Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ne znam, ja sam uvek za eksperimentisanje sa stilovima.
Lično ne smatram da je dužnost pisca da prezentuje nešto ' kratko, jasno i precizno'. Baš to razlikuje književnost od recimo nauke.
Nisam student književnosti, pa ni umetnosti in general ali stvarno nisam čula za to pravilo da se dobar književnik od lošeg razlikuje po tome koliko pažnje čitaoci moraju da ulože u njega.
Da pričamo o filozofiji i preciznosti, složila bih se pošto se grozim onih što se gube na 10 strana uz mnogo pompeznih reči a mogli su to kazati jednostavnije i time zabetonirati u mojim očima sebe kao ljudi koji zaista razumeju materiju.
Ali ne pričamo o tome.

Uostalom, ako pričamo o gubljenju, Vonegat je mala maca naspram nekih drugih :)
To što ti stil ne odgovara je ok. Smatram da je diskusija oko toga da li je ovaj stil uopšteno bolji od onog itd sasvim beskorisna...to je ko diskusija o tome dal su lepše zelene ili plave oči.
Ali recimo nikako ne mogu da se složim oko nedostatka talenta.
Talenat se oslikava kroz stil i prezentaciju, kroz slikovitost, radnju, materijal koji ljudima daješ i još gomilu sitnica.

Upravo tako.
Slazemo se da kvalitet jednog dela odlikuje gomila sitnica i pojedinosti koji jednu knjigu i jednog pisca cine unikatnim i jedinstvenim.
Ali ,konkretno u Vonegatovim mislima(barem u Klanici 5) ne postoji apsolutno nikakva lepota recenice ,to vec nije misljenje ,to je cinjenica. Kako pisac uopste nije ni hteo da prezentuje i predstavi tako nesto vec nesto potpuno suprotno.E,sad to sto je apsolutno omanuo i u toj oblasti je vec moje subjektivno misljenje. Na sve to knjiga jeste vrlo konfuzna jos od prve strane ,tako da ni to ne vidim kao neki plus.
I jos jedanputa ,da podvucem,naravno da ne odlikujem kvalitet romana/novele/knjige po tome koliko je stil jednostavan i pitak ,ali se nekako majku mu potrefilo da su gotovo svi najveci pisci zabelezeni na stranicama vremena jednostavni za citanje :lol:
Jedine velicine sa kojma sam se malo pomucio,a da mi sad padaju na pamet, dok sam ih citao su Hese(koji jeste malo naporan,ali nista preterano) i Tomas Man(on mi je toliko dosadan ,da posle jedne stranice imam osecaj kao da vec danima sedim tu i citam. Iako ga ne bih nikom preporucio, nikada se ne bih usudio da osporavam kvalitet dela ocigledno bozanski talentovanog coveka).
Sto se tice Vonegata ,sa njim sam se malo zajebao ,kako sam uzeo da ga citam izmedju Kafke ,Kundere i Ficdzeralda ,kojma on sasvim objektivno, jednostavno nije dorastao koliko god dobar bio...
-----------
Znam da ste sutljivi radnik na vecnom bozijem gradilistu i da ne volite slusati o razaranju ,ali sta da radim. Ja nisam zidar Gospodnji. Uostalom, ako ti boziji zidari podizu gradjevine sa ravnim zidovima, nasa razaranja tesko da im mogu nauditi. Meni se , medjutim, cini da umesto zidova svuda vidim samo kulise. A, razaranje kulisa stvar je dobra i pravedna.
-To sto ste rekli lepo zvuci. Ali , recite mi, kad ste vec takav skeptik , otkud vam takva sigurnost da ste kadri da razlikujete kulisu od zida? Zar nikad niste posumnjali da su iluzije, kojima se rugate, samo iluzije ? A sta ako se varate ? Sta ako su to vrednosti , a vi unistavate vrednosti? Omalovazena vrednost i demaskirana iluzija imaju , naime , podjednako izmucena tela, slicne su i nije nista lakse nego ih zameniti.
------------------
Potpuno razliciti stilovi ,potpuno druge stvari ,ali u ovom paragrafu Kundera je uspeo da kaze vise nego sto Vonegat moze za 10 knjiga.

