loki74
Ističe se
- Poruka
- 2.390
Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualu-Sreten Petrović
Poetika horora-Dejan Ognjanović
Obe knjige su odlične.
Poetika horora-Dejan Ognjanović
Obe knjige su odlične.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sad još reci da su na engleskom...
Ako nisu, širi dalje.![]()
Nisam ja luda za tom materijom, mene te "muške" stvari ne zanimaju, ali, čovek bi se smrtno uvredio ako ne pročitam... On očekuje diskusiju...![]()
Eto kako mi sistematski ubijate volju...A nije da nisam htela da probam...
![]()
N
Meni je povremeno stvarno teško prevazići loš utisak o jednoj knjizi, da bih čitao nešto drugo od istog pisca.
To mi se dogodilo sa Pamukom (Zovem se Crveno) i sa Kucijem (Čekajući varvare), na primjer.
Kafe izgubljene mladosti
Prvi utisak je da knjiga neodoljivo podseca na neke delove Skolica ( Kortazar), ali samo one delove gde Kortazar peva svoje ode
Parizu i Seni pri cemu to Kortazar ume lepse i bolle, a i na neki nacin i tuznije, poeticnije, a narocito originalnije.
I u ovoj je knjizi neka Maga glavni lik, ali to je Maga Parizanka, ne Maga iz Juzne Amerike, zato nikako ni zagonetna ni misteriozna
jer je takvih Mega bilo sestdesetih godina u svakom velikom gradu u Evropi. Neprestano ponavlja ime ulice, trgova , a ta imena na francuskom
jako lepo zvucde, ali ih znamo napamet cak svako od nas ko nikada i nije bio u Parizu. Likovi su boemi, a sto nama revnosnim citaocima,
ali i gledaocima francuskih filmova iz epohe Nouvelle Vague nije sve nepoznato, a ni strano. cesto se citalac pita da li je autora uFatila teska
nostalgija jer na nekoliko mesta kaze , a radnja pocinje sestdesetih, ali se nastavlja cetrdeset godina kasnije ( znaci danas) da su na ti mestima
na kojima su bile te boemske kafanice danas neki butici i hoteli za jako bogate ljude.
U svakom slucaju nista narocito, ali svakako vredno citanja.
Nas forumas ( ne javlja se vise) Ivan Hroboatus pre godinu, dve napisao je da postoje Nobelovci I, II i III klase ili su mozda bili samo dve klase u pitanju.
Po meni je ovaj Francuz , ako postoje vec tri klase, onda cetrvrta klasa. Nije naravno tu usamljen.
Komitet je obrazlozio njegovu nagradu ( moj prevod):
Jasno pise, ne i kompleksno, recenice su kratke
Nemacki kriticar kaze da je Nobela dobio Francuz koji vec cetrdeset godina pise skoro uvek isti roman.
Peter Englund , sef Svedske Akadamije kaze o delu Modiania " Njegove su knjige jako elegantne, ali nisu teske za citanje"![]()
Kad ovo pročitam, pomislim da je dobro što nisam kupio ni jednu njegovu knjigu. Pročitaću nešto elektronski, ali vjerovatno neću da dajem pare.
M. Jergović ga hvali i kaže da mu je Rodoslov ključna knjiga, iako ne najbolja. S druge strane Jergović skoro svakoga hvali, pa to nije baš neki kriterijum.
A jesi li čula da postoje ljudi koji pišu za pare onima koji ih imaju?Ja se odmah setim njih...
Nisu na engleskom. Očekuj pp ovih dana.![]()
valjda nisam iz te price![]()
U srcu zemlje, Dž.M.Kuci Roman je nešto kao ispovest ćerke vlasnika zabačene farme negde u Africi, ružne, usamljene usedelice.... Mnogo mi je zbrkano, ne znam šta sanja, o čemu razmišlja, a šta se zaista dešava i kada. Otac dovodi novu ženu, (jer je majka davno umrla), a i stari sluga Hendrik mladu ženu. Ćerka to teško podnosi.
Nadala sam se nekom zanimljivom obrtu do kraja, ali ono što se desilo je bilo sasvim očekivano. Ima više verzija nekog dogadjaja, pa nije jasno šta je zaista bilo, ne zna se šta se desilo sa očevom ženom, odjednom je nema, više se ne pominje.
Sve u svemu, konfuzno, dosadno i teško...
Možda je Kuci i dao neki značajan doprinos svetskoj književnosti ovim delom, ali mom uživanju u literaturi - nije.
