Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
And now for something completely different...[SUP]©[/SUP]

Završio sam Vonegatovog ''Plavobradog''.
Biografija izmišljenog slikara, Raba Karabekijana, pomešana sa hronikom njegovog života tokom tih nekoliko letnjih meseci dok piše ispovest. Radnja osciluje između prošlosti i sadašnjosti, dok se na kraju ta dva toka ne susretnu u dugo nagoveštavanom finalu.

Kurt ima neki bezbrižno duhovit ton, koji ne napušta ni u jednom trenutku. Tu i tamo bih poželeo da malo spusti taj balon, kada bi dešavanja u romanu verovatno dobila na jačini ako bi bila ispričana malo ozbiljnije. Ali Vonegat to neće, ili ne ume. On će radije da zagorča humor ironijom, a na čitaocu je da zagrebe ispod tog sloja i otkrije pesimizam i umerenu mizantropiju, Vonegatove zaštitne znake.

Da li preporučujem? Da.

Wild Child, obavezno javi o tom ''Vremetresu'', pošto sam razmišljao da ga uzmem.

Odlično opisano!
Mini prikaz Vremetresa, primljeno k znanju;)

stvarno treba svi da je procitate, ooodlicna je !

zov_andjela_gijom_muso.jpg

Da, to je fakat.

Ja sam banovana i ne mogu da koristim moj normalni nik, a sada sam promenila ime i zanimanje i ne znam sta je tu nehriscanski, ako se neko zove Cica. Ja Bibliju citam i postujem. Potpuno sam joj posvecena. Ja jesam hriscanka i moja dusa je cita, samim tim sto nikog ne vredjam, pa ni tebe, koji mene odbacujes od sebe. Moja dusa je velika i moje srce je ouno oprostaja za svakog. Ja citam Bibliju svakoga dana i sebe duhovno obogacujem, nikog od vas ne osudjujem zato sto je ne cita, ali osudjujem ljude, koji je vredjaju, jer je ona veoma znacajno delo, koje je temelj svetske knjizevnosti, i ma koliko danas svako pisao koje kakve gluposti i bezao od nje ili je vredjao samo spominjanje Nje je dovoljan znak, koliko je znacajna.

Zar ne rece da su te banovali jer si se malo zanela vredjajuci islam?

Na ovom forumu je zaista sve dozvoljeno,meni se kosa dize na glavi kada citam kakve se psovke,uvrede upucuju od strane
iskrenih hriscana ( pravoslavaca) u pravcu protestanata, katolika , a uglavnom u pravcu islama.

Ja izbegavam bilo kakvu komunikaciju sa tim pravim i iskrenim ljubiteljima Biblije a koji su danas u Srbiji
strasniji od najstrasnije inkvizicije. I naravno da ovo vazi , ovde i sada, iskljucivo za tebe.

Eh sad, ne čitamo svi samo mrtvake. To možda vi što čitate samo prave književnike. Ima nas jadova koji nismo toliko fini :lol:
( da se uzme u obzir šaljivi - donekle- ton posta)
Ne teraj jadnička odma:lol:
Mada me ovo što je okačio na prvu loptu ne privlači :lol:

Ma negde sam to procitala, opasno mi se svidelo ,pa sam ga i patentirala:D
Citam i ja ove sto jos mrdaju. Na primer Orhana Pamuka i uzivam citajuci ga:heart:

Dobro veče. Vidim da ste, izgleda, svi jeli nešto slatko večeras, pa ste puni energije. To je lepo.

Nora, hvala za trud u onolikom postu, mada, iskreno, i ti si se uglavnom vrtela oko stila ''Uliksa'', posejanih referenci, paralela, itd...
No, ključna rečenica se nalazi u jednom od ona 2 linka što je Honduras obesila:

Ako je tako - fino. To bi bio odgovor koji sam tražio.

Što se tiče pretencioznosti:

pretencioznost kaplje, curi i preliva se iz ove izjave.
Nemam ja ništa protiv pretencioznosti per se, jer ona ne mora nužno biti loša stvar. Ali, ne planiram u bližoj budućnosti da zagrizem u ''Uliksa''. Ostaviću ga teoretičarima i profesorima.

