Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O Barnsu necu nista da napisem.
Promenio mi je zivot.
Objasnjenje: Diskutovala sam pre deset godina sa jednim forumasem o romanu ``Troje``, pa smo se zaneli, pozaljubljivali jedno u drugo i uzeli.
Ali nije dugo potrajalo. :*(
Nikad vise - Barns.
O, pa ja to moram da citam:)
Nikada nece potrajati veza sa nekim s kim imas zajednicki ukus za knjige.
Sve provereno. Mnogo su bolje veze sa ljudima koji se ne bave knjigama;)
Neki ETF , taj pravac.

O, pa ja to moram da citam:)
Nikada nece potrajati veza sa nekim s kim imas zajednicki ukus za knjige.
Sve provereno. Mnogo su bolje veze sa ljudima koji se ne bave knjigama;)
Neki ETF , taj pravac.

Ili da imaš neki suludi odnos tipa Sartr - Simon de Bovoar.

Inače, Od Barnsa mi se dopalo sve što sam čitao, osim Floberovog papagaja. Posljednja mi je bila Nije to ništa strašno (Nothing to Be Frightened Of) koja se vodi se kao memorska proza, ali više je filozofski esej o strahu od smrti.
Na jednom mjestu piše kako se ljudi po tome kakav im je odnos prema smrti dijele u četiri kategorije. Prvo dolaze oni koji vjeruju u Boga i ne boje se smrti - dominantni, sigurni u sebe i sl. Sljedeći su oni koji ne vjeruju u Boga, ali se ne boje smrti - hladni racionalisti pomireni sa biološkom neminovnošću. Treći su oni koji vjeruju u Boga, ali se ipak boje umiranja - njima vjera ipak bar malo pomogne. Na kraju, na četvrtom mjestu, bez medalje, su totalni gubitnici: nevjernici koji se boje smrti. Naravno, sebe svrstava u tu posljednju kategoriju.
Bio me podsjetio na Vudija Alena sa onom njegovom: "Ja ne želim da ostanem besmrtan kroz svoje djelo. Ja želim da nikad ne umrem!"

Gotov je Barouzov "Goli ručak." Pojma nemam šta je ono, ali nešto takvo dosad još nisam čitao. Nemoguće je ostati ravnodušan nakon tog vrtoglavog pada u njegov izvitopereni svet narkosa, mentalnih bolesnika i pedera. Doživljaj :lol:

Završio Kingovu "Pod kupolom". If nothin' else - olakšanje. 800 stranica, ubi me čovek. Presporo ide radnja, da ne kažem - ne ide nigde. Neuverljivi dijalozi, previše bespotrebnih likova, besmisleni fragmenti priče, raspleti, kulminacije, sve je to smućkano tako da mi je stvarno muka kad pokušam da se fokusiram na samu radnju. I evo, stvarno ne znam šta bih mogao navesti kao pozitivnu stranu knjige, pročitao sam čisto da pročitam. Ima King i boljih zasigurno. Počinjem da sumnjam da sam najbolje njegove pročitao, a ostalo je samo smeće.

Sutra krećem sa Tajnom Istorijom Done Tart. Ne bih sam nikad uzeo tu knjigu niti sam čuo za nju do današnjeg dana kada sam dobio nju kao zadatak do sledeće nedelje :) Sam sam kriv jer sam pokrenuo čitavu igru, gde nekoliko nas sa faksa jedni drugima preporuče knjigu van literature, odnosno napišu na papir i onda se izvlači iz 'šešira'. Ja zadao Hamsunovu Glad a ovo izvukoh, 500 stranica do sledeće nedelje, super :mrgreen:

Gotov je Barouzov "Goli ručak." Pojma nemam šta je ono, ali nešto takvo dosad još nisam čitao. Nemoguće je ostati ravnodušan nakon tog vrtoglavog pada u njegov izvitopereni svet narkosa, mentalnih bolesnika i pedera. Doživljaj :lol:

Da, taj Goli ručak je definitivno čudna knjiga. Teško je o njoj imati bilo kakvo mišljenje, kad ne mogu da se nađu valjda ni dvije rečenice za redom koje imaju nekog smisla. U nekim drugim knjigama Barouz je koherentniji, ali od svih tih bitnika mislim da ću na kraju dobro mišljenje zadržati samo o nekim Ginsbergovim pjesmama.

