Srednjovekovna Hrvatska

Такође не дају одговоре на ова питања. око нашег спора ове теме и овог проблема у теми.

Evo, uprkos svemu što si ti danas ovde meni priredio, ja ću zadržati dobru volju jer sam danas izuzetno dobrog raspoloženja (mislim da je nemoguće da mi ga pokvario, ali ono, doslovno).

Evo, osvrnuću se na te tvoje 3 stavke i na sve 3 ću pružiti odgovore:

Тако да адесирање на гпт чет
Погрешно цитирање поста
Не помаже ни мало расветљавању историјских чињеница око којих је настао спор.
1)гпт пријављен само мој пост који није имао везе са темом заобилажење директног тока дискусије одбијања давања директног одговора и после добијања одговора о пореклу информације накнадног пријављивања.

O čemu se ovde radi, tačno?

Da li sam dobro razumeo da se meni žališ što ti je obrisana objava u kojoj si prekršio pravilo da se mora navoditi izvor ako AI-generisan i u kojoj si, bukvalno ničim izazvan i van gotovo svakog konteksta, počeo da pišeš o Valafridu Strabonu koji (koji doslovno nikakve veze ni sa čim nema) po citatima ChatGPT-ja?

2 Дакле више пута ти је речено овде да дискредитације тог типа бацање прашине у очи и на тај начин окретање конверзације у своју корист не пали више ни код бабе.

Evo, ja nisam primetio da mi je to bilo rečeno više puta.

Da li možeš da naglasiš šta si protumačio kao 'pesak u oči'? O čemu se ovde radi, konkretno?

3 Отприлике " хрватска хроника"
Да ли примећујеш да ти се то све чешће догађа да неурачунљив забринут сам за твоје здравље и тд.

Ovaj deo nije jasno napisan.

Sve češće mi se događa Hrvatska hronika i zbog toga si ti neuračunljiv i zabrinut za moje zdravlje?

Je li možeš da obrazložiš i to lepše napišeš?
1. Šta to sa Hrvatskom hronikom?
2. Šta mi se češće događa?
3. Ko je neuračunljiv?
4. Zbog čega si zabrinut za moje mentalno zdravlje? Ako ne želiš uopšte na Krstarici čak ni iz elementarne pristojnosti napišeš 'Vaistinu se rodi' nekome ko je tebi i tvojim bližnjima poželeo srećan Božić, iz kog razloga (ako se ne radi o nekakvoj glumi) izražavaš zabrinutost za moje mentalno zdravlje?

Eto, željno iščekujem da pročitam tvoj odgovor. Jesam li pokrio ovog puta sve, ili mi je nešto možda promaklo?

Zato što predstavlja prekršaj pravila koje je bilo specifično uvedeno zbog ovakvih stvari koje baš ti radiš, bode oči i znači da te, bukvalno, briga i za pravila o postavljanju sadržaja ovde, pa i posledice takvih objava.

Okačiš 50 puta, očigledno generisani sadržaj koji ti je sve listom izmislila aplikacija i onda, iz nekog razloga, pružaš mu 51. šansu i opet ponavljaš istu stvari iako ti se toliko puta obilo o glavu do sada.

Znaš li kako ide ona definicija koju je pomenula Rita Mej Braun (pogrešno pripisan Albertu Ajnštajnu)? Ponavljanje iste stvari, iznova i iznova, očekujući (iz nekog neobjašnjivog razloga, zato što je i više vremena potrebno da se sa ChatGPT-jem vodi konverzacija nego nešto bukvalno izgugla) drugačije rezultate?

Ukoliko nisi želeo da se niko od 10 stvari uhvati tvoje dezinformacije čije je poreklo sa ChatGPT - osnovno pitanje koje treba da postaviš jeste zašto si uopšte to spomenuo? Jer da nisi, niko toga ne bi ni uhvatio, niti polemika o tome vodila (imamo [URL='https://forum.krstarica.com/threads/ne-upotrebljivost-ch

Теби је директно одговорено одакле информација и било је још постова са гпт чета који ниси пријављивао.