Pod kupolom (Under the doom) Stivene Kinga, po drugi put, da vidim kako je majstor razvukao priču koja bi se komotno baškarila i na 500 stranica datog formata (ovako ima blizu 1000)
Naravno, kao i u svakom delu, od kada su ga poćeli plaćati po napisanoj reči (moj nepouzdani i sumnjivi izvor veli 5 centi po komadu), arči svoje junake do u picino oko. Svakome anta-protagonisti je spremio po impozantnu biografiju i slutim da ih ima punu ladicu, da ih rabi po šablonu.
Likovi su mu živopisni i uverljivi ali standardizovani. Često u njegovom fiktivnom Mejnu srećemo prijatelje iz detinjstva, (čiju genezu se ne ustručava da obimno baci na hartiju), nekog all american herojčića koji mora da zahukta neku romansu na pomolu, obavezne rednek bilmeze i nezaobilazni karakter zadojen verskim fanatizmom. Takođe često koristi američke ikone njihove ruralne pop kulture kao setinge. Mali gradići u Mjenu su mu postali zaštitni znak, kao i tržni centri, car lot-ovi, gradske kuće, dinner-i i crkve.
Tako i u Kupoli. No, King to vešto uglavljuje u uglavnom odlično smišljene priče i to je fajn baj mi.
Ipak, sa krajem se jeftino izvukao i upropastio priliku da ga napravi mnogo jačim i zaokruženijim. Mogu da kažem da je razrešenje porekla kupole u najmanju ruku -razočaravajuće. U sred dela je ubio karakter koji je mogao, sve u njemu svojstvenom mistery okruženju, da fenomenalno i neočekivao zatvori priču. Čitajući Kupolu prvi put, tipovao sam da je taj lik odgovoran za ceo cirkus, a kada ga je ubio, moja očekivanja su rasla, ali -cvrc.
No, to je tek usamljena senka na celo delo. Kao i u svakom njegovom, ovo je odličan udžbenik (naravno za one koje to interesuje) kako se gradi karakter i suptilno navodi čitaoca da jasno definiše svoj odnos ka njemu. Baš kako treba.
Sve u svemu, uprkos drugačijim mišljenjima, ovu knjigu smatram boljom u njegovom opusu. Svakako da su mu raniji radovi daleko iznad ovog, ali komercijalnost je zver koja guta sve, pa i autorovu dušu. Kada uporedim Kupolu sa njegovim prvencima u kojima je koketirao sa hororom (Keri, Izmaglica, Isijavanje, Groblje kućnih ljubimaca itd.) i nije tako loše. Ali ni jedno, po meni, se ne približava sagi o Rolandu revolverašu iz Dark Tower serijala, gde uspeo da spoji komercijalni overdrive sa istinskom lepotom pripovedanja i nadasve odlično smišljenih svetova koji ljubiteljima žanrovske proze oduzima dah.
Generalna mana Kupole ostaje jeftin kraj uz preobimnost dela.
Sve u svemu, delo vredi svakog utrošenog minuta.
Metro 2034, čitao u PDF formatu dok sam ležao u bolnici
Ja se izvinjavam, ali, već sam jednom pitala i nisam dobila odgovor,a vidim da taj Metro ima više nastavaka... Da li su u toj knjizi (ili neko zna u kojoj) osiromašeni ljudi primorani da plaćaju porez u izmetu, a pošto nema šta da da jedu. nema ni izmeta? Jedna žena mi je u vozu letos toliko ishvalila roman o Rusima koji žive u tunelu, koji u sebi sadrži broj (ona je mislila da je 2052), na šta ja nikako nisam naišla niti čula. Ne volim fantastiku, ali me je toliko zainteresovala, a ja i dalje ne mogu da verujem da intelektualka nije mogla da zapamti naziv romana.
Koješta. Seting romana su tuneli podzemne železnice nakon nuklearne apokalipse u kojem preživeli jedu pečurke, ribu koju love u novostvorenim podzemnim rekama a uzgajaju i živinu.
Davno sam čitao roman, onako u "preletu" jer je štivo baš pitko, i nisam nigde video to. Svakako bi mi takav bizaran detalj ostao u sećanju. No, uvek postoji mogućnost da grešim, ali ne verujem.
Prvi roman je Dimitrij pisao sa 18 godina i stavio ga na izvolite u blog, da narod čita mufte, a u tom uzrastu ljudima svakakve stvari padaju na um.
EDIT:
Artyom je ime protagoniste romana, sada se setih odakle mi nik forumaša poznat!
Artyom je ime protagoniste romana, sada se setih odakle mi nik forumaša poznat!