Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razmisljam i ja dosta dugo o citanju ``Satanskih stihova``.
Samo se bojim da je necu razumeti, ne znam zasto, ali imam neki otpor, a opet me intrigira.
Trenutno citam njegovu ``Carobnicu iz Firence``. Tek sam na pocetku, vidim da pise s dosta opisa...
Recenice su dugacke... samo da nije neka fatalna ljubav u pitanju.

Posteno:))
Cenim, jer kad sam je prvi put citala i ja sam se snebivala, ali sam bila u nekoj fazi kad su mi se dopadale filozofsko-religiozne "mantre" (ne mislim da je ovaj roman to, samo se "pravdam") i svoje licno poimanje "andjela" i "demona":)))
S ove vremenske distance mislim da je ustvari vrlo "ubojit" spoj fantazije i religije, prosto nedovojivo jedno od drugog, i mislim da cu bolje razumeti knjigu, na kraju krajeva, sama oprecna misljenja (da ne navodim Ruzdijevu sudbinu posle te knjige) meni su dovoljan izazov da pokusam ponovo, ovoga puta sam sigurna da cu razumeti na pravi nacin.
Probaj:)

P.S. Posle procitane "Duge" (pisala sam ovde) njedna knjiga ne moze da mi bude strasna i nerazumljiva, ono je bio kuluk, ali sam posteno iskulucila, kad krenes da kulucis a neces da odustanes, kuluci. Vidis, SAD kad razmisljam o toj knjizi shvatam jedno: Genije koji je blizak ludaku (dlaka ih deli) mogao je da pronkne u jos ludje likove, i samo to dvoje spojeno- a D.H.Lorens je to bio- moze da napise takav roman, ne znajuci ni da li ce ga zavrsiti na vreme, bolovao je od karcinoma,mislim da mu je to poslednji roman...

Poslednja izmena:
Završila Midlseks. 5 od 5.
Još uvek nisam napisala recenzijicu ali zaista sam uživala u knjizi, od prve do poslednje strane.

Danas sam imala sjajan ulov u biblioteci, već dugo nisam tako iščekivala da sednem i čitam ( sem možda sa Midlseksom).
Erlend Lu - Prohujalo sa ženom
Vasilij Aksjonov - Moskva kva-kva
Blez Sandrar - Moravagine

Uhhh, čim ručam , kafa i pravac terasa.
Planirala sam da čitam Mirandolu za ispit iz f. antropologije al će sačeka malo

Ima jedna tema na Filozofiji, imala sam nameru veceras da odem "tamo", ako ne veceras sutra, mozda tu pronadjes resenje za deo onoga sto te muci:)
Jednosavno, budi svoja, svi smo mi razliciti ali najbolje biti svoj, nije pozeljno na svakom mestu biti GLASNO svoj, ali, ako jednom odstupis, odstupaces cesto a onda vise neces moci da razlucis kad si svoja a kad ukalupljena u klise u kome se osecas sputanom i na neki nacin- izdanom...

Nadam se da si razumela,ali, bice mene jos ovde:)

Uvek govorim svoje misljenje i zelim da cujem tudje. Ako je iskreno i originalno cenim ga, ako je neko papagaj. Ne zameram mu. Nisu svi ljudi isti. Neko ce celog zivota biti lavica, kao ja, a neko ce celog zivota biti voluharica i ponavljace kako su mu rekli kriticari i profesori s fakulteta.

Pa, ta promena imena. Zasto? Kako?

On stalno piše i objavljuje, ali svaka knjiga mu je slabija od prethodne. Ova je još bila dobra, kakav je Ruski prozor, recimo.

E, taj "Ruski prozor" treba da let kroz prozor. Knjiga je uzasno glupa, kao i njegove ostale knjige, ali mislim da je on pre svega pucao na nerazumnu publiku, koja je nerazumno opijena svim i svacim sto dolazi iz te odvratne zemlje.

E, tako se ja osećam kad je Drašković u pitanju.:)
Počela sam danas Via Romana. I kako sam Vuk na promociji reče, ako je Nož bio prolog, ovaj roman je epilog. Meni se dopada.
Aj, mnogo gnjavis sa tim Draskovicem ( a ja sam Noz i Sudiju citala stvarno kada nisam ni razumela sta citam) pa cu se dam u trosak i cu
pazarim tu knjigu ( kolko vec iduce nedelje), a posle ce vidimo cija majka crnu vunu prede:zcepanje:

Prva knjiga njegova koju sam procitala ( a neces verovati na nemackom) je Slucaj Bremen, dopala mi se, onda sam nesto navalila na njega,
na kraju citala i taj Ruski prozor koji je bio neko davljenje.

Da, Ruski prozor je jedna od najdosadnijih knjiga koje sam pročitao u posljednjih nekoliko godina.
Meni su najbolji njegovi rani romani (Astragan, Hamsin 51).

E, tako se ja osećam kad je Drašković u pitanju.:)

Ne znam da li ću se ikad nakaniti da nešto pročitam od njega. Možda je on vrhunski pisac, ne kažem da nije, ali ne volim da čitam knjige koje su na bilo koji način ideološki ili vjerski obojene. Njemu je maltene svaka knjiga o četnicima i komunistima. Ako nekad napiše neku knjigu van te sfere, možda je i pročitam.

Ne znam da li ću se ikad nakaniti da nešto pročitam od njega. Možda je on vrhunski pisac, ne kažem da nije, ali ne volim da čitam knjige koje su na bilo koji način ideološki ili vjerski obojene. Njemu je maltene svaka knjiga o četnicima i komunistima. Ako nekad napiše neku knjigu van te sfere, možda je i pročitam.
Već nedelju dana niko nije kudio nekoga koga nije čitao, niti će. Bravo za vas. Ne sećam se da vas je to iko i pitao. Ako ste zaboravili kako glasi tema, podsetiću vas:
Šta ste poslednje pročitali, šta trenutno čitate.

Inače, postoji tema Knjige koje ne treba pročitati. Tu bi mogli da svrstate i pisce.

Verski su obojeni svi klasicari, uvek je tema "pakao,raj,cistiliste", prodavanje duse djavolu za spoznaju vecite istine, verski su obojene sve slike vrhunskih slikara,
jer su motivi iz Biblije. Nema tu pravila i niti vera niti ideogija cini pisca velikim ili malim.

Tako i ja osecam po pitanju Draskovica. Ne dovodim u pitanje njegov talenat ali sumnjam da zelim da ga citam.

S druge strane, priznajem, obozavam Hamsuna iako se njegovo politicko opredelenje kosilo sa svim mojim nacelima..no u njegove knjige nikad nisam videla kao manifest njegovih ubedjenja tako da...:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back