Srednjovekovna Hrvatska

Gramatika s tog srpskog područja, tko kaže da je Vuk bio prvi koji je objavio gramatiku koju Srbi danas razumiju.

Pogledajte prilog 1751386Pogledajte prilog 1751387
Не знам какве везе има Вук и ово што си поставио са оним што сам ја поставио оно је рани средњи век ти мени реплицираш с нечим из модерног доба.
Имаш Гаврила Стефановића Венцловића 100 година пре Вука и може данас да се разуме.

ЦРНИ БИВО У СРЦУ

Да не узбуду твоји пси бикови
и почнеш се клонити од њих
да те не убоду!

Велики се то ђаво,
као црни биво у срдцу гнезди.

Ево сâм то видим
да неки други завичај злочест,
у моме телу војује
супроћ мога умља.
И који је тај други,
поснажнији закон
од божија закона?
Јест и врло поснажнија
човечја жеља и зла ћуд,
којано нит се кога боја боји,
ни мора, ни дуге болести
и зле несреће,
ни саме вечне муке.

Једино слово које је Вук додао његовој азбуци је слово Њ.

Не знам од кад потиче то што си поставио.
Aхам и 100 година старије од тога што ди поставио.

Poslednja izmena:
Gdje nestadoše silni Srbi. Tek ih turski defteri spominju na tom području.
Питање је где нестадоше ти Хрвати после доласка Турака, али и то знамо.
Овде је тема период пре доласка Турака, онај кад су Хрвати потпали под угарску власт, и оно мало пре тога хрватске кнежевине па се концентриши на то, и немој да скрнавиш изворе, видиш шта пише Константин.

Не знам какве везе има Вук и ово што си поставио са оним што сам ја поставио оно је рани средњи век ти мени реплицираш с нечим из модерног доба.
Имаш Гаврила Стефановића Венцловића 100 година пре Вука и може данас да се разуме.

ЦРНИ БИВО У СРЦУ

Да не узбуду твоји пси бикови
и почнеш се клонити од њих
да те не убоду!

Велики се то ђаво,
као црни биво у срдцу гнезди.

Ево сâм то видим
да неки други завичај злочест,
у моме телу војује
супроћ мога умља.
И који је тај други,
поснажнији закон
од божија закона?
Јест и врло поснажнија
човечја жеља и зла ћуд,
којано нит се кога боја боји,
ни мора, ни дуге болести
и зле несреће,
ни саме вечне муке.

Једино слово које је Вук додао његовој азбуци је слово Њ.

Не знам од кад потиче то што си поставио.
Aхам и 100 година старије од тога што ди поставио.
Kad uključimo dubrovačku književnost koja je pokrivala područje kompletne obale Zahumlja, nema spomena Srba dok se tamo međusobno časte sa hrvatstvom.
Nije tu bila hrvatska država da bi tako nešto nametnula silom nego se vlast stalno izmjenjivala među lokalnim i okolnim velikašima, a opet samo spomen Hrvata tamo.
Stranci koji prolaze tim područjem od 12.-19.st. redom svi u Hrvatsku broje sve do Boke iako politički to nije imalo smisla.

Ruska enciklopedija iz 1905. kaže da Dubrovnik pripada Hrvatima i njihova književnost je ista sa književnošću Dalmacije i Hrvatske dok sa Srbima nema veze. Bukvalno tako napisali!
20250704_102938.jpg

Ima onaj zapis ruskog ambasadora Dostojevskog iz 17.st. koji putujući Jadranom opisuje mjesta i stanovništvo pa piše da Hrvati žive sve do Boke, dok su Srbi u planinama u unutrašnjosti.

Питање је где нестадоше ти Хрвати после доласка Турака, али и то знамо.
Овде је тема период пре доласка Турака, онај кад су Хрвати потпали под угарску власт, и оно мало пре тога хрватске кнежевине па се концентриши на то, и немој да скрнавиш изворе, видиш шта пише Константин.
Nisu Hrvati potpali pod nikakvu ugarsku vlast, to ni Mađari ne tvrde. Samo smo imali istog kralja. Na hrvatskim područjima je vlast bila u bana i Sabor.

