Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
chomsky je svetski poznat kriticar, doktor nauka, veoma cenjen u svojoj struci i priznat u celom svetu.
a ti?

"ljudi bogatog duha se uvek susrecu sa divljackim suprotstavljanjem osrednjih umova".
na to se svodi i ta tvoja "dobro argumentovana" kritika.

trebalo bi da razlikujes kritike od strane comskog i njemu slicnih, i od strane prosecnog seljaka.
ni ja ne volim prebacivanje odgovornosti na nekog drugog (jedan moj blog o tome), ali jos vise mrzim marionete.
kad procitas neka njegova dela i potom argumentovano udjes u raspravu, pridruzicu ti se.
do tada, srdacan pozdrav!

Posto volis Rusiju, a volis i da citas, toplo preporucujem Josifa Brodskog i njegovu zbirku eseja " Tuga i razum".
Revidiraces malo misljenje o USA kao carstvu zla ( mada on uglavnom pise i tuguje za Rusijom, pise o Veneciji,
Londonu, jako malo o USA).

Zasto nikada niko ko je bio mucen, maltrteiran, ponizavan, osudjivan na besmislene kazne, a i iz jos besmislenijih razloga,
nije otisao u Rusiju ( SSSR) nego uvek samo u USA ( eventualno Francusku).

Čomski jeste možda i najveći živi lingvista, tu je u nekim stvarima svojevemeno napravio pravu revoluciju. Međutim, to nema nikakve veze sa kritikom američke politike kojom se danas bavi. A šta nam otkriva u tim političkim knjigama? Da je Amerika supersila koja radi više-manje šta god hoće po svijetu, a to pravda pričom o opštem dobru. Ajde! Ma nije moguće! Rusija ili Kina nikad se ne bi tako ponašale! Sve u svemu, idealan pisac za pothranjivanje našeg Kalimero kompleksa.

Putujući antiglobalistički cirkus Noam Čomski. Duhovna hrana svih luzera, kojima nije problem da i za sopstvenu dijareju odgovornost pripišu zaveri nevaljalih zapadnih kapitalista.

odgovorio sam na ovu poruku, nisam ni pomenuo rusiju ili kinu.
zapravo, govori i o rusiji (odnosno sssr-u) kao i o americi.
jedan deo knjige "sta to hoce amerika" govori o hladnom ratu, velikoj prevari dve sile (nato i sssr), zanimljiv je, preporucio bih ti.

a ako ti pak mislis da je amerika zaista neko olicenje demokratije i da comski pise neke gluposti, ne znam sta da ti kazem, tvoj izbor.

Kako se vama čini Ljiljana Habjanović Djurović? Vrijedi li je čitati?

Ja sam iščitala sve njene knjige osim ove najnovije, i nije mi mrsko da to priznam. Nemam nameru da je reklamiram niti kudim, dopada mi se, prolazila je kroz mnoge faze, jer nije baš mlada. Prva joj je ona erotska, Javna ptica, koja mi najmanje ide uz nju, zatim serija autobiografskih. Pod stare dane se okrenula veri, što malo deluje pomodno, ali iz navike, verovatno ću pročitati i ovu poslednju, čim je budem nabavila. Eto, sad pljujte po meni jadnoj, izdržaću.:lol:

Rudjer, tebi bih preporučila samo ove novije, jer su autobiografske tipično ženske. Čitaj slobodno Igru anđela, Svih žalosnih radost, Petkanu, Zapis duše, nisu baš toliki treš kako ovde umeju da kažu oni koji je nisu čitali.

Nešto kao srpski Koeljo, samo žena, tako se tvrdi.

