Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel ima neko recept i uputstvo, naravno, kako se prave urmasice :)?

Umutiti 250gr putera, 1 jaje i 2 kasike pavlake. Dobro umutiti dok se sve ne sjedini.
Nakon toga dodati oko 350 gr brasna i 1 prasak za pecivo. Izraditi testo (koje ne sme da bude tvrdo, već sto mekse) i oblikovati urmasice. Poredjati u podmazan pleh, staviti u svaku polovinu oraha, i peci pola sata na 200 stepeni

Preliv: 600 gr secera, 2 vanilin secera i preliit sa soljom vode. Odmah u to iseci na kolutove 1 limun i kuvati dok se malo ne stegne. Nakon toga preliti urmasice.

Umutiti 250gr putera, 1 jaje i 2 kasike pavlake. Dobro umutiti dok se sve ne sjedini.
Nakon toga dodati oko 350 gr brasna i 1 prasak za pecivo. Izraditi testo (koje ne sme da bude tvrdo, već sto mekse) i oblikovati urmasice. Poredjati u podmazan pleh, staviti u svaku polovinu oraha, i peci pola sata na 200 stepeni

Preliv: 600 gr secera, 2 vanilin secera i preliit sa soljom vode. Odmah u to iseci na kolutove 1 limun i kuvati dok se malo ne stegne. Nakon toga preliti urmasice.

E sad, koja pavlaka, slatka il kisela? :)
I koje brasno ide? To izraditi testo da bude meko znaci gnjeciti ga dok ne crknes?
Hvala:cmok:

Natera mi nostalgiju...:sad2:
Moja baba ih tako razvlačila, kad smo bili mali... sad više ne može...:(

i moja :(
moja pokojna baba je bila carica za sve vrste testa
pravila je strudle,pa one ruzice strudle(napravis strudlu pa je iseces pre pecenja i onda tako redjas u tepsiju,pa na kraju zalijes necim sa mlekom),pa to testo na razvlacenje,bude onako hrskavo,sa raznim stvarima slano bude obicno sa sirom a slatko s orasima i preliveno serbetom,sa bundevom,sa dzemom,onda obicne savijace,pa pekla kore na smederevcu i onda gibanica od toga,krofne,puter kifle,palacinke ne racunam,ustipke,a tek kakve pogace
i secam se,njoj nikad nije bilo nista tesko,ja dodjem i samo kazem ljubice aj mi napravi krofne ona iz mesta skoci sa stolice i kaze "ajde"
mislim da joj nikad nisam pokazala zahvalnost za to,niti sam umela da cenim :(:(:(
e da,otisla je a nijedan recept nam nije ostavila

I moja baka je tako pravila.
Imala je jedan poseban laneni stoljnjak samo za to. Pa kad ga prostre preko stola, a ovamo u drvenim naćvama zamesi testo (nije volela plastiku). Mala sam bila oko 8 god kada sam počela sa njom da to radim (baka je bila u pravu - stalno je govorila, možeš ćeri svašta u životu da budeš, ali u kuhinji sve moraš i treba da znaš da radiš) . Ona podmesuje testo a ja jj iz lončeta (sad ni to ne polstoji - lonče) sipam mlaku vodu. ONa zamesi testo, gnječi ga onim belim rukmama koje sunce nisu videle (ukor sveta žensko da ima osunčanu kožu) do iznemoglosti, dok ne naprave se rupice u testu lkad ga seče. Napravi jufke a meni da da ih odozgo premažem zejtinom da ne uhvate koricu. E posle zajedno razvlačimo...pa kad bude tanka ko papir kidam onaj debeli deo...Uf kako je bilo...
Pravila sam posle i sa mamom i uvek uz priču o baki....
Sama ne volim da pravim, a ćeru šaljem kod moje mame a njene bake na školovanje kako se pravi pita razvlakuša.

i meni se čini da joj nikad , mislim baki, nisam pokazala koliko mi je značila.....đNAdam se daje na to ipak znala:sad2::sad2::sad2:

Imala je jedan poseban laneni stoljnjak samo za to. Pa kad ga prostre preko stola, a ovamo u drvenim naćvama zamesi testo (nije volela plastiku). Mala sam bila oko 8 god kada sam počela sa njom da to radim (baka je bila u pravu - stalno je govorila, možeš ćeri svašta u životu da budeš, ali u kuhinji sve moraš i treba da znaš da radiš) . Ona podmesuje testo a ja jj iz lončeta (sad ni to ne polstoji - lonče) sipam mlaku vodu. ONa zamesi testo, gnječi ga onim belim rukmama koje sunce nisu videle (ukor sveta žensko da ima osunčanu kožu) do iznemoglosti, dok ne naprave se rupice u testu lkad ga seče. Napravi jufke a meni da da ih odozgo premažem zejtinom da ne uhvate koricu. E posle zajedno razvlačimo...pa kad bude tanka ko papir kidam onaj debeli deo...Uf kako je bilo...
Sama ne volim da pravim, a ćeru šaljem kod moje mame a njene bake na školovanje kako se pravi pita razvlakuša.

