Šta treba da znate kao novi Linux korisnici?

Ne verujem da su napravili svoj package manager... to je isto sto i na debianu...

Ништа ме ти не разумеш, apt се надоградио. Старе команде apt-get, apt-cache, apt-key и остало apt-nešto ... постале су застареле и то ти каже сам apt.

Тако је барем на Debian-у којег ја користим.

Немојте да бацате стари рачунар ако хардвер ради! Стари мислим ако имате 512MB RAM a не машину која може да врти Windows 7!

Направите бутабилни флеш и инталирајте једну од ових Линукс дистрибуција и вратите га у живот! :D

1. AntiX
  2. EliveOS
  3. LXLE
  4. Bodhi Linux

kako sam ga instalirala počeo je sa nekakvim gličevima, kako grafičkim tako i odzivnim, mislim na instaliranje programa i samog rada istih
ne znam zašto ali tako je
instalirala sam do sada bezbroj distribucija i sa njim mi je najlošije iskustvo
vratila sam se na Fedoru koja funkcioniše besprekorno u svakom pogledu
нису били инсталирани власнички драјвери за енвидиа графичку карту?

Zbog takvih stvari sam napustio Ubuntu...
Проблем је био у PoP OS а не у Убунту. НА Убутну, Дебиану и другим није било оваквих глупости....
Али то се дешава кад нека екипица узме да мења и прави нека своја "решења" мењајући а не правећи ....
Након неколико дана од ове бруке екипа иза Pop OS решила проблем...
Другим речима, овај проблем није имао никакве везе са Убунтуом...

LibreOffice је канцеларијски програм који долази са 90% диструбуција. Ево како да га учините компатибилним са Microsoft Office-ом. :D
Ово баш и није "компактибилно са Мајкрософтовим канцеларијским програмима" већ просто подешавање Либреофиса да му излазна датотека буде препозната и читљивија у мајкрософтовим канцеларијским пакетима...
Ако случајно искористиш неку функцију/могућност која постоји у Либреофису, али не и у Мајкрософтовим алатима неће одрадити своју намену ако се документ отвори у Мајкрософтовим.... Проверено...
Иначе има ту још детаља које ваља знати ако се документ уређује у Либреофису али се шаље другом кориснику који користи мајкрософтове канцеларијске пакете... Нпр у таблицама, основна ширина линије је 0,05 док је у мајкрософтовим канцеларијским пакетима 0,75 те се дешава да табела урађена у Либреофису има танке линије док отворена у мајрософтовим канцеларијским пакетима има испрекидане или тачкасте линије....
Зато сам колегама у оквиру групе инсталирао либреофис за размену података који се не шаљу нигде ван групе...

Проблем је био у PoP OS а не у Убунту. НА Убутну, Дебиану и другим није било оваквих глупости....
Али то се дешава кад нека екипица узме да мења и прави нека своја "решења" мењајући а не правећи ....

Pop!_OS је озбиљна диструбиција. Њу држи компанија System76.
Једна од најбољих дистрибуција за почетника јер све ради out-of-box.

https://pop.system76.com/

Da, al kad stavljas neki PPA, isti je problem....

Da, al kad stavljas neki PPA, isti je problem....
Слажем се, због тога сам се и одлучио за једноставнију дистрибуцију за коју ми не требају разни ppa да би имао новије верзије програма...
Дебиан тестинг + сид (кад ме баш занима нешто што је тек изашло) и не боли ме глава како ћу на новију верзију да пређем и да ли ће се побунити неки претходно уграђени пакети преко ppa...

Слажем се, због тога сам се и одлучио за једноставнију дистрибуцију за коју ми не требају разни ppa да би имао новије верзије програма...
Дебиан тестинг + сид (кад ме баш занима нешто што је тек изашло) и не боли ме глава како ћу на новију верзију да пређем и да ли ће се побунити неки претходно уграђени пакети преко ppa...

Имаш Debian Backports за новије пакете код Debian Stable. Што се тиче репозоторија треће стране (пошто јелте то нису личне тако да не знам зашто користите израз PPA кад их није неки тамо Милојица правио већ људи чији програм преузимаш) све су оне рађене за Debian Stable прво па тек онда за друге. Мени се баш свиђа код Debian-a што нема монолитно структуре репозоторије.

Друго, да затворимо вашу причу...
PPA Ubuntu више не користи него Snap који се инталирају без sudo-a, одеш лепо у АppCenter и кликнеш лепо као на Android-у и не знам зашто сте ухватили старе технологије и само плашите нове кориснике!

