Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
преузимање (7).jpg
- Haruko Murakami...

Nije prvi put da se osećaš prozvanom kada se susretneš sa nekim tebi negativnim komentarom, da odlaziš sa tema i slično.
:/ Bespotrebno sasvim, ali hajde, da ti odgovrorim: ne nerviraš me, ne izazivaš kod mene neku dominantnu niti naročitu reakciju odnosno emociju.
Stoga, moram da podsetim da smo ovde da komentarišemo, družimo se, pričamo o knjigama, a ne o međusobnim simpatijama ili antipatijama.

Dakle, podvlačim odgovor: komentar o nerviranju odnosi se na Murakamija. :D

Ja sam čitala od Murakamija samo Norvešku šumu i Južno od granice... I počev od naslovljavanje koje inspirisano je pesmama, obe su u nekim momentima ispričana priča i mirišu na jedno te isto. Iritantno, ponovljeno, ne drži pažnju. I onda od pisca odustadoh.

Na mene je sa Moj slatki Sputnik i Norveškom šumom ostavio sasvim otužan utisak koji je malo popravila 1Q84, pa sam odlučio da pročitam i tog Kafku, jer neki kažu da mu je to najbolja knjiga.

Ja nikako da se uhvatim Murakamija. Osećam izvesnu odbojnost prema njemu već umapred, isto kao i prema Pamuku.

I ja ih povezujem na neki čudan način. Ne mogu to sebi da objasnim, ali nekako ih držim u istom pretincu u glavi.

Usput, našao sam u biblioteci onog Borisa Vijana kog si kupila prije neki dan, pa ću ga uskoro pročitati.
Kenoov predgovor je zaista sjajan.

Ja nikako da se uhvatim Murakamija. Osećam izvesnu odbojnost prema njemu već umapred, isto kao i prema Pamuku.

Dok ne procitas neces znati, tudja misljenja (sud) mozes da prihvatis ili ne prihvatis, tvoje treba da ti je najvaznije...Norveska suma je popularnija od ove koju sam ja uzela (vidim po drugim forumima da je bas citana)...Imas zlo da odustanes unapred ili da krenes sa citanjem i razocaras se, recimo, a nas narod ima jednu dobru "skasku": Da bi znao koje je zlo manje, moras probati oba:)
Manje je zlo da pod pritiskom tudjih misljenja odustanes, nego da probas sama- pa odustanes ako treba:)

Dok ne procitas neces znati, tudja misljenja (sud) mozes da prihvatis ili ne prihvatis, tvoje treba da ti je najvaznije...Norveska suma je popularnija od ove koju sam ja uzela (vidim po drugim forumima da je bas citana)...Imas zlo da odustanes unapred ili da krenes sa citanjem i razocaras se, recimo, a nas narod ima jednu dobru "skasku": Da bi znao koje je zlo manje, moras probati oba:)
Manje je zlo da pod pritiskom tudjih misljenja odustanes, nego da probas sama- pa odustanes ako treba:)

Moje mišljenje iskreno nije formirano tuđim u ovom slučaju. Štaviše, većina mojih prijatelja mi preporučuje Murakamija a dobar deo njih ima sličan ukus mom i vrlo cenim njihovo mišljenje.
Jednostavno, imam odbojnost na slepo i budi mi, unapred isti vajb kao i Pamuk.
A to je razvikani prosek.
Naravno , uzeću jednom da ga čitam. Ja sam osoba koja svemu daje šansu uprkos što kažem, osećam neki animozitet prema Murakamiju..i generalno mislim da kad su knjige/muzika, film u pitanju, ne treba imati vrlo čvrst anti-protivan i negativan stav dok bar jednom ne probaš;)
Ali osećam da nije još došlo vreme da ga čitam:)

- - - - - - - - - -

I ja ih povezujem na neki čudan način. Ne mogu to sebi da objasnim, ali nekako ih držim u istom pretincu u glavi.

Usput, našao sam u biblioteci onog Borisa Vijana kog si kupila prije neki dan, pa ću ga uskoro pročitati.
Kenoov predgovor je zaista sjajan.

Jedva čekam utiske!
Inače dala sam joj 5/5 na GR samo nikako da se nakanim da napišem pokoji redak. Ostaviću to za sledeću nedelju kad se vratim iz Bgd-a.
Pomalo je bizarna, ima atmosferu kao film Dejvida Linča :lol:

Moje mišljenje iskreno nije formirano tuđim u ovom slučaju. Štaviše, većina mojih prijatelja mi preporučuje Murakamija a dobar deo njih ima sličan ukus mom i vrlo cenim njihovo mišljenje.
Jednostavno, imam odbojnost na slepo i budi mi, unapred isti vajb kao i Pamuk.
A to je razvikani prosek.
Naravno , uzeću jednom da ga čitam. Ja sam osoba koja svemu daje šansu uprkos što kažem, osećam neki animozitet prema Murakamiju..i generalno mislim da kad su knjige/muzika, film u pitanju, ne treba imati vrlo čvrst anti-protivan i negativan stav dok bar jednom ne probaš;)
Ali osećam da nije još došlo vreme da ga čitam:)

- - - - - - - - - -

Jedva čekam utiske!
Inače dala sam joj 5/5 na GR samo nikako da se nakanim da napišem pokoji redak. Ostaviću to za sledeću nedelju kad se vratim iz Bgd-a.
Pomalo je bizarna, ima atmosferu kao film Dejvida Linča :lol:

Drago mi je zbog toga:)
Sto se tice Orhana, ostavila sam sam post o njemu ovde, procitaj ako te zanima ali iskreno- odluci sama.

