Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vidim razmenjuju se recepti za kelj
ja pravim krem čorbu
skuvam kelj i krompirić, izblendiram, napravim belu zapršku, slabu, jer i sam kelj daje gustinu.
vegete, peršuna, belog luka, kisele pavlake.
i to je sve
može da se servira sa krutonima

Što sam sinoć napunila paprike... :)
sa svime što sam izvadila iz frižidera. Malo fete, malo kačkavalja, nekoliko maslinki, dve pečurke :super: da, i jedno jaje da poveže. i dosta začina - vegete, belog luka, peršuna, bosiljka... pa u kesu i u rernu na jedno sat vremena
baš su bile dobre:ok:

mrzi nas al moramo i to ponekad.....:D

danas ništa nisam kuvala....izvukoh se na brzinu...a šta ću za sutra..nemam ideju
nikakvu...u frižideru svašta nešto..a ničeg dovoljno za jedan normalan ručak...sve
mi se čini da ću morati da pustim mašti na volju..pa šta ispadne..al mu moram ime
dati...inače ode sve dođavola..ako ne znam da kažem kako se taj ručak zove....
.:)

ma ja sebi neću ni to....danas samo jogurt balans sa žitaricama..i dosta....:D

što se tiče naziva jela..to sam se već izveštila....pa u momentu kad stigne
pitanje....izleti odgovor sam od sebe....ima da se jede...to što ima...kriza svetska
vlada...samo još da pustim da mi izmišljaju...šta vole a šta ne...
.:eek:

Molila bih recepte :hvala:

Kod nas gusta čorbica od povrća
Tikvice i patlidžani, nekima pohovano, nekima samo grilovano
I paradajza i paprike

Prvo slano :D
-riza sa plavim patlidzanom-prvo iseces plavi patlidzan na kockice i stavis u slanu vodu da odstoji pola sata da izgubi gorcinu,a za to vreme stavis pilece patake i karabatake da se kuvaju (dodas vegete,soli i bibera).Iseces glavicu crnog luka i stavis ga da se dinsta ali umesto vode stavljas vodu-supu od bataka.U to dodas plavi patlidzan (koji si procedila) i jedan paradajz koji si oljustila i isekla na kockice.Zacinis sa malo aleve paprike,vegete,belog luka u prahu,djumbira...(sta volis).Nakon 15-20 min ubacis opran pirinac (jedno 300-400 g) i dinastas sve to oko 20 min.U vatrostalnu posudu sipas pirinac pa odgore poredjas meso koje premazes uljem,pospes alevom paprikom i stavis u rernu da se zapece... :super:
A onda slatko :D
-skuvas jedan pudin od vanile.Piskote (ono duplo pakovanje) umaces u mleko i redjas na tacnu pa ih prelijes sa jos toplim pudingom i pospes kakosovim brasnom...i to ti je to :D
-stavis u frizider da se ohladi...i prijatno.
-umesto pudinga od vanile mozes staviti neki drugi po zelji :D

Pošto si pomenula da stavljaš jaja, znači da nije uobičajen recept, te stoga napiši svoj ;)

pa, izdinstam 2-3- srednje glavice crnog luka, jako sitno sečene i dinstam sa 600g mlevenog junećeg mesa (2 puta meleveno). pri kraju začinim sa začinom c, crni biber (volim ljuto, šta da radim :roll:), beli luk obligatno...nekoliko zgnječenih češnjeva i kad se to prohladi, ubacim 4 ili 5 jaja.
pošto kupujem kore, kupim 600g srednjih kora i filujem...gornju koru premažem uljem, isečem na kocke (skalpel je super za takve stvari i imam sklapel samo za sečenje pita).
peče se standardno, kao i svaka pita.....

ajde da napišem i ja moj recept za pitu s'mesom....:D

pola kilograma kora za pitu...i 600 grama mlevenog mešanog mesa...5 jaja, 1L mleka,
2 glavice crnog luka i začini naravno...
.:D

iseckati crni luk sitno, propržiti na malo ulja tek da dobije staklasti izgled, pa dodati
meso i začine..polako dinstati dok meso ne promeni boju...i dodati začine, ko voli
ljuto može bibera malo više...za ostale tek malo da "popravi" ukus....
:D

kore podeliti na 4 jednaka dela....a masu na 3 pa sve lepo poređati u podmazanu
tepsiju....obično u đuvečaru malo veću....kad ste završili sa ređanjem kora i mase,
pitu isecite na tomboide ili kocke (po žalji)...umutite 5 jaja sa malo začina i onom
litrom mleka...pa prelite...i ostavite minimum 2 sata da odstoji...može i celu noć
u frižidetu..prekriveno foijom....onda staviti u rernu..i peći
:super:

rerna mora biti zagrejana na 220 stepeni...a posle je smanjiti...i polako peći da
ne bi izgorela.......
:D....prijatno..........:D