Овде имате колекцију програма који могу да се инсталирају на Ubuntu одмах након инсталације и то све тако што кликните на INSTALL из AppStore-a.
https://snapcraft.io/store

Poslednja izmena:
Имаш Debian Backports за новије пакете код Debian Stable. Што се тиче репозоторија треће стране (пошто јелте то нису личне тако да не знам зашто користите израз PPA кад их није неки тамо Милојица правио већ људи чији програм преузимаш) све су оне рађене за Debian Stable прво па тек онда за друге. Мени се баш свиђа код Debian-a што нема монолитно структуре репозоторије.

Друго, да затворимо вашу причу...
PPA Ubuntu више не користи него Snap који се инталирају без sudo-a, одеш лепо у АppCenter и кликнеш лепо као на Android-у и не знам зашто сте ухватили старе технологије и само плашите нове кориснике!

Овде имате колекцију програма који могу да се инсталирају на Ubuntu одмах након инсталације и то све тако што кликните на INSTALL из AppStore-a.
https://snapcraft.io/store
Опусти се...
Дебиан тестинг је занимљивији...
Што се тиче Убунтуа, преболео сам га још тамо 2014-2015.године.... И да, увек сам додавао ppa...
Снеп је занимљив покушај, али ако ћемо право није се прославио... Једва сам очистио систем од снеп - смећа које је заостало након покушаја уклањања истог са система и правило проблеме приликом покретања система...
Колико је са једне стране добро то што се програми уграђују кроз кориснички налог у засебном контејнеру, толико је лоше јер уколико имамо више корисника на истом рачунару који желе исти програм - ето дуплирања заузетог простора на диску... Зато сам и равне палете смањио на минимум...
Тренутно снеп прети да Убунту претвори у једну "стару" дистрибуцију која ће служити да се од ње праве нови форкови... Али то је већ до политике Каноникала (компаније која је власник Убунтуа) која већ неколико година чини све супротно од оног што је чинила у првих 10ак година постојања Убунтуа кад је то била дистрибуција са заједницом која је била за узор другима...
Што се тиче нових корисника треба их упутити и у добре и у лоше детаље како би били спремни на оно што их стварно очекује, а не да их се убеђују у једно, а у стварности испадну нека сасвим другачија искуства...

Опусти се...
Дебиан тестинг је занимљивији...
Што се тиче Убунтуа, преболео сам га још тамо 2014-2015.године.... И да, увек сам додавао ppa...
Снеп је занимљив покушај, али ако ћемо право није се прославио... Једва сам очистио систем од снеп - смећа које је заостало након покушаја уклањања истог са система и правило проблеме приликом покретања система...
Колико је са једне стране добро то што се програми уграђују кроз кориснички налог у засебном контејнеру, толико је лоше јер уколико имамо више корисника на истом рачунару који желе исти програм - ето дуплирања заузетог простора на диску... Зато сам и равне палете смањио на минимум...
Тренутно снеп прети да Убунту претвори у једну "стару" дистрибуцију која ће служити да се од ње праве нови форкови... Али то је већ до политике Каноникала (компаније која је власник Убунтуа) која већ неколико година чини све супротно од оног што је чинила у првих 10ак година постојања Убунтуа кад је то била дистрибуција са заједницом која је била за узор другима...
Што се тиче нових корисника треба их упутити и у добре и у лоше детаље како би били спремни на оно што их стварно очекује, а не да их се убеђују у једно, а у стварности испадну нека сасвим другачија искуства...

Па то не бих баш рекао јер друге диструбуције користе флатпак и то само из разлога што снап репозоторија није отвореног кода но то је код новог корисника најмање битно. Примера ради Минт има блокиран Снеп али има инегрисан флатпак чим га инсталираш. Елементари и Ендлес користе искључиво флатпак без нативних пакета и одличне су диструбуције за обичне кориснике, Дипин је развио свој пакет менаџер, Нитрукс који користи Дебиан Сид све пакете које може иснталира као AppImage а има своје програме које су такође у том формату , Поп!_ОС има своју репозоторију (зато се и догодило оно) итд.

Дистро зависи од тога где се најбоље осећаш и у право зато Убунту са Снеповима и даље златна средина, добар је како за почетника, тако и за просечне и напредне кориснике.

Да не споменем да нови корисници треба да знају да ће пре да инсталирају како треба неку "user frinedly" Arch дисрубуцију типа Garada Linux и да буду задовољни с њом него Fedora-у или OpenSuse-у јер те диструбуције у званичној репозотирији немају видео кодексе па тако рецимо не можеш да пустиш YouTube. Но то не треба да буде препрека јер постоје дистрои који решавају тај проблем Ultarmarine (Fedora) и GhekoLinux (ОpenSUSE) па могу да пробају и то је сва лепота Линукса.. :D

Poslednja izmena:
A kako ces iz snapa da probas novi Gnome ili KDE?

Back