Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juce poceo, danas zavrsio Lovac u zitu. Prvi put sam citao...veoma hvaljeno, opevano u pesmama, pominjano u filmovima. Kada je izaslo bilo je cenzurisano i ne znam sta sve. Sve u svemu, ok. Svidja mi se nacin pisanja, kako tece prica i vreme

I ja sam tu knjigu procitao relativno skoro pa se dobro secam radnje.Ja zaista nista ne vidim vrednog u toj knjizi.Jeste da je ona slavna,citana,da se prodala u preko 60 miliona primeraka,ali mislim da je nju proslavio najvise onaj ubica Dzona Lenona.Mozda nisi ni znao,ali ubica je rekao na sudjenju da je iz te knjige dobio inspiraciju za ubistvo.

Znam za to...kao i za jos jednog sto je pokusao da ubije ili je ubio nekog americkog politicara/drzavnika/licnost

Mislim da joj popularnost potice upravo zbot te cenzure 50-60 godina (onaj americki lazni moral gde su svi lepo verski uzdrzani od svega), provlacenja prostitucije, homoseksualnosti

slicno kao danas...dragulj medine? ili knjiga slicnog naziva sto je bila jako jako popularna pre 1-3 godina...a knjiga je nista posebno(koliko sam od drugih saznao)

i nije da sada uporedjujem lovca i draguljara..nego primer

Poslednja izmena:
Znam za to...kao i za jos jednog sto je pokusao da ubije ili je ubio nekog americkog politicara/drzavnika/licnost

Mislim da joj popularnost potice upravo zbot te cenzure 50-60 godina (onaj americki lazni moral gde su svi lepo verski uzdrzani od svega), provlacenja prostitucije, homoseksualnosti

slicno kao danas...dragulj medine? ili knjiga slicnog naziva sto je bila jako jako popularna pre 1-3 godina...a knjiga je nista posebno(koliko sam od drugih saznao)

i nije da sada uporedjujem lovca i draguljara..nego primer

Jos ranije,bila je zabranjena i prva knjiga Teodora Drajzera koja se zove Sestre Keri ili samo Keri. Ali ona je zabranjivana bez razloga.U stvari,Drajzer je bio levicar,komunista,zato je imao problema sa nadleznima.A inace ta i sve njegove knjige su ozbiljne.Nobela nije dobio samo zato sto je bio komunista.Jedan nobelovac,ne secam se koji,kada je dobio Nobela,rekao je da je umesto njega trebao da dobije Drajzer.

Dragulj Medine nije ništa posebno, ali nije ni toliko loša da je odbacuju svi a priori. Zabranjivana je isključivo zbog pominjanja Muhameda, nema veze što nije u lošem kontekstu. Jednostavno, vera im valjda zabranjuje da o njemu pišu. Predstavljen je skroz poztivno. Inače, tipična ženska knjiga, čak me raznežila njegova pažnja prema maloj Ajši.

Želeo bih da mi preporučite nekoliko knjiga... Dakle...

1. Da se radi o "ljubavnim problemima" :) , najprostije rečeno. :) Ali da je knjiga ozbiljna.
2. Knjiga o kockarskim dugovima (ili o dugovima uopšte) sa mračnom atmosferom.

U obe knjige mi je bitno da je glavni lik muškarac. Naravno, za obe stavke možete navesti više knjiga...

svi_mrtvi_iste.jpg

Ne znam koliko se ova knjiga uklapa u to što si zamislila.
Glavni lik radi u kockarnici. Okruženje mu je svedeno na problematične ljude i promiskuitetne žene...
Uspeva da upadne sam u svoju zamku..... interesantna knjiga.

Autor: Boris Vian

Nakladnik: Meandarmedia

Roman "Svi mrtvi iste su boje" priča je o Danu, koji nastoji pronaći svoje mjesto u zajednici u kojoj je od presudne važnosti boja kože, a on je miješanac što se ipak ne primjećuje, njegova koža ne odaje "crnu sastavnicu". Danov život počinje se komplicirati od dana kada mu dolazi čovjek koji se predstavlja za njegova brata i traži od njega novac, ucjenjujući ga da će svima razotkriti njegovo podrijetlo. U strahu da se to ne dogodi, Dan ubija "svoga brata" i zapada u niz nevolja...

Dragulj Medine nije ništa posebno, ali nije ni toliko loša da je odbacuju svi a priori. Zabranjivana je isključivo zbog pominjanja Muhameda, nema veze što nije u lošem kontekstu. Jednostavno, vera im valjda zabranjuje da o njemu pišu. Predstavljen je skroz poztivno. Inače, tipična ženska knjiga, čak me raznežila njegova pažnja prema maloj Ajši.

Ok je to za dragulj medine...mislio sam na sam taj pojam zabranjenog/nedozvoljenog/cenzurisanog od strane nekog...jer se tada u ljudima javlja znatizelja zbog cega je zabranjeno i svi to zele da saznaju. Dolazi do povecane traznje u ovom slucaja knjige, pa ponovnog stampanja, pa izvestaji na tv i reklamiranje na nekim tv programima. Sve to vodi do stvaranja nekog statusa knjige. Zabranjeno je najbolja reklama, iako u vecini slucajeva nije nista spektakularno, to je zabranjeno i samo po sebi to se izdvaja od drugih.

Kao kod dece kada kazete da se nesto ne sme...onda se javlja jako velika zelja za cinjenje zabranjene radnje

tako sam nesto mislio, kako je ispalo, ne znam

kupio sam mnogo knjiga u poslednje vreme ali zadnjih dana slabo citam jer jurim neke ribe.evo sta sam kupio:alijenista,spora smrt lusijane b,smrt i njeni hirovi,tigrova zena,komesanje odjeka i otmenost jeza.imam na spisku jos oko 20 knjiga koje treba da kupam.bas mi je krivo sto ne mogu da se skoncetrisem na citanje samo mi je vagina u glave

ja sam hteo da je kupim ali je mnogo skupa.nasao sam na netu samo u jednoj knjizari da ima biblija ali kosta preko deset hiljada din.ja kad bi imao te pare ja bi se ozenio

Kako ljudi lako nadju izgovor za svoje slabosti.Ja da ti besplatno dam Bibliju,ne bi je ti opet citao.
Tu knjigu mozes lako naci za 1000 din,a ako se potrudis mozes polovnu negde da kupis i za 200-300 din.Da odes kod neke sekte,ili pravoslavne crkve,katolicke,da zamolis nekog popa,kazes da nemas para,dali bi ti Bibliju besplatno.

Kako ljudi lako nadju izgovor za svoje slabosti.Ja da ti besplatno dam Bibliju,ne bi je ti opet citao.
Tu knjigu mozes lako naci za 1000 din,a ako se potrudis mozes polovnu negde da kupis i za 200-300 din.Da odes kod neke sekte,ili pravoslavne crkve,katolicke,da zamolis nekog popa,kazes da nemas para,dali bi ti Bibliju besplatno.
cole da ti objasnim,navikao sam da knjige kupujem preko neta i samo tako ih kupujem,ne znam sto bi biblija bila izuzetak.ne gori mi pod nogama zbog biblije.a na netu je vidis nema.ako si ti u stanju da prosis,molis i prostituises se zbog knjige,ja nisam

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back