šta ako vas mobilišu

možda na prvu loptu ova tema izgleda kao da je pre za podforum politika,
ali nije, ja ovo više razmišljam kao muškarac, i tema je više o muškom životu i filozofiji.

možda ovde ima neko od muškaraca koji su učestvovali u ratovima
ili bilo kakvom oružanom sukobu.

da li nekad razmišljate kakav bi vam život bio da ste morali da budete u ratnim
dejstvima, 1999 na kosovu je nešto gde sam ja mogao da budem, ali
nisam, izvukao sam se, bio sam tada baš mlad.
ali često mislim kako bi bilo da sam morao ipak da idem.

da li razmišljate o tome kako bi bilo da se sada opet desi neko oružano dejstvo
(mada politički sam više nego ubeđen da od toga nema ništa)
da li smatrate da kada bi vas neki životni baksuz ubacio u stroj i otpremio u zonu dejstva,
da bi u takvoj situaciji uspeli da se provučete i čak izvučete neku korist
kao na primer neku dugu ili kratku cev koju bi odneli kući, ili pak neko
interesno prijateljstvo pomoću kojeg bi oladili neke koji vam smetaju...

da li mislite da bi u takvoj životnoj ne/prilici sebe unapredili ili unazadili ?

Ne, naprotiv. Kontam da je svako ko bi otishao da ratuje ratovao za pogreshne ciljeve i da je automatski magarac, samim tim se nikada ne bih mogao naci u toj ekipi. Sa druge strane, dosta je bilo meni vojskovanja. Znachi, nikada vishe i ni za koga.

Nema tu mnogo ideja, kad se vec desi da te poziv za mobilizaciju zatekne kod kuce. Ili se odazoves ili te vojna policija odazove. Rece neko, gazda volove, sirotinja sinove.
Siguran sam da ideja da ne zelis da ratujes ni po koju cenu, dovodi do toga da te poziv za mobilizaciju ne zatekne kod kuce.
Prethodnih godina smo imali priliku da vidimo da se komotno moze izbeci rat, ili se prijaviti za ratovanje - sve u zavisnosti od stanja svesti.
Te arhaicne price o nemogucnosti izbegavanja mobilizacije i metku u celo su mozda vezane za neke predjasnje vekove.
Cak i na selu se onaj koji ne zeli u rat moze skloniti kod najblizih rodjaka, a u gradu su takve mogucnosti jos vece.
Uostalom, nisam cuo za slucaj da je vojna policija upadala u stanove i preturala po plakarima trazeci vojne obveznike, pa mi se cini da je onaj koji nije zeleo da bude mobilisan mogao samo da ne otvori vrata.
I opet, sve i da nemam pojma o cemu pricam i da nisam ziveo u Srbiji prethodnih dvadeset godina, onaj koji je cvrst u odluci da nikako ne dozvoli mogucnost da pogine ce sigurno zrtvovati udobnost sopstvene sobe i pobeci bilo gde.

Zasto se,bre,zamajavate ovakvim glupostima?? I zasto admin ne zakljuca ovo ,nazovi patriotsko prepucavanje i busanje u grudi..Ko hoce neka uzme kamenje u ruke pa nek ide da ratuje..protiv koga? Jos niste etiketirali domace izdajnike,ajde junaci,napred.

Mazohisto, na ovom podforumu sam ja admin i odlucujem o tome sta je za zakljucavanje.
Tema ce biti zakljucana ako prestane da ispunjava uslove za svoj opstanak, a ne zato sto je tebi glupa.

Odgovori na komentare su vrlo civilizovani s obzirom na to da je tema veoma nezgodna i da ucesnici imaju oprecne stavove.

Nije bilo patriotskog prepucavanja, ponos zbog ucesca u ratu (a ne busanja u grudi) je pravo svakog coveka sa kojim se ne moramo slagati, a etiketiranje si ovde jedini ti izvrsio prozivajuci ucesnike u temi.

Smiri se ako mozes, nemoj da budes agresivan i da provociras neistomisljenike.

Siguran sam da ideja da ne zelis da ratujes ni po koju cenu, dovodi do toga da te poziv za mobilizaciju ne zatekne kod kuce.
Prethodnih godina smo imali priliku da vidimo da se komotno moze izbeci rat, ili se prijaviti za ratovanje - sve u zavisnosti od stanja svesti.
Te arhaicne price o nemogucnosti izbegavanja mobilizacije i metku u celo su mozda vezane za neke predjasnje vekove.
Cak i na selu se onaj koji ne zeli u rat moze skloniti kod najblizih rodjaka, a u gradu su takve mogucnosti jos vece.
Uostalom, nisam cuo za slucaj da je vojna policija upadala u stanove i preturala po plakarima trazeci vojne obveznike, pa mi se cini da je onaj koji nije zeleo da bude mobilisan mogao samo da ne otvori vrata.

