sta su sloveni

sta su ?

• starosedeoci

glasova: 14 42,4%
  • imigranti

glasova: 19 57,6%

• Ukupno glasova
    33
  • Anketa je zatvorena .
Sloveni su evroazijski (indoevropski) narod cije ime ide od "sloviti"-govoriti, tj. to su oni koji jedni druge razumeju. Prvi zapadni susedi su im bili Germani, ili "Nemci", od reci "nem", tj., "onaj koji ne zna da govori". Jezik je prva odrednica koja izdvaja Slovene od ostalih indoevropskih naroda i to ide jako daleko u proslost, kao sto gornji primer pokazuje. Kasnije se dele na plemena i usled razdvojenosti i rasejavanja i nastaju razlike izmedju slovenskih jezika.

. Prvi zapadni susedi su im bili Germani, ili "Nemci", od reci "nem", tj., "onaj koji ne zna da govori". Jezik je prva odrednica koja izdvaja Slovene od ostalih indoevropskih naroda i to ide jako daleko u proslost, kao sto gornji primer pokazuje.

Ebote Germani-Nemci nisu znali da govore.
Pa ko ih je naučio.
Sloveni? Rimljani? Kelti?
I engleski (bolje rečeno staroengleski), nemački, danski, švedski, holandski.....su jezici kog porekla:confused:

I kako to da je Martn Luter preveo Bibliju na nemački, čime je on postao među prvim književnim jezicima u Evropi
(posle latinskog, starogrčkog, staroslovenskog-a to su sve manje više mrtvi jezici).

Ljudi,da se ne lazemo...ko je citao bar nesto u vezi sa Slovenima,zna da smo mnogo toga i u jeziku a i u kulturi pozajmili od Germana...

Pre neki dan mi je stigla knjiga Marije Gimbutas-"Sloveni sinovi Peruna" koju sam kupio preko interneta...provereno-Germani (tacnije Goti koji su naseljavali danasnju Ukrajinu) su nam pokazali mnogo toga sto nam je kasnije pomoglo da se rasirimo po Evropi...

Autonomija ... hahahahah! Pa pogledaj jos primera u Evropi. Pogledaj severnu Irsku, black and tans, Skotsku, VELS! Svuda je velika vecina asimilovana a njhivova kultura svedena je na zanemarljive simbole! Jezika nemaju! Asimilovani! Kultura pobedila genetiku!

Trenutno sam u Velsu.Tacno je da svi govore engleski ,tacno je da su ih englezi prisajedinili u 12 veku,ali se toliko fizicki razlikuju od drugih evropskih naroda,genetski,da se stalno pitam,zar je moguce da se nisu promesali sa svim drugim narodima, kroz vekove ili sada,kada ima puno dosljaka.Inace su sva obelezja dvojezicna.Slucajno sam naisla na ovu temu,pa malo da se umesam.Svih ovih nedelja mi je utisak zar je moguce da su svi tako stancovani i da se nisu asimilovali,ipak su vekovi u pitanju.Nisu se mesali i ima dosta,retarda....

100% si u pravu. a ja to pričam postovima.

Ali me jedan istoričar junior uči (još je i ljubitelj kelta).

Rekao sam mu da se veoma lako može uočiti irac ili velšanin i razlikuju se od ostalih britanaca manje više a pogotovo od ostalih Evropljana.
On mi je ponudio opkladu tipa "tamo ima više crnih ljudi mogu da se kladim...itd...itd"
Ipak google-image ne laže a pogotovo ne laže devojka koja živi tamo.

naravoučenije: iako ima došljaka to je prvo i prvo ostrvo (doduše više ne izgradnjom kanala :) ), bilo je izolovano a i da postoje došljaci, opet, većina će preovladati u genetskom smislu a ne manjina, ...

Slična rasprava je bila i u vezi albanaca vs. slovena.

Back