Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pravu si Quentine, Ubistvo s predumišljajem je poslednje Selenićevo delo.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Слободан_Селенић

I meni se najviše svideo Timor mortis,možda zato što mi je to bio prvi susret sa Selenićem, ali, sviđaju mi se i Memoari Pere Bogalja. Selenić je pisac koga bih uvek preporučila. Nisam još čula da se nekome ne dopada. Imam sve njegove knjige.
U toj knjizi ima jedna famozna recenica, misao, kako god koja me je oborila s nogu.
Kao da je o meni pisao, a isto sve, Studentski trg, filoloski:D
Tu sam recenicu nekada imala u potpisu nego je malo vulgarna pa bi mi je ovde sistem unakazio.

" On me je voleo kao drugaricu. A tih koje me vole kao drugaricu meni je pun qrtz. Cete, more bataljoni su me
volele kao drugaricu, a maznjavali su druge ribe koje su valjda mrzeli kao zlotvore"

Selenic je i beskrajno duhovit:)

Prema toj knjizi niko nije ravnodušan, što je, valjda, dobra stvar. Taj Pamukov pseudoorijentalni stil neke oduševi, a neke smori. Bojim se da spadam među ove druge. Evo šta sam o knjizi napisao prije bezmalo pet godina. Od tada ne mogu da se natjeram da nešto drugo od njega pročitam.

http://forum.krstarica.com/showthre...v-na-čitanje?p=6270747&viewfull=1#post6270747

A ovo sam malo kasnije dodao

Па добро, ове замјерке су посљедица другачијег укуса (као, уосталом, и моји позитивни утисци), не могу рећи да си пронашао баш неке објективне мањкавости. Мени ни у једном тренутку роман не би досадан, иако немам посебно висок праг толеранције према смарачини, напротив. Чак нисам ни љубитељ ни познавалац ликовне умјетности, па да ми је тема на неки начин блиска. Са друге стране, волим када писац не инсистира на језгровитости и ефектности у изражавању по сваку цијену, па макар се и "расписао". Како већ написах, даровитост писца је та која не дозвољава да се пређе граница, назовимо је, "пјесничке расписаности", и скрибоманије, и мислим да је Памук ни у једном тренутку није прешао. И ти чудни моменти, попут тог који си навео, кад ликовима у неком одсудном хипу на ум падне слична ситуација из неке књиге, мени више доприносу шарму књиге, него што одузима. (Слично, мада у нешто другачијем контексту, и на другом форуму, коментатори су замјерали Пекићу епизоде "расписаности" у "Беснилу", када онај ерудита и филозоф из њега проговори, те такође прижељкивали више сажетости и ефектности, те жанровштине; мени су пак, те епизоде били и понајбољи дијелови романа.)

Једино бих могао да се сложим око нечег што сам првобитно хтио да напишем у претходном осврту али нисам успио да ваљано артикулишем - упркос томе што је користио перспективу више ликова, сви они заиста звуче исто. Међутим, размишљајући мало о томе, пало ми је на ум да је могуће да је то урађено намјерно - један од битних мотива романа је питање перспективе код сликара, франачки начин да се слика како ми, људи, видимо ствари, и источњачки, да се слика како (се претпоставља да) види Бог. Можда је и сама "перспектива" причања играрија на ту тему - наоко је кориштен "франачки" поступак, прича се одмотава како га виде појединци, али иза свега провејава утисак да ипак постоји свевидећи приповједач (са "божјом" перспективом).

Ja jesam ljubitelj likovne umetnosti,ali je i to sirok pojam, za ove minijature i indijske eroticne slicice na slonovaci kod mene je tolerancija nula u smislu
da me to uopste i ne zanima i ne znaci mi nista.

Inace, ako budes citao njegove romane, primetices da on ( Pamuk) preteruje sa tim "Ja, Ja i uvek Ja". Uvek je glavni lik taj koji baca u zasenak sve
ostale likove i likinje, sve je podredjeno glavnom liku, a u njemu uvek prepoznajes i samog autora.

Намјерно сам ставио "ликовне умјетности", као неки најопштији појам, да бих јасно показао колики сам аналфабета и варварин што се тога тиче :D У ствари, то сам и написао понукан једном квентиновом реченицом, не могу да се сјетим у вези с којим дјелом, које се такође бавило неком специфичном облашћу, и исто је било коментара да је књига досадна, на шта је неко одговорио да је занимљива оном ко се разумије у ту област, да би квентин виспрено одвратио (а са чим се у потпуности слажем), да је одлика доброг писца да неку специфичну тему или област представи тако да дјело буде интересантно и оном ко нема појма о дотичним. Дакле, ако сам ја и једини (а нисам, очигледно) коме сва та детаљна прича о минијатури није била напорна, иако о свему томе немам никакво предзнање, значи да Памук није у потпуности "фејловао".

