Davidusa
Obećava
- Poruka
- 58
Primetio sam da su neki clanovi ovde postirali slike Debian Linux i to najnovi verzija 13 i to na dosta dobrom hardware. Zanima me koliko vas koristi Debian ili neki drugi Linux svakodnevno. Ja sam poceo da koristim Linux davno ali je bio mnogo los tada, bila je to francuska distribucija Mandrake i dobio sam na poklon RedHat sa knigom na disketama mislim da je to bila verzija "Halloween" ali nije mi se uposte dopadao. Kasnije kada je izasao kernel 2.6 dobio na poklon SUSE Pro (2000/y). Ali nije bilo podrske za periferne uredjaje jedino su Mustek i HP bili dobro podrzani a Canon mislim da ni dan danas nije podrzan, da zaboravio sam Brother on ima stvarno dobru podrsku i mislim da su oni prvi poceli da daju opensource driver... Tako da sam prestao da koristim Linux a kada je izasla Vista ponovo sam poceo da trazim alternativu. Od mislim 2013 Debian 7 (Wheezy) pa upgrade na 8 pa 9 i potpuno presao na Debian 9 nekoristim ni Windows ni MacOS od 2017. Koristio sam RedHat dobio kao besplatno za developers, kao mogao sam da obnovim licencu beskonacno ali posle godinu dana sam poceo da imam problem da obnovi i svatio sam da oni samo prave prepreke da ti sto vise otezaju za nesto sto su ti kao dali da koristis besplatno a u stvari nije.... Zato mislim da nije dobro koristiti corporacijske produkte cak i ako ti daju besplatno jer nikad neznas kada ce oni nesto da promene i da te dovedu u nezgodan polozaj. Izvinjavam se ja sam se zaleteo pa evo pricam svasta... Sta mislite koliko ljudi u Srbiji koristi neke distribucije Linux i da li vi koristite Linux svakodnevno kao svoj glavni sistem ili kao dual-boot, KVM, VirtualBox VM i sl.?