Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako u kornflex.....to još nisam čula da se radi....verovatno je fino...ali napiši
nešto o tome...baš je zanimljivo....
.;)

Izdrobis ili sameljes cornflakes(ja koristim mlin za kafu ili ultimate choper),ali ne presitno.Onda piletinu iseces na tanke trake,pa ih potopis u mleko,jos bolje u jogurt,pa uvaljas u corflakes i pre nego sto ih ubacis u tiganj samo malo uvrnes svaku traku(to je cisto radi estetike).
Domaci cornflakje su bolji od stranog za ovu vrstu akcije(tvrdji i malo bolje pecen).
Pa,prijatno!!!:D

Izdrobis ili sameljes cornflakes(ja koristim mlin za kafu ili ultimate choper),ali ne presitno.Onda piletinu iseces na tanke trake,pa ih potopis u mleko,jos bolje u jogurt,pa uvaljas u corflakes i pre nego sto ih ubacis u tiganj samo malo uvrnes svaku traku(to je cisto radi estetike).
Domaci cornflakje su bolji od stranog za ovu vrstu akcije(tvrdji i malo bolje pecen).

E bas sam ovo htela nekog da pitam, kad evo i odgovora :lol: Super:ok:

A danas, posto je nedelja i ne radim, spremicu lazanje koje mm i Lora obozavaju :zjede:
Uz to naravno i supa, i neizbezna salata...

Hvala....ovo ću da probam obavezno....sigurna sam da će im se dopasti...
.:super:

i onda neko mi neko kaže da nema koristi od foruma...svašta nešto naučismo....:manikir:

pileći ražnjići, a sebi ću samo džigericu....veliku količinu salate svih vrsta u jednom tanjiru (sečena zelena salata, crvena salata, rendana šargarepa, praziluk, celer, masline crne, paradajz na kolutove, malo soja sosa i kocke sjeničkog sira).

Jedna lepa i lagana poslastica

2 zumanca,1 kesica vanil secera,2 kasike secera..od ovoga ulupati gust i svetao krem.potpom polako sa varjacom umesati 200 gr. maskarpone sira(ili nekog drugog slicnog,samo da je neslan).posebno umutiti1 dcl.slatke pavlake u cvrst slag i dodati u krem sa zumancima i sirom.ohladiti..pomorandje oljustiti i razdvojiti na kriske..poprskati ih sa 2 kasike secera i likerom od pomorandze(grand marnier ili neki drugi)..sipati krem u sire case ili cinijice i ukrasiti sa kriskama pomorandzi i rastopljenom cokoladom...

odlican recept za pitu sa pecurkama, isprobano za vikend:D

Potrebno je:
1/2kg kora za pitu
1/2kg sampinjona/150g sira (bilo kakav, mladi, feta, svapski)
2 glavice crnog luka, so, biber
Fil:
4 jaja
1 kisela pavlaka
Preliv:
pola dl ulja, pola dl vode, pola praska za pecivo.

Izdinstati sitno seckane pecurke na luku i zaciniti. Umutiti jaja i pavlaku sa sirom.
Ulje i vodu pomesati i staviti an ringlu da prokljuca, pa dodati prasak za pecivo.
Slagati u pleh: na prvu koru preliv, druga pecurke, treca fil. Poslednju koru iseci na zeljeni broj parcica i preliti filom. peci 15 min na 250 stepeni, pa 15 minuta na 200. Ostaviti malo preliva i na kraju poprskati pitu njime i ostaviti u vrucoj rerni jos par minuta

pošto sam još na odmoru -dakle kući mogu na miru da kuvam supu (i da mi bude bistra) sa domaćim knedlama, krompir iz rerne (najobičniji bez kačkavalja, sireva i sl) a belo meso iseckano na šnite do rano jutros stoji u marinadi od ulja, začina , i soka od sveže isceđene pomaranđe. Onda pred obed eso na brzinu i jaku vatru propržim, pred karaj dodam šaku susama, i kad je gotovo dodam čašu pavlake u još toplo. Uz belo meso na isti način spremam u drugom tiganju i krilca (ima i ono koji samo to od pileta vole) pri čemu je u marinadu za krilca dodata i kašičica meda.
Salata naravno moravska -ispečene paprike se iseckaju na kockice, pomešaju sa paradajzom na kockice, dobro naulje, poslole i pospu gječenim ili vrlo sitno seckanim belim lukom i dosta peršuna.
Dezertiraćemo sladoled (quatro) mad ma i lubenice.

