Koliko vas na ovom forumu koristi Linux?

Davidusa

Obećava
Poruka
58
Primetio sam da su neki clanovi ovde postirali slike Debian Linux i to najnovi verzija 13 i to na dosta dobrom hardware. Zanima me koliko vas koristi Debian ili neki drugi Linux svakodnevno. Ja sam poceo da koristim Linux davno ali je bio mnogo los tada, bila je to francuska distribucija Mandrake i dobio sam na poklon RedHat sa knigom na disketama mislim da je to bila verzija "Halloween" ali nije mi se uposte dopadao. Kasnije kada je izasao kernel 2.6 dobio na poklon SUSE Pro (2000/y). Ali nije bilo podrske za periferne uredjaje jedino su Mustek i HP bili dobro podrzani a Canon mislim da ni dan danas nije podrzan, da zaboravio sam Brother on ima stvarno dobru podrsku i mislim da su oni prvi poceli da daju opensource driver... Tako da sam prestao da koristim Linux a kada je izasla Vista ponovo sam poceo da trazim alternativu. Od mislim 2013 Debian 7 (Wheezy) pa upgrade na 8 pa 9 i potpuno presao na Debian 9 nekoristim ni Windows ni MacOS od 2017. Koristio sam RedHat dobio kao besplatno za developers, kao mogao sam da obnovim licencu beskonacno ali posle godinu dana sam poceo da imam problem da obnovi i svatio sam da oni samo prave prepreke da ti sto vise otezaju za nesto sto su ti kao dali da koristis besplatno a u stvari nije.... Zato mislim da nije dobro koristiti corporacijske produkte cak i ako ti daju besplatno jer nikad neznas kada ce oni nesto da promene i da te dovedu u nezgodan polozaj. Izvinjavam se ja sam se zaleteo pa evo pricam svasta... Sta mislite koliko ljudi u Srbiji koristi neke distribucije Linux i da li vi koristite Linux svakodnevno kao svoj glavni sistem ili kao dual-boot, KVM, VirtualBox VM i sl.?

Nedavno sam počeo koristiti Minux Lint. Tako da nemam apslutno nekog iskustva u ovome. Ako ti treba za neki jednostavniji rad, besplatan os, bez smarajućih updejtovao koje MORAŠ da prihvatiš, os koji je sigurniji protiv virusa (osim ako sam sebe ne hebeš dobrovoljno); mislim da ti linux može dobro doći.

Meni je linux jedini sistem sada aktivan, nemam dual boot. Znam jednog dečka koji koristi Linux, mada je on sys administrator i težak zaljubljenik u linuks. Verovatno se krećem među ljudima koji idu na windows all the day.

Nisam ni u ni iz Srbije, no radim na Ubuntu.
Ubuntu 16 je imao aferu sa ugradjenim spyware software. Richard Stallman osnivac FSF i tvorac GNU proekta je pricao o tome, sto me je navelo da malo istrazim tako da sam saznao da je Canonical osnivac Ubuntu a ispostavilo se da je Microsoft finansirao Canonical. Neki clanovi FSF su tvrdili da je Canonical cerka kompanija od Microsoft, neznam da li je to tacno, nigde nisam video zvanicnu potvrdu za te tvrdnje. Ali tacno je da je Ubuntu spiunirao korisnike i kasnije su se izvinuli i obecali da to nece vise raditi. Drugi razlog zbog kojeg ne koristim Ubuntu je teznja Ubuntua da zameni RedHat znaci postane korporativni sistem da se tako izrazim. Sto mi stvara nesigurnos jer neznam da li ce u buducnosti uvesti neka ogranicenja i uvesti "Subscription model" kao RedHat ili SUSE gde trebas da placas godisnji ili mesecni Fee da bi koristio software a to znaci da ti ustvari iznamljujes software... To je sada vec nova tema, forsiranje softwera u "Cloud" i forsiranje "subscription mode". Evo link iz 2013:

Nedavno sam počeo koristiti Minux Lint. Tako da nemam apslutno nekog iskustva u ovome. Ako ti treba za neki jednostavniji rad, besplatan os, bez smarajućih updejtovao koje MORAŠ da prihvatiš, os koji je sigurniji protiv virusa (osim ako sam sebe ne hebeš dobrovoljno); mislim da ti linux može dobro doći.

Meni je linux jedini sistem sada aktivan, nemam dual boot. Znam jednog dečka koji koristi Linux, mada je on sys administrator i težak zaljubljenik u linuks. Verovatno se krećem među ljudima koji idu na windows all the day.
Nisam siguran da li mislis na "Minix" ili mislis na Linux Mint. Secam se da je bila tu neka afera. Naime citao sam da je profesor koji je predavao informatiku neznam na kom univerzitetu mislim da se preziva Tanenbaum, nisam siguran ali mozes da izguglas... On je 80tih naravio Minix pa je tu bila neka afera da je Torvalds (tvorac linux kernel) ukrao cod od Minix i napravio Linux. Bila je debata u koju se licno nisam upustao i nije me zanimala ali ti mozes da potrazis ako te zanima: Tanenbaum-Torvalds Debate (1992) Mislim da se to konacno zavrsilo 1995 tako sto je Tanenbaum odustao od tuzbe. Minix josuvek postoji ali vec nekoliko godina nema podrsku. Posto si me podsetio pogledao sam sajt: https://www.minix3.org/ Pa ako te zanima vise mozes da procitas...

