Šta ste danas jeli?

Kupila danas kelj.
Ne sećam se da sam ga ikad jela... da ne govorim o spremanju!
dakle... pojma nemam šta ću s njim. :rumenko:
Kako spremate kelj?
Ја спремам као сладак купус, само га претходно обарим. Да не пишем оно: пресечем, извадим корен, оперем. И користи и спољне, зелене листове, кажу да су они најздравији.
На салатама имаш једну са свежим кељом, испробану, нама се свиђа.

Kupila danas kelj.
Kako spremate kelj?

Evo jednog mog načina:

Kelj se iseče na kriške i probari u slanoj vodi, ne treba da se baš savim skuva odnosno da omekša. Gotov kelj se izvadi iz vode, a voda baci. U poslebnu šerpu ispržiti glavicu crnog luka, dodati malo brašna i još manje aleve paprike i naliti toplom vodom. Krompir očistiti i iseći na kocke, ne mnogo ni male ni velike i spustiti u vodu sa lukom da se kuva. Kada je skoro gotov dodati kelj, posoliti, pobiberiti i dodati 1-2 čena bela luka. Ako fali tečnosti dodati malo vode ali da ne bude previše čorbasto. Prokuvati dok se krompir ne skuva. Kelj obavezno služiti sa kiselom pavlakom.
Napomena: prilikom kuvanja kelj neprijatno miriše, ne treba se uzbuđivati ali valja otvoriti prozor (nek i komšijama ’zamiriše’ :zcepanje:)

Drugi način je karfiol sa mlevenim mesom, ređe ga pravim pa ga ne znam napamet. Ako se setim prepisaću recept pa ću ga dodati.

Hvala za recepte i ideje za kelj. :heart:
Sinoć ga obarila (kad su svi polegali... da se "ne ćuje" previše), procedila. Danas skuvala krompir. Sve pomešala i dodala malo maslinovog ulja. Pomešala pavlaku i beli luk, pa dobacila.
meni bilo lepo, ostali se nisu izjasnili, al' vidim - jeli ;)

Predlažem da nabaciš ovakvu kujnu... i sve će biti u najboljem redu:
mankitchennaked.gif

Nemoj sad da me zbunjuješ.:zcepanje:
Taman sam naučila da kuvam pasulj... ovako odvojeno ;)
To je zbog kiselih krastavaca... znam ja! :p

Znam da mnogi kuvaju odvojeno ali meni se cini da tako ima mnogo vise posla. Ja ovako sve zajedno stavim u serpu odnosno cesce u pretis lonac (zavisi od kolicine suvog mesa i kostiju) i pustim da se krcka i zaboravim na to moze jos milion stvari da se uradi za to vreme

A ja do sad pila dve kafe i jela jednu kiflu i jednu pomorandzu i sad kuvam spagete sa mlevenim mesom i sos od paradajza da veceramo svi zajedno.Otkad smo poceli sa radnjom kuvam dva puta u nedelji, sin kaze da mu nije tata ostao bi gladan.

Pa ja sam ga dosad cuvala i to dobro, visina 195 cm, tezina oko 100 (nije od gladi), rukometar, dobar student (apsolvent prava), pa sad nek ga cuva malo tata, a mama mora da sljaka da skupi neki denar za poslediplomske studije.Inace tata se super snalazi u kuhinji samo do sada nije imao potrebe.

kako spremas dal bhat i chapati od integralnog brasna?
a sta je sabji?

Dal skuvam sa kurkumom i kombu algom , crnim lukom i sargarepom.
a pirinac normalno da se svako zrno odvaja.
Chapati mesim od testa kao za tortilju, samo brasno, voda , so, i "kap" ulja.

sabji je jednostavno vegetarijansko jelo iz indijske kuhinje,
tu je da razbije monotoniju i upotpuni dozivljaj,
ja ga pravim obicno od krompira shargarepe i spanaca,
ovaj na slici je sa krompirom crnim belim lukom sargarepom i kupusom,
povrce se isprzi u Woku i zacini po ukusi, moze da bude ultra ljuto ali ne mora uopste

Poslednja izmena:
Dal skuvam sa kurkumom i kombu algom , crnim lukom i sargarepom.
a pirinac normalno da se svako zrno odvaja.
Chapati mesim od testa kao za tortilju, samo brasno, voda , so, i "kap" ulja.

sabji je jednostavno vegetarijansko jelo iz indijske kuhinje,
tu je da razbije monotoniju i upotpuni dozivljaj,
ja ga pravim obicno od krompira shargarepe i spanaca,
ovaj na slici je sa krompirom crnim belim lukom sargarepom i kupusom,
povrce se isprzi u Woku i zacini po ukusi, moze da bude ultra ljuto ali ne mora uopste

Ovo mi dopada, ali kojoj slici:(

Kupila danas kelj.
Kako spremate kelj?

Isecen na kriske se malo prokuva, da ostane al dente, posle toga procediti, iseckati sitno , napraviti tanku zaprsku samo malo brasna, ubaciti seckani kelj, dodati 3-4 cesnja belog luka, i dosta samlevenog bibera, ovako je moja mama pravila kelj, i ja mislim da je to najtradicionalniji nacin kuvanja. Uz to lepo idu fasirane snicle ili neki beli sir. A naravno moze se praviti i kao salata sa krompirom, ali ja tu stavim i malo barene sargarepe:zper:

Domaća supica na (domaću) koku sa knedlicama (od domaćih jaja ;):zcepanje:), pire krompir, pohovane juneće šnicle i pečenu crvenu papriku za salatu.
Posle ćemo kod snajke... njoj sam spremila hleb od meslina, kroasane više vrsta, sendvičiće sa domaćim hlebom sa lukom (ima ga negde na temi "hleb...", pod nazivom "hleb iz saksije") i pašteticom od pileće džigerice (takođe ima negde recept).

Back