Ovo. Kad pogledamo prirodu sveta oko nas, kad uklonimo sve iluzije i nametnute moralističke fraze, vidimo samo jednu ogoljenu, brutalnu borbu za preživljavanje i opstanak, jedan brutalni socijal-darvinizam. Pisao sam već da ovo stanje stvari kreće čim stupimo u školu sa šest ili sedam godina, već tamo se privikavamo na ovakvu 'budućnost' jer smo gurnuti u razred sa dvadeset-trideset nekih nama nepoznatih lica i karaktera gde moramo da se snalazimo i uklapamo kako znamo i umemo. Plus smo tu zarad rangiranja (ocena), dakle priprema za budući status na neki način.
Kasnije u srednjoj školi i još kasnije na poslu i u socijalnoj sferi 'zrelosti' mi samo nailazimo na razne ispite i poteškoće, veće ili manje, u zavinosti od naše prirode i naših ličnih prednosti/nedostataka. Neko klizi lako kao baletan po pozornici, a neko se muči i zlopati na svakom koraku.
Koliko ljudi znam koji su bili na ivici, koji se muče, i ko zna koliko ih još ima, a oni nikog ne zanimaju. Ali se zato u javnosti stalno forsira priča o empatiji i saosećanju i solidarnost.i Medjutim, toga nema, što samo pokazuje ko su zapravo ljudi oko nas i ko smo mi sami na kraju krajeva.