Šta ste danas jeli?

8) Eeee....ovako...Posto se covek najavio na brzinu, a ja nisam imala nikakvih mesnih i sl.djakonija u frizideru,onda sam nam aranzirala moj hleb ovako : U veliki plitki tanjir (njemu)sam isekla 2 kriske MOGA hleba :lol: i prelila sa umakom od mirodjije.Paradajz sam isekla na kolutove i stavila sa strane, a potom dodala maslinke (one velike sa crvenom paprikom u sredini)Sadrzaj u tanjiru je izgledao shareno i primamljivo.Bilo je stvarnoo super, i sad glupo je da se hvalim, ali bio je odusevljen... :oops:
UMAK OD MIROĐIJE
Vezicu mirođije oprati i sitno iseckati.Zagrejati u tiganju kašiku masti (ja stavila maslinovo ulje) i malo propržiti 2 kašike brašna da poprimi žućkastu boju, pa zapršku naliti sa pola litre mleka.Posoliti, dodati iseckanu mirođiju i kuvati na umerenoj temer. oko 10 min, uz mešanje, sve dok umak ne postane gust.Ako želite u ovaj umak možete dodati i malo kis. pavlake i (ili) sok od limuna pa će biti još ukusniji.Može da se služi sa barenim mesom, povrćem ili HLEBOM :P

Goscica:
8) Eeee....ovako...Posto se covek najavio na brzinu, a ja nisam imala nikakvih mesnih i sl.djakonija u frizideru,onda sam nam aranzirala moj hleb ovako : U veliki plitki tanjir (njemu)sam isekla 2 kriske MOGA hleba :lol: i prelila sa umakom od mirodjije.Paradajz sam isekla na kolutove i stavila sa strane, a potom dodala maslinke (one velike sa crvenom paprikom u sredini)Sadrzaj u tanjiru je izgledao shareno i primamljivo.Bilo je stvarnoo super, i sad glupo je da se hvalim, ali bio je odusevljen... :oops:
UMAK OD MIROĐIJE
Vezicu mirođije oprati i sitno iseckati.Zagrejati u tiganju kašiku masti (ja stavila maslinovo ulje) i malo propržiti 2 kašike brašna da poprimi žućkastu boju, pa zapršku naliti sa pola litre mleka.Posoliti, dodati iseckanu mirođiju i kuvati na umerenoj temer. oko 10 min, uz mešanje, sve dok umak ne postane gust.Ako želite u ovaj umak možete dodati i malo kis. pavlake i (ili) sok od limuna pa će biti još ukusniji.Može da se služi sa barenim mesom, povrćem ili HLEBOM :P

a gde je tu sir :o

Anonymous:
Goscica:
UMAK OD MIROĐIJE

Dobro pitanje! Imala sam tu ideju, ali sam u momentu odluchila ipak bez njega.Imala sam parmezan i onaj sitni sir za pitu u frizideru, ali je ipak proslo bez njega.Mogli smo bar parmezan, ali mislim da bi onda preovladao njegov miris i ukus... :)

Goscica:
Anonymous:
Goscica:
UMAK OD MIROĐIJE

Dobro pitanje! Imala sam tu ideju, ali sam u momentu odluchila ipak bez njega.Imala sam parmezan i onaj sitni sir za pitu u frizideru, ali je ipak proslo bez njega.Mogli smo bar parmezan, ali mislim da bi onda preovladao njegov miris i ukus... :)

Što ti je " kiša oko Kragujevca". Nikako da odgovori na pravo pitanje. :wink: :wink: :wink:

www mira:
Goscica:
Anonymous:
Goscica:
UMAK OD MIROĐIJE

Što ti je " kiša oko Kragujevca". Nikako da odgovori na pravo pitanje. :wink: :wink: :wink:
8)

sanja:
bravo miro, u nedelju sam kupila karfiol i bacicu ga, 3 dana ne stizemo da jedemo kod kuce!
Ne bacaj nego danas kada dodješ kuci lepo ga obari pa ako ne stignes može i sutra. Elem obaren i ocedjen podeliš na cvetice.Obaška umutiš jedno 2-3 jaja sa mlekom i brašnom i malo ulja malo gušće nego za palacinke.Posoliš, biber peršun i tako to. U vatr. posudu sipaš malo ulja po dnu i malo prezle složiš karfiol pa preko njega rendan ili na ploške secen kackavalj pa preliješ amožeš i sve da pomešaš pa u zagrejanu rernu pa smanjiš na 220 ( evo problema ja zaboravila :shock: ) pa kada se zarumeni i ispeće vadi napolje malo ladne i zna se .Meni super.

Ovo ce biti danasnji rucak... :P
Lazanje

Potrebno je 400-600gr zelenih kora za lazanje.
Jednu vecu glavicu crnog luka sitno iseckati i dinstati
na ulju.Vecu tubu paradajza i 2 dl kuvanog paradajza
staviti preko luka i dinstati dok se ne zgusne.Kada se
zgusne dodati 300gr mlevenog juneceg mesa ( skinuti luk
sa vatre i meso samo umesati u to,ne dinstati )
U smesu se doda: 2 kasicice bibera ( mlevenog )
1 kasicice secera,1 kasicica soli,2-3 cena belog luka
sitno iseckanog i origana po ukusu.Dobro izmesati i dodati 2/3
besamel sosa koji se posebno kuva.
Besamel sos:50gr putera,100gr brasna mesati i dodavati
1 litar mleka uz mesanje da se ne naprave grudvice.Kuvati
dok se ne zgusne i dodati 2-3 kesice parmezana.
U kipucoj vodi u kojoj se doda malo ulja i soli po ukusu,
stavljaju se po 4 komada kora da malo omeksaju,a potom u hladnu vodu.
Redjati ih u podmazan pleh:red kora-red napravljene smese,
i tako dok se ne utrosi sav materijal.Od gore staviti
1/3 besamel sosa i posuti sa parmezanom.
Zapeci u rerni 20-25 minuta.

