sta su sloveni

sta su ?

• starosedeoci

glasova: 14 42,4%
  • imigranti

glasova: 19 57,6%

• Ukupno glasova
    33
  • Anketa je zatvorena .
Kolowrat:
НАРОД ЈЕ СКЛОП ОДРЕЂЕНИХ ХАПЛОГРУПА ТАКО ДА СЕ У СВАКОМ СЛУЧАЈУ НЕ МОЖЕ РЕЋИ "ЕЈ ОВА ЖУТА ВАЖИ ЗА ОВАЈ НАРОД, ЗЕЛЕНА ЗА ОВАЈ" ЈЕР СУ НАРОДИ И ГРУПЕ НАРОДА НАСТАЛЕ КАСИЈЕ...

Naprotiv ... narod cini njegova civilizacija i kultura. Genetika je podredjena kulturoloskom delovanju, jer da nije tako ne bismo imali toliko slucajeva asimilacije ...

Вилко,
ти ћеш вечито бити у транзицији са таквим ставовима
ВЕРУЈ МИ!
8-)

мислим разумем да је за некога 50еу много као што разумем да неко ко има и заинтересован је за то, да 50еу пре него што их потроши негде у "неку кафану" ;)

нису ни већи узорци који су рађени у другим земљама,
сви су од 50 до 200, 300...

они што слушају француске шансоне су дакле, французи... :)

мислим, донекле си у праву, Вилко, али само донекле.

глобализација ће све више потискивати овакве ставове и уопште размишљања о пореклу неког народа када они неће ни постојати у некој далекој будућности (сви ће бити један), али сада је интересантно.
као и што је историја интересантна.

Мислим, зашто смо на крају крајева, сви овде на овом форуму.

Asimilacija je mnogo vise od slusasanja francuskih sansona .... Eto ti, pogledaj Luzicke Srbe... Govore nemackim jezikom, izgubili su svoj identitet ... oni fakat vise ne pripadaju slovenskom korpusu, bar vecina njih .... Njihov maternji jezik je, nazalost, NEMACKI!

Genetika je nemocna pred kulturom...

P.S.
Wilk - vuk ;-) cisto da se zna, posto vidim da ne znas sta znaci moj nadimak.

A зашто се они поред толике асимилације боре да очувају традицију и културу старих словена.
Имају бројне музеје, библиотеке, фестивале у Баутзену, Котбусу,...

Борили су се за аутономију у оквиру Источне Немачке и касније...

Прва асоцијација на њих је старословенска култура а и сваки њихов сајт је преплављен таквим стварима.

Просто, баш у тој сфери не желе да се изгубе... па ако (а било би лепо) буду имали неке шансе да остваре неку већу аутономију ок,... ако не, само смо се шалили...

то што нису још гласнији доказ је јачине Немачке државе али и њихове свесности тренутног стања. полако па биће једном...

ми "јужни срби" смо мало темпераментнији и не размишљамо него терамо "ки овце..."

пошто се распала држава јужних словена одједном смо сви грци и италијани (терај брате)
па држ не дај германи (Danke Deutchland,...ла ла ла)
па опет словени...
и тако даље...

Reci cu tizasto ne zele da se izgube! Zato sto od Nemacke vlade i EU dobijaju ogromne novce za to sto su manjina, ali hteli mi to da priznamo ili ne, oni su sada najmanje Sloveni! Njihova deca vec generacijama ne govore luzickosrpski, maternji im je nemacki a sve sto se desava je samo kozmetika!

Autonomija ... hahahahah! Pa pogledaj jos primera u Evropi. Pogledaj severnu Irsku, black and tans, Skotsku, VELS! Svuda je velika vecina asimilovana a njhivova kultura svedena je na zanemarljive simbole! Jezika nemaju! Asimilovani! Kultura pobedila genetiku! Bilo i bice!

