Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je opštepoznata pojava, znam ljude recimo sa muzičke akademije koji obožavaju Ninu Badrić, Željka Joksimovića i slično.
Lični ukus ne treba mešati sa kanonski utvrđenim vrednostima.

Da, ali ponekad je odstupanje ipak preveliko. Teško mi je zamisliti da se ovoj Ruđerovoj pored LJHĐ jednako dopada i, recimo, Prust ili Čehov.
Ja mislim da je jedan od razloga i uslova za akademsko bavljenje nekom umjetnošću upravo bar djelomično poklapanje između ličnog ukusa i kanonizovanih vrijednosti.

To je opštepoznata pojava, znam ljude recimo sa muzičke akademije koji obožavaju Ninu Badrić, Željka Joksimovića i slično.
Lični ukus ne treba mešati sa kanonski utvrđenim vrednostima.

Buduci ministar kulture (Tasovac):

Ivan Tasovac: Prihvatam ulogu Foresta Gampa srpske kulture

"Kada pročitate šta su naši skupštinski poslanici u anketama označavali kao najvažnije kulturne događaje godine koja je iza nas, jasno je da će se pre pobratimiti Kolašin i Jagodina, kao prvi gradići u kojima će se mirno i uz veliku podršku gradonačelnika održati gej parade, nego što će oni shvatiti razliku između kulture i zabave".

tragom_mrtve_princeze.jpg

Ja sam u poslednjih nekoliko meseci dosta kopao po domaćoj književnosti, sa fokusom na naše pripovedače kojih, fala bogu, ima pregršt i to kvalitetnih... ali, čak i kada nekom koga smatram dovoljno upućenim u književnost, pomenem ime pisca, oni izbeče oči kao da sam im opsovao familiju :lol:

Ljudi misle da sve znaju ako čitaju malo više od svog komšije.

Ja kao obican citalac mogu da citam sta mi je volja.
Ali od profesorke knizevnosti bi trebalo ocekivati da ima visok kriteruijum i kada je novonastala knjizevnost u pitanju.
O klasicima naravno ne treba ni razgovarati.

Od nje bi trebalo očekivati samo ono što joj profesija nalaže, a to je da ume da analizira dato delo putem spoljašnjeg i unutrašnjeg pristupa i da ume isto da prezentuje učenicima.

Njen ukus je potpuno njena stvar.

Od nje bi trebalo očekivati samo ono što joj profesija nalaže, a to je da ume da analizira dato delo putem spoljašnjeg i unutrašnjeg pristupa i da ume isto da prezentuje učenicima.

Njen ukus je potpuno njena stvar.
Slažem se sa prvom tvojom rečenicmo.
Ali isto tako mislim da njen ukus jako utiče na kvalitet onoga o čemu ta rečenica govori.

- - - - - - - - - -

Ja sam u poslednjih nekoliko meseci dosta kopao po domaćoj književnosti, sa fokusom na naše pripovedače kojih, fala bogu, ima pregršt i to kvalitetnih... ali, čak i kada nekom koga smatram dovoljno upućenim u književnost, pomenem ime pisca, oni izbeče oči kao da sam im opsovao familiju :lol:

Ljudi misle da sve znaju ako čitaju malo više od svog komšije.
Ja citam puno vise od komsije, ali ne mislim da sve znam :lol:

Ok, svako ima svoj ukus po pitanju svega, i u ovom slučaju konkretno književnosti.

Ali radi se o tome da su se stvari izmenile što se tiče čitanja lektira i njihovog ocenjivanja u školama.
Mislim da je izgubljen autoritet, promenjen je sistem prilagodjavanja, umesto da profesor/ica zakaže datum
do kog lektira treba da bude pročitana i da se učenici tom datumu prilagodjavaju i da odrade svoju obavezu
dotle i da shodno tome budu ocenjeni u zavisnosti od toga da li su lektiru pročitali ili ne, sada su se stvari obrnule -
profesori književnosti se prilagodjavaju učenicima jer je Bože moj, njih više i nikako da pročitaju tu lektiru, koja se
naravno odlaže u nedogled, a da ne kažem da se na kraju uopšte ni ne odradi i tako se od 10-ak predvidjenih lektira
u toku školske godine odradi možda 3, a svi podobijaju silne petice iz književnosti i završe srednju školu a da ne pročitaju
možda čak gotovo ni jednu lektiru.
Naravno posmatrano sa nekog pragmatičnog aspekta, čitanje lektira je stvar opšte kulture, kao i još dosta toga i u kasnijem
životu pojedinca možda neće imati nikakav krucijalni značaj.
U svakom slučaju, zaključak je da su se stvari izmenile...

Slažem se sa prvom tvojom rečenicmo.
Ali isto tako mislim da njen ukus jako utiče na kvalitet onoga o čemu ta rečenica govori.

- - - - - - - - - -

Ja citam puno vise od komsije, ali ne mislim da sve znam :lol:

Da vas upoznam sa mojom prijateljicom, koja je jedna od retkih žena koja redovno postuje na ovoj temi, a književnost joj nije profesija.;)
Laki, :heart:

:cmok:

Da vas upoznam sa mojom prijateljicom, koja je jedna od retkih žena koja redovno postuje na ovoj temi, a književnost joj nije profesija.;)
Laki, :heart:

Dobro veče, što bi rekla Milka Canić :lol:

Trenutno čitam jednog Italijana, Antonio Tabuki. Dobre pripovetke.
Kako mi je nekako rogobatan taj izraz "pripovetke", za ove novije pisce.
Za razliku od klasika. Recimo za Čehova ću prirodno uvek reći da piše pripovetke.

Inače na dotičnog Tabukija sam slučajno naletela u biblioteci. A odavno nisam čitala nekog Italijana :think:

Dobro veče, što bi rekla Milka Canić :lol:

Trenutno čitam jednog Italijana, Antonio Tabuki. Dobre pripovetke.
Kako mi je nekako rogobatan taj izraz "pripovetke", za ove novije pisce.
Za razliku od klasika. Recimo za Čehova ću prirodno uvek reći da piše pripovetke.

Inače na dotičnog Tabukija sam slučajno naletela u biblioteci. A odavno nisam čitala nekog Italijana :think:

Ako si raspoložena za Italijane, čitaćemo u Klubu Kaputt od Malapartea od septembra, pa možeš da nam se priključiš.

Raspoložena sam ja za čitanje svega, ali ne volim da imam obavezu oko toga.
Meni je čitanje zaista veliko zadovoljstvo pa ga ne bih kvarila tom vrstom obaveze.

Ali samo da znate, virim ja tamo u "klub" :lol:
Vrlo rado vas čitam čak i kada mi je delo potpuno nepoznato :)

PS U svakom slučaju veliko hvala na pozivu :ortaci3:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back