Da, taj Goli ručak je definitivno čudna knjiga. Teško je o njoj imati bilo kakvo mišljenje, kad ne mogu da se nađu valjda ni dvije rečenice za redom koje imaju nekog smisla. U nekim drugim knjigama Barouz je koherentniji, ali od svih tih bitnika mislim da ću na kraju dobro mišljenje zadržati samo o nekim Ginsbergovim pjesmama.

:worth:

Ja nemam vremena za ove eksperimente sa "cudnim knjigama";)

Sutra krećem sa Tajnom Istorijom Done Tart. Ne bih sam nikad uzeo tu knjigu niti sam čuo za nju do današnjeg dana kada sam dobio nju kao zadatak do sledeće nedelje :) Sam sam kriv jer sam pokrenuo čitavu igru, gde nekoliko nas sa faksa jedni drugima preporuče knjigu van literature, odnosno napišu na papir i onda se izvlači iz 'šešira'. Ja zadao Hamsunovu Glad a ovo izvukoh, 500 stranica do sledeće nedelje, super :mrgreen:

Pa nisi pazljivo citao sta sam ja pisala o toj knjizi.
I ne brini, ocas posla ces je procitati i to sa ljubavlju:)
Meni se mnogo dopala, ima mnogo prica o lingvistici, knjizevnosti, a to je uvek zanimljivo.
E da, i akteri romana su svi tvoji vrsnjaci:D

Nemoj se žaliti, Direkt, nije to toliko loš zadatak. Što je obimno, ne znači loše. (:

Naravno, ali konzumira previše vremena, a to vreme koje treba da iskoristim da čitam za faks, ja koristim za čitanje nečeg drugog :mrgreen: Ovidije neće sam od sebe da se pročita :lol:

Meni se ``Pod kupolom`` dopalo.
Ja sam shvatila sta je King hteo da kaze.A mislim da si i Ti, Direkt.
Moz` da bude, ali i ne mora, da se neko sa ljudskom rasom samo igra.

Shvatam, ali očekivao sam nešto više, dunno. Ne volim kada neke stvari ostanu neobjašnjene, King je to dobrano odradio u Vreći kostiju, gde su dve trećine knjige potpuno besmislene, a onda se u poslednjem delu sve savršeno poveže :) To ovde nije slučaj.

Pa nisi pazljivo citao sta sam ja pisala o toj knjizi.
I ne brini, ocas posla ces je procitati i to sa ljubavlju:)
Meni se mnogo dopala, ima mnogo prica o lingvistici, knjizevnosti, a to je uvek zanimljivo.
E da, i akteri romana su svi tvoji vrsnjaci:D

Danas krećem s njom, videću :D
Rekoh da ne bih uzeo jer mi je sam naslov odbojan, podseća me na nešto što bi napisao Erih fon Deniken, još se sećam one bede od jedine njegove koju sam pročitao: "Istorija laže"

N

Rekoh da ne bih uzeo jer mi je sam naslov odbojan, podseća me na nešto što bi napisao Erih fon Deniken, još se sećam one bede od jedine njegove koju sam pročitao: "Istorija laže"

Ma ja tog nikada nisam ni citala, a u pravu si da je naslov bas odbojan, nego to sa samom temom nema dibiduz nikakve veze ili ja vezu nisam registrovala.
Pre bi trebalo da se zove " Hronika jednog besmislenog ubistva". a nije bas ni krimi roman.
Ma uzivaces, veruj mi na rec i obavezno da se javis i kazes dve, tri o utiscima.

Ma kakvi!
Prvi mi je bio sa Gradjevinskog, a ovaj sto (je) volI(o) knjige je bio softveras iz Majkrosofta.
Ili te je folirao da voli knjige ili da je softveras:D
Jedina osoba koja je zavrsila prirodne nauke ,a stavrno i voli knjige je nasa Krasuljak, ali je ona vec srecno udata.
Ma salila sam se, pravila nikada nema, ali sam ja nepoverljiva prema tim informaticarima koji kao uzivaju i u dobrim knjigama.

