Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da ne bih bio potpuno offtopic,citam Nusicevog "Narodnog poslanika" :)....Trebali smo da ga radimo u 2. godini,ali nismo,pa rekoh da procitam,kad vec imam vremena na pretek....No,htedoh da vas pitam,odgledao sam juce film "Basketball diaries",radjen je po istinitoj prici,a postoji i knjiga na osnovu koje je napravljen film.Knjiga je autobiografska i napisao ju je Jim Carroll...Da li neko zna da li te knjige uopste ima kod nas,ili je cak neko od vas ima,s obzirom da sam trazio po netu,ali bezuspesno...Hvala unapred. :)

Ja zaista nisam cula da je taj roman objavljen tj. preveden kod nas.
Pogledaj da li je ima na sajtu amazon. Jos ako vladas engleskim, super!!!
Ili preko e-bay-a.

Znaš kako, glup bi bilo da ja sad nešto prigovaram Paviću. Jasno je da je on imao svoj izraz, prilično originalan i mnogima zanimljiv. S druge strane, mom ukusu baš ne odgovara knjiga u kojoj ne znaš šta je krajnje složena i slojevita alegorija, šta je barokni ukras jezika, a šta se treba shvatiti bukvalno. Stvar dodatno komplikuje nekonvencionalna kompozicija romana-ukrštenih riječi (iako je osnovna teza da je svaki roman, zapravo, ukrštanje riječi po nekom novom obrascu tačna i upečatljiva). Ako ti se dopada njegov jezik, u nekom trenutku trebaš se oprostiti od svakog pokušaja da shvatiš priču (ako se to što se u knjizi nalazi pričom može nazvati), i možeš samo uživati u razbokorenoj magiji riječi. Ako, pak, smatraš da knjiga treba da ima jasnu glavu i rep, namučićeš se i, vjerovatno, ostati frustriran. Sve u svemu, čitao sam Hazarski rječnik prije petnaestak godina, čitao sam kasnije i neke priče, sada Predeo slikan čajem... Kapa dolje učenom profesoru Paviću, ali nisam siguran kada ću se, i da li ću se, njemu više vraćati.

Potpisujem, samo u zenskom rodu.
Nije Pavic za mene.

Što, mila, tako misliš?

Ne znam, miko, citala sam ga, ali nekako mi ne ``lezi``, ne mogu to da objasnim.
Razumem ga, ali... ali... ali... nismo ``kliknuli`` izgleda.
Necu mu se vracati, jer ``nemam vise vremena`` sto bi rekla nasa Desanka... imam jos toliko toga da procitam, a sve se plasim da necu uspeti :(
Ne znam da li jos neko ima to OKP.
Sto ne znaci da ga ne postujem kao pisca. Cak sta vise.

Procitah juce ``Neprimetne zlocine`` Giljerma Martineza, ali mi se vise dopala njegova ``Spora smrt Lusijane B.`` Mada je za mene, Martinez, otkrice godine...
Sada citam ``Krevet pored prozora`` - Skota Peka.
Interesantno je to da sam za ovom knjigom tragala (da bude, naravno, moja - jedno desetak godina) i onda sasvim slucajno odem na jedan sajt i kupim je!!! I sad je moooojaaaaa.
Kako ja uvek razmisljam unapred, posle nje sledi nesto za opustanje, uzecu Goricu Nesovic (radijsku voditeljku za one koji ne znaju o kome mislim), da se malo opustim, jer uz nju - ``prici nikad kraja``... :)

Poslednja izmena:
Прочитах Тврђаву Меше Селимовића. Морам да кажем да сам одушевљен, заиста ремек-дело. Књига после које човек постане духовно богатији. Изузетна (свевремена) прича о "малом човеку" и смислу или бесмислу људског битисања, у ствари, прича о сваком аспекту људског постојања. О стилу не треба трошити речи, свака реченица, свака реч пуна је значења. Изузетно, изузетно... клањам се човеку који је успео да напише овакву књигу.

Прочитах Тврђаву Меше Селимовића. Морам да кажем да сам одушевљен, заиста ремек-дело. Књига после које човек постане духовно богатији. Изузетна (свевремена) прича о "малом човеку" и смислу или бесмислу људског битисања, у ствари, прича о сваком аспекту људског постојања. О стилу не треба трошити речи, свака реченица, свака реч пуна је значења. Изузетно, изузетно... клањам се човеку који је успео да напише овакву књигу.
Ja obozavam tu knjigu.
I sve je tako kako si rekao.
Nisam odolela da ne prokomentarisem :)

E da... sad se setih, off topic je, a mozda i nije...
Dakle, da li je neko cuo za jedan stari stari stari roman...
Zamolila me je moja mama da sve vas pitam, mozda ce neko znati za roman koji se zove ``Nisa`` (ovo s nije s sa kvacicom gore tj. zadnje slovo nase azbuke, nego obicno s). ``Nisa``.
Moja mama se ne seca imena pisca, samo se seca da je u pitanju ruski pisac, mozda je neko cuo za taj roman?
Mnogo biste mi pomogli, a narocito mojoj mami, posto bih zelela da joj ga nabavim.
Moja mama se seca da je taj roman izlazio u nastavcima u dnevnom listu ``Politika`` pedesetih godina proslog veka, ludovala je za tim nastavcima... to je po recima moje mame lepa i dirljiva ljubavna prica...
Ako neko nesto zna, pomagajte moji mili i dragi!