I opet, sve i da nemam pojma o cemu pricam i da nisam ziveo u Srbiji prethodnih dvadeset godina, onaj koji je cvrst u odluci da nikako ne dozvoli mogucnost da pogine ce sigurno zrtvovati udobnost sopstvene sobe i pobeci bilo gde.

Na zalost, ovo se desava...............i nema da neces, moras..........bar je tako bilo u ratu u BiH!
Sjecam se da je otac od komsije, tada vec star covjek, molio da ide u rat umjesto sina, jer nije steta da on pogine, nisu mu dozvolili.....

Ne odazvati se u vojsku mi je nekada bio odraz kukavicluka, danas na to gledam kao na pametnu glavu!
Ratovati, za koga?

Na zalost, ovo se desava...............i nema da neces, moras..........bar je tako bilo u ratu u BiH!
Sjecam se da je otac od komsije, tada vec star covjek, molio da ide u rat umjesto sina, jer nije steta da on pogine, nisu mu dozvolili.....

Ne odazvati se u vojsku mi je nekada bio odraz kukavicluka, danas na to gledam kao na pametnu glavu!
Ratovati, za koga?

kada ratujes za svoju srecu je najlepsi rat...ubijati nepoznate ljude....cist primitivizam

Potpuno se slazem sa Kucom..vodite ljubav...a ratove neka vode talibani i njima slicni.
Koliko je Admine mladosti unisteno u besmislenim ratovoma u zadnjih 20 god?Koja bi cifra tebe zadovoljila ili one koji zele da ratuju.Ja samo apelujem na svest ljudi i ne lepim etikete nikome. Kosovo je,nazalost,izgubljeno kao i sve sto su patriote branile..pocevsi od Knina pa prema jugu..Moja jedina zelja bi bila da se nekim Bozjim cinom Beograd otcepi od Srbije zajedno sa politicarima a da nas provincijalce pusti da izaberemo sa kime da se druzimo.
Nadam se da nisam bio bezobrazan niti izdajnicki raspolozen:?:

Potpuno se slazem sa Kucom..vodite ljubav...a ratove neka vode talibani i njima slicni.
Koliko je Admine mladosti unisteno u besmislenim ratovoma u zadnjih 20 god?Koja bi cifra tebe zadovoljila ili one koji zele da ratuju.Ja samo apelujem na svest ljudi i ne lepim etikete nikome. Kosovo je,nazalost,izgubljeno kao i sve sto su patriote branile..pocevsi od Knina pa prema jugu..Moja jedina zelja bi bila da se nekim Bozjim cinom Beograd otcepi od Srbije zajedno sa politicarima a da nas provincijalce pusti da izaberemo sa kime da se druzimo.
Nadam se da nisam bio bezobrazan niti izdajnicki raspolozen:?:

koncentisi se malo.. gde admin kaze da zeli da ratuje

i mene isto.. nikad nisam bio za rat.. 91. sam se vratio u zoru od devojke.. docekali me roditelji i ja popizdeo sto me cekaju.. a onda mi kazu da mi je stigao poziv i pitaju me sta da radimo, da li da idem na kopaonik kod tetke.. nista, reko (majci), spremi mi dorucak i skuvaj kafu.. ja spremio stvari, ona dorucak i kafu.. i tako.. da me sad dignu opet bih.. ko ovca.. mada nisam za rat.. i sasvim razumem one koji ne bi u rat.. ne bih ni ja.. nista besmislenija nema od rata.. a onda opet razmisljam - ako niko ne bi, sta onda? dokle to ne bi? sta treba da nam urade?
ma ne znam, i ne razmisljam mnogo.. ako me dignu, ja odoh.. ko ga ebe

i mene isto.. nikad nisam bio za rat.. 91. sam se vratio u zoru od devojke.. docekali me roditelji i ja popizdeo sto me cekaju.. a onda mi kazu da mi je stigao poziv i pitaju me sta da radimo, da li da idem na kopaonik kod tetke.. nista, reko (majci), spremi mi dorucak i skuvaj kafu.. ja spremio stvari, ona dorucak i kafu.. i tako.. da me sad dignu opet bih.. ko ovca.. mada nisam za rat.. i sasvim razumem one koji ne bi u rat.. ne bih ni ja.. nista besmislenija nema od rata.. a onda opet razmisljam - ako niko ne bi, sta onda? dokle to ne bi? sta treba da nam urade?
ma ne znam, i ne razmisljam mnogo.. ako me dignu, ja odoh.. ko ga ebe
Potpuno se slažem.Nema puno izbora...uzeti oružje ili bežati.Nemam rezervnu domovinu,da sam hteo da odem,to bih i uradio...znači, prva opcija.

