Šta je svrha života?

Evo ja cu zapoceti sta nam Bog kaze zasto nas je stvorio samim tim sta je svrha naseg zivota...a vi nadodajite sta mislite da je po vama svrha zivota.

iz Kurana mozemo razumjeti zbog cega nas je Bog stvorio

Stvorio nas je da nas iskusava u zivotu hocemo li biti poslusni ili ne, hocemo li raditi dobra djela ili losa, kako cemo se ponasati prema sebi, drugima, zivotinjama, prirodi itd
Stvorio nas je da nas iskusa ko ce biti pokoran Bogu u dobru i zlu , da bi zaradili Njegovu milost i preko te milosti zasluzili VJECNI ZIVOT U RAJU.

Bog kaze u Kuranu:
62:2 "Onaj(Bog) koji je stvorio smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati – On je Silni i Onaj koji prašta."

51:56 "Ja sam stvorio džinne(
demone) i ljude samo da Mi budu pokorni."
11:119 "Osim onih kojima se Gospodar tvoj smilovao. A zato ih je i stvorio..."
21:35 "Svaka duša će okusiti smrt! Mi(
Bog) vas stavljamo na kušnju i sa zlom i sa dobrim, a Nama ćete se vratiti."
Znaci nasa svrha postojanja na zemlji jeste da nas je Bog stvorio da budemo iskusavani na zemlji kroz dobro i zlo, i poslije smrti na Sudnjem danu cemo polagati raport Bogu kakvi smo bili, gdje ce Bog da poslije presudi sta zasluzujemo Raj ili Pakao.

Bog kaze:

Sura Az-Zumar (39:7):
"...Zatim ćete se vratiti Gospodaru svome, pa će vas On obavijestiti o onome što ste radili..."
18:49 I Knjiga će biti postavljena(
na Sudnjem danu) i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama" – govoriće – "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.
3:185 Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre(
Pakla) udaljen i u Raj/Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.
19:95 i svi će Mu(
Bogu) na Sudnjem danu doći pojedinačno.

Ako ne smatrate da je zivot ljudi na zemlji test, sta je to onda po vama svrha zivota?
Logicno je da produkt ne daje sam sebi svrhu zivota, nego Kreator mora dati produktu svome svrhu, a ne da auto naprimjer daje samom sebi svrhu umjesto inzinjera :)
Knjiga nam kaze, a da li to Bog kaze, ne treba kretati od toga, jer to niko ne moze da zna.... Svaki covek treba sam sebi da stvori svrhu svog postojanja...Moje je misljenje da je zato stvore, a ne zato sto mu je Bog odredio svrhu i nacinio mu zivot uzaludnim...

kako misliš da ti religije kažu ko je i šta je bog kad ni one ne znaju.

Kako vjerovati u Boga prema islamskoj akidi (sistemu vjerovanja):
Monoteizam
  • Mi kažemo o Božijoj jednoći, vjerujući u Božije upute, da je Allah jedan i da nema sudruga.
  • Nema ničega što je poput Njega.
  • Ništa Ga ne može oslabiti.
  • Niko osim Njega nije vrijedan obožavanja.
  • On je vječan, bez početka, i trajan, bez kraja.
  • Nikada neće nestati niti će doći kraju.
  • Ništa se ne dešava osim onoga što On želi.
  • Nijedna mašta Ga ne može u potpunosti zamisliti, niti Ga razum u potpunosti shvatiti.
  • On ne liči nijednom stvorenju.
  • On je Živi i nikada ne umire, uvijek održava i nikada ne spava.
  • On stvara bez potrebe i opskrbljuje bez napora.
  • Uzrokuje smrt bez straha od posljedica i oživljava bez poteškoća.
  • Postojao je sa Svojim vječnim osobinama prije stvaranja, a stvaranje nije ništa dodalo Njegovoj suštini.
  • Kao što su Njegove osobine bile prije stvaranja, tako će i ostati zauvijek.
  • Nije stekao ime "Stvoritelj" stvaranjem, niti ime "Tvorac" stvaranjem stvorenja.
  • Ima svojstvo gospodstva bez potrebe za podanicima i svojstvo stvaranja bez potrebe za stvaranjem.
  • Kao što oživljava mrtve nakon što su živjeli, zaslužio je ovo ime i prije nego što ih je oživio. Isto tako, zaslužio je ime "Stvoritelj" prije nego što ih je stvorio.
  • On ima moć nad svim stvarima, sve je ovisno o Njemu, a svaki posao je Njemu lagan.
  • Stvorio je stvorenja sa Svojim znanjem, odredio im sudbine i postavio im životne rokove.
  • Ništa Mu nije bilo skriveno prije nego što ih je stvorio. Znao je šta će raditi prije nego što ih je stvorio.
  • Naredio im je da Mu budu poslušni i zabranio im nepokornost.
  • Sve se odvija prema Njegovoj odredbi i volji. Njegova volja se uvijek ispunjava. Volja robova je samo ono što On želi za njih.
  • Vodi koga On hoće, štiti ih i pruža im sigurnost kao milost. Zavodi koga On hoće, ponižava ih i iskušava ih pravdom.
  • Svi oni djeluju unutar Njegove volje, između Njegove milosti i pravde.
  • On je uzvišen iznad toga da ima suparnike ili partnere.
  • Niko ne može odbiti Njegovu odredbu, izmijeniti Njegovu presudu ili nadvladati Njegovu naredbu.
  • Vjerujemo u sve ovo i sigurni smo da je sve to od Njega.