Ubuntu 16 je imao aferu sa ugradjenim spyware software. Richard Stallman osnivac FSF i tvorac GNU proekta je pricao o tome, sto me je navelo da malo istrazim tako da sam saznao da je Canonical osnivac Ubuntu a ispostavilo se da je Microsoft finansirao Canonical. Neki clanovi FSF su tvrdili da je Canonical cerka kompanija od Microsoft, neznam da li je to tacno, nigde nisam video zvanicnu potvrdu za te tvrdnje. Ali tacno je da je Ubuntu spiunirao korisnike i kasnije su se izvinuli i obecali da to nece vise raditi. Drugi razlog zbog kojeg ne koristim Ubuntu je teznja Ubuntua da zameni RedHat znaci postane korporativni sistem da se tako izrazim. Sto mi stvara nesigurnos jer neznam da li ce u buducnosti uvesti neka ogranicenja i uvesti "Subscription model" kao RedHat ili SUSE gde trebas da placas godisnji ili mesecni Fee da bi koristio software a to znaci da ti ustvari iznamljujes software... To je sada vec nova tema, forsiranje softwera u "Cloud" i forsiranje "subscription mode". Evo link iz 2013:
Znam, no to mi je svejedno. Neka me špijuniraju, baš me briga. Moraju i špijuni od nečeg da žive.

Nisam siguran da li mislis na "Minix" ili mislis na Linux Mint. Secam se da je bila tu neka afera. Naime citao sam da je profesor koji je predavao informatiku neznam na kom univerzitetu mislim da se preziva Tanenbaum, nisam siguran ali mozes da izguglas... On je 80tih naravio Minix pa je tu bila neka afera da je Torvalds (tvorac linux kernel) ukrao cod od Minix i napravio Linux. Bila je debata u koju se licno nisam upustao i nije me zanimala ali ti mozes da potrazis ako te zanima: Tanenbaum-Torvalds Debate (1992) Mislim da se to konacno zavrsilo 1995 tako sto je Tanenbaum odustao od tuzbe. Minix josuvek postoji ali vec nekoliko godina nema podrsku. Posto si me podsetio pogledao sam sajt: https://www.minix3.org/ Pa ako te zanima vise mozes da procitas...
Evo nasao sam pa koga zanima moze da procita:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tanen...opened on January,would be superseded by then.

Inace mislim da taj operativni sistem moze da radi sa svega 25MB RAM a kernel je napisan u C i velicine je mislim ispod 600Kb. Usput najmanji OS sa GUI koji sam video je napisao neki madjar preziva se Somodji 1995 i ceo sistem sa grafickim okruzenjem, kalkulatorom, programom za prikazivanje slika, pustanje muzike, editovanje txt files i rad sa files u grafickom okruzenju je stao na jedan floppy disk od 1.44MB sistem je zauzimao 1.2MB. On je rodjen u Srbiji, licno mi je dao disk sa sistemom da isprobam na PC 286...

Mislio sam na Linux Mint ali sam brzo kucao i omašio u glavi. 👍

Znam, no to mi je svejedno. Neka me špijuniraju, baš me briga. Moraju i špijuni od nečeg da žive.
Meni to neodgovara zato sto ako sistem ima u firmware ili negde "backdoor" nikada neznas kada neko ko nema dobre namere moze taj "backdoor" da iskoristi i da ti preuzme sistem. E sad, vecina ljudi misli bas me briga ja nemam nista bitno ali nesvataju da ima, to je hardware. Vidis kada ti neko preuzme hardware tada moze sa tvog komjutera da vrsi napade prema drugim sistemima. Moze da prikljuci tvoj komjuter u groz komjutera (cluster ili array) i da napravi super kompjuter. Nemora da koristi tvoj hardware za neke lose stvari moze da ga koristi i za neke poslovne stvari naprimer kripto mining i slicno. Ali tada ti trosis struju koju placas i komjuter koji si ti platio koristi neko drugi bez da ti plati nadoknadu (dzabe)... Svatas?

Ja samo telefon, android, je l' android linux?

Јесте. Покреће га Линукс кернел али није то то јер је затворен root. И ChromeOS је Линукс јер га покреће Линукс кернел али је скроз затворен...

SteamOS је рецимо чист Линукс дистро.

