phenomenon
Domaćin
- Poruka
- 4.711
Jel ima neko recept i uputstvo, naravno, kako se prave urmasice
?
?Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
?Jel ima neko recept i uputstvo, naravno, kako se prave urmasice?
Umutiti 250gr putera, 1 jaje i 2 kasike pavlake. Dobro umutiti dok se sve ne sjedini.
Nakon toga dodati oko 350 gr brasna i 1 prasak za pecivo. Izraditi testo (koje ne sme da bude tvrdo, već sto mekse) i oblikovati urmasice. Poredjati u podmazan pleh, staviti u svaku polovinu oraha, i peci pola sata na 200 stepeni
Preliv: 600 gr secera, 2 vanilin secera i preliit sa soljom vode. Odmah u to iseci na kolutove 1 limun i kuvati dok se malo ne stegne. Nakon toga preliti urmasice.

Natera mi nostalgiju...
Moja baba ih tako razvlačila, kad smo bili mali... sad više ne može...![]()
i moja
moja pokojna baba je bila carica za sve vrste testa
pravila je strudle,pa one ruzice strudle(napravis strudlu pa je iseces pre pecenja i onda tako redjas u tepsiju,pa na kraju zalijes necim sa mlekom),pa to testo na razvlacenje,bude onako hrskavo,sa raznim stvarima slano bude obicno sa sirom a slatko s orasima i preliveno serbetom,sa bundevom,sa dzemom,onda obicne savijace,pa pekla kore na smederevcu i onda gibanica od toga,krofne,puter kifle,palacinke ne racunam,ustipke,a tek kakve pogace
i secam se,njoj nikad nije bilo nista tesko,ja dodjem i samo kazem ljubice aj mi napravi krofne ona iz mesta skoci sa stolice i kaze "ajde"
mislim da joj nikad nisam pokazala zahvalnost za to,niti sam umela da cenim
e da,otisla je a nijedan recept nam nije ostavila

jao da da daI moja baka je tako pravila.
Imala je jedan poseban laneni stoljnjak samo za to. Pa kad ga prostre preko stola, a ovamo u drvenim naćvama zamesi testo (nije volela plastiku). Mala sam bila oko 8 god kada sam počela sa njom da to radim (baka je bila u pravu - stalno je govorila, možeš ćeri svašta u životu da budeš, ali u kuhinji sve moraš i treba da znaš da radiš) . Ona podmesuje testo a ja jj iz lončeta (sad ni to ne polstoji - lonče) sipam mlaku vodu. ONa zamesi testo, gnječi ga onim belim rukmama koje sunce nisu videle (ukor sveta žensko da ima osunčanu kožu) do iznemoglosti, dok ne naprave se rupice u testu lkad ga seče. Napravi jufke a meni da da ih odozgo premažem zejtinom da ne uhvate koricu. E posle zajedno razvlačimo...pa kad bude tanka ko papir kidam onaj debeli deo...Uf kako je bilo...
Pravila sam posle i sa mamom i uvek uz priču o baki....
Sama ne volim da pravim, a ćeru šaljem kod moje mame a njene bake na školovanje kako se pravi pita razvlakuša.
i meni se čini da joj nikad , mislim baki, nisam pokazala koliko mi je značila.....đNAdam se daje na to ipak znala![]()

)

E sad, koja pavlaka, slatka il kisela?
I koje brasno ide? To izraditi testo da bude meko znaci gnjeciti ga dok ne crknes?
Hvala![]()
I moja baka je tako pravila.
Imala je jedan poseban laneni stoljnjak samo za to. Pa kad ga prostre preko stola, a ovamo u drvenim naćvama zamesi testo (nije volela plastiku). Mala sam bila oko 8 god kada sam počela sa njom da to radim (baka je bila u pravu - stalno je govorila, možeš ćeri svašta u životu da budeš, ali u kuhinji sve moraš i treba da znaš da radiš) . Ona podmesuje testo a ja jj iz lončeta (sad ni to ne polstoji - lonče) sipam mlaku vodu. ONa zamesi testo, gnječi ga onim belim rukmama koje sunce nisu videle (ukor sveta žensko da ima osunčanu kožu) do iznemoglosti, dok ne naprave se rupice u testu lkad ga seče. Napravi jufke a meni da da ih odozgo premažem zejtinom da ne uhvate koricu. E posle zajedno razvlačimo...pa kad bude tanka ko papir kidam onaj debeli deo...Uf kako je bilo...
Pravila sam posle i sa mamom i uvek uz priču o baki....
Sama ne volim da pravim, a ćeru šaljem kod moje mame a njene bake na školovanje kako se pravi pita razvlakuša.
i meni se čini da joj nikad , mislim baki, nisam pokazala koliko mi je značila.....đNAdam se daje na to ipak znala![]()
jao da da da
i mi smo tako,ona proseje brasno,i lonce eeee daaa
pa onda ja mazem uljem te jufkice,testo nisam dirala jer mi je i kao maloj bilo gadno da se umazem u testo(i danas,imam 32 i jos nista nisam umesila,sem mikserom)
pa onda posipam filom,mackam
kako smo se raspilavile nas dve,mozemo ove postove i da prebacimo na secret garden![]()