Ja sam iščitala sve njene knjige osim ove najnovije, i nije mi mrsko da to priznam. Nemam nameru da je reklamiram niti kudim, dopada mi se, prolazila je kroz mnoge faze, jer nije baš mlada. Prva joj je ona erotska, Javna ptica, koja mi najmanje ide uz nju, zatim serija autobiografskih. Pod stare dane se okrenula veri, što malo deluje pomodno, ali iz navike, verovatno ću pročitati i ovu poslednju, čim je budem nabavila. Eto, sad pljujte po meni jadnoj, izdržaću.:lol:

Rudjer, tebi bih preporučila samo ove novije, jer su autobiografske tipično ženske. Čitaj slobodno Igru anđela, Svih žalosnih radost, Petkanu, Zapis duše, nisu baš toliki treš kako ovde umeju da kažu oni koji je nisu čitali.

Jedna koleginica s posla me nagovorila da uzmem Svih žalosnih radost. Danas sam pročitao 100 strana.
Šta da kažem? Quentin kao da mi je pročitao misli. I meni se čini da je ženski Koeljo. Inspiraciju trpi iz već napisanih knjiga, a i stil im je vrlo sličan. Svih žalosnih radost mi djeluje kao Biblija konvertovana u format romana. Drugim riječima, to je jedan dio Biblije sa dodatkom osjećanja i ponekog manje poznatog detalja iz života Marije. Svaki hrišćanin može lagano predvidjeti bar 90% ove knjige. Malo mi je dosadno da čitam nešto, a znam šta da očekujem na sledećim stranicama.

Imam još par zamjerki. Rečenice su vrlo kratke. Čini mi se da najduža rečenica ima 15 riječi. Takođe, pasusi si isto kratki, po nekoliko redova. Taman se zaletim sa čitanjem, uđem u taj tok, kad ono kraj. I sve tako. Zahvaljujući tom kratkom izrazu i stalnim prekidanjem, ponekad imam utisak da su Jovan i Marija malo oslabili sa živcima, Bože mi oprosti!

Jedna koleginica s posla me nagovorila da uzmem Svih žalosnih radost. Danas sam pročitao 100 strana.
Šta da kažem? Quentin kao da mi je pročitao misli. I meni se čini da je ženski Koeljo. Inspiraciju trpi iz već napisanih knjiga, a i stil im je vrlo sličan. Svih žalosnih radost mi djeluje kao Biblija konvertovana u format romana. Drugim riječima, to je jedan dio Biblije sa dodatkom osjećanja i ponekog manje poznatog detalja iz života Marije. Svaki hrišćanin može lagano predvidjeti bar 90% ove knjige. Malo mi je dosadno da čitam nešto, a znam šta da očekujem na sledećim stranicama.

Imam još par zamjerki. Rečenice su vrlo kratke. Čini mi se da najduža rečenica ima 15 riječi. Takođe, pasusi si isto kratki, po nekoliko redova. Taman se zaletim sa čitanjem, uđem u taj tok, kad ono kraj. I sve tako. Zahvaljujući tom kratkom izrazu i stalnim prekidanjem, ponekad imam utisak da su Jovan i Marija malo oslabili sa živcima, Bože mi oprosti!

Pricala sam da je ona bez veze. Nemoj da gubis vreme. Bibliju u sake!

Od ovog trenutka počinje kažnjavanje.

Vidis da ne slusaju ,morace krasuljak da radi ,nema druge
#tema
Ne znam kome Kurt Vonegat moze da bude dobar pisac stvarno o.O
Ja sam ostao zatecen koliko je Klanica 5 ocajna knjiga.
Ovo je stil pisanja dostojan Isidore Bjelice, samo amer moze da predstavi ovako nesto kao kvalitetnu i avangardnu knjizevnost ,ali pretpostavljam i da je to umetnost samo po sebi.
Msm,evo citata :
[/QUOTE]Prebacili su nas avionom u logor za oporavak u Francuskoj, gde su nas kljukali cokoladnim mlekom i drugom bogatom hranom dok svi nismo bili pokriveni salom kao u bebe.Onda su nas poslali kuci i ja sam se ozenio zgodnom devojkom koja je, takodje, bila pokrivena salom kao u bebe.
I dobili smo bebe[/QUOTE]
Ja stvarno ne znam da li ovo treba da bude duhovito ili dosetljivo ili sta ,ali za mene je jednostavno , jebeno debilno i nista vise od toga.
Ovakvog je "shtofa" celo delo i ja stvarno ne mogu da uvidim nista pametno medju ovim redovima.
Jaoooo samo kad se setim koliko sam godina potrosio pokusavajuci da nadjem ovo Festovo izdanje ,sad me dusa boli samo kad se setim

