Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li moze neko da preporuci neke knjige ratne tematike?
takodje moze i nesto avanturisticko, sa puno radnje u divljini/sumi/dzungli...i slicnim opisima zanimljivih predela?
Citao sam u zadnjih par meseci Dete 44 i Arhangelsk koji su trileri ali sa odlicnim opisima rusije, sibira i prave ruske zime pa bih nesto slicno da nadjem

Evo, baš mi je jutros na pamet pao Majlerov prvi roman Goli i mrtvi - Drugi svjetski rat, džungla, akcija, egzotika, a ipak nije samo rat, džungla, akcija, egzotika. Ako ti se ne dopadne, slobodno pređi na razne svenove hasele i slične prvake trivijalne književnosti.
Ako si baš u ruskom fazonu, potraži neki roman A. Fadejeva. To je, inače, bio jedan gadan staljinista, a pisao je akcione romane u socrealističkom duhu o gerilskom otporu sovjetskih partizana njemačkoj okupaciji.

Evo, baš mi je jutros na pamet pao Majlerov prvi roman Goli i mrtvi[/I] - Drugi svjetski rat, džungla, akcija, egzotika, a ipak nije samo rat, džungla, akcija, egzotika. Ako ti se ne dopadne, slobodno pređi na razne svenove hasele i slične prvake trivijalne književnosti.
Ako si baš u ruskom fazonu, potraži neki roman A. Fadejeva. To je, inače, bio jedan gadan staljinista, a pisao je akcione romane u socrealističkom duhu o gerilskom otporu sovjetskih partizana njemačkoj okupaciji.

Da, to bi i bio jedini pravi roman sa ratnom tematikom, bez narocite ( da ne kazem nikakve) literarne vrednosti, ali to vazi i za Remkarka, pa neka me sada
Rudjer ubije.:D
Kvaka 22:worth:

Kvaka 22 (eng. "Catch 22") američki je satirični ratni roman pisca Josepha Hellera, prvi put objavljen 1961. Roman, smješten tijekom Drugog svjetskog rata od 1943. pa nadalje, se često spominje kao jedno od velikih djela književnosti 20. stoljeća[1] Roman slijedi Yossariana, bombardera ratnog zrakoplovstva, te mnoge druge likove, koji su smješteni na otoku Pianosa kraj Italije i pokušavaju napustiti vojsku prije nego što poginu. Struktura romana se u nekim poglavljima vrti u krug, tako da jedan događaj nadopunjuje drugi.

Ova kvaka je meni najubedljiviji ratni roman.

Evo, baš mi je jutros na pamet pao Majlerov prvi roman Goli i mrtvi - Drugi svjetski rat, džungla, akcija, egzotika, a ipak nije samo rat, džungla, akcija, egzotika. Ako ti se ne dopadne, slobodno pređi na razne svenove hasele i slične prvake trivijalne književnosti.
Taj Fadejev bi mogao da mi odgovara s obzirom da po ovom opisu koji si dao moze da bude slican Cosicu i njegovim romanima Vreme Smrti i Daleko je sunce, koji su mi bili legli svojevremeno

hvala vam svima na preporukama, potrazicu spomenute knjige.
ako neko drugi ima jos neki predlog neka slobodno napise
Samo, trazim sada ove knjige na guglu i ne vidim da neki nas izdavac je radio njih...uglavnom su neka hrvatska izdanja iz '70-tih

Poslednja izmena:
Da, to bi i bio jedini pravi roman sa ratnom tematikom, bez narocite ( da ne kazem nikakve) literarne vrednosti, ali to vazi i za Remkarka, pa neka me sada
Rudjer ubije.:D
Kvaka 22:worth:

Kvaka 22 (eng. "Catch 22") američki je satirični ratni roman pisca Josepha Hellera, prvi put objavljen 1961. Roman, smješten tijekom Drugog svjetskog rata od 1943. pa nadalje, se često spominje kao jedno od velikih djela književnosti 20. stoljeća[1] Roman slijedi Yossariana, bombardera ratnog zrakoplovstva, te mnoge druge likove, koji su smješteni na otoku Pianosa kraj Italije i pokušavaju napustiti vojsku prije nego što poginu. Struktura romana se u nekim poglavljima vrti u krug, tako da jedan događaj nadopunjuje drugi.

Ova kvaka je meni najubedljiviji ratni roman.

Ja veoma volim Kvaku 22, ali zbog svih onih apsurdnih i nadrealnih momenata uvijek sam taj roman više doživljavao kao subverzivno antisistemsko djelo, nego kao čisto ratnu priču. Kako bilo, Kvaka 22 je odlična knjiga koju svakome treba preporučiti. Bravo što si je se sjetila, Rayela!

