Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:eek:
Za prvo boldovano: GDE to?
Za drugo: Kako moze da ima peticu iz srpskog ucenik koji uopste ne cita lektiru?
Onako, u prolazu...
:bye:

Za prvo: Filöoloski, BU;)

A za drugo mozes sama da se uveris da je u celoj Srbiji to barem zadnjih desetak godina tako. i ne samo u vezi lektire.

Da se vratim ja na Prvo;)

Ovo novo studiranje ( Bolonja) uopste i ne predvidja citanje recimo bilo kakve Manove knjige:D

Moja je bratanica zavrsila faks, a nije citala ni Hesea, Mana ( doduse mozda neku novelu od Mana), imala je neki seminarski recimo treci cin
Shilerov og Valenstajna i tu je pocelo i zavrsilo se njeno Shlerovanje. Tako9 i Faus nije ceo obradjivan nego su pisani seminarski radovi
samo sa aspekta metafizike, ili religije.

Meni bi licno vise odgovarao ovaj bolonjski nacin studiranja jer stalno moras da budes na lopti.

Ja pošto recimo ne volim poeziju, preskočio sam Pindara, Sapfu, Katula, čak i dobar deo Ovidija, i ne kajem se baš nešto preterano, mada kao što rekoh, radio sam Katula na ispitu jer sam imao tu nesreću da mi on dođe, a sve što znam o njegovoj poeziji je iz druge ruke, pročitao sam 3 pesme ako i toliko...

Ni ja je ne volim, a na diplomskom ( prvo padanje:D) dobijem poezju Teodor Storma pri cemu ja nisam znala ni da je pisao poeziju.:D
Obozavam njegove novele, ali covek je na moje zaprepascenje pisao i poeziju.

Mi smo čitali taj Proces obavezno, sećam se. Samo ceo moj razred je preskakao čitanje bilo čega iz inata jer smo imali isfrustriranu vešticu za profesoricu.
Ja sam čitala, ali mi nije padalo na pamet da sa njom diskutujem o bilo kom delu. Nikad nije imala pojma ni šta ni koliko volim da čitam, a verovatno imam veću kućnu biblioteku od nje.
Vadile su me petice iz pismenih, većina je prolazila sa dvojkom- trojkom.

Od izbornih lektira je bilo, sećam se, ili Rat i mir ili Zločin i kazna. Pa smo naravno radili Zločin.

A i kod nas na faksu se, u globalu, preskače sve što se preskočiti može.
Čitaju se razne Istorije filozofije na čelu sa Koplstonom naravno. Iako su primarna literatura izvorna dela, a sve ostalo sekundarna.
Naravno, ne može se svuda eskivirati, ali gde god može, kad god može, većina koristi.

Fjodore, pa kako nisi čitao u školi Proces, to je valjda obavezna lektira :eek:

Ja krenuo sa Pavićevim kratkim pričama "Zapis na konjskom ćebetu, Nove beogradske priče" i Tolkinovom "Stvaranje vilinske priče: drvo i list." Moram prekosutra do biblioteke za novi ulov, nedelju dana gotovo ništa čitao nisam dok sam bio u kampu, jedino Miljkovića pomalo, i neke eseje o njegovim delima :)

"Proces" je obavezna lektira u gimnaziji, u stručnim školama nije. Ako se dobro sećam, u čitanci je bio odlomak i to rade svi.

Pa Carobni breg je vec Tomas Man?

hah, ja popio par piva i nisam ni skontao da su već uticala na psihu :lol: hteo sam reći: "Ili doktor Faustus" :mrgreen:

nego, šta bi sa jungovim psihološkim tipovima?

Ubi me Jung, to je njegov raniji rad i tada je smarao neviđeno, posle je tek došao do nekih svojih teorija koje su ga proslavile, ovo je proseravanje o introvertnom i ekstravertnom tipu ličnosti koje se razvlači na 600+ strana i ničemu ne vodi... Sve to se može objasniti u par redova, što je Trebješanin uspeo u onom rečniku Jungovih simbola. Nisam mogao da izdržim, batalio sam odavno :)

Dobro, lapsus.:lol: Možda je mislio na Doktora Faustusa...;)

Eto, baš to :mrgreen:

- - - - - - - - - -

"Proces" je obavezna lektira u gimnaziji, u stručnim školama nije. Ako se dobro sećam, u čitanci je bio odlomak i to rade svi.

Zavisi od profesora, nama je profesorka tražila da radimo i ja sam tada čitao. I vratiću se procesu zasigurno :)

- - - - - - - - - -

Ja pošto recimo ne volim poeziju

Kakav si ti to student književnosti :P ?

Kakav si ti to student književnosti
razz.gif.pagespeed.ce.wSB9PdfcUJ.gif
?

Pa ne baš reprezentativan :mrgreen:

Ja sam u srednjoj školi pisao pismeni na temu Zločina i kazne i bio ubeđen da sam napisao veliko delo, ali je ono, od strane moje profesorice, protumačeno kao napad na ustavno i državno uređenje Republike Srbije:D

šta si očekivao od mediokriteta :lol:

naša prosveta je užas, znam koje knjige čitaju, Danijela Stil, Nora Roberts, Jelena Bačić Alimpić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back