Ne bih se baš složila sa ovim...Rat se ne može nikako "komotno" izbjeći,ako vas baš zatekne...Vojna policija je upadala u stanove itekako,na ulici ako nisi imao "dozvolu",jedan mali žuti papirić,a ako si bio vojni obveznik,pokupe te,bez imalo pitanja...šta ,kako,već odmah na najbližu liniju...Za prelazak granice je tek bio problem...Ne kažem da nije bilo onih koji su otišli,izbjegli mobilizaciju, ali to nije mogao svako,niti je bilo baš tako lako...samo da sjediš u kući i ne otvaraš vrata...I nisu išli u rat samo oni koji nisu imali svijest šta je rat...naprotiv,većina je znala odlično šta to znači i besmisao svega,i nikome se nije ratovalo...ali postoji i nešto drugo u čovjeku,koje ga opredjeljuje u tim trenucima...I ne znaš unaprijed,dok ti se ne dogodi...

ko je spominjao bilo kakvu komotnost i lakoću?
i šta je tu uopšte linija manjeg otpora?
šta je tu lakše?
otići u rat ili otići preko?
nismo isti
a ovo je upravo situacija u kojoj pokazujemo ili ne svoju različitost
naravno ukoliko smo vlasnici iste

Potpuno se slažem.Nema puno izbora...uzeti oružje ili bežati.Nemam rezervnu domovinu,da sam hteo da odem,to bih i uradio...znači, prva opcija.

A da li si se,ratnice,zapit'o zasto je dolazilo do ratova??Ko i zasto ih je izaziv'o??Iz tebe govori pokojni i samozvani vojvoda voja.. ili oba voje..namerno ih pisem malim slovima..jer i jesu mali..cujem da u Nigeriji ili nekoj tamo zemlji vlada neki gradjanski rat...zaputi se tamo pa ratuj. Ja imam sina od 17 godina i ne bih zeleo da ga bolesnici nepromisljenoscu i bolescu uma povedu u smrt..pa mislis li ti stvarno da ce "macehica Rusija" da stane iza tebe i tvojih istomisljenika?? Zapitaj se jos jednom ko je i zasto izazivao sukobe..nemoj da reagujes ka zombi!!

... Koliko je Admine mladosti unisteno u besmislenim ratovoma u zadnjih 20 god?Koja bi cifra tebe zadovoljila ili one koji zele da ratuju.Ja samo apelujem na svest ljudi i ne lepim etikete nikome.

... Nadam se da nisam bio bezobrazan niti izdajnicki raspolozen:?:
Niko te nije nazvao izdajnikom, pa ne razumem zasto to toliko potenciras.
Bezobrazan takodje nisi bio, osim sto si me iz cistog mira pitao koliko ljudi treba da pogine da bih bio zadovoljan. To je etiketiranje.

A da li si se,ratnice,zapit'o zasto je dolazilo do ratova??Ko i zasto ih je izaziv'o??Iz tebe govori pokojni i samozvani vojvoda voja.. ili oba voje..namerno ih pisem malim slovima..jer i jesu mali..cujem da u Nigeriji ili nekoj tamo zemlji vlada neki gradjanski rat...zaputi se tamo pa ratuj. Ja imam sina od 17 godina i ne bih zeleo da ga bolesnici nepromisljenoscu i bolescu uma povedu u smrt..pa mislis li ti stvarno da ce "macehica Rusija" da stane iza tebe i tvojih istomisljenika?? Zapitaj se jos jednom ko je i zasto izazivao sukobe..nemoj da reagujes ka zombi!!
Juce sam te pozvao da diskutujes i iznosis svoje misljenje bez prozivanja i provociranja onih za koje ti se ucini da imaju misljenje drugacije od tvoga.
I sada te, po drugu put, molim da se ponasas u skladu sa preporukom koju sam ti dao.
Mada su moje reci formulisane kao molba, jer ne zelim ikoga da dovedem u situaciju da mu naredjujem ili ga vredjam saljuci mu kaznene poene, one upravo imaju snagu opomena koje ce u slucaju da i po treci put nastupis na nacin koji nije primeren, dovesti do toga da budes udaljen sa Foruma na neko vreme.

@PIL i limunada
Shvatam sta govorite, o ljudima koji su ipak protiv svoje volje otisli u rat, ali sam pisuci komentar naveo nekoliko nacina na koji se to moglo izbeci, a ostavio sam mogucnost da ih postoji jos i vise u zavisnosti od zelje i okolnosti.
Nesrecni otac je mogao svom sinu spakovati zavezljaj i poslati ga kod tetke u Srbiju, a ne, valjda misleci da zivi u epskoj pesmi, nuditi sebe kad su dosli po dete.
Ratovi obicno ne izbijaju u roku od pola sata.
Mozda se ne razumemo dovoljno - uopste ne govorim o moralnim dilemama, razmisljanjima o tome sta je ispravno, o tome sta ce komsije da kazu, o tome da mozda nece mene pokupiti; govorim da ako neko ima zaista jasan stav da nikako ne zeli u rat, moze na vreme da razmislja o tome i zrtvujuci nesto od svog zivota izbegne mogucnost da pogine.

Back