Lepu i laku noc...

... generalno mislim da kad su knjige/muzika, film u pitanju, ne treba imati vrlo čvrst anti-protivan i negativan stav dok bar jednom ne probaš;)

Slažem se i sa jednom i sa drugom.

Zanimljivo! Ja ih nisam uopšte povezala. Čitala sam od Murakamija Kad padne noć i Južno od granice zapadno od sunca. I onako. Može da se čita, ali nisam imala onaj osećaj koji volim da me vuče da vidim šta će biti dalje. Možda malo kod Južno od granice. I tako mi je svejedno da li ću išta više njegovo čitati.

Pamuka ste mi vi ovde ogadili, :), a trebalo bi da mi se dopadne Muzej nevinosti. Bar se starijim gospođama dopao... :think:

Ne znam da li da se osetim prozvanom. Nadam se da nisi imala u vidu mene, mada sam starija od teba čitava dva meseca, čini mi se. A pošto sam stvorila komplikovani odnos sa Pamukom uvek imam potrebu da to objasnim. Čitala sam Novi život, (koji mi je bio morbidan i ne bih ga preporučila) i Muzej nevinosti, koji me je užasno smorio dok sam ga čitala i smatram da je predugačak, da nije potrebno 600 strana da bi se reklo to što je on hteo da kaže. A onda ga pravdam jer je Turčin, a naša percepcija njih da je kod njih sve polako. Nisam se u to uverila letos kad sam bila tamo. Više je kod nas sve polako i ima vremena, nego kod njih. Oni rade, grade i idu krupnim koracima napred. No, to je već ekonomsko-politička tema.
Muzeja nevinosti se rado setim i jako mi je drago što sam ga pročitala. Ali, ne bih ga preporučila kao prvo Pamukovo delo. Ono što je dobro je što me je zainteresovalo da pročitam još neka dela tog pisca.

Rado, raspitaj se kod naših drugarica u Biblioteci, neke su dobri poznavaoci Pamuka (ne bih da imenujem, da ne omanem), pa će ti sugerisati sa čime da počneš. Ne sumnjam da i na ovoj temi ima ljudi koji dobro poznaju njegovo delo. Mislim da je važno s kojim delom nekog pisca se počinje.

Nadam se da nećeš proći kao ja sa Ruždijem, jer sam po preporuci čitala Mavrov poslednji uzdah, pa nemam želju ništa više njegovo da pročitam.

Mene je kako u Norveškoj šumi tako i u ovoj knjizi užasno nervirao Murakami.

Ja sam Norvesku shumu procitala kao sto sam i neki film gledala ( Sidni Poatje je igrao glavnu ulogu) To sir, with love
( a bila i fina muzika u tom filmu) zaista nekako sa ljubavlju, mozda su tu Bitlsi odigrali glavnu ulogu, mozda i atmosfera iz 1968,
uglavnom knjiga mi se bas dopala, razumela sam da je zivot svakog studenta i tada ( 1968) i danas isti, da studenstske tuge nemaju veze
sa religijom, nacionalscu ili topografijom, mestom rodjenja, raznoraznim meridinijanima.

MedjutiSH, sledeca knjiga ( ne znam vise ni koja je) nije mi legla i tako je Murakami kod mene odsvirao i zato sada citam
Chehova:)

Nego, covek treba sve da proba pa i Murakamija. Koelja vec ne:D

A što ne Koelja?!
Nije on tako loš. Samo nije toliko dobar koliko je izvikan (i neoriginalan, da ne kažem plagijator). Ali ume da bude prijatan za čitanje.

Ma svako od nas pocinje nekako kao onaj ubica sa predumisljajem ( nego taj ubija, a mi samo citamo, ali nismo manji zlocninci:D)
pa tako i ja sa tim Koeljom, a sve ocekujuci ne znam ni ja sta, a to sto sma ocekivala nisam dobila barem na prvih pedesetak stranica
njegovog Alhemicara i onda je tu za mene bio kraj.

Pamuk je druga prica, osim ove centralne knjige (Crveno) ja uzivam u svim ostalim njegovim knjigama ( Sneg je meni njegovo remek delo),
ali hvatam naravno sebe u pomisli da mozda moje uzivanje ima veze sa njegovim politickim angazmanom i stavovima, a koji su meni
jako bliski, Nego tako je i kod onoga sto je pisao Ubistvo sa predumisljajem, znaci nema povoda za sikiracije,:D

E pa to je problem s Koeljom (i mnogim drugim), što mu je, po mom mišljenju, napravljena kontrausluga time što je toliko hvaljen i popularizovan. Pa onda očekuješ mnogo. Ali dok se to shvati, on je prodao milione knjiga i postao bogat.
Sve su mu knjige već vidjeno. Ništa nije originalno. Ni ideja, ni realizacija. Ali valjda je imao dobre agente i izdavače, pa su ga izreklamirali.

E pa to je problem s Koeljom (i mnogim drugim), što mu je, po mom mišljenju, napravljena kontrausluga time što je toliko hvaljen i popularizovan. Pa onda očekuješ mnogo. Ali dok se to shvati, on je prodao milione knjiga i postao bogat.
Sve su mu knjige već vidjeno. Ništa nije originalno. Ni ideja, ni realizacija. Ali valjda je imao dobre agente i izdavače, pa su ga izreklamirali.

Ja sam pročitao Petu Goru i neka, hvala...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back