Poslednja izmena:
E da... sad se setih, off topic je, a mozda i nije...
Dakle, da li je neko cuo za jedan stari stari stari roman...
Zamolila me je moja mama da sve vas pitam, mozda ce neko znati za roman koji se zove ``Nisa`` (ovo s nije s sa kvacicom gore tj. zadnje slovo nase azbuke, nego obicno s). ``Nisa``.
Moja mama se ne seca imena pisca, samo se seca da je u pitanju ruski pisac, mozda je neko cuo za taj roman?
Mnogo biste mi pomogli, a narocito mojoj mami, posto bih zelela da joj ga nabavim.
Moja mama se seca da je taj roman izlazio u nastavcima u dnevnom listu ``Politika`` pedesetih godina proslog veka, ludovala je za tim nastavcima... to je po recima moje mame lepa i dirljiva ljubavna prica...
Ako neko nesto zna, pomagajte moji mili i dragi!

Najbolje bi ti bilo da pronađeš Politiku iz tih godina. Na netu ima arhiva samo do 1941. g, ali siguran sam da u Politici imaju sve brojeve.
Bez toga, mislim da je nemoguća misija, s obzirom na to da ne zna ko je pisac. Originalan naslov možda je sasvim drugačiji. Možda je izlazilo samo u novinama, možda knjiga nikad nije ni objavljena...

Hvala quentine na ideji da i to pokusam, ne bih se ni u snu setila toga.
Moja mama je sigurna da se delo upravo tako zvalo, jer je ``ludovala`` za njim.
Bas juce posle podne je pricala sta je sve morala da radi da bi dosla do te strane na ``Politici``...
Off topic je mozda, ali hajde da tu njenu pricu podelim sa vama...
To su bile teske godine, posleratne... Moj deda je bio prek, strog covek i deca su vaspitavana veoma strogo, gotovo spartanski.
Novine se nisu smele pipnuti dok ih on prvi ne procita. Jednog dana moja mama je napokon dosla do Politike koju je otac vec iscitao i malo je reci - zaprepastila se kada je videla da nema nekih stranica novina! Jjurila je po kuci, trazila medju papirima za ``paljenje`` sporeta na drva, samo da bi videla gde je zavrsila ``njena strana`` sa sanjanom ``Nisom``... I nasla ju je... Otac je uzeo izmedju ostalih i tu stranicu i stavio je u cipelu da bi sprecio da mu se stopalo ne pokvasi... I sta je uradila moja mama... tada devojcurak... zamenila je papir, uzela vec skoro necitljivu, raskvasenu stranicu sa njenom ``Nisom``, dovela je nekako u red i ipak procitala ``sta se dalje dogodilo sa Nisom i Bahtiorom``... a tati je stavila drugu novinsku stranu u njegovu cipelu...

David Albahari "Cink".

Roman o priči, roman slojevite strukutre protegnute u tri sloja. Pripovedanje o ocu koji je umro, koji živi u sećanju koje se pomalje kroz nizanje redaka. Pripovedanje o boravku u Americi, sitnicama koje se događaju, uočene oštrim okom pripovedača, i pripovedanje o samom delu koje nastaje pisanjem. Sećanja, asocijacije koje žive kroz misli pripovedača, korz njegove redove usporavaju priču koja želi da se nastani u romanu. Redovi tužno govore koliko je bolno navići duh i misli na nečiji nestanak, koliko je snažno prisustvo u odsustvu, i koliko je unapred promašen svaki pokušaj da se zaboravi nečija smrt, da se zameni praznina koja nestankom nastaje.
Nižu se ideje, misli koje na mah opeku kao samaa surovost života, redovitog nestanka i traženja, jurenja za sobom. Pisanje o drugom, kao pisanje o sebi samom, traganje za spoznajom svog bića.
Otac je gubio mesto u ormanima, na policama, u ladicama pisaćeg stola, stvarnost odsustva je pokazala svu nestvarnost prisustva predmeta.Teška je ta borba koja se vodi između srca i stvari.
Srce naime traži stalne žrtve. Ali, da bi voleo, ne smeš ništa da poseduješ.
Misleći da gubimo, mi smo ustvari, dobijali; misleći da se branimo, mi smo se ustvari, predavali.Srce je ravnica, nema u njemu ni uspona ni padova, odnosno iam ih, ali je dužnost srca da ih
izjednačava. Tamo gde ima neravnina nema srca.

Nežan je ovaj nevelik roman. Podstiče mnoge misli da se otisnu u ponovni galop premišljanja, preispitivanja. Valja li što promeniti, krenuti ispočetka. A zna se da početak signalizira odustvo, i zaborav prošlosti.

''Заборављени врт'' Кејт Мортон (о томе сам већ писала на пдф Библиотека) и ''Љубав на Крфу'' Костаса Асимакопулоса (у оригиналу би било Река на Крфу, не знам што су превели овако, ваљда да привуку читаоце??), говори о животу српских војника док су били смештени на Крфу, њиховој патњи (пре свега због угроженог здравља), односима с локалним становништвом итд.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back