Pogledaj asimilaciju slovenskog stanovnistva u Panoniji, Erdelju, Transilvaniji ....

Kolowrate brate ... veci su Sloveni ti sto su pevali Danke Deutchland nego mi, samo da znas! Pogledaj im novac, (kuna jbt ... bilo platezno sredstvo u Slovena, pa lipa - sveto slovensko drvo) pa da ne nabrajam dalje! Sacuvase i jezik bolje nego mi! Kud nam je tisuca, povest, gruden, studeni? Kud li to nestade te dobismo hiljadu, istoriju novembar i decembar? Kako mi ono imamo dinar (sto za pocetak nije srpska rec uopste i paru (koja je turcizam)) a nemamo zlatnik i stotinku (u najmanjem)?

Nemoj da se lazemo, mi Srbi smo ti koji rade da sto manje budu Sloveni! Za Slovene priznajemo saom Ruse i Beloruse (Ukrajince i ne priznajemo vec ih pisemo pod Ruse)... Ostali, katolici i protestanti za nas nisu Sloveni ... ehhhhh dobra nam politika!

A to ... juzni Srbi ... mi temperamentni a oni nisu? Oni jednostavno nisu imali istorijsku priliku da stvore svoju drzavu jer su bili izmedju cekica (Nemaca na jednoj) i nakovnja (Poljaka i Ceha) na drugoj strani. Sada ih ima oko 70 000 od kojih ni 5% ne govori luzickosrpskim (kao sto ni u Velsu vise od 2% ne govori velskim)... Prslo brate, ASIMILACIJA!

Sta bi sa srpskim porodicama u Tamiskom banatu? U Madjarskoj? Gde su? Nema ih! Ima jos oko 5000 Srba u Madjarskoj, a bilo ih je! U Rumuniji isto (pogotovu u Temisvaru). Upoznah toliko ljudi koji se prezivaju Popa, Srbin, Dragutin, Milutin itd .. Svi iz Rumunije i svi za sebe kazu da su Rumuni a ne Srbi, iako imaju sprska prezimena! ASIMILACIJA bato! Haplogupe i genetika ovde nemaju veze, osim ako naravno nisu crnci ili kinezi ... onda asmilacija mnogo sporo ide!

Asimilacija unutar jednog antropoloskog tipa (klase) ide GLATKO dok je u slucaju razlicitih tipova ona dugotrajan proces ... ali nazalost ipak uspesan!

Па већ рекох, погледавши твоје "писаније", Вуче, да би смо били на коњу да си се ти и такви као ти родили ван ове земље.

Чим ти размишљаш на такав начин (асимиловани :) ) а причаш да то код других народа није прошло (генетски или културно) долазиш до само једног ЗАКЉУЧКА.

:)

Е Вуче, вуче,....

Него ми је интересантно што пљујеш по оваквим темама (гледам те већ дуже време) а константно сте ти и још пар ликова на њима.

Wilkołak:
U Rumuniji isto (pogotovu u Temisvaru). Upoznah toliko ljudi koji se prezivaju Popa, Srbin, Dragutin, Milutin itd .. Svi iz Rumunije i svi za sebe kazu da su Rumuni a ne Srbi,

PA NARAVNO . UGLEDAJ SE I TI NA NJIH.

A PO PISANJU NA OVOJ I SLICNIM TEMAMA STICE SE UTISAK DA BI TI DU.. PRODAO ZA SACICU PAPIRNIH NOVCANICA IZ NE-TRANZICIONIH ZEMALJA.