PS
''Pretenciozno'' nije moja omiljena reč. Moja omiljena reč u srpskom je: vukojebina.

Ništa ja tebe ne razumem, iskrena da budem. Izbegavala sam stil maksimalno, jer da sam o njemu govorila post bi se dobrano skrolovao. Pitao si ima li radnje, tj. šta ostaje kad se ogoli stil - ja rekoh. Da prepričavam mogu, ali sumnjam da si to tražio. Rekla sam upravo ovo što piše u toj ključnoj rečenici (iako ner mislim da je ključna): da je Uliks knjiga o malim stvarima koje čine velike, a to je najbliže koliko se moderan čovek može približiti epskim veličinama: spremajući doručak, odlazeći u bordel, praveći se da ne primećuje pismo ženinog ljubavnika, trudeći se da prećuti smrt sina svaki put kad se o tome povede reč...

Što se pretencioznosti tiče, veruj (ako hoćeš) da je ta Džojsova izjava i više nego skromna u odnosu na to šta je, zapravo u Uliksu uradio. Ovo govorim sasvim objektivno.
Navešću prost primer, onaj koji čak ni Paunović, prevodilac nije odmah registrovao pa se po tome, između ostalog, razlikuju CiD-ovo i Geopoetikino izdanje: Uliks je podeljen na 3 dela od kojih svaki počinje početnim slovom imena glavih likova: Stiven, Leopold i Moli. Nije li zamka (Džojs nije pisao fusnote, a ne postoji šansa da se to dogodilo slučajno)? Koliko god bilo sumanuto, veruj mi da poglavlja drugačije izgledaju kad ih čitaš sa ovom informacijom, iako je reč o krajnje nebitnom početnom slovu.Ti sad na ovo možeš da prevrneš očima, naravno, ali, to je samo jedan malecki detalj. Imaš čitavo poglavlje napisano u potpunost tuđim stilovima (tendencioznim podražavanjem), delove koji aludiraju na pojedine drame, političke natuknice koje su sve smeštene u porodilište, veliku kritiku hrišćanstva koja je skrivena koje gde...i gomilu neotkrivenog. U najmanju ruku, svako poglavlje je najmanje 3 odvojena romana, bez preterivanja.
A paralela sa nekim pevanjem Odiseje je SVAKO poglavlje Uliksa. Ako imamo u vidu da ovih prvih ima 24, a ovih drugih 6, i kad pogledamo bolje koja pevanja je izostavio, pa se onda zapitamo i zašto je baš tako - opet dolazimo do slagalice. Pa Šekspir, Bajron, Arijanci,...ma..

Rekla bih da imaš previše predrasuda, a priori krećeš iz hejta, a kako za 800 strana Džojsa treba dosta ozbiljnog čitanja, možda i jeste najpametnije da odustaneš.
Uostalom, Džojs je i sam govorio da njegov idealni čitalac mora ozbiljno da pati od insomnije, a moj profesor rimske književnosti je čitavim autoritetom stajao iza tvrdnje da je mentalno rstrojstvo osnovni preduslov za čitanje Uliksa.
Nećeš biti pametniji ako pročitaš, a ni obrnuto. Ipak, mislim da bi Begbedea drugačije shvatio da jesi. Naravno, ovo ne mora biti istina.

Неки од наслова који су преведени. Како то да не знаш, а продајеш књиге?!

Чекајући Годоа
Кратка проза
Малоне умире, р
Шапат мртвих, р
Молоа, р
Крај партије
Немушто, р
Како јесте, р
Изабране драме:
-Тада
-Крај партије
-Крапова последња трака
-Срећни дани
-Игра
-Ах, Џо
-Не ја
-Кораци
-Чин без речи

Evo ti nas najbolji sajt za pretragu knjiga
http://www.knjigainfo.com/

U pretragu ukucaj Samjuel Beket.I mozes videti da ima za kupiti samo Cekajuci Godoa.I ja za ovih pet godina koliko radim u prodaji od njega mislim da nisam imao nista drugo u prodaji od Cekajuci Godoa,a i to retko.Tu mi knjigu cesto i traze jer je lektira.
Evo ti sta mozes naci i u najvecoj srpskoj knjizari Delfi od Beketa
http://www.delfi.rs/st1pre/pretraga.html

Poslednja izmena od moderatora:
Ja sam čitala ovo izdanje - http://www.kucazasunce.com/detalji.php?p=3959
Inače upravo pročitah Hamsunovu Glad. Ne znam što pre nisam čitala skandinavke pisce kad sam ionako zaluđena Norveškom i Švedskom. Možda jer uopšte nisu zastupljeni u lektiri i školi. Sledeća stanica je Strindberg, samo da se odlučim sa kojim njegovim delom da počnem.