Koktel Mimoza
U ohladjenu visoku casu sipa se 2 dcl.dobro ohladjenog djusa od pomorandze..ostatak do vrha case sipati isto tako ohladjen sampanjac,gutalj likera od pomorandze(na primer Grand Marnier)..ukrasiti kriskama pomorandze ili malinama

pa, izdinstam 2-3- srednje glavice crnog luka, jako sitno sečene i dinstam sa 600g mlevenog junećeg mesa (2 puta meleveno). pri kraju začinim sa začinom c, crni biber (volim ljuto, šta da radim :roll:), beli luk obligatno...nekoliko zgnječenih češnjeva i kad se to prohladi, ubacim 4 ili 5 jaja.
pošto kupujem kore, kupim 600g srednjih kora i filujem...gornju koru premažem uljem, isečem na kocke (skalpel je super za takve stvari i imam sklapel samo za sečenje pita).
peče se standardno, kao i svaka pita.....

mama mog ex je vrlo slicnu pravila..sa malim izmenama..
on je samo takvu mogao da jede i nikakvu vise..p[a sam istu morala da spremam..
umesto luka - praziluk..
na kraju prelivena umucenim jajima sa malo ulja i kiselom vodom..
savrsena je..korica rskava, a unutra - ko dusa..
hvala ex mama za ovako dobar recepis :heart:

mama mog ex je vrlo slicnu pravila..sa malim izmenama..
on je samo takvu mogao da jede i nikakvu vise..p[a sam istu morala da spremam..
umesto luka - praziluk..
na kraju prelivena umucenim jajima sa malo ulja i kiselom vodom..
savrsena je..korica rskava, a unutra - ko dusa..
hvala ex mama za ovako dobar recepis :heart:

može i praziluk, samo što ja onda gledam da se pita pojede istog dana...jer sam čitala da praziluk ne valja da prenoći u klopi.
enivej, hvala za hvala.
p.s. ybeš sve ovo gore ako je ex.

Evo vam i moj recept :p (u svakoj čorbi mirođija :mrgreen:)
Pita sa mesom
1/2 kg kora za pitu
1/2kg mlevenog mesa
1 glavica luka
Izdinstati meso i začiniti.
Izmešati za preliv:
2 dl kisele vode
2 dl kiselog mleka
2 dl mleka
1 dl ulja (po receptu ide 2 dl, ali kad mm kaže da je masna, onda...:dash:);)
4 jaja (posebno umutiti belanca)
Slagati kora-meso-preliv-kora-meso-preliv...
Baš sam sad skontala nisam ovo pravila... ne pamtim; a ranije baš redovno bilo na repertoaru.
nije ni čudo što smo se svi podgojili :roll:... kako mi se menjaju kriterijumi, ja sad ovo ne bih pojela.... ma ubedila sebe da mi više nije ni ukusno.
al' ko voli, stvarno je dobra pita :lol:

Poslednja izmena:
Ja već pitala jednom al niko nije pisao, imate li neki recept za pastrmku van roštilja?
Predlog za marinadu recimo? obično je spremam u foliji u rerni ali nešto mi isparilo iz glave
kako sam to do sada radila :rumenko: godine :rumenko:

Mačkice, javi rezultate ;) :D

meni na sve te ribe ide maslinovo ulje, beli luk, peršun, ja volim i senf... Ima sad i dobrih začina, ono gotove mešavine za pečenu ribu...
pa da l' na tiganj, u rernu (foliju, kesu ili bez ičega), ili na roštilj... svejedno...
dobro, mi svi baš volimo ribu, pa nešto nema potrebe da se 'sakriva' ukus

Ne rekoh, kod nas danas - svekrva kuva pasulj
A za sutra sam obećala mužu riblju čorbu. I patlidžan, onaj Lindin recept :ok:
u nedelju ćemo na neko druženje; na srneći gulaš-paprikaš... meni se baš ne sviđa ukus tog mesa, ali mm kaže da nisam probala njegov novi recept. će vidimo, pa podelim i s vama ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back