Eeee..........bake....blago nama koje smo ih imale...ostale su nam uspomene..devojke baš ste me raznežile...i rastužile....
Inače...ja sam naučila da razvlačim pitu...ne zbog želje da budem velika domaćica
već me na to naterale krizne 90-te...nije to ni tako teško ako imate želju, napisaću
vam recept...pa malo vežbate par puta....i videćete uspećete sigurno
Lonče ima da se kupi....lično sam kupila dva i to onako izgledaju kao nekad, emajlirana
pa sa nekim sličicama....pravi ih Metalac....pa ako želite..eto možete to imati, da vas
ponekad vrati u detinjstvo.....![]()

kisela a brasno..ono za mesenje kolaca..nemam pojma koji je tip..![]()
kad spomenu devedesete(malo je off,al moram da kazem)...ja sam 93. bila u drugom stanju sa starijim detetom i em sto sam kuci dovlacila nenormalne kolicine praska da "se nadje",em sam mesila razne dzidzabidze od brasna da ne ostanemo gladni![]()
u tom

ola litre vruće vode,pola kvasca,supena kašika šećera i soli,i 2 velike supene kašike biljne masti,u to se polako dodaje brašno da se dobije lepo lagano testo,ali ne sme da se lepi za činiju u kojoj mesite,posle izručite na sto i još razradite testo,i ostavite da se nadigne...biće gotovo za 20 min.
uz domaće rerzance (made by svekrva, fala joj
) i neku leskovačku mućkalicu. Znači luk, paprika i paradajz se uprže, meso (svinjsko) se ispeče na raoštilju, ustvari zapeče pa se secka i dinsta sa povrćem uz nalivanje vode (ja dodam povremeno i supu). To se stavi rano uključi na najmanje i zaboravi koliko dugo treba da se na baš tihoj vatri dinsta. Gotovo je kad se izgube živci od čekanja, a meso raspada na vlakna.pečem u rerni....odlične su i vrlo se lako ljušte.Za salatu pečene paprike (e to sam kod mame uzela jer imam ravnu ploču pa nije uputno nanjoj peći paprike, bar ja tako mislim) sa zejtinom, sirćem i malo belog luka i dosta peršuna.

Mačkica je bila vredna ovog vikenda
Napravila zimnicu. Nekoliko tegli ajvara, nekoliko tegli neke salate od paprike sa senfom i nekoliko teglica krema od patlidžana
I kuvala ručak, supicu, i belo meso punila sirom i šunkom, pa pohovala sa susamom. I krompirići, i šampinjoni grilovani i salata od pečenih paprika
I za danas sam napravila musaku od patlidžana i piletine (meso iz supe) i bešamelom
sad sam opet mirna pet dana![]()

Krem od patlidžana i belog luka
4 kg plavog patlidžana
6 čenova belog luka
4 dl masl. ulja
sok od 1 limuna
1 kašičica aleve paprike (može ljute)
bosiljak, biber, so, salicil
Patlidžane ispeći u rerni. Očistiti i samleti ili sitno iseckati. Izmešati saimunovim sokom i začinima. Postepeno umešati ulje.
Staviti krem u manje tegle, truditi se da ne ostane vazduha. Odozgo posuti malo salicila i preliti uljem. Zatvoriti tegle, i staviti ih u dublju šerpu. Uliti vodu u šerpu do pola tegli vode i kuvati 30 min od početka ključanja.
fil:skuvaju se 3 para viršle,znači ukupno 6...seku se na kolutove..pre toga se isitne 2 velike glavice crnog luka,proprže na jako malo maslinovog ulja,doda se na kolutove seckana mlada šargarepa,nalije malo vode,i ostavi da se ukuvava dok šargarepa ne bude mekana...tada se dodaje so,biber,kurkuma i senf,promeša i ubace na kolutove iseckane viršle..taman se fil ohladi dok se testo nadigne...
Nijedan recept nije visak![]()