Idem sjutra do biblioteke....možda uzmem sad tog Sol Beloua, zainteresovali ste me.

Nabrzaka se javljam..

Uzela sam ipak sledeće
Američki bogovi - Nil Gejmen
Brazil - Apdajk
Buick Rivera - Jergović

Već dugo planiram da čitam Gejmena ali nikako...Američki bogovi nisu bili moj prvi izbor ali samo sam njih našla.
Jergovića sam već počela sda čitam ali nešto mi se već s početka čini da neću uživati u knjizi.

Čitala sam samo Gejmenovu Knjigu o groblju. Simpatična knjiga za mlađe tinejdžere, mada neki energično tvrde da nije tačno da je za taj, već za sve uzraste.
Lično nisam ljubitelj naučne fantastike.

Isti slučaj. Nisam znala da je Knjiga o groblju tinejdžerska, a smatram da jeste. I za mladje, kako si rekla.
Sada čitam Devojke, Lori Lansens. Nešto sasvim neobično, ali čekam da završim pa da formiram konačno mišljenje.

“"Nikada nisam pogledala sestru u oči. Nikada se nisam sama okupala. Nikada nisam noću stajala na travi ruku pruženih ka zavodljivom mesecu. Nikada nisam koristila toalet u avionu. Ni nosila šešir. Niti me je iko onako poljubio... Toliko je stvari koje nikada nisam uradila, ali, koliko sam samo bila voljena. I kad bi tako nešto bilo moguće, ponovo bih živela hiljadu svojih života i bila mnogo puta isto toliko voljena."”

Za svojih dvadeset devet godina, Rouz Darlen nije provela ni trenutak odvojena od sestre bliznakinje Rubi. Nikada se nije prošetala sama, ni vodila intiman razgovor. Pa ipak, za sve to vreme nijednom nije pogledala Rubi u oči. Spojenih glava, "Devojke" (kako ih zovu u njihovom malom rodnom gradu) pokušavaju da vode normalan život, ali su u svakom pogledu izuzetne. Sad kad su napunile skoro trideset godina, Rouz i Rubi su na ivici da postanu najstariji živi kraniopagusi u istoriji. Njih dve su posebne iz mnogo razloga, ne samo zbog te neobične sestrinske veze.

Poslednja izmena:
Nabrzaka se javljam..

Uzela sam ipak sledeće
Brazil - Apdajk
Buick Rivera - Jergović

Već dugo planiram da čitam Gejmena ali nikako...Američki bogovi nisu bili moj prvi izbor ali samo sam njih našla.
Jergovića sam već počela sda čitam ali nešto mi se već s početka čini da neću uživati u knjizi.

Čitao sam Apdajkov Brazil i ni malo mi se nije dopao. Koliko se sjećam (a čitao sam knjigu prije nekih 15 godina), ovo je Apdajkov pokušaj da piše magični realizam. Ja inače baš ne volim taj MR, ali me interesuje da li be se nekome ko ga voli dopalo kako ga piše Amerikanac.

Uzeo sam da citam Salu od Kundere ,a posle toga mislim da cu uzeti da citam Trenutak pravog osecaja od Handkea.
Verujem da je sigurno neko procitao ove knjige ,tako da su dobrodosli utisci i misljenja :D

Odlicna knjiga. Procitala sam sve sto je Kundera napisao, a Sala mi se (uz Oprostajni valcer) najvise dopada. Mracna knjiga.
(Cudno je kako posle pada komunizma - u ostatku Evrope - sve te price koje su bile pitanje zivota i smrti zvuce kao neki glasovi iz daleke proslosti, a radi se o samo nekoliko decenija).

Citam Tirnanica (Beograd za pocetnike) i uzivam. Ko ne zna o cemu se radi: knjiga je kao neka kulturna istorija Beograda, ali ne zamisljajte galerije i opere, nego ono sto je (bio) pravi beogradski duh - bioskopi, gluvarenje, fudbal, karakteristican smisao za humor, i slicno. Divno.

Poslednja izmena:
Nabrzaka se javljam..

Uzela sam ipak sledeće
Brazil - Apdajk
Buick Rivera - Jergović

Biće od tebe nešto......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back