i meni se čini da joj nikad , mislim baki, nisam pokazala koliko mi je značila.....đNAdam se daje na to ipak znala:sad2::sad2::sad2:
jao da da da :)
i mi smo tako,ona proseje brasno,i lonce eeee daaa
pa onda ja mazem uljem te jufkice,testo nisam dirala jer mi je i kao maloj bilo gadno da se umazem u testo(i danas,imam 32 i jos nista nisam umesila,sem mikserom:rumenko: )
pa onda posipam filom,mackam
kako smo se raspilavile nas dve,mozemo ove postove i da prebacimo na secret garden:heart:

vala da znaš

a i meni se gadi da mesim testo rukama i dan danas

čak i ćufte pravim pomoću dve kašike - gotovo da mogu da se prijavim u ja imam talenat

inače jeste i za secret garden:heart:

inače dok sam ovo pisala i čitala tvoje postove takav mi je osmeh na licu i gotovo osećam fizičko prisustvo bake....

kad nas banuju.....

jao da da da :)
i mi smo tako,ona proseje brasno,i lonce eeee daaa
pa onda ja mazem uljem te jufkice,testo nisam dirala jer mi je i kao maloj bilo gadno da se umazem u testo(i danas,imam 32 i jos nista nisam umesila,sem mikserom:rumenko: )
pa onda posipam filom,mackam
kako smo se raspilavile nas dve,mozemo ove postove i da prebacimo na secret garden:heart:

Eeee..........bake....blago nama koje smo ih imale...ostale su nam uspomene..devojke baš ste me raznežile...i rastužile....:(

Inače...ja sam naučila da razvlačim pitu...ne zbog želje da budem velika domaćica
već me na to naterale krizne 90-te...nije to ni tako teško ako imate želju, napisaću
vam recept...pa malo vežbate par puta....i videćete uspećete sigurno
:D

Lonče ima da se kupi....lično sam kupila dva i to onako izgledaju kao nekad, emajlirana
pa sa nekim sličicama....pravi ih Metalac....pa ako želite..eto možete to imati, da vas
ponekad vrati u detinjstvo.....

Eeee..........bake....blago nama koje smo ih imale...ostale su nam uspomene..devojke baš ste me raznežile...i rastužile....:(

Inače...ja sam naučila da razvlačim pitu...ne zbog želje da budem velika domaćica
već me na to naterale krizne 90-te...nije to ni tako teško ako imate želju, napisaću
vam recept...pa malo vežbate par puta....i videćete uspećete sigurno

Lonče ima da se kupi....lično sam kupila dva i to onako izgledaju kao nekad, emajlirana
pa sa nekim sličicama....pravi ih Metalac....pa ako želite..eto možete to imati, da vas
ponekad vrati u detinjstvo.....

kad spomenu devedesete(malo je off,al moram da kazem)...ja sam 93. bila u drugom stanju sa starijim detetom i em sto sam kuci dovlacila nenormalne kolicine praska da "se nadje",em sam mesila razne dzidzabidze od brasna da ne ostanemo gladni:zcepanje::zcepanje:

kad spomenu devedesete(malo je off,al moram da kazem)...ja sam 93. bila u drugom stanju sa starijim detetom i em sto sam kuci dovlacila nenormalne kolicine praska da "se nadje",em sam mesila razne dzidzabidze od brasna da ne ostanemo gladni:zcepanje::zcepanje:

uh....ta vremena ne vratila se....mada ni ova što dolaze neće biti bolja....:think:u tom
periodu nisam vadila ruke iz brašna...što da zaboravim na muku...što da naučim
po nešto.....stašto sam se plašila gladi....a imala već dvoje male, baš male dece..
.:heart:

a brašno dobijali od sindikata....čula si sigurno za to....kao pomoć radnicima......
:dash:

