- Poruka
- 7.912
Не може, егзарх наше Цркве и Народа то забрањује, то је јерес.Pa ja sam te pitao šta piše. Ako tvrdiš da sam nešto slagao kako to da uvek ispadne problem kada treba da kažeš šta tačno i gde.
quem regem constituit
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Не може, егзарх наше Цркве и Народа то забрањује, то је јерес.Pa ja sam te pitao šta piše. Ako tvrdiš da sam nešto slagao kako to da uvek ispadne problem kada treba da kažeš šta tačno i gde.
quem regem constituit
Не може, егзарх наше Цркве и Народа то забрањује, то је јерес.
Pa ja sam te pitao da kažeš šta onda tvrdiš da piše. Ako tvrdiš da sam nešto slagao, kako to da uvek ispadne na problem kada treba da kažeš šta tačno i gde.
quem regem constituit. Šta to znači na latinskom jeziku? Izvoli, svi te slušamo sa pažnjom.![]()
Па то је све повезано. Егзарх Цркве поштује Библију и преноси то кроз своја световна овлашћења на поданике, тако да је исто. То је симфонија и одатле је двоглави орао симбол српског царства. Јединство материјалног и духовног. 'Што одрешиш на земљи, биће и на небу'. Све из Библије.Je l'.
A ja mislio da nije po Biblijici o Gotima.![]()
Не пише да је Звонимир.
Дабоме, то код Срба не може, код Хрвата тамо нек виде, они су били под Францима и воле тај Запад. Папа никад код Срба није био а ни у Србији.A kod nas, posto nismo u franackom carstvu, Papa nema moc ni da potvrdi Kralja. Mislim, moze on nekoga potvrditi ili ne ptvrditi van franackog carstva, ali nema moc, nema orzuje da sprovede ono sto laprda.
Дабоме, то код Срба не може, код Хрвата тамо нек виде, они су били под Францима и воле тај Запад. Папа никад код Срба није био а ни у Србији.
Tacno. Ali ja navodim samo balkanske kraljeve.@Kole11 bitna stvar koju bi ovde takođe trebalo da prodiskutujemo jeste da si na pogrešnom tragu ako sintagmu regnum Sclavorum dovodiš isključlvo u vezu sa prostorom zapadnih Južnih Slovena, između ostalog zato što si do sada i više puta ovo pitanje pokretao. Naime, ono u srednjem veku uopšte nije decidno vezano za ove krajeve tj. za tu Dukljaninovu zamišljenu zemlju. Sve iluzije padaju u vodu kada se samo baci pogled na pisane izvore koji se tiču severnih slovenskih zemalja.
Iz Anala iz Meca s početka IX stoleća, stavka za 789. godinu:
Pogledajte prilog 1458814Pogledajte prilog 1458815
Reč je o borbi u kojoj je 789. godine Drogovic predao taoce, poražen od strane budućeg Karla Velikog. U zapisu on je naveden kao Sclavorum rex.
Kada god nalazimo na sintagmu rex Sclavorum ili slično, nekada i u množini (npr. reges Sclavorum, govoreći o savremenim vladarima, a ne nekoj lozi) to ima potpuno identičnu ulogu kao i dux Sclavorum ili princeps Sclavorum. Iliti, to nije vladar nekakve „Slavonije“ ili nešto slično, već „jedan od slovenskih vladaoca“.
Nikoga Papa nikada nije postavio za Kralja. Papa, i to samo u franackom carstvu gdje ima moc koja mu je data od Karla Velikog i vojna sila stoji iza njega jer su napravili takav sistem sudstva sa Papom, moze potvrditi nekog Kralja, kao sto to danas moze ustavni sud. A kod nas, posto nismo u franackom carstvu, Papa nema moc ni da potvrdi Kralja. Mislim, moze on nekoga potvrditi ili ne ptvrditi van franackog carstva, ali nema moc, nema oruzje da sprovede ono sto laprda.
Tako da to sto pise se odnosi na potvrdu, krunisanje i te stvari, a ne na postavljanje!
Па добро, и што ти отворено тако не пишеш па да се ко људи сви разговарамо?Pa da. Ali i u Splitu imaju politicki problem sa Francima. Kao sto danas imamo sa NATOm. Papa nema moc, ali ode kod Karla Velikog, i pojave se brodice u Splitu da "zastite katolicanstvo."
Kriminalci. I zato imamo te budalastine sa Zvonimirom.
Spinuješ. Ne pričamo ovde šta može papa ili ne može. Lanjski sneg je to. Jedino što ovde pričamo jeste šta piše u izvoru. Da li sam dobro napisao i jesam li dobro preveo, pošto si me optužio za barem jedno od te dve stvari. A sad i izbegavaš da se izviniš.
Није то политички проблем, то је проблем с главом.Pa da. Ali i u Splitu imaju politicki problem sa Francima. Kao sto danas imamo sa NATOm
U izvoru pise ono sto pise. Prevodi ga kako hoces. Papa nije postavio niti jednog jedinog Kralja nikada u istoriji ovoga svijeta.
Није то политички проблем, то је проблем с главом.
Ovo je vrlo neobičan način da priznaš grešku i uputiš nekome izvinjenje zbog onog što si napisao. Ali neka ti bude: prihvatam. Dobio si indulgenciju za grehe sa zadnje dve stranice.
Tacno. Ali ja navodim samo balkanske kraljeve.
Jedino za Sama nisam siguran ali smatram da je I on pripadao balkanskom prostoru iako ga istoriografija gura na sever, kao I Svetopeleka.
А што мора да буде у унији с Римом . Нпр. ти и ја смо Срби а ти кажеш да си у унији с Хрватима а ја нисам, може и обратно, чисто као пример. И већ имао озбиљан сукоб.Meni je to problem franackog carstva, eksterni problem, medju drzavama.
Mi imamo Kralja, drzavu, cija je splitska nadbiskupija, dakle nasa je, nase drzave, nasega Kralja. Ali je u uniji sa Rimom. A Rim je u uniji sa Franackim carem.
Ti treba da priznas svoje budalastine i obasipanje lazima ovog prostora. Nikada Papa nikoga nije postavio za Kralja! Papa ne postavlja Kraljeve i nikada ih nije ni postavljao.
Da ih Papa postavlja, Kralj bi bio neki Krokodilije Nilski, ili Shulc.
А што мора да буде у унији с Римом . Нпр. ти и ја смо Срби а ти кажеш да си у унији с Хрватима а ја нисам, може и обратно, чисто као пример. И већ имао озбиљан сукоб.
Па добро, и што ти отворено тако не пишеш па да се ко људи сви разговарамо?
Zašto spinuješ, kada ovde govorimo o tome da li sam dobro preveo sa latinskog jezika ili preneo šta piše (i ni o čemu drugome; sve ostalo su neke tvoje interpolacije u kojima polemišeš sam sa sobom)?