Knjiga nam kaze, a da li to Bog kaze, ne treba kretati od toga, jer to niko ne moze da zna.... Svaki covek treba sam sebi da stvori svrhu svog postojanja...Moje je misljenje da je zato stvore, a ne zato sto mu je Bog odredio svrhu i nacinio mu zivot uzaludnim...

Knjiga nam kaze, a da li to Bog kaze, ne treba kretati od toga, jer to niko ne moze da zna..

moze da se zna, imaju metode kako da se dodje do odgovora.

Svaki covek treba sam sebi da stvori svrhu svog postojanja.

ne , niposto da produkt sam sebi stvara svrhu, to bi bilo kao kad bi auto koje inzinjeri naprave, i poslije covjek ufgradi umjetnu inteligenciju u njega i kaze auto, moja svrha je da pusta glasno muziku na radiju.....

ima li to smisla? ima l ismisla da auto samo sebi odredi svrhu ako su inzinjeri odredili svrhu autu kad su ga stvarali...a to je da vozaca prebaci od A do B destinacije.

zasto bi Dzavo govorio pogrdno o sebi...i jos govorio narodu da se klone losih djela i grijeha, i da se treba raditi dobra djela, pomagati siromasi, sirocad, nemocni, postovati roditelje ...kakav je to lud Dzavo koji ove stvari zagovara...
da kaže ko je skoro niko ga ne bi sledio jer su ljudi po prirodi dobri...a loši su samo kad su pod vlašću egoizma i demona...
to nema smisla, da Bog stvori ljude i digne ruke od njih, ono u fazonu ,eto vas sad tamo, radite sta hcete, boli me briga....to bi bilo neodgovorno od Boga da ne sudi za djela ljudi a dao im odgovornost slobodne volje.
to što ne vidiš nečije dejstvo ne znači da ono ne postoji...život je zamišljen kao škola za duše i niko ne dobija lekcije koje mu nisu potrebne...Bog se obraća tvom srcu a đavo tvom mozgu...tvoja duša je ljubav, tvoj egoizam je izvor zla u tebi..đavo je tester i njegov zadatk je da hrani tvoj egoizam
to je isto kao kad bi profesor podijelio studentima testove, i rekao ,eto vas sad tamo radite sta hocete....studenti pocnu praviti avione od listove testa, boli ih briga za ikakav test, jer profesor ionako im nece suditi niti ocjenjivati testove...prepusteni su sami sebi.
Kakav bi to profesor bio, NIKAKAV....eh tako i sa Bogom
kakav bi to profesor bio kad bi one koji padnu na testu bacio u vatru za vek vekova?

filozofsko tandrkanje do besvijesti :)
Сама потрага за сврхом те чини живим, а кад се она заврши нема потребе за животом. Зато човек стално себи тражи неку сврху, а кад је нађе онда тражи нову и тако у круг. Не постоји ни добро ни зло, ни почетак ни крај.....све је то неко унапред програмирано поимање реалности јер није свако зло за зло и није свако добро за добро, све је релативно.....тако и сврха....

da kaže ko je skoro niko ga ne bi sledio jer su ljudi po prirodi dobri...a loši su samo kad su pod vlašću egoizma i demona...

to što ne vidiš nečije dejstvo ne znači da ono ne postoji...život je zamišljen kao škola za duše i niko ne dobija lekcije koje mu nisu potrebne...Bog se obraća tvom srcu a đavo tvom mozgu...

kakav bi to profesor bio kad bi one koji padnu na testu bacio u vatru za vek vekova?

Bog se obraća tvom srcu a đavo tvom mozgu...

nije tacno....

brkas stvari....

profesor u svom domenu kaznjava studenta neprolaznom ocjenom i onemogucuje mu diplomu u ruke i posao na osnovu te diplome....tako profesor kaznjava studenta....

dok Bog kada kaznjava, kaznjava pravedno , i to sa Paklom, koji ima vise nivoa, i nece svako istu porciju kazne dobiti.