Ili te je folirao da voli knjige ili da je softveras:D
Jedina osoba koja je zavrsila prirodne nauke ,a stavrno i voli knjige je nasa Krasuljak, ali je ona vec srecno udata.
Ma salila sam se, pravila nikada nema, ali sam ja nepoverljiva prema tim informaticarima koji kao uzivaju i u dobrim knjigama.

U pravi si, ni ja ne poznajem takvog. :lol: Verovatno bih i ja više čitala da nemam internet...:zcepanje:

Alen Rob Grije - "Repriza"

Prvo sam pre nekoliko meseci pročitao ''Posmatrača'' (''Oči koje sve vide'' je naš prevod). Nije mi se preterano dopao, ali sam uhvatio sebe kako još danima kasnije razmišljam o tom romanu. Pa sam zato posle uzeo i ''Sastajalište''. I opet isto. Sad sam pročitao ''Reprizu'', koja mi se još najmanje sviđa od ta tri, ali nije isključeno da ću uzeti još nešto od Grijea u budućnosti.
Ne znam da li i sa jednim piscem imam takav kompleksan odnos.

Uglavnom, ''Repriza'' ima sve odlike Grijeovih romana: poigravanje identitetima, tokom vremena, percepcijom, perspektivom... Od čitaoca se očekuje da se prepusti oniričkoj atmosferi, jer, iako recenzenti njegove romane trpaju u žanr detektivskih, trud da se, kao u svakom ''poštenom'' detektivskom romanu, raspetlja ''ko, gde i šta'' je osuđen na propast i može samo da isfrustrira. Ništa nije izvesno i sve je podložno subjektivnoj percepciji, kako likova, tako i samog čitaoca.
Da Grije nije toliko sklon da uguši svojom opsesivnom pedantnošću kad opisuje scenografiju, mogao bi mi biti jedan od omiljenih pisaca.

Završila sam Nevidljivog, al' nisam ukapirala ko je on...:( Quentine, šapni mi... Da l' ovaj komirani? Ili njegova žena? Ili Adam? Ili više njih? :think:

Hehehe, mene uopste nije mucilo ko je zapravo nevidljivi, a citajuci knjigu i zaboravila sam naslov.
Tako idu danasnji moderni romani, nesto izmedju fikcije i stvarnosti. Nije nikome jasno, a i autor se ne upusta da razjasnjava zagonetku
da li je Born stvarno hladni ubica kako se to cini Voikeru, da li se incest iz dnevnika stvarno odigrao.
Prosto imas utisak da autor pise neku svoju autobiografiju, ali se tu pojavljuje i knjiga u knjizi, dnevnik, koja nema veze sa njegovim zivotom

Ja, cekajuci Godoa ili tebe da zavrsis Njujorsku trilogiju opet citam Ostera:D
Zanimljivo je da je on kultni lik , ali samo u Evropi, u USA bas i ne toliko.

Završila sam Nevidljivog, al' nisam ukapirala ko je on...:( Quentine, šapni mi... Da l' ovaj komirani? Ili njegova žena? Ili Adam? Ili više njih? :think:

Hehehe, mene uopste nije mucilo ko je zapravo nevidljivi, a citajuci knjigu i zaboravila sam naslov.
Tako idu danasnji moderni romani, nesto izmedju fikcije i stvarnosti. Nije nikome jasno, a i autor se ne upusta da razjasnjava zagonetku
da li je Born stvarno hladni ubica kako se to cini Voikeru, da li se incest iz dnevnika stvarno odigrao.
Prosto imas utisak da autor pise neku svoju autobiografiju, ali se tu pojavljuje i knjiga u knjizi, dnevnik, koja nema veze sa njegovim zivotom

Ja, cekajuci Godoa ili tebe da zavrsis Njujorsku trilogiju opet citam Ostera:D
Zanimljivo je da je on kultni lik , ali samo u Evropi, u USA bas i ne toliko.

Ako se pitamo ko je nevidljivi iz Nevidljivog, onda je to vjerovatno Adam - izgubljeni prijatelj koji Džejmsu stalno izmiče i s kojim razgovara gotovo isključivo posredno, preko teksta knjige i uspomena drugih ljudi. Istini za volju, originalni naslov Invisible jednako tačno mogao se prevesti i kao Nevidljiva ili Nevidljivo. Malo slobodniji, ali možda ne i netačniji prevod naslova mogao je biti Nevidljivost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back