da se vratim još malo na jučerašnju temu i ja sam od bake naučila da mesim kolače svakakve,i dan danas jako volim da mesim,ne znam nekako izdam svu energiju,i volim da pravim neke stvari sa testom...
evo dok smo bili u Dubaiju i ja sam se pridružila muževljevim sestrama u spremanju nekih specijaliteta,odnosno one su pravile njihove a ja svoje...tada sam pravila sledeće kiflice...
testo:pola litre vruće vode,pola kvasca,supena kašika šećera i soli,i 2 velike supene kašike biljne masti,u to se polako dodaje brašno da se dobije lepo lagano testo,ali ne sme da se lepi za činiju u kojoj mesite,posle izručite na sto i još razradite testo,i ostavite da se nadigne...biće gotovo za 20 min.
fil:skuvaju se 3 para viršle,znači ukupno 6...seku se na kolutove..pre toga se isitne 2 velike glavice crnog luka,proprže na jako malo maslinovog ulja,doda se na kolutove seckana mlada šargarepa,nalije malo vode,i ostavi da se ukuvava dok šargarepa ne bude mekana...tada se dodaje so,biber,kurkuma i senf,promeša i ubace na kolutove iseckane viršle..taman se fil ohladi dok se testo nadigne...
testo se tada razvlači na stolu i seče se na četvorougaone parčiće..fil se stavi u sredinu,preklope se dve suprotne strane i onda se uvija kao kod kifle...stavlja na margarinom namazan pleh,premaže se umućenim jajetom,pospe se susamom i onda se još na kiflice nabace mali komadići seckanog putera,i ide u rernu...200 stepeni,hm recimo 20 minuta,treba proviriti,kada su lepe tamno žute boje,onda su gotove...
eto to sam pravila njima tamo...i pravim svašta nešto od testa..a i mi smo preživljavali te 90-te zahvaljujući umeću da od ništa napraviš nešto,a uglavnom imali kod kuće brašna,soli,kvasca,nekad malo mesa,jaje...eto...podsetile ste i mene...

supa *naravno bistra:mrgreen:uz domaće rerzance (made by svekrva, fala joj:worth:) i neku leskovačku mućkalicu. Znači luk, paprika i paradajz se uprže, meso (svinjsko) se ispeče na raoštilju, ustvari zapeče pa se secka i dinsta sa povrćem uz nalivanje vode (ja dodam povremeno i supu). To se stavi rano uključi na najmanje i zaboravi koliko dugo treba da se na baš tihoj vatri dinsta. Gotovo je kad se izgube živci od čekanja, a meso raspada na vlakna.
Dezertiraćemo milku (nju najbolje obožavam) i lubenicu.
Za salatu pečene paprike (e to sam kod mame uzela jer imam ravnu ploču pa nije uputno nanjoj peći paprike, bar ja tako mislim) sa zejtinom, sirćem i malo belog luka i dosta peršuna.

danas ću da kombinujem karfiol i paradajz:

očistim karfiol od lišća (od toga napravim krem čorbu), prorežem koren i spustim glavicu (oko 700g) u vrelu posoljenu vodu). tu se kuva oko 20 minuta. kada se ocedi i prohladi, rastavim je na cvetiće.
u međuvremenu iseckam 2 glavice ccrnog luka, izdinstam, dodam 3 srednja oljuštena paradajza narezana na krugove (koga mrzi - ne mora da ljušti), dinstam i dodajem začine - biber, majoran, kašičicu šećera, začin c. dinstam dok ne postane gusto, ali ne previše (otprilike 10ak minuta).
kuvani karfiol složim u vatrostalnu posudu, prelijem ovim što sam dinstala i zsprčrm u rerni.
ko ne posti, preko toga može da stavi dosta rendanog kačkavalja.
peče se oko 20ak min.

Mačkica je bila vredna ovog vikenda :cool:
Napravila zimnicu. Nekoliko tegli ajvara, nekoliko tegli neke salate od paprike sa senfom i nekoliko teglica krema od patlidžana :manikir:
I kuvala ručak, supicu, i belo meso punila sirom i šunkom, pa pohovala sa susamom. I krompirići, i šampinjoni grilovani i salata od pečenih paprika
I za danas sam napravila musaku od patlidžana i piletine (meso iz supe) i bešamelom :hvala:
sad sam opet mirna pet dana :mrgreen:

danas ću da se igram sa patlidžanom:

prvo skuvam šolju pirinča, samo onako, obično i pustim da se ohladi. patlidžane (2 komada) prepolovim po dužini i meso od patlidžana isečem na kockice. glavicu luka i 2 paradajza takođe isečem sitno i pomešam ih sa pirinčem, peršunom, biberom, belim lukom, začinom c i mlevenom paprikom). to sjedinom sa kockicama patlidžana i onda punim izdubljene polovine. stavim u vatrostalnu posudu i pečem oko 20 minuta, a posle toga stavim parče kačkavalja na svaku polovinu patljidžana i pečem dok se kačkavalj ne otopi.

eto...obično napravim kupus salatu uz ovo.

