Šta je omogućilo kolonizaciju?

Jedan Evropljanin je pre 2500 godina izračunao tačan obim zemlje
Erastoten je rođen u Libiji, što ga tehnički čini Afrikancem.

Zlato i dijamanti su prakrično bezvredni ako nemaš čime da ga vrednuješ i ako ništa ne praviš. Indijanci su mogli jedino da ga ispaljuju iz praćke (ako su znali za nju)
Predmeti od zlata koje su izrađivale, po tebi primitivne Inke.

443842674_411851558500869_5167038533904706799_n.jpg

Pohlepa za resursima, teritorijalna ekspanzija starog sveta (zapadno-jevropljana), osećaj rasne superiornosti nad ljudima druge boje kože i da se ti isti ljudi potlače, želja za moći, itd...
Izbaci ono u zagradi, kolonizovao je svako ko je mogao, Sibir, Koreja, Mandzurija, Alzir, Kongo itd. postali kolonije, nekima se status promenio ali Sibiru nije.

Šta je omogućilo kolonizaciju? Koji je to najbitniji faktor koji je omogućio da Evropljani osvoje bukvalno ceo svet? Ja mislim da znam odgovor ali bih voleo da čujem i drugačija mišljenja pa ću kasnije reći svoje mišljenje.
Kolonizacija kosta.

To je gubitaski posao.

On donoci boljitak pojedincima, ali drustvo kosta.

Vase kolektivisticke analize da neki pojedinic rade nesto za korist drustva nemaju veze sa mozgo, drustvo, zivot i svet tako ne funkcionisu.

Razlog za kolonizaciju je isti kao razlog zasto ti koristis 'mi', kada pricas o tome kako je neki feoudalac nesto osvajao na kopnu, lupetanje o tome da se tako pravi jaci kolektivitet.

Vi niste 'mi'.

Naucite to vec jednom.

Drustvo je napredovalo kroz kapitalizam tek kada se otarasilo tih kolonijalnih ekonomsko-analfabetskih gluposti, koje su gubitaske.

Nazalost, i dalje postoji masa ljudi koja veruje u te gluposti, kao sto su Srbi i Putin.

Moje mišljenje je da su se Evropljani osmelili na kolonizaciju i na pomorska istraživanja uopšte onda kada su ovladali proizvodnjom i upotrebom vatrenog oružja. Pre toga nisu ni mogli ni smeli jer bi ih tamo negde sačekali ljudi iste tehnološke naprednosti. Zbog vatrenog oružja su Evropljani vrlo lako osvojili i kolonizovali Ameriku na primer.

Šta je omogućilo kolonizaciju? Koji je to najbitniji faktor koji je omogućio da Evropljani osvoje bukvalno ceo svet? Ja mislim da znam odgovor ali bih voleo da čujem i drugačija mišljenja pa ću kasnije reći svoje mišljenje.
Војна Пљачка... Фактички

Жеља за влашћу - психолошки

Страст среброљубља - духовно

Kolonizovani Grk. (Mada danas poturaju i drugačije poreklo). Eto još jedan drevni kolonizator Afrike :lol:
Facts.

Niko ne spori umetničke domete ali šta sa tim konkretno? Majanski kalendar? Ili lepo istesane stene u Maču Pikču? :lol:
Vrednovali su zlato i drago kamenje. Jes da nisu trgovali njime jer nisu bili kapitalistički ološ koji je imao potrebu da isisava tuđe resurse. Imali su svoje i to im je bilo i više nego dovoljno. Poenta je da Inke nisu bili primitivna civilizacija, kao ni Asteci, Maje i ostali domorodački narodi.

Kolonizaciju su neposredno potaknuli muslimani koji su zatvorili drevne trgovačke puteve izmedju Europe i Azije.
Tražili su se drugi putevi do skupih začina, svile i porculana. Mic po mic najprije Portugalci su kroz desetljeća uspjeli oploviti Afriku, za to vrijeme se razvila brodogradnja koja je omogućila putovanja oceanima.
A kad su jednom uspjeli Portugalci onda su isto htjeli i Španjolci, za njima i druge pomorske države.
To što su putem otkrili da je većina svijeta kulturno i tehnološki iza njih je samo potaknulo natjecanje za što više zemlje.

I Sarmati su bili majstori izrade ukrasa od zlata, a nisu imali ni gradove, živjeli u šatorima.
Govorimo o vrednovanju zlata kao plemenitog metala. Domorodački narodi jesu imali svoje civilizacije koje ruku na srce, nisu bile razvijene na nivou evropskih, ali nisu ni bili primitivni kao što FDDD tvrdi. Samo nisu mogli da se razviju na miru od evropskih kolonizatora.

Afrika je kontinent, čiji su severni deo osvojile antička Grčka i Rimsko carstvo. Evropske civilizacije koje su nastanile drugi kontinent. Isti slučaj kao sa evropskom kolonizacijom Severne i Južne Amerike.
Ma ti ne razumeš ništa. Severna Afrika sem što je na afričkom kontinentu nije imala ništa sa Afrikom. To je deo mediteranskog sveta. Čak su i većina stanovništva bili Mediteranskog tipa kao i Grci.

Poslednja izmena:
Ma ti ne razumeš ništa. Severna Afrika sem što je na afričkom kontinentu nije imala ništa sa Afrikom. To je deo mediteranskog sveta. Čak su i većina stanovništva Mediteranskog tipa kao i Grci.

Ti izgleda ne razumeš geografiju. Posmatraš stvari iz kulturološkog i demografskog aspekta, a ne iz geografskog. Ne možeš da odeš na Mesec ili Mars i da tvrdiš da je Zemlja. Ako se rodiš na Mesecu ili Marsu onda si Selen ili Marsovac, a ne Zemljanin bez obzira na to što su tvoji preci živeli na Zemlji i što si ljudsko biće.

Back