Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ove sedmice pročitao "Smrt u Veneciji", prvi deo "Fausta" i "Majka Hrabrost i njena deca".
Man genijalan. Moraću pročitati još jednom ovu novelu, opala mi koncentracija pri kraju pa mi je verovatno promaklo ponešto, a Man se ne može čitati bez potpune usredsređenosti na delo. Dovoljno je da samo jednu rečenicu ne shvatim kako treba pa da se celokupna slika iskrivi.
Gete isto tako, izvanredan. U početku mi smetalo što se izražava u stihovima, ali navikne se. Moraću naći drugi deo uskoro, mada sumnjam da će biti u biblioteci.
Od Brehta sam očekivao više, mada nije loš. Fina ideja, uneo je sebe i tadašnje stanje u Nemačkoj, nije nezanimljivo, ali imam osećaj da je ostao pomalo nedorečen. Čitaću ga uskoro opet (ako ga nađem), možda sam stekao pogrešan utisak ovaj put.

Na redu mi je Kafka, podigao "Ameriku", imam "Proces", za posle ću videti, zavisi od raspoloženja, mada sam prilično siguran da ću nastaviti Mana i Getea. Uostalom, biblioteka prilično oskudeva kad je u pitanju nemačka književnost, ali šta da se radi.

Na redu mi je Kafka, podigao "Ameriku", imam "Proces", za posle ću videti, zavisi od raspoloženja, mada sam prilično siguran da ću nastaviti Mana i Getea. Uostalom, biblioteka prilično oskudeva kad je u pitanju nemačka književnost, ali šta da se radi.

Proces je super knjiga, kad sam je počela čitati očekivala sam da će biti užasno dosadna i nezanimljiva, ali sve to ima svoju simboliku, pa se isplati razmišljati :D

Slobodno spusti krila nemarna na knjigu xD

Fjodore, pa kako nisi čitao u školi Proces, to je valjda obavezna lektira :eek:

Ja krenuo sa Pavićevim kratkim pričama "Zapis na konjskom ćebetu, Nove beogradske priče" i Tolkinovom "Stvaranje vilinske priče: drvo i list." Moram prekosutra do biblioteke za novi ulov, nedelju dana gotovo ništa čitao nisam dok sam bio u kampu, jedino Miljkovića pomalo, i neke eseje o njegovim delima :)

Fjodore, pa kako nisi čitao u školi Proces, to je valjda obavezna lektira :eek:

Hah :lol: nešto mi nije zanimljivo obrađivati dela na času srpskog. Čak se ne sećam ni da smo radili Proces, ili sam prespavao čas ili smo tu preskočili.
Davno sam hteo da je pročitam, ali toliko je nakaradno štampana da izgubim volju kad otvorim prvu stranicu.

A je li dosadna il nije, ne znam, mada, to mi je struka, šta da se radi. Verujem da je zanimljivija od rimskog prava. :lol:

Prvi put sam je čitao nešto baš u mladosti i bila mi je prevelika apstrakcija, zato drugi put
a treći put sam je čitao čisto da vidim jel sam povatao sve kako treba :lol:
u svakom slučaju, rekao bih precenjena knjiga s obzirom na ono što nudi, zato nisam ni hteo da čitam nešto drugo od Kafke posle toga

Ne bih rekao da je Proces precijenjen, ali je činjenica da su neke okolnosti vezane za Kafkinu biografiju zamaglile čisto književni značaj romana. Inače, meni je Zamak bolji roman, ako ikad odlučiš da se vratiš na Kafku.

Ne bih rekao da je Proces precijenjen, ali je činjenica da su neke okolnosti vezane za Kafkinu biografiju zamaglile čisto književni značaj romana. Inače, meni je Zamak bolji roman, ako ikad odlučiš da se vratiš na Kafku.
Zamak je baš težak nije ni Proces lak ali...Iako obožavam Kafku u drugim radovima mislim da sam stigao do 50.-te stranice i odustao

Evo da vam olakšam dilemu. Moja ćerka je obrađivala Proces sada, u 3. razredu gimnazije, ali ga nije čitala, kao ni jednu drugu lektiru. Objašnjavala sam vam taj fenomen "interpretacija". Što je najgore, ima 5 iz srpskog i odličan je đak. :dash:
Ako ni moji unučići ne budu čitali, samospaliću se usred ove moje biblioteke (budem li živa). :histericna:

Evo da vam olakšam dilemu. Moja ćerka je obrađivala Proces sada, u 3. razredu gimnazije, ali ga nije čitala, kao ni jednu drugu lektiru. Objašnjavala sam vam taj fenomen "interpretacija". Što je najgore, ima 5 iz srpskog i odličan je đak. :dash:
Ako ni moji unučići ne budu čitali, samospaliću se usred ove moje biblioteke (budem li živa). :histericna:

Pusti ćerku na miru. Ja znam za studente književnosti, istina strane književnosti i jezika, koji diplomiraju, a da su ispite spremali iz tih interpretacija, skripti gdje je sve prepričano na po par strana i sl. Mislim, ako studenti književnosti neće da čitaju vrhunske romane, šta onda da očekujemo od srednjoškolaca, koje književnost i ne mora da zanima.

Pusti ćerku na miru. Ja znam za studente književnosti, istina strane književnosti i jezika, koji diplomiraju, a da su ispite spremali iz tih interpretacija, skripti gdje je sve prepričano na po par strana i sl. Mislim, ako studenti književnosti neće da čitaju vrhunske romane, šta onda da očekujemo od srednjoškolaca, koje književnost i ne mora da zanima.
:eek:
Za prvo boldovano: GDE to?
Za drugo: Kako moze da ima peticu iz srpskog ucenik koji uopste ne cita lektiru?
Onako, u prolazu...
:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back