1. Ako su ateisti u pravu -- zivot nema ni svrhu ni smisao. Rodis se , zivis, cesto patis, umres i sve sto si naucio, saznao, zajedno sa tvojom licnoscu nestane. Smisao nula.

2. Ako su religije, ezoterija, verovanje u reinkarnaciju, u pravu, otvara se siroko polje raznih mogucnosti. Poenta je da smrt nije kraj vec prelazak u drugi oblik.

baš nekog briga
nego pogrešan pristup imaš
treba si ako želiš da propagiraš islam da bude i adekvatan naziv teme.
npr islamistički pogled na svrhu života
tako nešto.

a ovo je opšte pitanje jer su se pitali i filozovi umetnici književnici religija nauka itd

npr islamistički pogled na svrhu života

to je jedini logicni odgovor da smo stvoreni da budemo testirani u dobru i zlu....

jedino taj boziji odgoor iz Kurana ima smisla u nasem sadasnjem svijetu, a to je da je ovo sve test za nas ljude....testirani smo kad smo bolesni, kad smo zdravi, kad smo mladi, kad smo stari, kad smo siromasni kad smo bogati....testirani smo u raznim situacijama i prilikama...
testirani smo u znanju, testirani smo u strastima.....sa svih strana vrebaju testovi ovdje

Ako ne smatrate da je zivot ljudi na zemlji test, sta je to onda po vama svrha zivota?
Logicno je da produkt ne daje sam sebi svrhu zivota, nego Kreator mora dati produktu svome svrhu, a ne da auto naprimjer daje samom sebi svrhu umjesto inzinjera :)

Живот нема сврху, живот једноставно јесте. Као што Бог каже за себе у Библији: "Ја сам онај који јесам." Ни сам Бог нема сврху, већ једноставно јесте. Тражити сврху у нечему је веома приземан начин размишљања.

ne , niposto da produkt sam sebi stvara svrhu, to bi bilo kao kad bi auto koje inzinjeri naprave, i poslije covjek ufgradi umjetnu inteligenciju u njega i kaze auto, moja svrha je da pusta glasno muziku na radiju.....

ima li to smisla? ima l ismisla da auto samo sebi odredi svrhu ako su inzinjeri odredili svrhu autu kad su ga stvarali...a to je da vozaca prebaci od A do B destinacije.
To je i razlika izmedju coveka i auta...To sto covek treba i moze sam sebi da stvara svrhu...Ti to covekov produkt poredis za bozijim?

1. Ako su ateisti u pravu -- zivot nema ni svrhu ni smisao. Rodis se , zivis, cesto patis, umres i sve sto si naucio, saznao, zajedno sa tvojom licnoscu nestane. Smisao nula.

2. Ako su religije, ezoterija, verovanje u reinkarnaciju, u pravu, otvara se siroko polje raznih mogucnosti. Poenta je da smrt nije kraj vec prelazak u drugi oblik.

smrt je kao kad student uhvati za steku profesorove kancelarije, i hoce da udje da vidi koju je ocjenu dobio...pa kada student udje iz haustora u kancelariju, to je nama smrt sada, prelazimo iz ovoga svijeta u svijet kod Boga na sudjenje, da nam Bog da svoj sud na osnovu nasih djela sa ovoga svijeta.

A ti znas da su isus i muhammed prevaranti??
да сами тим што допуштају да се једе месо.. тиме подржавају робовласнички систем.. заправо робовласнички систем не може да опстане са биљоједима. ако одеш у дубљу анализу видећеш да су исуса направили јевреји а сами га нису узели - хм смрди на превару дебело
славите кога хоћете али због истог католици су побили пола јужне америје и средњег истока
и његова сврха је у суштини да извади бога из вас самих и стави га у неког идола!
И твоје решење би било које ? Ко је Творац ?
творац постоји (има много доказа) али нама је недоступан, не сазнатљив - и сваки покушај да се сазна на људском нивоу је траћење живота
Sad vec malo mantras gluposti
не мантрам, већ сам јако едукован у прављењу и држању говора (измеђуосталог то ми је посао) - ту је суштина ако некога хоћеш да обманеш твојом причом само убаци што је више бројева, ако је могуће са децималама.. јер то мозак не може да обради у кратком периоду и мора да повлада говору.
Stvorio da budemo srecni kazes, a sta ako ne mozemo biti srecni, jesmo li profulali svoju svrhu??
свако може да буде срећан - ево стартер кита: очисти душу и тело и срећи ћеш дозовлити да исплива на површину
Kako je zemlja raj, kad mala bakterija te moze zakovati za bolnicki krevet
земља јесте рај.. ни једна бактерија ти не може ништа ако ти имуни систем ради (чишћење)
заправо бактерије нису изазивачи болести они су чистачи смећа углавном
много је лажи пласирано у рају да се она не би пробудила и схватила - а то шта је лаж шта је превара нећете разазнати док једете мртве животиње

