Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Igrom slucaja zivim u gradu u kojem je Tolstoj rodjen i gdje je prozivio skoro citav svoj zivot. Ranije sam Tolstoja "poznavao" sam kroz njegove romane a otkako sam dosao ovdje saznao sam mnogo i o njegovom licnom zivotu. Bio je stvarno cudan covjek, neobican, cak i mracan, uglavnom neshvacen u svom vremenu. Prije mjesec dana sam prvi put otisao i u Jasnu Poljanu, njegovo grofovsko imanje pored grada gdje je bjezao od gradske vreve, uzgajao konje i pisao. Nevjerovatna ljepota. Sume, livade, staze... Sve tako uredjeno i brizljivo odrzavano tako da se stice utisak da grof Tolstoj jos uvijek zivi tu. Nedaleko od svoje kuce je i sahranjen, sam i bez ikakvog obiljezja.

Blago tebi :bye:

Igrom slucaja zivim u gradu u kojem je Tolstoj rodjen i gdje je prozivio skoro citav svoj zivot. Ranije sam Tolstoja "poznavao" sam kroz njegove romane a otkako sam dosao ovdje saznao sam mnogo i o njegovom licnom zivotu. Bio je stvarno cudan covjek, neobican, cak i mracan, uglavnom neshvacen u svom vremenu. Prije mjesec dana sam prvi put otisao i u Jasnu Poljanu, njegovo grofovsko imanje pored grada gdje je bjezao od gradske vreve, uzgajao konje i pisao. Nevjerovatna ljepota. Sume, livade, staze... Sve tako uredjeno i brizljivo odrzavano tako da se stice utisak da grof Tolstoj jos uvijek zivi tu. Nedaleko od svoje kuce je i sahranjen, sam i bez ikakvog obiljezja.

Да, мени је Толстој такође чудан, али добар писац. Ипак више волим Достојевског.

Zanimljivo :)
Kad te ne bi mrzelo da bacis neku sliku :think:

Zanimljivo :)
Kad te ne bi mrzelo da bacis neku sliku :think:

Nemogu nikako da smanjim tezinu slika. Teske su preko 3 MB i nemoze da ih ucita ovdje. Pokusavam sa programom PhotoScape ali mi nikako ne polazi za rukom. Hocu da stavim koju sliku iz Jasne Poljane i Tule mada je Tula sada veliki, savremeni, industrijski, zagadjenji grad dok je Jasna Poljana ostala ista kao u Tolstojevo vrijeme.

Nemogu nikako da smanjim tezinu slika. Teske su preko 3 MB i nemoze da ih ucita ovdje. Pokusavam sa programom PhotoScape ali mi nikako ne polazi za rukom. Hocu da stavim koju sliku iz Jasne Poljane i Tule mada je Tula sada veliki, savremeni, industrijski, zagadjenji grad dok je Jasna Poljana ostala ista kao u Tolstojevo vrijeme.

Treba ti samo obični program za pregled slika, recimo IrfanView. Odeš da resize/resample i odradiš šta treba.

Изображение 056.jpg
Изображение 063.jpg
Изображение 067.jpg
Изображение 081.jpg
Изображение 097.jpg

Uspio sam postaviti samo ovih par slika. Nekontam nikako ove programe za rad sa slikama. :confused:

Изображение 017.jpg
Изображение 039.jpg
Изображение 050.jpg
Изображение 083.jpg
Изображение 098.jpg

Evo jos nekoliko mojih slicica iz Jasne Poljane. Medju onim slikama koje sam juce postavio vidi se grob Lava Nikolajevica gdje je po sopstvenoj zelji sahranjen bez ikakvih obiljezja. Posto se pred smrt posvadjao sa zenom zabranio je da ih poslije smrti sahrane zajedno i naredio da njega sahrane pored njegovog najdazeg konja (koji je vec bio uginuo). Tako je i ucinjeno ali je mnogo godina poslije njegove smrti grobnica Lava Nikolajevica premjestena na ovo sadasnje mjesto tako da sada ne lezi pored konja.
Na jednoj od slika se vidi i dom grofa Nikolaja Sergejevica Volkonskog koji je bio deda po majci Lava Nikolajevica i prethodni vlasnik Jasne Poljane. Imao je samo jednu kcer koja se udala za osiromasenog plemica Nikolaja Iljica Tolstoja. Kada je stari grof Volkonski umro njih dvoje je naslijedilo Jasnu Poljanu ali su i oni umrli mladi ostavivsi 4 ili 5 djece (medju kojima i malog Lava) koje su odgajale tetke po Moskvi i Kazanju. Kada je Lav NIkolajevic odrastao vratio se na dedino vec zapusteno imanje u Jasnu Poljanu, obnovio ga i proveo tu citav zivot.
Ostalo su pejsazi sa toga veikog imanja od koga sam do sada obisao samo manji dio. Tu je naravno i kuca Lava Tolstoja ali mi je zbog necega nije htjelo ucitati iako sam je smanjio na par stotina KB pa cu mozda pokusati drugi put.

