Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Toplo preporucujem "Slepi ubica" od Margaret Atvud.
Knjigu sam nasla u hotelskoj sobi, cak sam bila sigurna da cu je baciti posle prve stranice,
kad ono vidi cuda.

Elem, junakinja govori o jednom davnom periodu, kada je jos bila mlada, da bi najednom iz njega iskocila i iz sadasnje perspektive, kao vec starija zena, sazela citav put koji je prevalila. I kakav je saldo? Prilicno pozitivan. Sve se na kraju sredilo, nije se dogodilo nista od onoga čega se plašila. Pa opet, uprkos tome sto je dogurala do mirne starosti (postignuce koje ne treba potcenjivati!), strah jos uvek zivi u njenom bicu, manifestujući se u snovima. Mada je veći deo puta pregurala, jos uvek nije došla do kraja. A sve dok se ne dodje do kraja, ne znamo sta nas na putu jos ceka

Fantastičan spoj umetnosti, mastovitosti, sa primesama istorije, socioloskih i psiholoskih faktora,

Jesi li čitala od Atvudove Antilopa i kosac?
meni je ta najbolja a odmah posle nje Slepi ubica.
Čituckala sam još ponešto od nje ali me nisu baš nešto zainteresovale..ali su zato ove dve odlične:)

Elem, danas sam pročitala po drugi put Galeba Džonatana Livingstona:Lol:
Sećam se da sam tu knjižicu pročitala pre nekih 10 godina, kraj osnovne, početak srednje i da sam bila blago rečeno oduševljena...
Neverovatno je koliko nam se percepcija menja vremenom.
Danas sam doživela samo osećaj lošeg pokušaja knjige inspiracije, nešto tipa onih ' Moć pozitivnog mišljenja' ili kako već...
Nisam mogla da nađem ništa lepo u knjizi , baš naprotiv, sa svakom stranicom me sve više nervirala:lol:
Glup osećaj.

Prebacili su nas avionom u logor za oporavak u Francuskoj, gde su nas kljukali cokoladnim mlekom i drugom bogatom hranom dok svi nismo bili pokriveni salom kao u bebe.Onda su nas poslali kuci i ja sam se ozenio zgodnom devojkom koja je, takodje, bila pokrivena salom kao u bebe.
I dobili smo bebe
Ja stvarno ne znam da li ovo treba da bude duhovito ili dosetljivo ili sta ,ali za mene je jednostavno , jebeno debilno i nista vise od toga.
Ovakvog je "shtofa" celo delo i ja stvarno ne mogu da uvidim nista pametno medju ovim redovima.
Jaoooo samo kad se setim koliko sam godina potrosio pokusavajuci da nadjem ovo Festovo izdanje ,sad me dusa boli samo kad se setim[/QUOTE]

Evo meni je Vonegat jedan od omiljenih:lol:
Svakom svoje.
Ali ako ti je to dostojno Bjelice kapiram da nisi ništa od nje uzeo u ruke nego ko i većina ceniš da je Bjelica neko merilo neukusa pa odmah lepiš poređenje jer zvuči znalački:)

Dabome da ne smatram da svakom mora da se svidi Vonegat al ne volim ovakva preterivanja u usporedbama:)
U pitanju su dva različita sveta.
Hvala bogu

Što se tiče Klanice 5 , ni meni to nije baš omiljena njegova knjiga iako je definitivno doživela možda i najveću popularnost.
Vonegat ima uvek jedan neozbiljni , na prvu loptu površni ton..
Nije on za svakoga. I pritom ne mislim ništa loše već eto, nekom takav stil legne, nekom ne.
Ja obožavam njegov nehajni cinizam i bezbrižnost.[/QUOTE]

Ja ne osudjujem to sto ti ili neko drugi volite da procitate nesto od Vonegata ,ali meni ocigledno nije legao.
Smatram da svaki pisac koji pise konfuzno kao on,to radi zato sto nije dovoljno talentovan,tj sposoban da napise nesto na najjednostavniji nacin ,kao sto to rade Dostojevski,ili Kafka ili Bulgakov, svako moze da razume sta su nabrojani pisci hteli da napisu sa minimumom paznje sto i jeste poenta ,zar ne ?
A, Klanica 5 me je jednostavno najuzasnije razocarala u apsolutno svim aspektima koji cine jedno knjizevno delo ,ali no harm done kako sam knjigu ostavio posle 20 procitanih strana i sumnjam da cu joj se vratiti uskoro ,ako joj se uopste budem vracao.