Zanimljivo da će i Mađari dobiti isti sistem u vidu palatina i parlamenta u 14.st. kada strana loza zasjedne na tron nakon izumiranja Arpadovića jer ti vladari će vladati mnogim zemljama i imati važnije titule da se bave samo posjedima ugarske krune.

Kad uključimo dubrovačku književnost koja je pokrivala područje kompletne obale Zahumlja, nema spomena Srba dok se tamo međusobno časte sa hrvatstvom.
Nije tu bila hrvatska država da bi tako nešto nametnula silom nego se vlast stalno izmjenjivala među lokalnim i okolnim velikašima, a opet samo spomen Hrvata tamo.
Stranci koji prolaze tim područjem od 12.-19.st. redom svi u Hrvatsku broje sve do Boke iako politički to nije imalo smisla.

Ruska enciklopedija iz 1905. kaže da Dubrovnik pripada Hrvatima i njihova književnost je ista sa književnošću Dalmacije i Hrvatske dok sa Srbima nema veze. Bukvalno tako napisali!
Pogledajte prilog 1751539

Ima onaj zapis ruskog ambasadora Dostojevskog iz 17.st. koji putujući Jadranom opisuje mjesta i stanovništvo pa piše da Hrvati žive sve do Boke, dok su Srbi u planinama u unutrašnjosti.
Нема хрватске штокавице уопште пре 17. столећа и ово опет вртимо 110 пута због нових чланова да им испирамо мозак?
Једноставно не можеш тражити покриће позном средњем веку за нешто што је било у 10. веку.
Никад нисам видео нити чуо да Американци траже своје порекло и језик у Атлантиди.
Нити да убеђују Индијанце, домороце да су им украли језик.

Увек се сведемо на. исто побегнемо од корена и раног средњег века у 17. век када је по први пут у историји штокавски језик Далмације прозван хорватским са изузетком Босне, Дубровника и Боке из политичких разлога како би се направила разлика од саговорника истог језика православне конфесије званих Срби.

И сад наш је задатак да 17. 18. век инпутирано у 9. 10. век.

То је политикологија не историја на жалост других аргумената нема.

Нема хрватске штокавице уопште пре 17. столећа и ово опет вртимо 110 пута због нових чланова да им испирамо мозак?
Једноставно не можеш тражизи покриће позном средњем веку за нешто што је било у 10. веку.
Никад нисам видео нити чуо да Американци траже своје ппрекло и језик у Атлантиди.
Нити да убеђују Индијанце, домороце да су им украли језик.

Увек се сведемо на. исто побегнемо од корена и раног средњег века у 17. век када је по први пут у историји штокавски језик Далмације прозван хорватским са изузетком Босне, Дубровника и Боке из политичких разлога како би се направила разлика од саговорника истог језика православне конфесије званих Срби.

И сад наш је задатак да 17. 18. век инпутирано у 9. 10. век.
Stavljam i novo kad što nađem. Kod Srba nema štokavice do 1867.

Nisu Hrvati potpali pod nikakvu ugarsku vlast, to ni Mađari ne tvrde. Samo smo imali istog kralja. Na hrvatskim područjima je vlast bila u bana i Sabor.

Zanimljivo da će i Mađari dobiti isti sistem u vidu palatina i parlamenta u 14.st. kada strana loza zasjedne na tron nakon izumiranja Arpadovića jer ti vladari će vladati mnogim zemljama i imati važnije titule da se bave samo posjedima ugarske krune.

Који још средњевјековни назив за то краљевство познајеш осим овог:

Archiregnum Hungaricum?

