Niče, ako si ti pobrkao pisma pape Grgura VII grofu Vecelinu II i kralju Mihailu, zašto mene optužuješ za to?
Ne samo što sam ti postavio vezu, imaš i skeniranu fotografiju originanog pisma.
Ne tako davno smo na temu postavili i čitavu transkripciju dotičnog pisma, a koju imaš i na vezi koju si postavio:
<Wezolino nobili militi>
‡Gregorius‡ episcopus servus servorum Dei Wezelino nobili militi salutem et apostolicam benedictionem.
Scias nos de prudentia tua multum mirari, ut, qui te esse dudum beato Petro et nobis fidelem promiseris, contra eum quem in Dalmatia regem auctoritas apostolica constituit, tu modo coneris insurgere.
Quapropter nobilitatem tuam monemus, et ex parte beati Petri praecipimus, ut adversum iamdictum regem deinceps arma capere non praesumas sciens, quicquid in illum ausus fueris, procul dubio te in Apostolicam Sedem facturum.
Si vero adversus ipsum aliquid te forte te dicis habere, a nobis iudicium debes expetere, et expectare iustitiam potius, quam contra eum ad iniuriam Sedis Aposlolicę manus tuas armare.
Quodsi te temeritatis tuę non poenituerit, sed contra mandatum nostrum contumaciter ire temptaveris, scias indubitanter, quia gladium beati Petri in audaciam tuam evaginabimus et eodem pertinaciam tuam et omnium, qui tibi in ea re faverint, nisi resipiscas, multabimus.
Si vero obediens, sicut christianum decet, prudenter extiteris, gratiam beati Petri, et Apostolicę Sedis benedictionem sicut obtemperans filius consequeris.
Data Rome, IIII nonas octobris, indictione III.
Ako ti stvarno nisi razumeo o čemu je reč ovde, radi se o sledećem: u pismu Vecelinu papa mu preti da prestane napadati svog onoga kojeg je postavio za kralja, koji je pod njegovom zaštitom.
Ovde apsolutno niko nikada nije doveo u pitanje da se tu radi o kralju Dmitru Zvonimiru. Nikada. I sada, na Forumu Krstarice, Kole11 je izjavio da se iza ovog kralja ne krije uopšte Zvonimir, već zapravo Mihailo Vojislavljević. Argumente da se radi zapravo o Zvonimiru, a ne Mihailu, nije predstavio niti jedan jedini.
Ja sam, s druge strane, naveo da je to što piše u ovom pismu u potpunosti komplementarno Zvonimirovoj krunidbenoj darovnici i pismu Mihailu. Sva tri izvora se savršeno slažu u jednu celinu. U pismu istarskom vitezu, papa staje u zaštitu onoga kojeg je upravo postavio za kralja, kome je poslao Gezbona kao legata sa kraljevskim insignijama. I odgovara tome da je hrvatski kralj priznao vrhovnu vlast pape, zbog čega i ustaje u zaštitu. Iako je svakome notorno dovoljno da Mihailo Vojislavljević nije stolovao negde kod Istre, ja sam se pozvao i na papino pismo Mihailu i činjenicu da barska arhiepiskopija
nije do kraja Mihailove vlasti bila osnovana među argumente zašto se iza
kralja u Dalmaciji ne može ovde kriti Mihailo. To je ono o čemu je Statler&Waldorf i govorio; prosto, nemoguće je da u dotičnom pismu papa Grgur VII ima na umu Mihaila umesto Zvonimira, kako je Kole11 pokušao da tvrdi.
Eto, to je ono o čemu se ovde diskutuje. Je li sada jasnije?