Немој се више ватати за правилник јер он на пдф историја не постоји!

" Неупотребљивост гпт чета"
Какве то везе има са историјом?
антика ? средњи век ? модерно доба?

Какве везе има "неупотребњивост гпт чета" са пдф историја када су то чисто техничка питања не историјска!

Poslednja izmena:
Do skora si mogao vrlo malo da nadješ. Baš me zanima koliko ima javnih podataka i da li su filtrirani

Nekoliko pomena "grkoistočnih" pljačkaša obara sve podatke o učešću Srba u odbrani Vojne granice? Pljačaša je bilo po celoj Evropi, negde su imali prave vojske, napali su jednom pratnju francuskog kralja kad je krenuo van Pariza... Banditi ne gledaju ko je koje je vere. Jak ti je dokaz da su Srbi saradjivali sa Turcima u napadu na Ugarsku... Hrvatska nije tada ni postojala.
Pa vi ste izgubili "gospodarstvo" od kako ste proterali Srbe. To je bio najvredniji deo stanovništva Hrvatske.
Okreni, obrni nekog Hrvata, naći ćeš nekog Srbina kod njega. A ovo ti kaže čovek koji nije nacionalista ;)
Baš suprotno. Od kad je Hrvatska oslobođena od Srba plaće su nam postale duplo veće.

A ko je širio ćirilicu i čiji je to uticaj po Dalmaciji nego srpski? Odakle je stigla? Pala s Marsa? Preskočila Srbe i došla iz Bugarske?
Nisu Hrvati uticali koje će pismo stajati na stećcima nego Srbi. Kakve vi imate veze sa ćirilicom na stećcima?
I daj, kad već lažete onda se dogovorite koje je vaše pismo? Latinica, glagoljica, ćirilica? Grčko pismo? Skandinavske rune? Čakavica, štokavica ili kajkavica? Sve je vaše?
Ovo u svetu nije zabeleženo, šačica jada a ovolika pisma i dijalekti.
Da je bilo Srba u Dalmaciji u srednjem vijeku onda bi to zapisali tadašnji autori u svojim knjigama. A znamo da nisu zapisali. Svi srednjovjekovni izvori su smatrali Dalmaciju hrvatskim teritorijem i Konstantin VII. Porfirogenet, i Ivan Skilica, i Ivan Zonara, i Pop Dukljanin, i Muhamed Al-Idrisi, i Toma Arhiđakon, i Andrea Dandolo, i Flavio Biondo...

Da je bilo Srba u Dalmaciji u srednjem vijeku onda bi to zapisali tadašnji autori u svojim knjigama. A znamo da nisu zapisali. Svi srednjovjekovni izvori su smatrali Dalmaciju hrvatskim teritorijem i Konstantin VII. Porfirogenet, i Ivan Skilica, i Ivan Zonara, i Pop Dukljanin, i Muhamed Al-Idrisi, i Toma Arhiđakon, i Andrea Dandolo, i Flavio Biondo...

Ako te zanima da malo naučiš nešto novo, umesto ispraznog ponavljanja kratkih citata pokupljenih sa HercegBosna autora kojeg najverovatnije ni jednog nisi ništa pročitao, evo ti teme o El Idriziju: Opis regiona u Tabula Rogeriana Muhameda El-Idrizija (1153. godine).

(Ukratko odgovor: ne, Muhamed Al-Idrizi ne potkrepljuje to što si pročitao na Hrobijevom forumu)

P. S. Sličan odgovor važi za skoro sve što si napisao (vidno je da opet pokrećeš argumenat vizantijskih izvora, kao što su Skilica i Zonara, iako je tvrdnja na ovom forumu, pa čak i ovoj temi, već višestruko do sada bila demantovana). Izdvojio sam Idrizija zbog toga što je upadljivo koliko se često pominje, te koliko u isto vreme...malo interesovanja ima da se išta dokaže vezano za njega. :mrgreen:

Ne smatra pola Srbije. Kod nas su samo češća. Sumnjivi su vam oni Jovanovići, Jovići, Stojanovići itd itd spisak je dugačak.
Sumnjivi su i kod vas: Martinovići, Marinovići, Josipovići, Jurići, Antići, Matići, Tomići, Jerkovići, Lovrići, Ivići. To su "srpska" prezimena koja su nastala od hrvatskih imena Martin, Marin, Josip, Jure, Ante, Mate, Tome, Jerko, Lovro, Ivo.