To je i razlika izmedju coveka i auta...To sto covek treba i moze sam sebi da stvara svrhu...Ti to covekov produkt poredis za bozijim?

logicno je da onaj ko stvara covjeka odredjuje coveku svrhu, a ne da produkt sam sebi odredjuje svrhu.

evo ovako, geldaj, ljudi stvaraju umjetnu inteligenciju, za svoju korist, da iskoriste moc umjetne inteligencije da dodju do odgovora, i novih naucnih dostignuca....

a sta mislis umjetna inteligencija postane AGI, umjetna generalna inteligencija, to znaci pocinje da imitira covjeka, d auci od drugihi koristi nova saznanja....da ima neku vrstu svijesti i kaze ta AGI... OD SADA MOJA SVRHA JE DA PRAVI KOMICNE SLIKE I LAZNE SLIKE ZA INTERNET, DA POKAZEM MOC SLIKE, STA SVE MOGU.

da l ije to validno da produkt sam sebi odredi svrhu ako su stvaraoci imali drugu svrhu za umjetnu inteligenciju?

i ateista se pita "zašto baš ja"
moć rasuđivanja, sumnje, vere
ateista zna da filozofira o fizičkoj evoluciji ali o mentalnoj ič.

да сами тим што допуштају да се једе месо.. тиме подржавају робовласнички систем.. заправо робовласнички систем не може да опстане са биљоједима. ако одеш у дубљу анализу видећеш да су исуса направили јевреји а сами га нису узели - хм смрди на превару дебело

славите кога хоћете али због истог католици су побили пола јужне америје и средњег истока
и његова сврха је у суштини да извади бога из вас самих и стави га у неког идола!

творац постоји (има много доказа) али нама је недоступан, не сазнатљив - и сваки покушај да се сазна на људском нивоу је траћење живота

не мантрам, већ сам јако едукован у прављењу и држању говора (измеђуосталог то ми је посао) - ту је суштина ако некога хоћеш да обманеш твојом причом само убаци што је више бројева, ако је могуће са децималама.. јер то мозак не може да обради у кратком периоду и мора да повлада говору.

свако може да буде срећан - ево стартер кита: очисти душу и тело и срећи ћеш дозовлити да исплива на површину

земља јесте рај.. ни једна бактерија ти не може ништа ако ти имуни систем ради (чишћење)
заправо бактерије нису изазивачи болести они су чистачи смећа углавном
много је лажи пласирано у рају да се она не би пробудила и схватила - а то шта је лаж шта је превара нећете разазнати док једете мртве животиње

Zemlja jeste raj... Ni jedna bakterija ti ne može ništa ako ti imuni sistem radi (čišćenje).

zemlja je blijeda kopija raja, nesto poput prvog TV slike, creno i bijelo, nema ni zvuka....a Raj je poput najmodernije tehnologije tipa virtualne realnosti.

Живот нема сврху, живот једноставно јесте. Као што Бог каже за себе у Библији: "Ја сам онај који јесам." Ни сам Бог нема сврху, већ једноставно јесте. Тражити сврху у нечему је веома приземан начин размишљања.

Život nema svrhu, život jednostavno jeste. Kao što Bog kaže za sebe u Bibliji: "Ja sam onaj koji jesam." Ni sam Bog nema svrhu, već jednostavno jeste. Tražiti svrhu u nečemu je veoma prizeman način razmišljanja.

reci da zivot covjeka nema svrhu,m znaci covjek da nema svrhu.....

eh ako smo tog stajlista, vidimo da svi dijelovi na na covjeku i u covjeku imaju svrhu....od ociju, usiju, usta, polni organ, noge, ruke, nokti, kosa....sve ima funkciju, bubrezi, srce, jetra, mozak itd

svi dijelovi imaju svrhu, da bi ti rekao cijeli sistem, tj covjek nema svrhe, znaci parcijalne stvari ocvjeka sve imaj usvrhu cine covjeka covjekom da covjek na kraju nebi imao svrhu...nema smisla...

zamisli se da pertle na cipelama i toalet papir imaju svrhu a da komplexni covjek nema svrhe....znaci logicki, ono sto ima svrhu ima vecu vrijednost neog ono sto nema svrhu....po toj lociji toalet papir ima vecu svrhu od covjeka pa cak i pertle na cipelama imaju vecu vrijednost od covjeka ako cemo tako posmatrati.

Back