Živjeli su Zahumljani, Neretljani, Travunjani, Dukljani. Nema spomena Srba
Mislim da je to apsolvirano davno kao pogrešno:
https://forum.krstarica.com/threads/srbija-i-srednji-vek.996660/post-51172713

U modernoj istoriografiji se uglavnom smatra da su slovenski narodi koji su nastanjivali te prostore bili nesrpskog porijekla, i da Porfirogenitova priča zapravo predstavlja posljedicu političke dominacije Srba nad ostalim Slovenima koji poprimaju srpsko ime za svoje. I u kasnijim periodima (nakon 11. stoljeća) kroz čitav srednji vijek uočavamo prisustvo srpskog imena na tim prostorima. Što kroz političku vlast, što kroz demografsku sliku koju dobijamo iz povelja. I tako sve do 15. stoljeća i pada tih prostora pod tursku vlast. S tim što se na tim područjima nekadašnjeg Zahumlja i Paganije uz Srbe, pominju i Vlasi (povelje Grgura Vukosalića, Stjepana Vukčića Kosače, Vladislava Hercegovića, Đurđa/Juraja Vojsalića).

Poslednja izmena:
Živjeli su Zahumljani, Neretljani, Travunjani, Dukljani. Nema spomena Srba
Ti to zaista mislis? Da na tom teritoriju nema pomena Srba pre osmanlija?
Ti regionalni nazivi po planinama i rekama ne znace nista, jasno se navodi ko su ti ljudi etniči i od koga vode poreklo.
Ako neko ima volje neka ti postavlja povelje od Kosaca i Hrvoja Vukcica, ja nemma vise volje da pricam istu pricu 1000000x.

Stavljam i novo kad što nađem. Kod Srba nema štokavice do 1867.
А је л'? 100 пута хоћеш збирку?

извини овај је живео до 1732. ту годину није ни доживео.

СРЦЕ ЗАРАСЛО ТРЊЕМ

Та се тобоже надах и чеках
мој виноград да изнесе грожђе,
а међер, по њему је трње!
Ама зато известићу вам
што ћу ја учинити томе моме винограду:
разбацићу ми око њега обграду,
соборићу дувар, оставићу га пуста,
необрезана ни опкопана;
нека да свашто по њему гази и тре га:
што у њему ко што нађе,
нека граби и разноси!

Е то је то!

Ако после овог поста поновиш 100 пута нешто што је 100 пута постављено једноставно си трол не можда што то желиш већ зато што другу опцију немаш. Материјал не постоји осим урбаних легенди.

Mislim da je to apsolvirano davno kao pogrešno:
https://forum.krstarica.com/threads/srbija-i-srednji-vek.996660/post-51172713

U modernoj istoriografiji se uglavnom smatra da su slovenski narodi koji su nastanjivali te prostore bili nesrpskog porijekla, i da Porfirogenitova priča zapravo predstavlja posljedicu političke dominacije Srba nad ostalim Slovenima koji poprimaju srpsko ime za svoje. I u kasnijim periodima (nakon 11. stoljeća) kroz čitav srednji vijek uočavamo prisustvo srpskog imena na tim prostorima. Što kroz političku vlast, što kroz demografsku sliku koju dobijamo iz povelja. I tako sve do 15. stoljeća i pada tih prostora pod tursku vlast. S tim što se na tim područjima nekadašnjeg Zahumlja i Paganije uz Srbe, pominju i Vlasi (povelje Grgura Vukosalića, Stjepana Vukčića Kosače, Vladislava Hercegovića).
Sa time da su oni eksplicitno navedeni kao Srbi po svom etničkom poreklu, ne znam da li postoji neko "pleme" da je tako direktno i decidno navedeno od koga potiče.

Наведи извор. Пистави цитат да видимо шта пишу Мађари.

И нисам те то питао.
Magyarország és Horvátország több mint 800 éves közös történelemre tekint vissza, lévén, hogy 1091 és 1918 között Horvátország reálunióban volt a Magyar Királysággal, a magyar királyok mindig felvették és viselték a horvát király címet is.

Mađarska i Hrvatska imaju više od 800 godina zajedničke povijesti, budući da je između 1091. i 1918. Hrvatska bila u de facto uniji s Kraljevinom Mađarskom, a ugarski kraljevi uvijek su preuzimali i nosili titulu kralja Hrvatske.

Back