Неко вријем ћу да "одморим" и од Памука и лијепе књижевности, да бих се бавио Фромом и тако том "научничком" екипом, али свакако намјеравам да му се вратим, чисто да провјерим да ли га хејтујете с разлогом или без разлога :D

Намјерно сам ставио "ликовне умјетности", као неки најопштији појам, да бих јасно показао колики сам аналфабета и варварин што се тога тиче :D У ствари, то сам и написао понукан једном квентиновом реченицом, не могу да се сјетим у вези с којим дјелом, које се такође бавило неком специфичном облашћу, и исто је било коментара да је књига досадна, на шта је неко одговорио да је занимљива оном ко се разумије у ту област, да би квентин виспрено одвратио (а са чим се у потпуности слажем), да је одлика доброг писца да неку специфичну тему или област представи тако да дјело буде интересантно и оном ко нема појма о дотичним. Дакле, ако сам ја и једини (а нисам, очигледно) коме сва та детаљна прича о минијатури није била напорна, иако о свему томе немам никакво предзнање, значи да Памук није у потпуности "фејловао".

Неко вријем ћу да "одморим" и од Памука и лијепе књижевности, да бих се бавио Фромом и тако том "научничком" екипом, али свакако намјеравам да му се вратим, чисто да провјерим да ли га хејтујете с разлогом или без разлога :D
Ja ga obozavam, pa sve sam njegove sa ljubavlju procitala
:)

Ja ne umem da odmaram, ako si boravio na temama o Pol Osteru primetio si da citam sve sto mi dodje pod ruku ako mi se rpva knjiga dopadne.
Kod Pamuka je bilo dijametralno suprotno jer je prva bila i ova njegova najcuvenija koja mi se nije dopala, ali sam pomislila
da mora tu da bude nesto sto ja ne razumem i tako je i bilo. Saramago i Pamuk moji su omiljeni Nobelovci.
Ni nikada mi ne dosadi da citam i deset knjiga uzastopsce jednog autora.
Bavi se ti Fromom, od njega jedino poznajem " Umijece ljubavI" ,ali i to samo dok sam bila mlada, neiskusna i neukusna.
Danas bi me mrzelo da ponovo citam tu tanku knjizicu.

Хаха, па зато сам и ставио наводнике код "одмарања", нисам се уморио, него ми мој демон каже да треба да пођем у нешто другачијем смјеру :D А и тог Старог мага ћу да потражим ускоро, добих непар препорука.

CItam Konrada. Vrtna zabava me je odusevila pa sam se upustila i u njegov roman Posetilac a to bas i ne lcii na roman, ne znam
tacno na sta lici, ali me ubija u pojam pa ne mogu ni da spavam,a znam da je sve bilo tako kako on pise. Mozda bas i zato.
Jedan cinovnik ( bez imena, adrese ili bilo kakvih licnih podataka i osobina, tu malo podseca na Kafku) u gradu koji ima samo
pocetno slovo B. nadlezan je, a to mu je i opis radnog mesta, za samoubice. Jako suvim birokratskim jezikom
cinovnik opisuje svoju svakodnevnicu jer mora sa policijom da odlazi u stanove i kuce samoubica , da regulise imovno stanje
ali i da se stara o deci ( u ovom slucaju jedno dete koje je totalno i umno i fizicki hendikepirano) , da nema nikakve empatije prema
bilo kome, da hendikepiranu ili izgladnelu ili decu koja su zrtve pedofilije, homosesualaca, ali i svu drugu decu odvodi u domove
za nezbrinutu decu. Slucaj je hteo da za jedno takvo dete nije bilo mesta u domu i on pocinje da se stara o tom detetu i
time postaje deo tih asocijalnih ljudi koji se opijaju do besvesti, tuku svoju decu i zene do smrti, znaci postaje
deo drustva koje do tog momenta prezire ili barem pokazuje neku ravnodushnost. Do tog momenta je samo bio cinovnik bede i uzasa
a sada postaje deo tog drustva.

U svakom slucaju preporucujem Vrtnu zabavu , nikako ovu knjigu. Mene ceka i sledeca, ali cu se javiti kada je budem procitala.
Genijalan knjizevnik sa jako teskm i komplikovanim temama, a radnja je uvek samo malkice posle zabvrsetka WWII.

Poslednja izmena:
Ja sam od Konrada čitao sam Srce tame i utisak je bio prilično mlak...Ne kontam zašto se ljudi toliko oduševljavaju tom knjigom.
Ma nije to taj Konrad;)
Ovaj je moj Madjar Djerdj Konrad, a tvoj je Dzozef.

