Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.085
I ne prekidaj spamovima ovo naučno izlaganje
To što sam postavio Beneventanske anale, dopunjujući ono što si naveo iz Anala iz Barija, ti nazivaš spamom koji nešto prekida?

Zašto, pobogu?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ne prekidaj spamovima ovo naučno izlaganje
Прочитао сам урадак IMRE BOBA I PITANJE VELIKE MORAVSKE и Боба узима као основ да постоје само два извора
која би дала корисне информације у вези са географским положајем Моравске. То једноставнио није тачно, поред поменутих имамо и Анале из Фулда, источнофраначку хронику из које се може одредити положај Сватоплукове Моравске (овдје стр. 111-114), гдје је евидентно да је смјештено сјеверено од Драве, а да у то вријеме краљевством између Драве и Саве влада Браслав.
Како имамо више неовисних један од другога извора који дају исте потврде о локацији, по мени можемо "ван сваке разумне сумње" закључити да се Сватоплукова Моравска налазила тамо гдје су је смјестили историчари, сјеверно од Драве и Дунава.
Pogledajte prilog 1458643
Да ли и Томислава и Михаила имамо забележене као rex?To što sam postavio Beneventanske anale, dopunjujući ono što si naveo iz Anala iz Barija, ti nazivaš spamom koji nešto prekida?
Zašto, pobogu?![]()
Да ли и Томислава и Михаила имамо забележене као rex?
Ма јесам, него покушавам да схватим да ли се Михаилу то rex оспорава и како се тумачи. Питао сам из разлога јер се 'сматра' да је Михаило био поданик Томислава, што ја мислим да није био случај.Pa mislim da se sećaš da je Tomislav naveden kao rex u adresi pape Jovana X, kao i u zaključcima Splitskog sabora. Latinska redakcija Popa Dukljanina, takođe, spominje nekog Tomislava kojeg tako tituliše.
Za Mihaila Zahumskog smo upravo na prethodnoj stranici pominjali. On je rex u nekim južnoitalijanskim analima; Kole11 je još jednom postavio Anale iz Barija, a ja one iz Beneventa. Možda nisi dobro pročitao.
Rex znači kralj. Knez je nešto drugo
Ма јесам, него покушавам да схватим да ли се Михаилу то rex оспорава и како се тумачи. Питао сам из разлога јер се 'сматра' да је Михаило био поданик Томислава, што ја мислим да није био случај.
Опа, озбиљно!? Па онда је то озбиљан помак, поготово за Хрватску. Мислим да је такав став исправан.Pa u istoriografiji se uobičajeno ne smatra da je Mihailo bio podanik Tomislava. Ili barem danas. Uključujući i hrvatsku
Bravo, naveo si Svetopelekovog prethodnika, kralja Trpimira. Nije mi jasno iz kog razloga ga nazivaš knezom protivno Goštalkovom iskazu. Moze biti da ne poznajes ni osnove latinskog jezikaNetačno. Ili, barem, nedovoljno precizno tj. nedovoljno hronološki oivičeno.
Podsetimo se nečega što smo već više puta pominjali, upravo iz IX stoleća u kojem imamo velikomoravskog kneza kao rex Sclavorum; opat Gotšalk između 846. i 848. godine i kneza Trpimira naziva rex: Tripemirus, rex Sclavorum.
Pogledajte prilog 1458668
Pa u istoriografiji se uobičajeno ne smatra da je Mihailo bio podanik Tomislava. Ili barem danas. Uključujući i hrvatsku.
Ово све ок, али ко је тај Светопелек 880-е није ми јасно?Rekapitulacija onoga sto znamo do sada
Rex Sclavorum:
Trpimir - 860g
Svetopelek - 880g
Mihajlo Zahumski - 926g
Mihajlo Vojislavljevic - 1078g
Bravo, naveo si Svetopelekovog prethodnika, kralja Trpimira.
Ово све ок, али ко је тај Светопелек 880-е није ми јасно?
Па зато се врв. књига М.Орбинија зове 'Краљевство Словена'.Ma ima toga mnogo više nego što ti misliš. I knez Samon je isto rex u Fredegarovoj hronici iz 632. godine.
Pogledajte prilog 1458673
Velikomoravski knez koji je po alternativnoj istorijskoj tezi mađarskog istoričara Imre Bobe zapravo vladao nešto južnije, uključujući i ovim prostorima.
Neuverljiva i sa previše rupa.
Па зато се врв. књига М.Орбинија зове 'Краљевство Словена'.
На то сам и циљао.Latinska titula rex Sclavorum nije ograničena samo na ove prostore. Tako su zapisani i mnogobrojni vladari sa slovenskog severa.
Orbini je taj naziv uzeo pod inspiracijom Popa Dukljanina.
Него, можда није најдиректније везано за тему, писали смо о томе нас двојица, јел ти познат неки бан у Босни пре Борића? Имало би везе с овом темом и Звонимировом титулом бана Славоније.Latinska titula rex Sclavorum nije ograničena samo na ove prostore. Tako su zapisani i mnogobrojni vladari sa slovenskog severa.
Orbini je taj naziv uzeo pod inspiracijom Popa Dukljanina.
Него, можда није најдиректније везано за тему, писали смо о томе нас двојица, јел ти познат неки бан у Босни пре Борића? Имало би везе с овом темом и Звонимировом титулом бана Славоније.
Питао сам зато што ми паде напамет да се у Босни титула бана јавља тек када долази под Угаре, после потенцијалне Урошеве предаје. Разматрам због тога јер би онда Звонимир , по тој логици, као бан Славоније био угарски вазал.Pa valjda smo iscrpeli tu diskusiju u celosti tako da nema šta dodati sem onog Stefana kojeg je u Bosnu postavio po tradiciji Konstantin Bodin.
Mislim, ima onaj celi popis bosanskih vladara od početka do poslednjeg Kotromanića, ali to je sve uglavnom kasnije izmišljena tradicija. I to samo bošnjački novoromantičari danas priznaju kao izvor i koriste da bi dokazali da je Bosna bila najstarija južnoslovenska država, starija i od Hrvata i Srba, itd...
Питао сам зато што ми паде напамет да се у Босни титула бана јавља тек када долази под Угаре, после потенцијалне Урошеве предаје. Разматрам због тога јер би онда Звонимир , по тој логици, као бан Славоније био угарски вазал.
Pa ne pišem ja, to piše u izvoru. Šta se ljutiš na mene?
Ne pise niti u jednom izvoru da je Papa postavio iti jednog jedinog Kralja u istoriji svijeta.
To piše u pismu pape Grgura VII grofu Vecelinu.
Od kraja XI i početka XII veka kristališe se pravilo da kraljeve postavljaju ili papa ili rimsko-nemački car. Baš upravo od vremena Grgura VII, čije je i davanje krune Zvonimiru bilo upravo sa tom svrhom.
Nema mnogo odstupanja od toga u narednom periodu u srednjovekovnoj istoriji Evrope.
Netacno.Nigdje to ne pise.
I to je tvoj problem, konstantne lazi.