Šta treba da znate kao novi Linux korisnici?

Комплијација кернела траје 90 минута! Каква црна 3 сата!
Друго, имаш могућност да инсталираш дистро верзију кернела у бинарном облику.
Опет људи не читају..
Meni je trajala 2 sata ali sam pogubio osećaj za vreme birajući opcije. Brat bratu, špica sam pola dana samo na to.

Опет људи не читају..
Cuj jedino sto tu ima smisla kompajlirati je ono sto ce najvise da radi, a to je browser, ako vec verujes da ce to da utice na perfromanse :P

Лењост је не бити информисан и кривити дистро.
Овде причамо о почетницима и не знам зашто си се дотатакао Gentoo-a и свесно одлазижиш у offtopic.
Ti non stop spamujes kako je Gentoo najbolji, a nemas ga na masini :P
Vrati se malo iza i cuj sebe kako tvrdis da si srecan kad si video Gentoo, a nisi ga instalirao :P
Ja sam bio dovoljno informisan da krenem da ga instaliram, jer nisi jedina paljevina,
nagovarali su me ranije :P
No bez 8 kora, malo ces da cekas jedno nedelju dana :P

Опет људи не читају..
Ja cu ti reci. Na 8 kora traje manje od pola sata, ali kad koristis vec gotov konfig.
No, kako kompajlirati kernel bez menjanja konfiga nema smisla moras da se razumes
u to sto menjas, a to malo teze :P

Ja cu ti reci. Na 8 kora traje manje od pola sata, ali kad koristis vec gotov konfig.
No, kako kompajlirati kernel bez menjanja konfiga nema smisla moras da se razumes
u to sto menjas, a to malo teze :P

Gentoo има tool који се зове genkernel који конфигурише кернел на основу машине. Наравно можеш и ручно...

Gentoo има tool који се зове genkernel који конфигурише кернел на основу машине. Наравно можеш и ручно...
It is a common misconception that genkernel will "automatically" generate a custom kernel configuration. genkernel automates the kernel build process and assembles the initramfs, but does not generate a custom kernel configuration file
https://wiki.gentoo.org/wiki/Genkernel
Naravno, ima tu dosta za menjanje, no najbitnije opcije su upravo vezane za to da li je Intel ili AMD i zbog toga uglavnom kompajliram,
mada ima i nekih stvari koje distro maintaineri ne ukljucuju ili treba da se iskljuce, recimo hoces da kompajliras AOSP i emuliras
Android na masiini. Ili recimo podrska za x64_32 binarije, ako ti to treba a distro ne podrzava...

I jos jedna stvar, ako hocete da izbegnete flatpak i trosenje diska i memorije, Arch AUR nikada ne polomi distro kao Ubuntu PPA.
Sa PPA sam se dosta puta znojio da restauriram polomnjen distro, sa AUR mi se to nikada nije desilo. To je iz razloga jer
se svi libovi slazu jer su uvek najnovije verzije, tako da AUR nema potrebe da nista menja u sistemu...
Dakle ako hocete da vam sve bude najsvezije, onda Arch ili neki derivat...

I jos jedna stvar, ako hocete da izbegnete flatpak i trosenje diska i memorije, Arch AUR nikada ne polomi distro kao Ubuntu PPA.

AUR ти поломи редовно Manjaro.
Ubuntu ти је сад фокусиран на Snap-ове тако да нема шта да се поломи. :andjeo:

Људи који ПРВИ ПУТ инсталирају Убунту (рачунам да сте новајлије у Линукс свету) треба да знају да главна разлика између Убунта и Минта када га први пут укључите поред изгледа је тај што Убунту има укључене Снапове и да не треба ништа да се брину. Фајерфокс ти је на Убунту инсталиран као Снап.

Овде можете да пронађете апликације (Убунту)

https://snapcraft.io/

Упуство за инсталацију Снапа за Линукс Минт.

https://snapcraft.io/docs/installing-snap-on-linux-mint

Снап као и Флапак не захтева "sudo" значи кад нешто инсталирате не брљави ништа по систему. Значи као на телефону нормално одете у appstore, кликнете на инсталирај и то је то. Неће вам тражити шифру.