Pre bih rekao pre bi sreli Marsovca nego Hrvata. U Dubrovniku nema nigde Hrvata
Što su onda prije mnogo vijekova stranci odnosno mletački, arapski, njemački, engleski, češki, ruski, putopisci nazivali Dubrovnik hrvatskim gradom? što su dubrovački pisci poput Dominika Zlatarića, Mavra Vetranovića, Nikole Nalješkovića, Frana Gundulića, Bernardina Pavlovića isto to tvrdili davnih vrimena?

Južna Dalmacija skupa sa Hercegovinom i Crnom Gorom se još od srednjeg vijeka spominje kao Crvena Hrvatska u brojnim spisima.

Ne spominje se niti u jednom jedinom spisu sem latinske redakcije Popa Dukljanina. Nigde drugde više. Jedini izvor (odnosno dva) koji je pominju, pominju identični sadržaj kao i kod latinskog Dukljanina, što će reći da se ne radi o nezavisnoj potvrdi.

Da bude stvar još gora, ne pominje se čak ni u samoj hrvatskoj redakciji Dukljaninovog spisa. Nema je u Kaletićevom prepisu Hrvatske kronike; nema je u verziji spisa Marka Marulića,..

Stoga, nema osnove da se analizira u istorijskom kontekstu kao stvarna tvorevina, zbog toga što nema ni nikakve spoljašnje potvrde svog postojanja.

Ne spominje se niti u jednom jedinom spisu sem latinske redakcije Popa Dukljanina. Nigde drugde više. Jedini izvor (odnosno dva) koji je pominju, pominju identični sadržaj kao i kod latinskog Dukljanina, što će reći da se ne radi o nezavisnoj potvrdi.

Da bude stvar još gora, ne pominje se čak ni u samoj hrvatskoj redakciji Dukljaninovog spisa. Nema je u Kaletićevom prepisu Hrvatske kronike; nema je u verziji spisa Marka Marulića,..

Stoga, nema osnove da se analizira u istorijskom kontekstu kao stvarna tvorevina, zbog toga što nema ni nikakve spoljašnje potvrde svog postojanja.
Šta se guraš u tuđe rasprave di te nitko ne zove? ne pričam sa tobom nego sa ovim FDDD. Uopće niti ne čitam tvoje komentare više. Čim vidim da tvoje ime piše odmah preskočim. Tako da stvarno ne znam koja je svrha tvog javljanja meni.

Šta se guraš u tuđe rasprave di te nitko ne zove? ne pričam sa tobom nego sa ovim FDDD. Uopće niti ne čitam tvoje komentare više. Čim vidim da tvoje ime piše odmah preskočim. Tako da stvarno ne znam koja je svrha tvog javljanja meni.
Svrha je da napomene kako tvoja konstatacija nije tačna i da ukaže u nepostajanje ikakve Crvene Hrvatske.
(Ukoliko nisi htio pročitati njegov citat, eto ti kratko obrazloženje.)

Svrha je da napomene kako tvoja konstatacija nije tačna i da ukaže u nepostajanje ikakve Crvene Hrvatske.
(Ukoliko nisi htio pročitati njegov citat, eto ti kratko obrazloženje.)
Mene ne zanima što će on da spomene i na što će da ukaže. Ja i on smo završili. Neka priča sa nekim drugim. Isto važi za tebe. Nisi mi ni ti naročito zanimljiv sugovornik.

Taj forumaš je već dosta puta napisao da za istoriju nije stručan i da ga ne zanima da ulazi u takve diskusije, tako da je nejasno zašto si napisao.