ZNACI PISES O NJIMA NEGATIVNO A OVAMO OPET SMATRAS DA JE NEGATIVNO GOVORITI O SLOVENSKIM NARODIMA JER JE DOSLO VREME GLOBALIZACIJE

nijesi mi bas cist (tj. jasan) :)

crow:
ma rechnik
haplo-poshalice
...

dodushe...mnogo kulturan za onog stvora
al... :(

EVO GA I OVAJ IZGUBLJENI U TRANZICIJI (LOST IN TRANSITION) 8-)
POKUSAVA DA BUDE ONO STO NIJE.
I DRUGIMA DA NAMETNE ONO STO NISU.
SMESNO/TUZNO ;) :(

TEBE SU VEC ETIKETIRALI KAO NAJNEKULTURNIJEG
(DODUSE U FORUMU POLITIKA)
I BIO SI PRED BANOVANJEM...

@Kolowrat

Bili bimo na konju da sam se rodio van ove zemlje? Propade zemlja zbog mene jbt!

To sto se ti ne miris sa cinjenicama i sa procesom koji se dogadja oko tebe, koji se dogadjao pre tebe i koji ce se, cinjenica je, dogadjati posle tebe to je tvoja stvar! Misli da su tvoji stavovi u pravu, boli me ...

Nego, kada si pomenuo da pljujem po temema ... pa prvo, glasao sam za to da su Sloveni starosedeoci na ovim prostorima, for the record. Drugo, kada ces mi objasniti koj akompanija je izvela pomenuto haplotipsko ispitivanje, na kom uzorku i kada? Ako vec izbacujes one grafikone, ocekujem da za to postoji i odgovarajuca dokumentacija... Ovako, rekla-kazala ... pa mogu ja sada da napravim jednu moju haplotipsku mapu, sta me briga, za moj gros!

A sto se tice toga da sam ja asimilovan ... jesam! Asimilovani Valjevac sam! Ponosim se time jer je Valjevac titula a odlikovanje cu vec birati!

A o ovome sto malo malo pa otvori prkno (SerbiaUnitedu) i iz njega sune sline i gnoj necu ni da odgovaram... Jos uvek mi nije nabavio obecanu listu od 12000 keltskih reci koje su identicne srpskim. Prema tome, "shut the PRKNO up"!
I da, ja ovde ne govorim negativno o slovenskim narodima vec o tebi ... a ako se ti poistovecujes sa oni "Drzava, to sam ja" ... onda si ti stvarno ... necu te okarakterisati ovaj put. Sve u svemu, odyebi od mene!

zasto uvek pokvarite temu.

ako vas ne zanima ZAOBIDJITE JE

UVEK RASTERATE LJUDE KOJI POCNU DA PRICAJU O TEMI,

MOLIM GAZDARICU DA NEKAKO INTERVENISE JER BROJ UCESNIKA FORUMA OPADA A BROJ PORUKA RASTE TJ. ISTI LJUDI SAMO PALE VATRU I PISU NEBULOZNE PORUKE A ONI COOL ODU KADA SE UKLJUCE WILKOLAK I CROW.

(RADI MENE, TIH COOL LJUDI I VAS TJ. KRSTARICE)

voleo bih da te razumem ali te ne razumem.

rekoh ti, Izgubljeni u Tranziciji , da ce tebi vecito Tito biti kriv za situaciju, :) i posle 2020.

drugo,
ti imas 6332 poruke! ja 580!
ti se naravno ponosiš time.

treće
tvoje ponasanje o kome sam govorio je isto iz posta u post. pogledaj se samo...
(NEKONTROLISANI IZLIV BESA)
sto li se meni jadaš, imaš predsednika tvoje nerazvijene opštine, profesora u školi, mamu, tatu, predsednika stranke večno mladih i ambicioznih, menadžera kladionice...
pa se njima ispovedaj. ;)
šta li sam ti ja kriv??
nije mi jasno!
i to pogotovo na Forumu Istorija... što li te Sloveni ljute...

jadno, jadno.... :)

babi milo sto joj se i snilo...

mnogo "bukvalizujes" stvari i od nekih stvari koje si negde nacuo pravis Zakon.
vidis ljude kako ti zelis da vidis...

a u sustini nemash pojma ni o cemu...izgubljen si u koordinatnom sistemu konfuzije...

Back