Poslednja izmena:
треба да знају да главна разлика између Убунта и Минта када га први пут укључите поред изгледа је тај што Убунту има укључене Снапове и да не треба ништа да се брину.
Да мало допуном ово, ни на минту не треба ништа да се брине. Главна разлика је што су се Минтови девелопери одлучили да уместо снап пакета користе флатпак. Позадину одлуке и шта је дал је боље ово или оно не могу да коментаришем.

AUR ти поломи редовно Manjaro.
Neistina. Nikad se nije desilo za 8 godina. Rekao sam u cemu je problem sa PPA. Moras da menjas sistemske libove, sto nije slucaj kod AUR paketa...
jedini put kad je bilo rizicno je kada sam stavljao deepin dekstop, tad je moralo da ide kao repo, medjutim ni sa time nije bilo problema.
u medjuvremenu je deepin usao u standardan repo...

Neistina. Nikad se nije desilo za 8 godina. Rekao sam u cemu je problem sa PPA. Moras da menjas sistemske libove, sto nije slucaj kod AUR paketa...
jedini put kad je bilo rizicno je kada sam stavljao deepin dekstop, tad je moralo da ide kao repo, medjutim ni sa time nije bilo problema.
u medjuvremenu je deepin usao u standardan repo...

Ма какав бре PPA Ubuntu користи или додатне репозоторије или снапове...

Nisam primetio nikakvu nestabilnost, ja sam jedan od prvih Manjaro korisnika... kakvu si glupost sad izvalio :p

Ниси приметио а мало, мало па се жалиш да ти пуца систем.

Ма какав бре PPA Ubuntu користи или додатне репозоторије или снапове...

Ниси приметио а мало, мало па се жалиш да ти пуца систем.
Nikad mi nije pukao sistem, lose si to shvatio, jer da jeste trazio bih nesto drugo :p
Kazem, Manjaro sam instalirao 2014, ta ista instalacija je i danas. Hardware sam menjao
a ostala je ista instalacija...
Sto se tice PPA, to znaci personalni repo :p
Dakle eskterni repo. E sad AUR uopste nije repo :P
Mislim mozes i to na Arch i derivatima, ali to izuzetno retko treba, rekoh meni za 8
godina samo jednom...

Nikad mi nije pukao sistem, lose si to shvatio, jer da jeste trazio bih nesto drugo :p
Kazem, Manjaro sam instalirao 2014, ta ista instalacija je i danas. Hardware sam menjao
a ostala je ista instalacija...
Sto se tice PPA, to znaci personalni repo :p
Dakle eskterni repo. E sad AUR uopste nije repo :P
Mislim mozes i to na Arch i derivatima, ali to izuzetno retko treba, rekoh meni za 8
godina samo jednom...

Да али Убунту не ослања се више толико на PPA (персоналне репозоририје) већ користи официјалне репозоторије са пакетима за Убунту.

PPA ти се додаје овако

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender
sudo apt-get update
sudo apt-get install blender

Додатни официјални репо се овако додаје

Kod:
curl -fsSL https://downloads.plex.tv/plex-keys/PlexSign.key | gpg --dearmor | sudo tee /usr/share/keyrings/plex.gpg
echo deb [signed-by=/usr/share/keyrings/plex.gpg] https://downloads.plex.tv/repo/deb public main | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/plexmediaserver.list
sudo apt update
sudo apt install plexmediaserver -y

Имај у виду да аpt-nešto је застерели позив apt-a. :p

Poslednja izmena:
Да али Убунту не ослања се више толико на PPA (персоналне репозоририје) већ користи официјалне репозоторије са пакетима за Убунту.

PPA ти се додаје овако

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender
sudo apt-get update
sudo apt-get install blender

Додатни официјални репо се овако додаје

Kod:
curl -fsSL https://downloads.plex.tv/plex-keys/PlexSign.key | gpg --dearmor | sudo tee /usr/share/keyrings/plex.gpg
echo deb [signed-by=/usr/share/keyrings/plex.gpg] https://downloads.plex.tv/repo/deb public main | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/plexmediaserver.list
sudo apt update
sudo apt install plexmediaserver -y

Имај у виду да аpt-nešto је застерели позив apt-a. :p
Pa da ima u oficijelnim repoima ne bi ti trebao PPA :P
I sad ti mene ucis kako se to radi, a ja koristio Ubuntu od 2008.-2014 :p

Back