Sta je sa mitom da Vojvodina moze hraniti Evropu?

Da li u Srbiji ima fabrike mačje hrane (ili za pse)? To se mnogo lakše izvozi nego hrana za ljude u EU, Holandija i Francuska prosto ne dozvoljavaju da im konkurišeš, a npr Purinu svi uvoze iz Kine, zašto ne i od nas? Smešno, ali još nema lobija hrane za domaće životinje, a i time se trguje u svetu, što se tiče hrane za ljude, nema izvoza u EU - da bi Francuzi prodavali svoje skuplje.
A šta ćemo mi da jedemo u srbiji ako izvoze kereću i mačeću hranu?!??
 
sve to ok što kažeš , ali pričamo o jednoj temi koju ne smemo bukvalno da shvatimo, msm ako sad oćemo da negiramo neke stvari ok i to je, ali mora se priznati da je Vojvodina potencijal o kome će se još više pričati kao rezervoar hrane za Evropu
niko od nas ne tvrdi da će i zadnja gladna usta biti nahranjena, ali geostrateški, komunikacijski , sistem Dunava Tisa Dunav , sve to pravi da Vojvodina ima sjajnu perspektivu u oblasti proizvodnje hrane
ratovi već počeli oko regiona sa hranom i vodom
А и неће баш.

Прво, пошто Војводина озбиљно кубури са водом, биће потребна енормна улагања у системе за наводњавање.

Друго, пошто је у Војводини уништено сточарство, за праћење таквог система наводњавања биће потребно неколико десетина година да се обнови сточни фонд, количина стајњака и проценат хумуса у земљишту (који је доведен на минимум). Ако се са тим акцијама крене овог момента.

А пошто неће, већи су изгледи да ће Бачка и Срем постати пустиње. Пола Баната то већ ионако јесте.
 
  • Podržavam
Reactions: 903
stvarno, tada u socijalizmu , nije bilo ni mobilnih, ni LCD-TV, ni kompjutera, ni leta do Lisabona za 19 evra..................
A danas u kapitalizmu sve to imamo.

Ето видиш. Што говорила моја баба на питање дал је било боље код краља или код Тита: "Код Тита, код Краља није било веш-машина..."
 
Znaci nemamo tacno coveka koji je to rekao?

Pa doslovno je to rekao podstanar Ilije Čvorovića u filmu Balkanski špijun. Bajke o vojvođanskoj žitnici kao velikoj razvojnoj šansi su naravno starije od filma i imaju korena u totalno pogrešnim pretpostavkama o budućnosti poljoprivrede. Nije ni bitno ko je to prvi rekao, nego ko to danas govori. A govore samo neznalice ili kvarni političari u sklopu svojih demagoških floskula.
 
Pa doslovno je to rekao podstanar Ilije Čvorovića u filmu Balkanski špijun.
Наравно кад је био шпијун страних обавештајних служби.
1708358952579.png


:per:
 
Pa doslovno je to rekao podstanar Ilije Čvorovića u filmu Balkanski špijun. Bajke o vojvođanskoj žitnici kao velikoj razvojnoj šansi su naravno starije od filma i imaju korena u totalno pogrešnim pretpostavkama o budućnosti poljoprivrede. Nije ni bitno ko je to prvi rekao, nego ko to danas govori. A govore samo neznalice ili kvarni političari u sklopu svojih demagoških floskula.
Kakva ironija sudbine, da se citira film kao osnov za političke rasprave! No, kao što često biva, istina leži u dubinama ljudske percepcije, a ne samo u površinskim rečima izgovorenim na platnu. U tom kontekstu, bajke o vojvođanskoj žitnici, iako možda imaju nekih elemenata romantike, kriju dublje nijanse stvarnosti koje su daleko od idiličnih predstava o razvoju.

Istinska mudrost leži u razumevanju suštinskih problema i izazova, a ne u prihvatanju bajkovitih narativa koji ne odražavaju realnost.
 
...ja sam nešto čula da je Jugoslavija mogla hraniti celu evropu.
To mi nekako zvuči ok. Sad sama vojvodina ne znam ali verovatno može dati hleb tj pšenicu
Šta je sa miton raspao se prilikom raspada iste te države koja je zajedno mogla sve ali ovako raparčana ne može ništa
To mislis ali to jednostavno nije tacno.

Treba dati tacnu matematicku kalkulaciju potrosnje tadasnjeg stanovnistva Evrope i proizvodnje zita Vojvodine da bi se to potvrdilo. Da li je to neko uradio?

Nije.
 
ne bi molga ni tada... evo samo jedna gruba racunica:
u Vojvodini ima oko 1.500.000 hektara obradive zeljmlje.
ako bi hteli da "prehranimo" celu Evropu da kazemo da cemo posejati psenicu i od nje napraviti hleb.
ako uzmes da je teoretski prinos = 5 t/ha * 1.500.000 ha = 7.500.000 t
u jednu veknu hleba neka ode 0,5 kg brasna, sto znaci da bi od ukupne kolicine psenice moglo da se napravi:
7.500.000.000 kg pšenice / 0,5 kg = 15.000.000.000 vekni hleba
cela Evropa ima oko 750 miliona stanovnika i ako uzmemo da 1 covek pojede veknu 'leba na dan (u slucaju da ne jede nista drugo), kolicina psenice koju Vojvodina moze da proizvede bila bi dovoljna za nekih 3 nedelje.... posle toga bi ipak morali da se orijentisu na lebac iz Rumunije, Madjarske, Ukrajine, Poljske, Nemacke... slaba vajda samo od Vojvodine :think:

Brate, divim se vremenu tvom izdvojenom da stvarno izračunaš koliko hlebova može Vojvodina da proizvede za godinu i koliko bi taj hleb hranio svakog stanovnika Evrope. Doduše, hleb se ne pravi od pšenice nego od brašna a od, recimo,100kg pšenice ne izađe 100 kg brašna, ako ćemo u detalje :mrgreen: Mada, kao što rekoh, takva računica čak i iz daleka je previše suluda za uzeti za ozbiljno.

Nego, ne verujem da je taj izraz da "Vojvodina može da hrani celu Evropu" iko ikada izgovorio ili skontao u bukvalnom smislu. Osim par korisnika na ovoj temi. Već je taj izraz korišten više retorički da izrazi ogroman potencijal koji Vojvodina poseduje a koji se ne koristi.
 

Back
Top