Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trenutno citam ``Prolaz`` Dzastina Kronina.
Ima dva dela.
Fenomenalna. Toplo preporucujem.
Treba da mi postom stigne ``Let iznad kukavicjeg gnezda``.
Gledala sam davno film, a sada sam pozelela i da procitam roman.
Postaru, donesi mi paket sto pre!!!
По мом суду, роман је још и бољи од филма.

Пријатно читање!
:D

U zadnjih 40 dana,,pročitao ili čitam:

1. Crnjanski: Eseji- loše, površno, kič
2. Andrić: eseji 1, 2- loše, nacionalni kič, nekoliko vrijednih stranica
3. Igor Mandić: Književno (str)ratište, Notes (1968-1972), Sebi po kožu, 2. dio- obrazovani narcisoidni hedonist, realno plitak. Starenje, opadanje snage, ali ostaje neka stakeljasta opsjednutost seksom. U kritikama- oko 70% zanimljive opaske, ali ništa baš "duboko"
4. Spengler: Propast zapada, dio Arapska magijska misao, rase i narodi,..- duboko, niz istinsk idubokih misli uz neke površne generalizacije
5. Roger Penrose: The Road to Reality- na rate, dosta sporo zbog obnavljanja znanja iz više podrulja matematike
6. Nietzsche: Volja za moć, 3. put- iznenađujuće zastarjelo i provincijalno. Stalno se pjeni protiv kršćanstva i dekadencije... nezrelo
7. Zlatko Crnković: Knjige mog života- zabavni trač i naklapanje
8. Paul Johnson. Intellectuals- genijalni trač o pizdarijama Rousseaua, Sartrea, Marxa, Tolstoja, E. Wilsona, Brechta, Shelleyja, Hemingwayja,..
9. Martin: G.Garcia Marquez, biografija- izuzetno interesantno, cijeli novi svijet
10. Kalevala- suludo, lud narod. Mitologija o incestu, pravljenju piva, Eskimima,
tužbalice udavača,... čista arhaika
11. Pessoa: Knjiga nemira- podsjeća me na Rilkea i "Zapiske M.L. Briggea". Ne znam,... čovjek piše o svojim depresijama i detaljnim zapažanjima stvari. Totalni zapis receptivne i pasivne svijesti i....što s tim ?
12. Anđelko Milardović:Pod globalnim šeširom- dosad najbolja knjiga o globalizaciji i tranziciji u postsocijalističkim ruštvima
13. James Sadkovich: Tuđman, politička biografija- remek djelo, najbolja knjiga o Tuđmanu
14. Lyn McTaggart: Polje- oko 30% OK (biofotonika), ostalo- zero point energy, parapsihologija- šarlatanski i bez veze
15. Koptski gnostički spisi iz Nag Hammadija- dio vrijedan, inače aleksandrijski fantasy i pomahnitala mašta
16. serija Boorstina 8istraživači, otkrivači,..)- zgodno za prslistavanje, ali površno
17. Krleža: Iz naše književne krčme- briljatno, nije mu vrijeme naudilo. Samo, malo je previše svadljiv.
18. Kark Kraus: Izreke i protuslovlja- koketerija i lažna dubina
19. Bloom: genius_ vrlo zabavno, ali i iritantno zbog Bloomove fiksacije na Shakespearea i gnosticizam
20. T. S.Eliot: Djela- meni uglavnom nerazumljivo, osim eseja koji nisu loši, ali ni bogznašto

Procitala sam "Privatni zivot drveca" Alehandro Sambra (Geopoetika).

Naglaseno stilizovane radnje, minimalisticke strukture, ovaj nevelik roman procitah u dahu.

Autor je savremeni cileanski pisac, pesnik, knjizevni kriticar, univerzitetski profesor Knjizevnosti.

Roman je pisan u prvom licu, kroz secanja i strepnje Hulijana koji ceka vehementnu, bujnu i senzualnu Veroniku, uspavljujuci njenu kcer bajkama o zivotu drveca.
Svedoci o samo jednoj noci.

Hulijan je profesor Knjizevnosti (ah, da li je to taj kruzni tok?) radnim danima.
Vikendom je pisac.
Grcevito se drzi za fiks ideju stvaranja romana o bonsai drvcetu.
(Sambrin roman prvenac nosi naziv "Bonsai")

U strepnji i hirovitosti cekanja Veronike, Hulijan se predaje bujici secanja.
Nize ih, poput perlica, u krhku nisku odzivljenog.

