Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali nikako da nam kazes koji ti je deo Biblije omiljen,sta nalazis vredno u tom delu i celoj knjizi.

Ja nisam neka sektasica pa da delim Bibliju. Sve volim u Bibliji. Postanak, Psalme, Apokalipsu, Evandjelja. Biblija je nedeljiva. Ta knjiga je sveta knjiga i u njoj nalazim utehu, zabavu, ljubav, srecu, iskrenost, lepotu, nekako dosta podseca na mene.
A sta ti mislis o Bibliji?

Sledi obećani prikaz Vremetresa :)

Vremetres je je stilski dosta drugačija od prethodnica.Uprkos autobiografskim momentima u njegovim prethodnim knjigama, ova predstavlja najpotpuniju sintezu fikcije i stvarnosti . Štaviše, ovo je pre autobiografija, kolekcija Vonegatovih misli sa elementima fikcije koji su ubačeni da bi sve to skupa izgledalo profesionalnije. Ona ima centralnu temu ali ne i radnju koja će se razvijati po klasičnim normama Nešto se stalno dešava ali se ništa konkretno neće desiti.
Vremetres, koji se dogodio 13 februara 2001 je ,kaže Vonegat, iznenadno zagrckivanje u prostorno – vremenskom kontinuumu koji je primorao sve i svja da rade u dlaku isto što su radili tokom protekle decenije, bilo dobro ili loše,po drugi put. Vratio je ceo svet natrag u 17 februar 1991 .
Prepliću se Kurtove uspomene , zapažanja i anegdote iz ličnog života sa životima fiktivnih likova ( kako sam Vonegat odlično primećuje, književnih karikatura a ne likova) koji se na svoj način nose sa ovim kosmičkim paradoksom i onim što sledi po njegovom završetku a u igri je još jednom i Vonegatov alter ego Kilgor Traut sa svojim sci- fi pričicama koje su uglavnom sve samo ne sci-fi .
Iako ne mogu reći da mi je ovo omiljena Vonegatova knjiga, sviđa mi se način na koji je upakovao svoju kritiku modernog doba, problematiku slobodne volje i preuzimanja odgovornosti pojedinca i društva za sopstvene postupke.. i dalje je ciničan, duhovit i neozbiljan iako na momente imam osećaj da se mučio sa ovom knjigom.
Mada, ja uživam da čitam Vonegata kako priča o bilo čemu...tako da ne verujem da bih ovu knjigu preporučila nekome ko nije čitao ništa njegovo...ili ko bar malo nije upoznat sa njegovim stilom i razmišljanjem.
Za sve ostale, preporuka:)

Uvek ja nešto kršim, jadna ja.
kalimero_36910.gif

Nema na čemu;)

Pa kad si iskljuciva, evo Ivan Vukadinovic, "Jeretici Agarte" fenomenalna knjiga, nas, mlad, i fantasticno pise, a ne ko neki tamo Konstantinovo raskrsce i ostale glupost!

хе хе хе
Баш је лепо овакву похвалу видети :cool:
Па шта рећи него хвала :D
Посебно кад сам већи баја од Дексе од Ниш :super:

п.с. Нешто ме нема из веома тривијалчног разлога. На послу се форум отвара ко од беде, а од куће ми није много битно... Ускоро роман из наше историје, па ће на пдф Историја бити пригодних тема ;)

Završila sam Izgubljeno lice Milke Knežević-Ivašković. Sve vreme je osećaj bio kao da sam na Krsti.:) Vidi se da ima Forum u malom prstu.:lol: U nekim opisima realnog života junaka, prepoznala sam sebe, ne bukvalno, naravno. Znam da će sada mnogi zaljubljenici u klasiku i filozofiju da vrisnu, ali, verujte mi, nećete se pokajati ako pročitate. Odmorite malo svoju dušu i telo, opustite se, ali ima šta i da naučite, nija ona baš tikva bez korena. Posle dve pročitane knjige, postala sam njen fan. :lol:

Iščitavam, ponovo, ''Okean zvuka'', od Dejvida Tupa.
Knjiga se bavi ambijentalnom i eksperimentalnom muzikom, pokrivajući period od kraja 19. veka (ekspresionisti, Debussy, Satie), preko eksperimentalnog džeza, plemenske muzike, musique concrète, začetaka ambijentalne muzike (Eno), pa sve do elektronske scene 80-ih i 90-ih. Ovaj put je čitam uz YouTube, što je idealan način.

Tup piše vrlo nadahnuto, pravi puno zanimljivih paralela i referenci sa drugim umetnostima i popularnom kulturom, a u svojoj karijeri vodio je brojne razgovore sa ključnim protagonistima te scene, pa se delovi tih razgovora mogu naći i ovde.
Jedina krupnija mana bi bila pomalo nejasna struktura pregleda, koja nije ni sasvim hronološka, ni sasvim tematska... To, i činjenica da je knjiga pisana 1995, pa vapi za nekim dodatkom, koji bi pokrio bar još 5-6 godina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back