Kako ko si ti? Čitalac, kao i ja. I ja nisam studirala književnost, samo je volim i čeprkam unaokolo na razne teme. Sasvim sam amater, niko me ne plaća da čitam (upravo, ja plaćam knjige).
Razlika između tebe i mene (ne poznajem te, osim iz par postova) je u tome što sam ja manje hrabra ili još uvek u životnoj fazi čitanja klasičnije literature. U takvom krugu ljudi se i krećem, a, upravo da bih se toga rešila, povampirila sam ovaj svoj profil.
Svi vrlo dobro znamo u kakvom nam se stanju nalazi kultura, kakvu snagu ima propaganda i novac i koliko je, zbog svega toga, teško prosuditi verodostojnost neke kritike ili recenzije.
Nikad mi, na primer, ne bi palo na pamet da pipnem
Otmenost ježa, jer mi se sviđa samo naslov. U recenziji piše da je to ljubavno - humoristički roman, izdavač nije kuća koju smatram preterano ozbiljnom i tako redom - gomila građe da formiram užasnu predrasudu. Ali, jedna forumska drugarica - čitalica je baš lepo predstavila tu knjigu, druga mi je rekla gde jeftino mogu da je nađem i - sutra mi stiže!
Lovca na zmajeve imam godinama, a nikad ga nisam pročitala. I, eto, ista drugarica čitalica ga baš danas opisa, ja shvatih da i dalje ne želim to da čitam.
Ja pravim spisak za Sajam. Tako sam navikla: kupujem od sajma do sajma, a preko godine čitam što sam kupila. Odavde sam, za mesec ili dva koliko sam povampirena, nakupila najmanje 20 naslova. I, sem par ljudi koji su se jasno deklarisali kao bivši ili sadašnji studenti već nekih katedri sa filološkog, mislim da nema mnogo ljudi formalno obrazovanih u kontekstu književnosti. "Stručnjak" se i nađe po neki.
Na kvizu mi, bezmalo, izvodimo besne gliste i tračarimo o piscima. Ne verujem da iko od nas (tj. ja ne) drži baš sve te podatke u glavi. Smislim, eto, šta bi bio odgovor i, da bih postavila što luđe pitanje, šnjuvkam po internetu da zabiberim čorbu saigračima.

Tako sam puno naučila i postavljanjem pitanja, pošteno se nalupala (na šta sam ponosna i više nego na tačne odgovore) i sjajno se zabavila. Eto, na primer, za tog pisca čiju knjigu si sad pročitala nikad u životu čula nisam. A među prvima bih se tr.. hm.. gurala da pogađam ko je i šta je.
Par puta sam zavirila u Biblioteku na Ženama i isto imala utisak da čitam kineski, tj. svaki put mi se čini da upadam u sred nekog razgovora dugogodišnjih prijateljica koje pričaju nemam - pojma - o - čemu, ali ni jednog momenta nisam pomislila da su te žene nekakve trepćemkoblesava kupoholičarke. Ja nemam pojma o čemu one pričaju, one imaju. Posle sam odlučila da verujem u ono što piše na uvodnom postu te teme. Nekad naletim na lep prikaz, nekad na nešto što me ne zanima.
Isto tako, čitam i neke druge forume, neke namenjene gay ljudima, neke usko vezane za SF, neke za filozofiju. Ne verujem da su autori tamošnjih postova isključivo homoseksualci, wannabe Skywalkeri i ljudi koji su studirali filozofiju.
Nisam ovde dugo, ali sam intenzivno i, nisam stekla utisak da je ikome cilj da pokaže šta zna i koliko je pametan. Ne znam ni šta bi tome bio smisao: onaj ko zna da zna, ne treba mu dokaz...valjda.
Ma, dođi na kviz da lupamo zajedno!