Ozivljava iskrzane slike detinjstva.
Dodeljuje ulicama boje.
Ulice nisu bele - plave su, zelene poput reke, smaragdne, zute, roze i crvene.
Cileanska knjizevnost je boje kafe.

Hulijan shvata da nikada nije video sneg. Verovatno je beo kao i zid sobe.

Bori se s umecem nosenja tereta komadica noci.

Dotucen dugim cekanjem, zamislja zene koje su samovale.
Emili Dikinson mu je najdraza. Nikada nije pricala s nekim u vrtu.

Hulijanova prava profesija je crtanje usamljenih zena i komadica tamnog snega.

Noc je za Hulijana neumoljivi brevijarijum koji ne pruza utehu.

U svojim memoarima strepi za Danijelom, Veronikinom kcerkicom, te iskuje sigurnu buducnost (da li je to samo masta?).

Narativni tok preuzima Danijela u cijim se solilokvijumima nazire seme nade.
U Hulijanovim se osetio opor dah beznadja noci. Iste one s pocetka romana.

"Hulijan je mrlja koja se brise i ode.
Veronika je mrlja koja se brise i ostaje.
Danijelina prica je buducnost."
(69 str.)

U zadnjih 40 dana,,pročitao ili čitam:

1. Crnjanski: Eseji- loše, površno, kič
2. Andrić: eseji 1, 2- loše, nacionalni kič, nekoliko vrijednih stranica
3. Igor Mandić: Književno (str)ratište, Notes (1968-1972), Sebi po kožu, 2. dio- obrazovani narcisoidni hedonist, realno plitak. Starenje, opadanje snage, ali ostaje neka stakeljasta opsjednutost seksom. U kritikama- oko 70% zanimljive opaske, ali ništa baš "duboko"
4. Spengler: Propast zapada, dio Arapska magijska misao, rase i narodi,..- duboko, niz istinsk idubokih misli uz neke površne generalizacije
5. Roger Penrose: The Road to Reality- na rate, dosta sporo zbog obnavljanja znanja iz više podrulja matematike
6. Nietzsche: Volja za moć, 3. put- iznenađujuće zastarjelo i provincijalno. Stalno se pjeni protiv kršćanstva i dekadencije... nezrelo
7. Zlatko Crnković: Knjige mog života- zabavni trač i naklapanje
8. Paul Johnson. Intellectuals- genijalni trač o pizdarijama Rousseaua, Sartrea, Marxa, Tolstoja, E. Wilsona, Brechta, Shelleyja, Hemingwayja,..
9. Martin: G.Garcia Marquez, biografija- izuzetno interesantno, cijeli novi svijet
10. Kalevala- suludo, lud narod. Mitologija o incestu, pravljenju piva, Eskimima,
tužbalice udavača,... čista arhaika
11. Pessoa: Knjiga nemira- podsjeća me na Rilkea i "Zapiske M.L. Briggea". Ne znam,... čovjek piše o svojim depresijama i detaljnim zapažanjima stvari. Totalni zapis receptivne i pasivne svijesti i....što s tim ?
12. Anđelko Milardović:Pod globalnim šeširom- dosad najbolja knjiga o globalizaciji i tranziciji u postsocijalističkim ruštvima
13. James Sadkovich: Tuđman, politička biografija- remek djelo, najbolja knjiga o Tuđmanu
14. Lyn McTaggart: Polje- oko 30% OK (biofotonika), ostalo- zero point energy, parapsihologija- šarlatanski i bez veze
15. Koptski gnostički spisi iz Nag Hammadija- dio vrijedan, inače aleksandrijski fantasy i pomahnitala mašta
16. serija Boorstina 8istraživači, otkrivači,..)- zgodno za prslistavanje, ali površno
17. Krleža: Iz naše književne krčme- briljatno, nije mu vrijeme naudilo. Samo, malo je previše svadljiv.
18. Kark Kraus: Izreke i protuslovlja- koketerija i lažna dubina
19. Bloom: genius_ vrlo zabavno, ali i iritantno zbog Bloomove fiksacije na Shakespearea i gnosticizam
20. T. S.Eliot: Djela- meni uglavnom nerazumljivo, osim eseja koji nisu loši, ali ni bogznašto

Баш немаш среће са избором :roll::roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back