipi pokret) i
cetrdeset godina kasnije ( 2007).

Šezdesetima se dosta bavio i u Mjesečevoj palati, recimo, ali mislim da je u Nevidljivom ležernije i šarmantnije opisao taj period, i pored mučne teme.
Levijatan je jedna knjiga kojoj bih se trebao vratiti. Čini mi se da nisam bio dovoljno koncentrisan kad sam je čitao. Slabo je se sjećam, a mislim da mi se dopala.

Šezdesetima se dosta bavio i u Mjesečevoj palati, recimo, ali mislim da je u Nevidljivom ležernije i šarmantnije opisao taj period, i pored mučne teme.
Levijatan je jedna knjiga kojoj bih se trebao vratiti. Čini mi se da nisam bio dovoljno koncentrisan kad sam je čitao. Slabo je se sjećam, a mislim da mi se dopala.
Ja cu te podsetim, to ce biti sledeca ( moja)
On je savrseno opisao taj period ( nezavisno od relativno mucne teme) i ja sam uzivala citajuci bas njegovo vidjenje tog vremena, a bio je jel svedok jer
jer iz generacije 68.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back