Vojnovič je dobar što se WW2 tematike tiče na planu humora, ima taj ruski satiričan stil koji mi je baš prijao, crta verodostojne karikature tadašnjeg vremena :)
I naravno - Malaparte, čudi me da ga Rayela nije pomenula :lol: Kaputt, pa potom Koža.
Remark je dobar, ali njegov hardkor roman baš o ratu jeste "Na zapadu ništa novo", u ostalima, barem onima koje sam ja čitao, bavi se ratom ali ne direktno. Sven Hasel mi je bio donekle zanimljiv sa njegovom Legijom prokletih, Kradljivica knjiga je roman koji se veoma brzo i lako čita a ima nešto čarobno u sebi, tako da je i to preporuka :)
Varšavski anagrami, ako se dobro sećam, to sam čitao početkom prošle godine - bavi se istraživanjem ubistva u Varšavskom getu, ima primese tog detektivskog fazona, uz to malo kabale koja je po mom mišljenju i višak, ali je svejedno sporedan element. Priča je u suštini zanimljiva.
Iako je film bolji, Špilmanova knjiga "Pijanista" jeste dobra što se tiče memoara, stilski je previše isprazna al čovek nije bio pisac :D

Vojnovič je dobar što se WW2 tematike tiče na planu humora, ima taj ruski satiričan stil koji mi je baš prijao, crta verodostojne karikature tadašnjeg vremena :)
I naravno - Malaparte, čudi me da ga Rayela nije pomenula :lol: Kaputt, pa potom Koža.
Remark je dobar, ali njegov hardkor roman baš o ratu jeste "Na zapadu ništa novo", u ostalima, barem onima koje sam ja čitao, bavi se ratom ali ne direktno. Sven Hasel mi je bio donekle zanimljiv sa njegovom Legijom prokletih, Kradljivica knjiga je roman koji se veoma brzo i lako čita a ima nešto čarobno u sebi, tako da je i to preporuka :)
Varšavski anagrami, ako se dobro sećam, to sam čitao početkom prošle godine - bavi se istraživanjem ubistva u Varšavskom getu, ima primese tog detektivskog fazona, uz to malo kabale koja je po mom mišljenju i višak, ali je svejedno sporedan element. Priča je u suštini zanimljiva.
Iako je film bolji, Špilmanova knjiga "Pijanista" jeste dobra što se tiče memoara, stilski je previše isprazna al čovek nije bio pisac :D

Pa nisam namerno Malapartea pomenula jre je to ipak neka druga ratna knjizevnost koja coveka ubija u pojam,
danima, mesecima ga muce scene i nekako zeli i da ih zaboravi.
Ovi dogadjaji danas sa Ukrajinom i njegovim romanom Kaputt bas su usko povezani.

Slažem se sa prethodnim preporukama i da dodam:

Berkut – Dzozef Hejvud (Rusija,Staljin,Hitler... mislim da je ova upravo ono što tražiš :D )
Opsada- Helen Danmor (Opsada Lenjigrada)
Zemlja natopljena krvlju- Dido Sotirion (Istrebljenje i proterivanje maloazijskih Grka)
Ne idimo nocas psima – Aleksandra Fuler (Život belog čoveka u Africi posle aparthejda)

Serijal - južna Amerika:
Kci srece – Izabela Aljende
Portret u sepiji – Izabela Aljende
Kuca duhova - Izabela Aljende

Osećaj gospođice Smile za sneg - Peter Heg, (Radnja se odvija u Danskooj i na Grenlandu)
Solomonovo slovo – Ju Nesbe (Norveški triler)

Avanture Erasta Fandorina – Boris Akunjin (Serijal od nekih 13 knjiga, radnja se odvija u carskoj Rusiji. Probaš jednu pa ti se ili dopada ili ne dopada :) )
AZAZEL - konspirativni roman; (prva)
TURSKI GAMBIT - špijunski roman;
LEVIJATAN - hermetični roman;
AHILEJEVA SMRT - triler;
ŽANDAR PIK - roman o prevarantima;
DEKORATER - horor o manijaku, serijskom ubici;
DRŽAVNI SAVETNIK - politički roman o teroristima;
KRUNISANJE - roman o visokom društvu oko dvora;
LJUBAVNIK SMRTI - roman o odrastanju;
LJUBAVNICA SMRTI - dekadentni roman;
DIJAMANTSKE KOČIJE - nindža roman.
CEO SVET JE POZORNICA-

Pročitala ovih dana:

Predator – Vladimir Arsenijević, Samizdat 240 str. 9/10
http://www.b92.net/kultura/knjige/preporuka.php?nav_id=324067