Meni, istorija nije na takvom nivou da bih mogao da dajem ozbiljne komentare

Da nije upravo to i razlog zašto si mu se obratio? :)

Tražiš nekoga ko ti neće pružiti odgovor, u isto vreme bežeći od onog kog hoće? :ceka:

Taj forumaš je već dosta puta napisao da za istoriju nije stručan i da ga ne zanima da ulazi u takve diskusije, tako da je nejasno zašto si napisao.

Da nije upravo to i razlog zašto si mu se obratio?

Tražiš nekoga ko ti neće pružiti odgovor, u isto vreme bežeći od onog kog hoće? :ceka:
Nisam totalni laik ali kao perfekcionista ne dajem sebi povoda da pišem o nečemu ako nisam do tančina upoznat sa materijom.

Niko drugi ne sme da se uključi i da replicira na tvoje budalaštine?

Eto, napiši mu isto što sam ja napisao, pa baš da vidimo šta će reći.

Vrlo verovatno će i tebe ignorisati, pa tražiti drugu žrtvu. :lol: Al' ono, 'ajd, da budemo dobronamerni i pružimo čoveku šansu da se pokaže u boljem svetlu. :mrgreen: Neka dokaže da su navedena očekivanja pogrešna.

Nisam totalni laik ali kao perfekcionista ne dajem sebi povoda da pišem o nečemu ako nisam do tančina upoznat sa materijom.

Jasno.

Samo želim da potenciram da je moguće kako je forumaš video tvoju objavu (onu koju sam citirao, a isto si još nekoliko puta bio napisao, zapravo) i onda pretpostavio da je našao potencijalnu žrtvu.

Da nije upravo to i razlog zašto si mu se obratio? :)

Pa zašto onda on piše o istoriji (povijesti) i pametuje u vezi toga ako na kraju priznaje da nije stručan za to i da ga ne zanima da ulazi u takve diskusije? to nema nikakve logike. To je isto kao da ja tvrdim da su recimo Bugari porijeklom Hrvati pa kad neki Bugarin traži da to dokažem ja kažem ne znam i ne zanima me. Totalno ludilo zar ne?

Eto, napiši mu isto što sam ja napisao, pa baš da vidimo šta će reći.

Vrlo verovatno će i tebe ignorisati, pa tražiti drugu žrtvu. :lol: Al' ono, 'ajd, da budemo dobronamerni i pružimo čoveku šansu da se pokaže u boljem svetlu. :mrgreen: Neka dokaže da su navedena očekivanja pogrešna.

Jasno.

Samo želim da potenciram da je moguće kako je forumaš video tvoju objavu (onu koju sam citirao, a isto si još nekoliko puta bio napisao, zapravo) i onda pretpostavio da je našao potencijalnu žrtvu.
Nisam ja žrtva veruj mi. Kad mi dodje malo da se svadjam sa ludacima, dam sebi oduška, zdravo je. z:shock:

Pa zašto onda on piše o istoriji (povijesti) i pametuje u vezi toga ako na kraju priznaje da nije stručan za to i da ga ne zanima da ulazi u takve diskusije? to nema nikakve logike. To je isto kao da ja tvrdim da su recimo Bugari porijeklom Hrvati pa kad neki Bugarin traži da to dokažem ja kažem ne znam i ne zanima me. Totalno ludilo zar ne?

Pa, čuj, svako ima slobodu govora da piše ono šta hoće.

Mnogi se pitaju u vezi slične stvari za tebe, pa eto, ti opet pišeš ovde. ;)

Pa šta sad hoćeš? Da ti dokazujem da su tvoje budalaštine o "Crvenoj Hrvatskoj" netačne?
Budalaštine se ne opovrgavaju. To je tvoj nivo retardiranosti.
Prije svega dokaži da je štokavica bila isključivo srpsko narječje i da su svi štokavci uključujući katolike po Dalmaciji, Lici, Slavoniji, Bosni, Hercegovini porijeklom Srbi? to za početak pa ćemo onda dalje. Ali bez tih floskula tipa budalaštine, retardiranost i slično. Znači samo konkretni odgovori.

Back