Preporučujem takođe od Mopasana novele "Krpačica stolica" i "Na selu", jako dobre.

Konačno sam pročitao celu zbirku, koja se sastoji od 23 priče. Mopasan, kao predstavnik naturalizma sa primesama kasnog realizma, oslikava život običnih ljudi iz nižih društvenih slojeva u Normandiji. Tako su oslikani prosjaci, đubretari, skitnice, usamljenici, likovi sa margine društva, a svaku priču može okarakterisati i neka ljudska osobina koju je uzeo u razmatranje. Tako je to u pričama "Moj stric Žil" poremećenost u ljudskim odnosima, u "Kanapu" malograđanština, u "Prosjaku" ljudska bezobzirnost, u "Burencetu" seljačka tvrdoglavost i lukavost, u "Đavolu" licemerje, u "Klošeti" naivnost, a u "Boatelu" rasizam u ondašnje vreme.

Sve u svemu, zanimljiva knjiga, koja drži pažnju i tera na razmišljanje, jer su pouke itekako primenjive u sadašnjosti. Preporuka.

Poslednja izmena:
Frederik Begbede je najbolje objasnio samog sebe ubrojavši se među pisce koji pišu za one koji inače ništa ne čitaju (za ostale su, kaže u ovom romanu, Gelasimov, Sorokin i Peljevin).

U pomoć, molim za oproštaj je još jedno ozbiljno kritikovanje modernog društva u maniru inteligentnog superstara. Roman je napisan iz prvog lica u vidu ispovesti pravoslavnom svešteniku, pred kojim dušu olakšava francuski lovac na supermodele, na službenom zadatku u Rusiji. Već je i ovo dovoljno da podseti na Lolitu, i podseća, ali Begbede ide dalje od Nabokova (na žalost, ne i stilski).

Fino poredi Rusiju i Francusku, još finije se sablažnjava nad potrošačkim društvom, priznajući da, iako svestan svih tih užasa, nema nameru da se odrekne globalnog ludila, već će sve svoje kapacitete usmeravati ka (materijalno - hedonističkim) zadovoljstvima ovoga sveta. Pravi i dobar osvrt na rusku književnost (i književnost generalno, a kako su nam ukusi, izgleda, slični, nisam sasvim kadra da procenim koliko ga objektivno ocenjujem - u dva romana koja sam pročitala izlistao je najveći broj mojih omiljenih pisaca, često aludirajući na mesta iz njihovih knjiga koja naviše volim). Svega i svačega se on ovde dotiče, čak i razlike između pravoslavlja i katoličanstva, antiteističkih pitanja, Putina (naravno) i Sarkozija, Adrijane Lime, Žan Pola Gotjea, Romana Abramoviča...a moralista je (ili bi bar želeo da jeste), pa su svi oni pod teškom ironijom.

Pametan tip koji vrlo dobro shvata svet oko sebe, samim tim je i ozbiljno nesrećan (nezadovoljan, ako vam se više dopada) i koji će, verujem, kad nam bude ispričao sve svoje kokainsko - klubsko - seksualne dogodovštine i taume iz detinjstva napisati roman ozbiljne književne vrednosti. Za sad je zabavan i može biti odličan poklon nekome u čiji ukus niste upućeni. Stoga i preporuka.

Umesto da počnem Parfem kako sam mislila, ja u biblioteci, vraćajući Barnsa, uzeh danas Knjigu o bambusu (Vladislav Bajac). Eto kakav sam karakter. Nekako me mamila sa specijalne police na kojoj im stoje, rekla bih, tek prispele knjige. Prijatna je za sada.
Što se Pulsa tiče, priče jesu dobre i čitljive, ali, uhvatila sam sebe da sam ih već zaboravila. Zbog toga više volim romane. Polako ali sigurno, Alhajmer mi dolazi u goste...;)

Umesto da počnem Parfem kako sam mislila, ja u biblioteci, vraćajući Barnsa, uzeh danas Knjigu o bambusu (Vladislav Bajac). Eto kakav sam karakter. Nekako me mamila sa specijalne police na kojoj im stoje, rekla bih, tek prispele knjige. Prijatna je za sada.
Što se Pulsa tiče, priče jesu dobre i čitljive, ali, uhvatila sam sebe da sam ih već zaboravila. Zbog toga više volim romane. Polako ali sigurno, Alhajmer mi dolazi u goste...;)

Mislite Alchajmer? :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back