Tu sam deficitaran :)
Imam samo jednog kolegu koji se interesuje za književnost, ali on mi je prošli put preporučio Majstora i Margaritu, nazvavši tu knjigu ''najboljom koju je ikad pročitao'', tako da je izgubio kredibilitet u mojim očima.

Ma pusti kolege! Bez ljutnje, ali kao da neko u onoj tvojoj rupi nešto zna o književnosti! Tačno sam pomislio da ti je LJHB preporučila neka nastavnica iz škole.

Zato, drži se preporuka sa foruma. :D

Poslednja izmena:
Ma pusti kolege! Bez ljutnja, ali kao da neko u onoj tvojoj rupi nešto zna o književnosti! Tačno sam pomislio da ti je LJHB preporučila neka nastavnica iz škole.

Ima tu nekih pjesnika, pisaca i kritičara među njima, mada ja njih rijetko kad i pitam za preporuku, uglavnom se oni meni ukažu. Valjda su primjetili da volim da čitam, pa hoće da i ja potvrdim njihov sud o tim nekim knjigama. Evo, ovaj zadnji slučaj! Žena banula pred mene, kaže:''Imam preporuku za tebe! Lagana knjiga. Zove se tako i tako, nalazi se na toj i toj polici u gradskoj biblioteci.'' To mi je rekla 5 metara od ulaza u biblioteku. Ja u bezizlaznoj situaciji.

Ja inače najviše cijenim preporuke sa foruma :D

Toplo preporucujem "Slepi ubica" od Margaret Atvud.
Knjigu sam nasla u hotelskoj sobi, cak sam bila sigurna da cu je baciti posle prve stranice,
kad ono vidi cuda.

Elem, junakinja govori o jednom davnom periodu, kada je jos bila mlada, da bi najednom iz njega iskocila i iz sadasnje perspektive, kao vec starija zena, sazela citav put koji je prevalila. I kakav je saldo? Prilicno pozitivan. Sve se na kraju sredilo, nije se dogodilo nista od onoga čega se plašila. Pa opet, uprkos tome sto je dogurala do mirne starosti (postignuce koje ne treba potcenjivati!), strah jos uvek zivi u njenom bicu, manifestujući se u snovima. Mada je veći deo puta pregurala, jos uvek nije došla do kraja. A sve dok se ne dodje do kraja, ne znamo sta nas na putu jos ceka

Fantastičan spoj umetnosti, mastovitosti, sa primesama istorije, socioloskih i psiholoskih faktora,

Ima tu nekih pjesnika, pisaca i kritičara među njima, mada ja njih rijetko kad i pitam za preporuku, uglavnom se oni meni ukažu. Valjda su primjetili da volim da čitam, pa hoće da i ja potvrdim njihov sud o tim nekim knjigama. Evo, ovaj zadnji slučaj! Žena banula pred mene, kaže:''Imam preporuku za tebe! Lagana knjiga. Zove se tako i tako, nalazi se na toj i toj polici u gradskoj biblioteci.'' To mi je rekla 5 metara od ulaza u biblioteku. Ja u bezizlaznoj situaciji.

Ja inače najviše cijenim preporuke sa foruma :D

Shvaticu to kao kompliment. Hvala!

