Šta treba da znate kao novi Linux korisnici?

Sa Linuxom treba videti koji je effort za update i da li može komplet iz GUI-ja i da li upgrade može bez reinstalacije.
у зависности од дистрибуције - може...
Нпр, на Дебиану без већих проблема може са стабилне гране да се пређе на тестинг и потом по изласку нове стабилне гране да се остане на новој стабилној верзији- барем док не засврби радозналост....

у зависности од дистрибуције - може...
Нпр, на Дебиану без већих проблема може са стабилне гране да се пређе на тестинг и потом по изласку нове стабилне гране да се остане на новој стабилној верзији- барем док не засврби радозналост....
Da li to moze bez posledica po instalaciju?

Могу да пробају Manjaro или Garada. Те две дистрибуције се често препоручују почетницима.
Za Garade ne znam, Manjaro da ali iako više paze da ne slome nešto ipak se to dešava i nije velika retkost. Nego lepo Mint ili neku verziju Ubuntua u LTS izdanju. Pa kad se malo priuče terminalu, onda može iDebian ili ostali po volji.

Za Garade ne znam, Manjaro da ali iako više paze da ne slome nešto ipak se to dešava i nije velika retkost. Nego lepo Mint ili neku verziju Ubuntua u LTS izdanju. Pa kad se malo priuče terminalu, onda može iDebian ili ostali po volji.

Garuda. Терминал? Не треба ти терминал за оба. Све можеш из GUI-a.

https://garudalinux.org/
:D

1665777163061.png

Da li to moze bez posledica po instalaciju?
каквих последица?
Осим што ћеш добити нову верзију језгра, радног окружења и пратећих програма и пакета?
Проблеме сам имао само кад сам прелазио комплетно на Сид (нестабилну грану)

каквих последица?
Осим што ћеш добити нову верзију језгра, радног окружења и пратећих програма и пакета?
Проблеме сам имао само кад сам прелазио комплетно на Сид (нестабилну грану)
Ja kolko znam imao sam velikih problema sa takvim akrobacijama na Ubuntu, doduse zbog onih korisnickih paketa. Smaranje zbog verzija i slicno.
Zato sam presao na Manjaro, i vise nemam problema sa paketima, zato sto je uvek sve najnovije i libovi se slazu...
nema potrebe ni za snapom ni za flatpakom...

Какво лоше искуство имаш са Дебианом?
kako sam ga instalirala počeo je sa nekakvim gličevima, kako grafičkim tako i odzivnim, mislim na instaliranje programa i samog rada istih
ne znam zašto ali tako je
instalirala sam do sada bezbroj distribucija i sa njim mi je najlošije iskustvo
vratila sam se na Fedoru koja funkcioniše besprekorno u svakom pogledu

Back