Pa ne znam, ja sam uvek za eksperimentisanje sa stilovima.
Lično ne smatram da je dužnost pisca da prezentuje nešto ' kratko, jasno i precizno'. Baš to razlikuje književnost od recimo nauke.
Nisam student književnosti, pa ni umetnosti in general ali stvarno nisam čula za to pravilo da se dobar književnik od lošeg razlikuje po tome koliko pažnje čitaoci moraju da ulože u njega.
Da pričamo o filozofiji i preciznosti, složila bih se pošto se grozim onih što se gube na 10 strana uz mnogo pompeznih reči a mogli su to kazati jednostavnije i time zabetonirati u mojim očima sebe kao ljudi koji zaista razumeju materiju.
Ali ne pričamo o tome.

Uostalom, ako pričamo o gubljenju, Vonegat je mala maca naspram nekih drugih :)
To što ti stil ne odgovara je ok. Smatram da je diskusija oko toga da li je ovaj stil uopšteno bolji od onog itd sasvim beskorisna...to je ko diskusija o tome dal su lepše zelene ili plave oči.
Ali recimo nikako ne mogu da se složim oko nedostatka talenta.
Talenat se oslikava kroz stil i prezentaciju, kroz slikovitost, radnju, materijal koji ljudima daješ i još gomilu sitnica.

Poslednja izmena:
e,jesi jadan care, kad ti je ovo argument :lol:
verovatno si ti procitao ,pa mozes da mi kontriras jel tako ?
daj ne zasmejavaj me

To nije ni bio nikakav argument ni za šta. Nemam ništa protiv što ti se dopada ta knjiga - sasvim legitiman izbor - samo mi smiješno djeluje ta gromopucatelna izjava - najbolja knjiga ikad napisana. Kao da postoji neko ko je pročitao sve knjige koje su ikad napisane, pa da može da kaže koja je najbolja. Sasvim sigurno, ta knjiga tebi se dopada više od svih ostalih koje si pročitao, bilo šta drugo reći je neodmjereno i nezrelo.

To nije ni bio nikakav argument ni za šta. Nemam ništa protiv što ti se dopada ta knjiga - sasvim legitiman izbor - samo mi smiješno djeluje ta gromopucatelna izjava - najbolja knjiga ikad napisana. Kao da postoji neko ko je pročitao sve knjige koje su ikad napisane, pa da može da kaže koja je najbolja. Sasvim sigurno, ta knjiga tebi se dopada više od svih ostalih koje si pročitao, bilo šta drugo reći je neodmjereno i nezrelo.

Ja sam procitala, ali ne zelim da se hvalim. Kada sam sve procitala, onda sam shvatila da je Biblija najbolja knjiga.

Katarina Medici je bila ,,vrela cica`` svojevremeno,mozda si joj jedna od inkarnacija.

Ona je radila to zato sto je morala tako. A sta bi i ti radio da si bio u njenoj situaciji?
Ne mislim na Cicu nego na Katarinu. Verski ratovi su bili mnogo strasniji u Nemackoj, ali
je u istoriju usla ta Vartolomejska noc. Zasto Cica pise Bartolomejska? Na srpkom je Varvara,Vartolomej,Varvarin.Vavilon.

Ona je radila to zato sto je morala tako. A sta bi i ti radio da si bio u njenoj situaciji?
Ne mislim na Cicu nego na Katarinu. Verski ratovi su bili mnogo strasniji u Nemackoj, ali
je u istoriju usla ta Vartolomejska noc. Zasto Cica pise Bartolomejska? Na srpkom je Varvara,Vartolomej,Varvarin.Vavilon.

Katarina je jedna obicna kucka,koja je mucki pobila ljude te 1572. Da li je Pavelic ,,morao`` to isto? Ili mu je to mozda bio hobi kao gdji Medici? ps Hot Lady verovatno cita Dimu u hrvatskoj verziji srpskog,pa otuda B umesto V.

Zato sto ja govorim srpski, a ne grcki. U srpskom postoji glas "B". Ja nisam iskompleksirana srpskokomunistickopravoslavka, vec Pravoslavka. Ja ne slusam sta mi govore ekumenski popovi, nego sta mi porucuje Biblija.

Cico, ako ti je ikako moguce, pokusaj da nas malo preskaces sa Biblijom. Ako se ne varajm, na ovom forumu postoji i PDF Religija, mozda
sretnes tamo coveka svog zivota sa kojim ces moci da tumacis Bibliju.

Ja sam nasla coveka mog zivota. Biblija je najlepsa knjiga na svetu i svima je preporucujem. Sto se Soul Beloua tice... procitala sam sva njegova dela. Meni se on dopada, ipak, ja sam vise naklonjena Sefardima, nego Askenazima, jer sam odrasla sa Sefardim u komsiluku. Zato sam prvo pocela da govorim spanski.

Radi treba ne metla nego usisivač, i to neki od onih od soma evra što izvlače grinje iz madraca.

Nemoj samo da se desi i ovako nešto.:)
thumbnail.aspx

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back