Djerdj Konrad je jedan od najvecih barem ( srednjoevropskih) knjizevnika danasnjice, uvek su ga uporedjivali sa Kishom i Kunderom,
tri velika K u srdenjeevropskoj knjizevnosti pri cemu je moje misljenje da Kundera ovoj dvojici nije ni do kolena,.

- - - - - - - - - -

Ja sam od Konrada čitao sam Srce tame i utisak je bio prilično mlak...Ne kontam zašto se ljudi toliko oduševljavaju tom knjigom.
Od ovog " tvog" sam citala jednu dopadljivu knjigu, dogadja se medju ruskom emigracijom u Svajcarskoj, al da me ubijes sada ne znam kako se knjiga
zove.

Djerdj Konrad je super :)
Bese sam citala od njega : Odlazak od kuće i povratak kući i Pomračenje sunca, na brdu.

A od ovog drugog Konrada sam citala Srce tame i svidela mi se. Na neki cudan nacin doduse. Nije mi se svidela radnja nesto posebno koliko atmosfera. Nisam sigurna zasto mi se svidela ali sam bila bas nekako ugusena impresijama po citanju. Nikad zapravo nisam ni sastavila bilo kakav review jer nisam bila u stanju. Cudno

Djerdj Konrad je super :)
Bese sam citala od njega : Odlazak od kuće i povratak kući i Pomračenje sunca, na brdu.

A od ovog drugog Konrada sam citala Srce tame i svidela mi se. Na neki cudan nacin doduse. Nije mi se svidela radnja nesto posebno koliko atmosfera. Nisam sigurna zasto mi se svidela ali sam bila bas nekako ugusena impresijama po citanju. Nikad zapravo nisam ni sastavila bilo kakav review jer nisam bila u stanju. Cudno

Ja sam citala Ocima zapada , a i meni se on svideo bas kako si ti lepo primetila zbog neke cudne amosfere. Srce tame cu citati nekada.

@justEKV , bices odusevljena ovom Vrtnom zabavom

У складу са новонасталом ситуацијом у свету, узео сам књигу Жуков-успомене и размишљања. Надам се да ћу у њој наћи неке одговоре везано за односе у ех СССР.

Ima ihihihi vojskovodja koji su pisali knjige, pa tako i Zukov.
Nego kakve to veze ima sa PDF Knjizevnost?
Mozda si slucajno promasio PDF, verovatno si hteo na Politiku ili Istoriju?
Cak i ako nadjes odgovore na svoje dileme nas to ovde tesko da bi zanimalo.

Ima ihihihi vojskovodja koji su pisali knjige, pa tako i Zukov.
Nego kakve to veze ima sa PDF Knjizevnost?
Mozda si slucajno promasio PDF, verovatno si hteo na Politiku ili Istoriju?
Cak i ako nadjes odgovore na svoje dileme nas to ovde tesko da bi zanimalo.

Dobro, Rajče, mene baš interesuju beleške Žukova, a o odgovorima koje nađem tebe ću prvo izvestiti, ništa ne brini.

P.s. Mislim da ti nisi moderator, osim ukoliko, nisi i ti odlukom Vrhovne Rade, proglašena privremenim organom?:D

Poslednja izmena:
Dobro, Rajče, mene baš interesuju beleške Žukova, a o odgovorima koje nađem tebe ću prvo izvestiti, ništa ne brini.

P.s. Mislim da ti nisi moderator, osim ukoliko, nisi i ti odlukom Vrhovne Rade, proglašena privremenim organom?:D

Ma jok, nema veze, nego ti ( moj licni utisak) nikada nisi imao misljenje, stav, stagod, o nekoj knjizi koju citamo ili smo je citali ili
se zaklinjemo da cemo je citati i sada iz cista mira ovde pricas o pobedama ruskog vojskovodje.

Svakako da nisam ni moderator ni bilo kakav faktor ovde, ali zasto bi moja funkcija na forumu uopste imala
bilo kakvog znacaja za tebe ili bilo koga,? Zasmetalo mi je da prekidas neku nashu diskusiju oko knjiga , zato sam se i javila.
Mene Zukov ne zanima pa nema potrebe da se trudis da me izvestavas o njegovim pobedama, logistikama i strategijama.
I sam znas bolje od mene ko i gde to na forumu ceni i voli. Ali to nije ovaj PDF.

Ma spominji koga otjes. Meni ni iz dzepa ni u dzep, samo mi je cudno da do sada nikada nisi spomenuo nijednu knjigu
o kojoj ovde diskutujemo. Meni je to voajerisanje , barem na ovom PDF-u , skoro pa neshvatljivo.
Usput, ne vazi samo za tebe.