Срамотно мало, укључујући и мене. У питању је искључиво лењост и релативна неудобност, мада сам у пензију отишао као водећи пројектант и програмер. Срећом, само онај мекани, софтвераш. Да ми је дато да будем систем администратор, дилема не би ни постојала. Имам га чак и инсталираног као виртуалну машину, али то нисам ни пипнуо после инсталације. Како не пецам, не играм шах, не решавам укрштенице итд. вероватно ћу морати да се ипак укључим, чисто да запослим мозак.

Десет година сам био и САП администратор што је повремено захтевало коришћење LINUX енкапсулираног у САП због одржавања базе. Али, срећом по мене, то су биле углавном једноставније операције, а када ми се неколико пута отело контроли, тражио сам и добио помоћ са стране. "Слепо куцам", што много олакшава рад са овим оперативним системом, али ипак мораш да знаш и шта куцкаш. Једном ме је и увредио - "It is stupid to do that" :)

од 2012.године на личним рачунарима само Линукс, последњих 7-8 година Дебина тестинг.
Пре тога редовно користио Убунту - потом неко време испробавао разне као главне дистрибуције.
Лично не видим препреке да и на новијим конфигурацијама користим Линукс. У последње време се сасвим лепо играм и на линуксу преко Steam тако да је и тај део задовољен...

Користим Линукс као примарни систем на више рачунара.
Gentoo
Void linux
Antix linux
Devuan
Пробао сам и много више али ово су ми фаворити.
Gentoo je посебно занимљив везано за модуларност, али генерално одржавање Windowsa je једно мучење за себе. Тако да држим у dual boot-u Windows чисто реда ради.
99% Линукса је бесплатно тако да ту нема неких проблема. Постоје и бесплатне варијанте Red Hat ситема коме треба.
Графичка окружења су такође за свачији укус. Занимљиво и лепо, препоручио бих ко има времена да проба

Користим Линукс као примарни систем на више рачунара.
Gentoo
Void linux
Antix linux
Devuan
Пробао сам и много више али ово су ми фаворити.
Gentoo je посебно занимљив везано за модуларност, али генерално одржавање Windowsa je једно мучење за себе. Тако да држим у dual boot-u Windows чисто реда ради.
99% Линукса је бесплатно тако да ту нема неких проблема. Постоје и бесплатне варијанте Red Hat ситема коме треба.
Графичка окружења су такође за свачији укус. Занимљиво и лепо, препоручио бих ко има времена да проба
S obzirom da si, kako vidim, dobro upoznat sa Linux operativnim sistemima, da li je promašaj što koristim Linux Mint? Dobar je on, ne žalim se, ali sigurno znaš na dubljem nivou ako ima nekih mana.

S obzirom da si, kako vidim, dobro upoznat sa Linux operativnim sistemima, da li je promašaj što koristim Linux Mint? Dobar je on, ne žalim se, ali sigurno znaš na dubljem nivou ako ima nekih mana.
Линукс је ствар избора.
Ја лично преферирам Debian / Devuan.
Ubuntu je настао као дериват Debiana
Уосталом ако ти лепо ради, не мењај ништа.
Ако имаш озбиљнији проблем, врло вероватно да је то решиво.
Тако да ако ти се свиђа, не мењај.
Линуксу недостају неке ствари типа уграђен контраст / гама за XFCE али ако те то не дотиче теби то није мана. Мени јесте.
Меније велика предност коришћење портабл апликација и appimage.
Реално не морам имати ултра мега нову верзију.
Теби се нпр то не свиђа.
И тако свако има своју перспективу.
Ја волим стабилне дистрибуције као Debian, али ми је омиљен Gentoo, то је сад нека друга прича

Линукс је ствар избора.
Ја лично преферирам Debian / Devuan.
Ubuntu je настао као дериват Debiana
Уосталом ако ти лепо ради, не мењај ништа.
Ако имаш озбиљнији проблем, врло вероватно да је то решиво.
Тако да ако ти се свиђа, не мењај.
Линуксу недостају неке ствари типа уграђен контраст / гама за XFCE али ако те то не дотиче теби то није мана. Мени јесте.
Меније велика предност коришћење портабл апликација и appimage.
Реално не морам имати ултра мега нову верзију.
Теби се нпр то не свиђа.
И тако свако има своју перспективу.
Ја волим стабилне дистрибуције као Debian, али ми је омиљен Gentoo, то је сад нека друга прича
Jasno mi je da je stvar izbora, ali sam pitao jer mi je ovo skroz strana materija. Bukvalno sam googlao šta ljudi preporučuju i naiđoh na linux Mint. Pogledaj interfejs, deluje vrlo primamljivo. Instaliram kao glavni OS i vrlo sam zadovoljan različitim opcijama i jednostavnošću određenih stvari naspram Windows-a. Ima mane s obzirom da neke stvari nisu pravljene za Linuks još uvek te moram naći zamenu za neke stvari, ali to je druga priča.

1765905854267.png

Kad dobijem ovakav update, da li je neophodno da ja to odmah rešim ili bez žurbe?

Back