Vidis da ne slusaju ,morace krasuljak da radi ,nema druge
#tema
Ne znam kome Kurt Vonegat moze da bude dobar pisac stvarno o.O
Ja sam ostao zatecen koliko je Klanica 5 ocajna knjiga.
Ovo je stil pisanja dostojan Isidore Bjelice, samo amer moze da predstavi ovako nesto kao kvalitetnu i avangardnu knjizevnost ,ali pretpostavljam i da je to umetnost samo po sebi.
Msm,evo citata :
Prebacili su nas avionom u logor za oporavak u Francuskoj, gde su nas kljukali cokoladnim mlekom i drugom bogatom hranom dok svi nismo bili pokriveni salom kao u bebe.Onda su nas poslali kuci i ja sam se ozenio zgodnom devojkom koja je, takodje, bila pokrivena salom kao u bebe.
I dobili smo bebe[/QUOTE]
Ja stvarno ne znam da li ovo treba da bude duhovito ili dosetljivo ili sta ,ali za mene je jednostavno , jebeno debilno i nista vise od toga.
Ovakvog je "shtofa" celo delo i ja stvarno ne mogu da uvidim nista pametno medju ovim redovima.
Jaoooo samo kad se setim koliko sam godina potrosio pokusavajuci da nadjem ovo Festovo izdanje ,sad me dusa boli samo kad se setim[/QUOTE]

Evo meni je Vonegat jedan od omiljenih:lol:
Svakom svoje.
Ali ako ti je to dostojno Bjelice kapiram da nisi ništa od nje uzeo u ruke nego ko i većina ceniš da je Bjelica neko merilo neukusa pa odmah lepiš poređenje jer zvuči znalački:)

Dabome da ne smatram da svakom mora da se svidi Vonegat al ne volim ovakva preterivanja u usporedbama:)
U pitanju su dva različita sveta.
Hvala bogu

Što se tiče Klanice 5 , ni meni to nije baš omiljena njegova knjiga iako je definitivno doživela možda i najveću popularnost.
Vonegat ima uvek jedan neozbiljni , na prvu loptu površni ton..
Nije on za svakoga. I pritom ne mislim ništa loše već eto, nekom takav stil legne, nekom ne.
Ja obožavam njegov nehajni cinizam i bezbrižnost.

Poslednja izmena:
Ma pusti kolege! Bez ljutnje, ali kao da neko u onoj tvojoj rupi nešto zna o književnosti! Tačno sam pomislio da ti je LJHB preporučila neka nastavnica iz škole.

Ne valja preterano štrčati iz gomile. Ako čovek radi u školi, logično je da s tim ljudima i komunicira, razmenjuje mišljenje, ima zajedničke teme... Ti nastavnici su intelektualci, kao većina vas ovde, i imaju pravo na svoj "neukus". Pa, čitaju i pastiri dobre knjige, ali, takvih je malo. Smatram da je pročitati bilo šta mnogo bolje nego ne čitati ništa. Ispada da su ljudi koji ne prate ovaj Forum totalno osakaćeni kad su u pitanju dobre preporuke. A priznaćete, sve je to relativno. Različiti senzibiliteti uživaju u različitim stvarima. Nekome prija klasična muzika, a neko se muči slušajući je, samo da bi bio kul.
Ljudski je pomoći čoveku dobrim savetom, a od njega zavisi da li će da prihvati.
Ne volim kad neko omalovažava neistomišljenike, čak i kad evidentno nisu u pravu.

Ne valja preterano štrčati iz gomile. Ako čovek radi u školi, logično je da s tim ljudima i komunicira, razmenjuje mišljenje, ima zajedničke teme... Ti nastavnici su intelektualci, kao većina vas ovde, i imaju pravo na svoj "neukus". Pa, čitaju i pastiri dobre knjige, ali, takvih je malo. Smatram da je pročitati bilo šta mnogo bolje nego ne čitati ništa. Ispada da su ljudi koji ne prate ovaj Forum totalno osakaćeni kad su u pitanju dobre preporuke. A priznaćete, sve je to relativno. Različiti senzibiliteti uživaju u različitim stvarima. Nekome prija klasična muzika, a neko se muči slušajući je, samo da bi bio kul.
Ljudski je pomoći čoveku dobrim savetom, a od njega zavisi da li će da prihvati.
Ne volim kad neko omalovažava neistomišljenike, čak i kad evidentno nisu u pravu.

Ma naravno. Ja sam se malo šalio

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back