Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pročitala sam Senku vetra pre možda 3 godine, ustvari mislim da sam je dobila za rođendan kao nešto što moram da pročitam jer je genijalno i td.
A i mene je kopkalo to što u Recenziji piše da je Safon novi Markes.

Uglavnom, ni M od Markesa, njegovih obojenih, dugačkih i višeslojnih rečenica, priča i obrta.
Od cele Senke vetra u glavi mi je ostao jedino stil pisanja-način na koji se nižu rečenice i sklapaju u priču. I nerviralo me što je sve pojašnjeno do najmanjih sitnica. Ništa nije prepušteno mašti čitaoca, razmišljanju, jednostavno ti se sve tako servira i objasni da ti znaš tačno šta i kako treba da zamisliš u svojoj glavi. Možda zato i odaje utisak knjige za tinejdžere.

Nekako mi se čini da ovakav stil pisanja potcenjuje čitaoca, samo to mi je zasmetalo u knjizi.

luciuss, pošto kažeš da te odbija popularno štivo da te priupitam šta misliš o Haledu Hoseiniju? Njega svi vole - i ''bagra'' i ''elitisti''...

Ja ga nisam citao.Videvsi ko ga sve cita,nisam hteo.Obicno se razocaram u te hitove.Citao sam dve od Koelja i video sam da je sranje.
Vrlo je malo ljudi koji poznaju knjizevnost i citaju prave stvari.Ja nesto nisam stekao utisak da oni citaju Hoseinija.

Mene na sajmu spopala neka baba kad sam uzeo u ruke "Lovac Na Zmajeve" (samo da proverim cenu xD) reče mi da je to odlična knjiga, najbolja , neću je ispuštati iz ruke, i tako u nedogled :D
Mislim, ja već imam tu knjigu ali neko hrvatsko izdanje pa mi se baš i ne čita, a imam toliko knjiga koje mi stoje na top listi... i sve iznad ove :mrgreen:

luciuss, pošto kažeš da te odbija popularno štivo da te priupitam šta misliš o Haledu Hoseiniju? Njega svi vole - i ''bagra'' i ''elitisti''...

Lovac na zmajeve nije losa knjiga, ono sto meni smeta nije knjizevne prirode vec knjizevnog politikanstva. Ukoliko izuzmemo momenat izdavanja kao i marketing koji je Hoseini dobio preko reda kako bi javno mnjenje kazalo "da, zgazimo talibane", knjizi se nema sta toliko zameriti.
Ne mozes pogresiti ako volis Markesa ali gde je tu hrabrost da medju prvima stanes uz nekog novog, po mom misljenju njuh za nove stvari zapravo govori koliko istancan ukus neko ima. Makar ja to tako vidim, recimo malo njih ce kazati da je Broh fantastican pisac ali kad se Markes pomene onda svi mudro klimaju glavom. Medju nama, ja bas njima ne verujem jer vuku proverene karte za ciji kvalitet su svi culi. Markes je neposredno pre izdavanja svog najveceg dela imao dug od 10000 dolara, Fante je preminuo obogaljen i da nije bilo Bukovskog koji je slucajno uzeo u ruke njegovo delo u jednoj biblioteci bojim se da bi bio posve zaboravljen, da ne nabrajamo redom sve koji su bili osporavani u neko svoje vreme. Imali smo i one koji su radili kao obucari a kojima je trebalo ulicu da damo sa sve najvisim pocastima. Da ne gresim dusu i ja sam u nekoj ranoj mladosti tako govorila, valjda te vreme promeni...

Obično se ne slažem sa luciussom, ali moram da kažem: i meni je vrlo sumnjivo kad se nekom knjigom oduševi (pre)veliki broj ljudi.

Nisam čitao Hoseinija, ne mogu ništa loše o knjizi da kažem, ali ima nešto u toj planetarnoj popularnosti što me odbija.

Ја сам прочитао Ловца на змајеве... За мој укус превише предвидљиво и типично стереотипно написано (из угла Американца (што Хосеини и јесте јер у Америци живи већ дуго)). Покушај шокирања читаоца описом јавних ликвидација и осталих грозних ствари у Авганистану/Пакистану ми се нимало не додпада; чини ми се као да подгрева предрасуде просечног Американца. Држи пажњу, али, искрено, нисам се осетио нешто продуховљенијим након читања.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back