Zvezda mora – Džozef O’ Konor, Laguna 440 str. 7/10
http://www.laguna.rs/n241_knjiga_zvezda_mora_laguna.html

Kad duva severac - Danijel Glatauer, Laguna 240 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n1629_knjiga_kad_duva_severac_laguna.html

Svih sedam talasa - Danijel Glatauer, Laguna 220 str. 7/10
https://www.laguna.rs/n1807_knjiga_svih_sedam_talasa_laguna.html

- - - - - - - - - -

Laki, bre, Aljende smo skoro čitale, ali ja se ne sećam ratnih scena...:rumenka:
Nije rat, ali je avantura, opisi Amerike i južne i severne, opisi naseljavanja Kalifornije recimo...

Ja sam dala predloge, a sve to može da se malo izgugla pa da se vidi jel paše ili ne paše :)

Pročitala ovih dana:

Predator – Vladimir Arsenijević, Samizdat 240 str. 9/10
http://www.b92.net/kultura/knjige/preporuka.php?nav_id=324067

Zvezda mora – Džozef O’ Konor, Laguna 440 str. 7/10
http://www.laguna.rs/n241_knjiga_zvezda_mora_laguna.html

Kad duva severac - Danijel Glatauer, Laguna 240 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n1629_knjiga_kad_duva_severac_laguna.html

Svih sedam talasa - Danijel Glatauer, Laguna 220 str. 7/10
https://www.laguna.rs/n1807_knjiga_svih_sedam_talasa_laguna.html
Poslednje dve sam pročitala, preporuka su za odmaranje mozga, drugu imam a prvu priželjkujem dugo. Nikako da je nabavim, a i Let me čeka. Volim Arsenijevića.

Nemoj tako. To će da mu ubije volju i za ratnim knjigama i za knjigama uopšte.
Veliki rat jes da u naslovu ima Rat ali to nije ratna knjiga, sa ratom ima jako malo veze.
Onda mu moz preprucisa sabrana dela Rodoljuba Colakovica, Tita, Vuka Draskovica, Dobrice Cosica, pa i silne knjige
Krleze, pa i Crnjanskog, ali nije on to pitao.
Barem se meni tako ucinilo.

Veliki rat jes da u naslovu ima Rat ali to nije ratna knjiga, sa ratom ima jako malo veze.
Onda mu moz preprucisa sabrana dela Rodoljuba Colakovica, Tita, Vuka Draskovica, Dobrice Cosica, pa i silne knjige
Krleze, pa i Crnjanskog, ali nije on to pitao.
Barem se meni tako ucinilo.

Pa, tačno. Dečka interesuju avanture i pucnjava, a ne francuski nadrealisti.

Jesam ovde nov i tek sam skoro poceo da pisem...ali ne mogu da ne primetim odredjenu dozu podmseha...ili mi se samo mozda tako cini?! :)

Sve u svemu hvala na preporukama svima(narocito lamar :) ). Potrudicu se da procackam po netu za svaku od pomenutih pa cu neke svakako uzeti ako ih nadjem.
Btw, lamar, kakva je kad duva severac? preporucila mi ga je skoro drugarica ali mi bas i ne uliva poverenje... :) lici mi na neki tralala roman :)

Rekal bih da je to (Kad duva severac) više "ženski roman" :)
Radi se o slučajnom "susretu" dvoje ljudi na internetu, i o razvoju te "veze".
Ja sam očekivala nešto površno i što ti reče tra-la-la, ali uopšte nije tako.
Možeš da probaš ako drugarica već ima knjigu.

PS Moj moto je čitaj i pusti druge da čitaju :)

PPS Rekla bih da grešiš u vezi podsmeha.
Svi su ovde bili dobronamerni u preporukama, samo su se šalili na temu knjige Veliki rat jer se ovde ranije pričalo o toj knjizi, pa su se učesnici valjda setili te diskusije.
Hoću reći da su se međusobno "bockali", i da se ništa ne odnosi na tebe :)

Laki, bre, Aljende smo skoro čitale, ali ja se ne sećam ratnih scena...:rumenka:
Ma pusti Aljende, ja je i ne citam, nego me je podsetila na Osećaj gospođice Smile za sneg - Peter Heg, (Radnja se odvija u Danskooj i na Grenlandu)
bas fajn krimi, al se ja tu rata ne secam. A nema rata ni u najvaznijoj i jedinoj knjizi od Aljende ( koju sam citala).

Ima silnih ratova u knjigama Markeza, al ga sada bas preterasmo, s oprostenjem:D
del Piero 10 ( jel to onaj zgodan italijanski fudbaler?) ce ovo sada sve da batali i ce cita sta mu padne na pamet.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back