Ja patim od publiciteta, makar i negativnog. Ne kapiram kako to nisi skontala do sad. Ipak si ti bečka škola. I, da voajer sam, pa šta. Pale me intelektualne prepiske kojima nisam dorastao, ali ima vremena za mene, mlad sam.

A, šta da radim kad mi se trenutno ne čitaju njujorška trilogija, Bukovski, Pamuk i ostali pisci koji su ovde najzastupljeniji. Ja sam više u klasičnom fazonu, jer sam izbegavao lektire kad im je bio zeman. Inače, čini mi se da si pre par dana kda je neko preporučio neki klasik , ne sećam se koji milim Dostojevskog, onako nadobudno i sa visine palanačke filosofkinje, izjavila kako su ovde to već svi pročitali...

Valjda bi sad trebalo da se čita, ono što je tebi trenutno zanimljivo, da bi se dobila neka kvalitetna i poželjna rasprava?

Ja patim od publiciteta, makar i negativnog. Ne kapiram kako to nisi skontala do sad. Ipak si ti bečka škola. I, da voajer sam, pa šta. Pale me intelektualne prepiske kojima nisam dorastao, ali ima vremena za mene, mlad sam.

A, šta da radim kad mi se trenutno ne čitaju njujorška trilogija, Bukovski, Pamuk i ostali pisci koji su ovde najzastupljeniji. Ja sam više u klasičnom fazonu, jer sam izbegavao lektire kad im je bio zeman. Inače, čini mi se da si pre par dana kda je neko preporučio neki klasik , ne sećam se koji milim Dostojevskog, onako nadobudno i sa visine palanačke filosofkinje, izjavila kako su ovde to već svi pročitali...

Valjda bi sad trebalo da se čita, ono što je tebi trenutno zanimljivo, da bi se dobila neka kvalitetna i poželjna rasprava?
Ajde, ne preteruj sada.
Nema veze sta se tebi cita, a sta meni, samo sam primetila da dnevnici vojskovodja nisu za ovo mesto.
Ti mislis da jesu pa pisi o tome.
I da, za Dostojevskog rekoh da smo to svi citali jer je to jedno od njegovih najzanimljivih dela.
Gde je tu problem?
Ne shvatam samo kako ne razumes da su knjige tih vojskovodja zanimljive za ljude koji se bave ratovima, zanima ih oruzje,
strategije, logistike. Ali nastavi ti, ja necu vise.

Rajka, nema mesta panici. Sve je pod kontrolom. Tenkovi su ušli na Krim:D

Ok, šalu na stranu, ja ne vidim nikakav problem u tome što sam pomenuo Žukova, ali imajući u vidu posebnu vrstu simpatije koju gajim prema tebi, neću više, ,,trolovati" što bi rekli naši zapadni prijatelji...

A ono glede Dostojevskog, nisi baš u pravu. Svakom je u nekom momentu zanimljivija druga knjiga. Zapisi, istina jesu remek delo, ali ovde se javljaju i mlađi čitaoci, pa je sasvim normalno da oduševljeno preporuče neku knjigu, koja je nekom iskusnijem, ono, što bi se reklo, opštepoznata i uviverzalna...

Poslednja izmena:
Džulijan Barns – Ovo liči na kraj

Roman je ok, sasvim solidan, ali ništa posebno. Pomalo mi je i čudno da je dobio Buker nagradu 2011. Više mi se dopao prvi dio knjige u kojem je glavni lik momak u svojim srednjoškolskim i koledž danima. Kasnije onaj ''starački'' dio romana mi je pomalo mlak. A ni kraj knjige nije nešto spektakularan.

Pripovjedanje je jasno, bez zbunjujućih elemanata i roman se lako čita. Ja sam ga pročitao za 2 dana.

Moram reći da sam ipak više očekivao.

Džulijan Barns – Ovo liči na kraj

Roman je ok, sasvim solidan, ali ništa posebno. Pomalo mi je i čudno da je dobio Buker nagradu 2011. Više mi se dopao prvi dio knjige u kojem je glavni lik momak u svojim srednjoškolskim i koledž danima. Kasnije onaj ''starački'' dio romana mi je pomalo mlak. A ni kraj knjige nije nešto spektakularan.

Pripovjedanje je jasno, bez zbunjujućih elemanata i roman se lako čita. Ja sam ga pročitao za 2 dana.

Moram reći da sam ipak više očekivao.

Istrošio se možda...:lol:
Meni su se dopali romani Troje i njegov nastavak Ljubav i td, fina je i Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja, mada na momente dosadna, ali Sto od limunovog drveta mi se nije nešto naročito dopao (to su priče o starosti).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back