Mačkica je bila vredna ovog vikenda :cool:
Napravila zimnicu. Nekoliko tegli ajvara, nekoliko tegli neke salate od paprike sa senfom i nekoliko teglica krema od patlidžana :manikir:
I kuvala ručak, supicu, i belo meso punila sirom i šunkom, pa pohovala sa susamom. I krompirići, i šampinjoni grilovani i salata od pečenih paprika
I za danas sam napravila musaku od patlidžana i piletine (meso iz supe) i bešamelom :hvala:
sad sam opet mirna pet dana :mrgreen:

Mackice jel nije rano za zimnicu napisi recepte za to sto si pravila.Pozzz

Danas mi sveki poslala neki rolat od belog mesa... Nemam pojma kako se zove...:think:
Ali ukusno je :zjede:
Neznam tacan recept, al deluje jednostavno. Uzme se tanko, malo vece parce belog mesa, premaze nekim sosom (valjda), doda slanina, pecurke i topljeni sir, sve se to uvije u rolat, uvalja u prezle i poprzi... Poslala mi je 4 takvih rolatica. Jedan je za 1 osobu.
Jako je ukusno :ok:
Jos supica, sveza zelena salata i eto... :super:

Evo ovo mi se smeši u špajzu ;)

Krem od patlidžana i belog luka

4 kg plavog patlidžana
6 čenova belog luka
4 dl masl. ulja
sok od 1 limuna
1 kašičica aleve paprike (može ljute)
bosiljak, biber, so, salicil

Patlidžane ispeći u rerni. Očistiti i samleti ili sitno iseckati. Izmešati saimunovim sokom i začinima. Postepeno umešati ulje.
Staviti krem u manje tegle, truditi se da ne ostane vazduha. Odozgo posuti malo salicila i preliti uljem. Zatvoriti tegle, i staviti ih u dublju šerpu. Uliti vodu u šerpu do pola tegli vode i kuvati 30 min od početka ključanja.

AJVAR SA RENOM
10 kg crvenih paprika za ajvar
1 kg patlidžana
1/2 rena
ulje, so

Paprike očistiti od peteljki i semenki. Uroniti ih u ključalu slanu vodu na par minuta, i onda ih preko noći pstaviti da se dobro ocede. Patlidžan ispeći u rerni.
Drugi dan samleti paprike i patlidžan, i pržiti na ulju dok se ne dobije potrebna gustina. Pred kraj dodati narendani ren.

SALATA OD PAPRIKE I SENFA

3 kg. ociscene paprike poseckane na stapice (crvene izelene), 5-6 glavica crnog luka (poseckanog na rebarca), j glavica belog luka sitno poseckana.
U serpu staviti: 1 lit, vode 1/2 litra vocno sirce, 3 kasike soli, 5 kasika secera i 1 konzervans. Kad sve to provri u to bariti seckanu papriku i luk i obareno staviti u cedilo da se dobro ocedi i ohladi.
1/2 kg senfa i 1/2 lit.ulja mikserom dobro umutiti i u to dodati obarenu papriku, sve dobro izmesati i sipati u tegle.

fil:skuvaju se 3 para viršle,znači ukupno 6...seku se na kolutove..pre toga se isitne 2 velike glavice crnog luka,proprže na jako malo maslinovog ulja,doda se na kolutove seckana mlada šargarepa,nalije malo vode,i ostavi da se ukuvava dok šargarepa ne bude mekana...tada se dodaje so,biber,kurkuma i senf,promeša i ubace na kolutove iseckane viršle..taman se fil ohladi dok se testo nadigne...

Sta je kurkuma? Ima li kod nas da se kupi ili neki drugi zacin kao zamena?

Nijedan recept nije visak ;)

odaberem 6 većih paradajza i lepo ih izdubim, ali prvo odrežem gornji deo, kao kapicu. pola kile šampinjona isečem na tanke listiće (podrazumeva se da su oprani i malo prosušeni) i poprskam ih limunovim sokom i izdinstam ih na margarinu (može puter, ko ne posti). začinim ih biberom, začinom c, bosiljkom. kad se to malo prohladi, dodam oko 150g pirea od paradajza i rendanog kačkavalja (samo 2 kašike), promešam i time punim paradajz.
pospem prezlama i onda tanak list margarina (ili putera) na svaki od paradajza. zatim vratim kapice na mesto, poređam paradajz u vatrostalnu posudu i zapečem na srednjoj temperaturi (180 stepeni).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back