Jedva cekam...15h 8)

Nama je svekrva pravila dva jela koja su ono tradicionale.
Jedno je staro slovačko i kod nas u Bačkoj se to više i ne pravi a drugo je takođe staro i sa kupusom.
ono sa kupusom
E sad umesi se testo sa vodom,ne mlekom, kao za pancerote...Kada je napola uskislo izvadi se na sto,malo oklagijom rastanji i čašom se izrezuju loptice a zatim se oklagijom malo još rastanje.Puni se kupusom koji je prvo na sitno narendan, pa osoljen, pa upržen na masti pa kada je mek začini se biberom i paprikom.Time se dakle pune ti krugovi testa pa se preklope pritisnu prstima i prže na dosta masti ili ulja.To se zove na slov. kapusnjike.
Ono staro staro jelo pravi se od istog testa ali se izrezuju manje loptice koje se ostave još na toplom da uskisnu pa se zatim posuda sa debljim dnom namasti po dnu i okolo.Loptice se slažu u posudu ukrug u nekoliko redova i svaki red se malo pomasti (slaže se kao crep).Naspe se oko čaša vode i poklopi se tako da para ne sme da izlazi iz posude (ja sam oko poklopca ovila alu foliju)i kuva se tako (može i to je bolje, da se stavi još jedna rešetkasta posuda pa se tako kuvaju) na pari.NE SME SE OTVARATI.Sve dok se čuje šištanje one se kuvaju tek kada sva voda uvri i čuje e drugačiji zvuk kao kvrckanje gotovo je...Posuda se skloni i sačeka se malo da se ohlade.Ne sme odmah otvarati jer će splasnuti loptice.Pre vađenja se malo pomaste i vade se viljuškom.Svaka loptica mora biti vazušasta.Uvijaju se u mak plus šećer.Uf,to je to...
Inače ovakve knedle se u Slovačkoj služe uz paprikaše, a može i da se pospu sirom i preliju mileramom...

Pre zaključavanja ove teme iznosim grubu statistiku: od 1944 pregleda na temu je odgovorilo 239 posetilaca, ili svaki 8, 13- ti! Pri tom je na postu bilo izvrsnih "jedenja" čiji će recepti zauvek ostati zagubljeni na temi koju će mnogi da preskoče sa jednostavnim obrazloženjem: "Boli me uvo šta je jeo neko tamo"...Zar ne mislite da je mnogo korisnije recepte preseliti pod konkretne postove gde će ih neko tražiti i primeniti, nego da ostanu zagubljeni pod neadekvatnim naslovom? Predlažem svima koji su davali recepte pod ovim naslovom da ih presele na prava mesta. Svima će biti mnogo korisniji. I još jednom, pročitajte "lepljivu"!

Dok sam bila devojka, i kuvala kad sam htela da se 'pokažem', uvek je bilo lako naći neko sjajno jelo; makar i komplikovano, jer je celo popodne posvećeno pravljenju... Ili kad su rođendani i neka druga slavlja.
Sad sam tek videla problem zvan - ŠTA kuvati?
Kao da mozak zakaže; sve znam da napravim, ono što ne znam uvek imam gde ću pronaći, samo treba smisliti... Ali to onda više nije ''samo'', to postaje baš problem:-?

Jel' bi mogla ova tema da bude podsetnik (sa receptima, naravno) šta kuvati svakodnevno?
Počevši od grašak, pasulj, boranija do svega što spremate za ručkove:smile:

Evo, ja ću početi - konačno se ukiselio kupus:-D 8-)

Podvarak sa suvim rebrima
Izdinstati glavicu crnog luka, dodati kiseli kupus i po potrebi malo vode. Suva rebra pustiti u jedan 'ključ', da izgube slanoću, a zatim ih staviti u sredinu kupusa da se sve krčka zajedno.
Kad kupus omekša, sve zajedno premestiti u rernu i zapeći, dok kupus ne dobije tamniju (zlatno-braon) boju.
Kao prilog - bareni krompir.

A sad vi dajte ideje za sledeće dane:wink:

Ako ova tema ostane, besim se na sred Terazijaaaaaaaaaaaaaa! Mackice nemoj da me pogresno razumes, slicna tema je postojala, ali je otisla pod kljuc posle mnoooogo postova.Ne verujes - pitaj sefa!!! Ahahahahahaahaaaaaa! :D

Ako ova tema ostane, besim se na sred Terazijaaaaaaaaaaaaaa! Mackice nemoj da me pogresno razumes, slicna tema je postojala, ali je otisla pod kljuc posle mnoooogo postova.Ne verujes - pitaj sefa!!! Ahahahahahaahaaaaaa! :D
Šetajući starim temama, naiđem i na ovu...
Ne znam koliko ima smisla (bojim se da će ličiti na "podgrevanje mrtvaca"), ali - otključana je!

Zavidim na butu.
mi one svedske cuftice ( sa "mlevenog mesa"), pire od krompira, salata od cvekle, a supica od susenog povrca. I, posto je zaliha istog ispod kriticne crte, odmah sam pribelezila na listicu za kupovinu - originalno prikacenom magnetom na frizider - da kupim jos!

Back