Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se pohvalim i ovde...

Završio Sidartu od Hesea... Počeo oko 2 i nisam ispuštao knjigu, zamalo i da se upišam jer nisam hteo do wc-a da idem...

Inače pregledah svoju kućnu biblioteku, čega sve nema... Evo jedne desetine:

Andrić:

Žeđ
Deca
Gospođica
Travnička Hronika
Nemirna Godina
Staze, lica, predeli
Jelena, žena koje nema
Na Drini ćuprija
Znakovi
Prokleta avlija...

Zatim 8 Frojdovih knjiga, Aristotel(Metafizika, Politika i Organon)

Dostojevski(citat sa wikipedie jer imam sve):

омани
Бедни људи, 1846 - роман у писмима
Двојник, 1846 - психолошка студија на тему раздвојене личности
Неточка Незванова, 1849 - недовршено дело, прекинуто хапшењем и одласком у Сибир
Село Степанчиково, 1859 - написано у Сибиру, комични роман с темом о провинцијској властели
Понижени и увређени, 1861 - роман-фељтон, апологија љубави
Записи из мртвог дома, 1861 - роман о заточеништву, један од најбогатијих карактеролошких списа у историји, било да је реч о чисто психолошким, антрополошким или конкретно књижевним остварењима
Записи из подземља, 1864 - интимна филозофска исповест човека из „подземља”
Злочин и казна, 1866 - прелазни облик према модерном роману, виртуозни роман на тему савести
Коцкар, 1866 - такође врста аутобиографског списа, роман о урвинама коцкарске страсти
Идиот, 1868 - апологија доброте, православља и лепоте
Зли дуси, 1871—1872 - „антинихилистички роман“
Младић, 1875 - филозофско разматрање мотива и циља, невероватно понирање у дубину младе људске душе
Браћа Карамазови, 1879—1880 - круна пишчевог стваралаштва
[уреди]Новеле и кратке приче
Господин Прохарчин, 1846
Слабо срце, 1848
Мали јунак, 1849
Зимске белешке о летњим утисцима, 1863 - историјско-филозофски „експеримент“ о буржоаском друштву.
Крокодил, 1865
Вечни муж, 1870
Бобац, 1873
Кротка, 1876 - објављена унутар пишчевог дневника, „једна од најпотреснијих новела очаја“ у светској књижевности
Сан смешног човека, 1877

Sartr:

Mučnina, Reči, Zid
Zrelo doba
Odlaganje
Drame
Ubijene duše
Šta je književnost
Portreti
Filozofski spisi...

8 knjiga Radomira Konstantinovića "Biće i Jezik"

Desanka Maksimović Sabrane pesme (5 knjiga)

Ilijada, Odiseja...

Desetine knjiga o teoriji književnosti, istoriji književnosti, književne kritike...

I preko 150 ovi crvenih lektirica...

IMG_0003_NEW_0001.jpg

Najpre pozdrav svima. Pročitah par interesantnih osvrta na neke naslove koji će mi, nadam se, olakšati budući izbor.Inače, već dugo čitam domaće autore od kojih su mi neki potpuno otkrovenje poput Gorana Petrovića, a opet neki totalno razočarenje (Gordana Ćirjanić).
Poslednje što sam pročitala su "Sasvim skromni darovi", Uglješe Šajtinca i mogu reći da mi se svidela ova knjiga ali da me nije naročito "Pomerila" ka nečem novom u meni, što mislim da svaka "Jaka" knjiga mora da učini.
Trenutno čitam Vidu Ognjenović i njenog "Posmatrača ptica", i želela bih da se ovaj osećaj koji trenutno imam zadrži sve do samoga kraja.Naprosto, divan, divan osećaj i jedan književni lik toliko blizak.

Zahvaljujem. Svi naslovi se mogu naci kod mene u PDF formatu, javi preko pp sta ti treba... ;)

da li ims nesto vezano sa veliku seobu 1690 neki istrazivacki rad ko se bavio tom temom? Mnogo me interesuje moji su navodno tada se preselili ali znam da ima samo mnogo tako o predanju ali ne vidim je l se ko bavio zaista istrazivanjem same velike seobe Srba.

Samo se vi sprdajte sa Lucijem..dok se vi zevzečite on u tami sobe izučava tajne univerzuma pa će sve na mesto da vas postavi...

negoo na redu mi je Moravijin opus..
njega sam čitala u srednjoj još no pre koji dan ukucavam na goodreads pročitane knjige i shvatim da mi je mozak prazan kada je Moravija u pitanju..mogu da nabrojim naslove koje imam u kućnoj biblioteci ali ne i sadržaj..
Nije baš pohvalno ali ni tada baš nisam pažljiva publika kao danas..
Tako da krećem ispočetka..da vidim kakav će utisak sada ostaviti na mene..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back