Procitaj MIsterije. Ako nadjes knjigu.

Inače upravo pročitah Hamsunovu Glad. Ne znam što pre nisam čitala skandinavke pisce kad sam ionako zaluđena Norveškom i Švedskom. Možda jer uopšte nisu zastupljeni u lektiri i školi. Sledeća stanica je Strindberg, samo da se odlučim sa kojim njegovim delom da počnem.

Strindberg je odlican,bolji recimo od Ibzena.Od njega kao i od Hamsuna mozes da citas bilo sta.

Od tih sto si pomenula da postuju Dzojsa,skoro svi su prosecni pisci.
Управо је Томас Ман прославио Џојса рекавши да је са Уликсом завршена историја романа тј. да после њега нема ништа више ново да се напише. Како видимо, грдно се преварио јер је роман још увек жив. Једини књижевни жанр који је још увек жив.

Zar ne rece da su te banovali jer si se malo zanela vredjajuci islam?

Na ovom forumu je zaista sve dozvoljeno,meni se kosa dize na glavi kada citam kakve se psovke,uvrede upucuju od strane
iskrenih hriscana ( pravoslavaca) u pravcu protestanata, katolika , a uglavnom u pravcu islama.

Ja izbegavam bilo kakvu komunikaciju sa tim pravim i iskrenim ljubiteljima Biblije a koji su danas u Srbiji
strasniji od najstrasnije inkvizicije. I naravno da ovo vazi , ovde i sada, iskljucivo za tebe.

Kako sam vredjala islam? Jednostavno, rekla sam svoje misljenje. Nisam nikog htela da ubijem, samo sam rekla da, ako im se ne svidja Evropa treba da idu u svoje pustinje i rekla sam da muslimani u Bosni jedu svinjetinu, cim niko ne vidi i dave se u alkoholu. Oni misle da je tako i u Saudijskoj Arabiji. Ja mislim da je islam religija beduina i da joj je mesto u Arabiji i Rysiji, posto su oni Tatari i ta se na njih lako lepi. Nikada nikom ne bih uskratila pravo na zivot, kao sto muslimani uskracuju pravo Izraelu i Jevrejim, niti bih ponizila ljudsko bice, ni zivo bice, kao sto oni ponizavaju zene. Molim te, nemoj sada da mi udaras kontraargument sa onim da su zene slabiji pol, pa muskarci treba da vode racuna o njima pa ih batinaju i zavijaju u one krpetine.
Moram da kazem da mi je neko hakovao nalog i ja sam trazila da mi se banuje nalog. Volela bih da mogu normalno da se registrujem, ali i ovo je normalno.

Kao što rekoh, some other time, some other place.

Za neke čežnje najbolje je da se nikad ne ostvare...:flert:

Razumem tvoju ceznju. Ja sam zaljubljena u jednog drugog dcka, mozda ce ti ceznja za mnom pomoci da napises neku ljubavnu pricu o idealnoj dragoj.

Да си читао Библију знао би да човек, управо, не сме бити млак: О да си студен или врућ! Тако будући млак, избљуваћу те из уста својих!
А ниси ни Достојевског пажљиво читао, јер би знао да је овај цитат ставио као мото једне своје књиге.

Ja citam Bibliju i toliko sam je procitala nda nisam vise vruca, nego sam Vrela. ;)

Ako si za, definitivno uzmi Hamsunovu ' Misterije'.
A knjigu ces lako naci, ima je u svakoj biblioteci malo bolje opremljenoj:)
Od Strindberga sam citala samo Inferno i bio mi je korektan ali sudeci po komentarima ljudi koji su procitali vise njegovih dela, mozda je bolje krenuti od neceg drugog:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back