Srednjovekovna Hrvatska

U politici 2 i 2 nisu 4. Dušan je tada regionalna sila za razliku od Tvrdka II i imao je tržišno pravo da ceni prodaje svoj uticaj i dobru volju.

Какав Твртко II? :eek:

Ево ти граница:

1000043023.png

Dusan je ostavio trupe u Zadru, dakle pohod nije bio aplauz. Drugo Dusanov velikas Vukasin bio je iz zapadne Bosne

Ниси испратио. Мркаљ и ја причамо о Душановим стонским повељама са почетка четврте деценије 14. вијека.

То што ти оричаш су каснине дешавања.
Стјепан II Котроманић је убрзо повратио све те територије.

Ниси испратио. Мркаљ и ја причамо о Душановим стонским повељама са почетка четврте деценије 14. вијека.

То што ти оричаш су каснине дешавања.
Стјепан II Котроманић је убрзо повратио све те територије.
Samim tim sto bosanska vojska dolazi na Kosovo na Kosovsku bitku, jasno je znak da je Bosna deo Srpskog carstva

Dušanu je Bosna bila sporedna stvar, njega je interesovao Carigrad, a da je imao jak uticaj i u Bosni, Dalmaciji itd svakako jeste.

Treba shvatiti da svaka velikaška kuća, dinastička itd, neće olako predati svoj položaj nekome samo zato što su iz istog naroda, svako želi da bude glava koja će nositi krunu.
U tom pogledu treba gledati i na Dušanov pohod na Bobovac, uostalom to se nije ni realizovalo jer je na jugu izbila pobuna, što opet govori koliko je bila( ne)bitna ta teritorija Dušanu.
Nesporan je bio uticaj Dušana na prilike u Bosni, kao uostalom svih Nemanjića.
Dušan dolazi da uguši pobunu naroda i Dalmaciji protiv njegovog zeta, to valjda daje nekakvu sliku kako su tada stajale stvari.

Kasnije Tvrtko širi Bosnu, kratko uspeva da objedini veći deo srpskih teritorija, kruniše se za Kralja Srba.
Danas na Tvrtkove akcije po Dalmaciji dobar deo hrvatskih istoričara gleda kao na osvajačke ratove usmerene protiv njihovih teritorija ( iz njihove perspektive naravno).

Za Srbe je bilo katastrofalno to što su glavne ličnosti srpske države ( u širem smislu) nestali sa scene u roku 3 godine, kada Lazar umire, a nakon njega nedugo zatim i Tvrtko.

Uostalom, veći deo velikaša Bosne praktično potiče sa dvora Cara Dušana, počevši od Kosača.

Današnji Hrvati, i još neki drugi ne mogu da shvate da je centar sveta tada u Carigradu.
Stoga ne mogu ni da pojma pravu Dušanovu snagu, Dušan gotovo da ispeva da uspostavi treći "rim".
Teritorije zapadno tada deluju kao "prćije" kojima bi se bavio neki namesnik u najboljem slučaju.
Ta matrica nije ni čudo jer je kasnije Rim gledao na sve načine da ocrni sve što je došlo iz istočnog rimskog carstva, a da se ne lažemo ne bi bilo ni Rima da nisu preuzeli gotovo sve iz Carigrada.

Za kraj bih samo dodao da genetička geneologija neumoljivo prati "granice" sprskih kneževina, kasnije država, kao i u većoj meri lingvističke razlike, te se podudara sa ajnhardom, porfirogenitom, i kasnijim stanjem.
Takođe u Dušanovim ekspanzijama leži kjuč i nekih stvari na jugu.

Video sam ovo, ne znam sta da mislim.
Mada, ono sto mene budi kod ovih titoistickih mapa koje su usvojene jeste to da bi Dusan morao da poseduje vise teritorije u Dalmaciji, kao i Soli( Tuzlu i okolinu).
Barem sam tako zaključio na osnovu izvora, što direktnih, što "sporednih" unakrsnih.
Gotovo je izvesno da je Soli bila pod Dušanom.
Al' ne mogu baš da tvrdim, morao bih da vrtim ponovo sve izvore..

Video sam ovo, ne znam sta da mislim.
Mada, ono sto mene budi kod ovih titoistickih mapa koje su usvojene jeste to da bi Dusan morao da poseeuje vise teritorije u Dalmaciji, kao i Soli( Tuzlu i okolinu).
Barem sam tako zaključio na osnovu izvora, što direktnih, što "sporednih" unakrsnih.
Gotovo je izvesno da je Soli bila pod Dušanom.
Al' ne mogu baš da tvrdim, morao bih da vrtim ponovo sve izvore..
Ako je ostavio trupe u Zadru, znaci da nije bilo kratko

Back