Recimo salata od krompira sa lignjama,vrlo prosto za napraviit nabrzaka,
Skuva se krompir u ljusci,ohladi,skuvaju ili isprze na ulju, ociscene lignje isjecene na kolutice,krompir se isjece na kolutove ,sve se lijepo izmjesa dodate limun i ulje ,malo vinskog sirceta,ko voli vlasac ili persun nek doda pozelji. Brzo i fino,a nadasve lagano....Prijatno!
Ja to zovem ,Kad liganjci utihnu....

to je s druge teme naglasak :lol:

ja sam se nešto ulenjila, u stvari nisam tolko ja, kolko ovi moji ukućani... ništa se ne jede, vuče se riblja čorba, pasulj i roštilj... od vikenda
danas svekrva po želji detetu kuva grašak :D Kad ga čujem, kao da nije moj, ja grašak uvek jela kao po kazni :lol:

Nešto ću za večeru da im pravim..

Danas ..ovako..
imala sam sargarepu ..luk.patlidzan,tikvicu,papriku,paradajz,krompir,pirinac,batak i karabatak..povrce sam iseckala na kockice u ciniju..dodala naseckan persun i celer list..malo pirinca..malo soli ..malo maslinovog ulja i sve to promesala ..sipala u vatrostalnu posudu ..stavila meso odozgo ..nalila sa vodom i belim vinom..poklopila sa folijom..stavila u rernu i ..sada bozanstveno mirise..jedva cekam..:)

Danas ..ovako..
imala sam sargarepu ..luk.patlidzan,tikvicu,papriku,paradajz,krompir,pirinac,batak i karabatak..povrce sam iseckala na kockice u ciniju..dodala naseckan persun i celer list..malo pirinca..malo soli ..malo maslinovog ulja i sve to promesala ..sipala u vatrostalnu posudu ..stavila meso odozgo ..nalila sa vodom i belim vinom..poklopila sa folijom..stavila u rernu i ..sada bozanstveno mirise..jedva cekam..:)

a sto si prljala ciniju kad si mogla direkt da stavis u tu vatrostalnu:think:

Pilecu supicu i pomfrit...a kasnije cu im umesiti male burekcice.
Kolaca ima od juce,a ima i malo lubenice...pa ko sta hoce neka jede ;)

Posto sam napisala da cu praviti male burekcice evo da vam pokazem i kako oni izgledaju

picture.php

micice :(:) ne znam koji bih smajli prvo stavila
to je pravila moja baba,i to sam obozavala,posebno kad malo zagore ispod mmmhhmm
otkad nje vise nema nisam to nigde vise videla,a jos manje jela
da li bi mogla da napises recept(ali sve detaljno jer ja ne znam s testom,najverovatnije ce mm da ih umesi)

micice :(:) ne znam koji bih smajli prvo stavila
to je pravila moja baba,i to sam obozavala,posebno kad malo zagore ispod mmmhhmm
otkad nje vise nema nisam to nigde vise videla,a jos manje jela
da li bi mogla da napises recept(ali sve detaljno jer ja ne znam s testom,najverovatnije ce mm da ih umesi)

Naravno draga moja,evo recepta ali ovaj je malo laksi tako da ces ovo i ti moci da napravis ;)
Za jednu meru je potrebno (otprilike jedna tepsija):
-2dcl jogurta,1dcl ulja,kesica praska za pecivo,1-2 kasikice soli i oko tri case brasna;
-u dubljoj plasticnoj posudi sve to zajedno izmesis rukom pa prespes na sto pa ga jos malo izradis rukom i sto je najbitnije necekas da naraste;
-u manjoj cinijici ulupas jedno jaje i dve kasike sitnog sira (ako je sir neslan malo posolis);
-od testa kidas rukom manje loptice koje rasiris rukom (kao manju palacinku) pa kasikicom stavljas po malo sira u sredinu.Krajeve testa spajas podizuci ka sredini i redjas u pleh u koji si stavila papir za pecenje;
-posebno ulupas zumance pa njime premazes svaki burekcic,posolis odgore i stavis da se pece na najjace te mu treba oko 15-20 min. da se ispece.

