wild_child
Elita
- Poruka
- 18.479
I od mene preporuka za Bernharda. A Basaru nisam nikad ni citala ... moracu jednom, cisto da steknem opsti utisak
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
После дуже времена прочитах Вођу и Дангу. То су заиста генијална, мини ремек дела, великог имена наше сатире и ироније. С времена на време, имам потребу да их прочитам, како би преиспитао своје ставове, ментално стање и однос према неким стварима. Ако неко има да препоручи неке ауторе и књиге, у којима доминира иронија, сарказам и сатира према властодршцима и полтронском менталитету нека препоручи.
Ja ti mogu preporuciti bilo koje delo ( sve sto mozes da nadjes) od Bernharda ( Thomas Bernhard).
Ali moze i Basara![]()
Od Domanovića obavezno Stradija i Kraljević Marko po drugi put među Srbima. Pošto voliš Ruse, Bulgakov ti je nezaobilazan. I on ima elemente fantastike koje simbolično koristi, isto kao Domanović.
Ja sam prvo citala Famu o biciklistima ,mislim da je nisam ni zavrsila, nekome sam je poklonila. Basara me nije zanimao dok nisam pocela da citam njegove kolumneMoram da priznam da je Basara za mene razocarenje, bar od ono par njegovih dela koja sam procitao, ako se moze na osnovu toga ista zakljuciti. Ne volim bilo kog pisca koji se preterano razmece svojim znanjem i terminima koji su uskostrucni i nerazumljivi vecini obicnih ljudi i onda kada je to nepotrebno. Stekao sam utisak da je to njegov uobicajen stil i sad vise nemam zelju da citam njegove knjige, za razliku od kolumni. Deluje mi da spada u onu grupu pisaca ``koja pise zbog drugih pisaca``, da bi njih impresionirao, ne zbog publike.
Čitam Lolitu.
70 strana i već razmišljam o prekidu čitanja, što skoro nikad ne radim. Knjiga je strašno dosadna. Svih ovih 70 strana čitam kako se taj lik loži na ono dijete! Čini mi se da slobodno mogu da preskočim nekoliko pasusa ili čak 10 strana i da se ništa značajno neće desiti. Povrh svega toga, pisac se svojski trudi da mu svaka rečenica bude baš komplikovana, što me dodatno odbija od knjige.
Kakvi su vaši utisci?
Nabokov se malo zeza sa čitaocem, pa se knjiga može apsorbovati samo u komadu, kad je cijelu pročitaš. S druge strane, ako ne nalaziš neko zadovoljstvo (zaista pomalo mazohističko) u čitanju Hambertovog/Nabokovljevog jezika, teško da ćeš izgurati do kraja.
Ни мени се Лолита није нарочито свиђала. Али, шта знам, укуси су различити.
Kventine šta je sa blogom, zašto si ga prebrisao?
Čitam Lolitu.
70 strana i već razmišljam o prekidu čitanja, što skoro nikad ne radim. Knjiga je strašno dosadna. Svih ovih 70 strana čitam kako se taj lik loži na ono dijete! Čini mi se da slobodno mogu da preskočim nekoliko pasusa ili čak 10 strana i da se ništa značajno neće desiti. Povrh svega toga, pisac se svojski trudi da mu svaka rečenica bude baš komplikovana, što me dodatno odbija od knjige.
Kakvi su vaši utisci?
Meni se dopala knjiga, kao i film. I Smeh u tami mi se jako dopada.Ни мени се Лолита није нарочито свиђала. Али, шта знам, укуси су различити.
Sramim se priznati, ali ja je uopste nisam ni citala, a sada kada rekoste da nikoga od vas nije oborila s nogu, necu je ni citati.
Meni se dopala knjiga, kao i film. I Smeh u tami mi se jako dopada.
- - - - - - - - - -
Obično ti se dopadne što ti ja predložim...![]()
O, nooou!!! Ne odustaj, potrudi se. Lolita je sjajno delo, po mom mišljenju je u samom vrhu svetske književnosti. Jeste zbog same tematike teška za čitanje, ali je zahtevna i jer ima dosta intertekstualnosti. Delo ima više slojeva, i ta intertekstualnost zahteva književno obrazovanog čitaoca. Ja planiram ponovo da je pročitam, jer znam da mi je promakao taj značenjski sloj kada sam je čitala pre 7-8 godina. Bez obzira na to, bila sam oduševljena romanom, jer kad ga završiš, prepadneš se. Ni ne primetiš, a uhvatiš sebe da počinješ da pravdaš i razumeš glavnog lika. To može samo majstorski pisac da učini.Čitam Lolitu.
Kakvi su vaši utisci?
Na srpskom si je citala? Ja ne mogu da je nadjem na nemackom.Malo ostrvo – Andrea Levi, Laguna 480 str. 11/10
Dobitnik Vitbredove I Orindz nagrade
Dakle procitala sam je i malo je reci da sam odusevljena. Stedela sami i stedela da sto vise odlozim kraj. Ovo je jedna od onih knjiga uz koju sam bukvalno sve vreme imala osecaj neverovatnog uzivanja dok sam citala.