danas za ručak vala ne kuvam ništa
što ne znači da nema bistre kokošije supe sa domaćim rezancima, upravo napravljenim, ači od strane mame.
Idemo kod mojih na ručak, tako da se danas planduje što se toga tiče.

A mama sprema pastrmke , začinjene sačinima i travkama zuvaljane u kukuruzno brašno prže se na vrelom ulju. Uz to naravno krompir salata stim da na bap po P:S;-u kuva krompir u ljusci pa čisti,a i pri začinjavanju doda malo i bosiljka.

A da, pošto deca nisu ljubitelji ribe, biće i pita ona na razvlačenje, što se jufke od samog starta rukama razvlače preko celog stola....

Za desert neki sladoled sa rendanim smrznutim mlekom, jako je lep, a ako je neko zainteresovan mogu i da napišem pecept.

danas ću da pravim piletinu sa bademom....

recept, ako nekoga zanima:
sameljem skuvano belo meso (oko pola kile), mešam u to 150-200g sremskog sira, struganu koru od limuna, nekoliko listića bosiljka, 100 grama mlevenih badema (mogu da budu malo obareni, onda nisu suvi), kašiku brašna, oljušten i na sitne kocke isečen paradajz (može da se samelje, ali ne da se ukaši) i, naravno, jedno jaje.
ako je paradajz veći, treba dodati brašna da bi se pravile lepe ćufte. recept kaže da se ne valjaju u prezle, ali ja to uvek uradim...volimo prezle.
uz to ću da im ispečem krompir u rerni (prvo ga obarim, pa samo zapečem).
salata je od pečenih paprika.

Poslednja izmena:
danas za ručak vala ne kuvam ništa
što ne znači da nema bistre kokošije supe sa domaćim rezancima, upravo napravljenim, ači od strane mame.
Idemo kod mojih na ručak, tako da se danas planduje što se toga tiče.

A mama sprema pastrmke , začinjene sačinima i travkama zuvaljane u kukuruzno brašno prže se na vrelom ulju. Uz to naravno krompir salata stim da na bap po P:S;-u kuva krompir u ljusci pa čisti,a i pri začinjavanju doda malo i bosiljka.

A da, pošto deca nisu ljubitelji ribe, biće i pita ona na razvlačenje, što se jufke od samog starta rukama razvlače preko celog stola....

Za desert neki sladoled sa rendanim smrznutim mlekom, jako je lep, a ako je neko zainteresovan mogu i da napišem pecept.

Natera mi nostalgiju...:sad2:
Moja baba ih tako razvlačila, kad smo bili mali... sad više ne može...:(

i moja :(
moja pokojna baba je bila carica za sve vrste testa
pravila je strudle,pa one ruzice strudle(napravis strudlu pa je iseces pre pecenja i onda tako redjas u tepsiju,pa na kraju zalijes necim sa mlekom),pa to testo na razvlacenje,bude onako hrskavo,sa raznim stvarima slano bude obicno sa sirom a slatko s orasima i preliveno serbetom,sa bundevom,sa dzemom,onda obicne savijace,pa pekla kore na smederevcu i onda gibanica od toga,krofne,puter kifle,palacinke ne racunam,ustipke,a tek kakve pogace
i secam se,njoj nikad nije bilo nista tesko,ja dodjem i samo kazem ljubice aj mi napravi krofne ona iz mesta skoci sa stolice i kaze "ajde"
mislim da joj nikad nisam pokazala zahvalnost za to,niti sam umela da cenim :(:(:(
e da,otisla je a nijedan recept nam nije ostavila

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back