Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.552
I ne videh u nekom od tvojih romana da si postavio najstariji izvor za Hrvatsku Luburniju
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam čemu taj bezvezni sarkazam. Nisam nigde rekao da si to izmislio.
Jakov Lukarević, dubrovački anali iz 1605. godine:
Pogledajte prilog 1362299
I zato što su u ta vremena mnoge slovenske porodice počele da naseljavaju Raguzu i njenu oblast, počeo je da nestaje i gasi se latinski jezik, koji su naši preci očuvali u gradu, prenoseći ga sa generacije na generaciju, od oca na sina, i uveo se slovenski jezik. Baš kao što se dogodilo zapadnim Gotima u Španiji.
Nisi taj citat postavio a jako je zanimljiv.....Kole, izgleda da si preskočio objave. Vrati se stranicu unatrag: https://forum.krstarica.com/threads/srednjovekovna-hrvatska.949627/post-47197403
Nisi taj citat postavio a jako je zanimljiv.....![]()
Quem successit ad hanc regendam dignitatem domnus Ursus, cognomento Particiacus, qui mox ut dux effectus est, suum filium, Petrum nomine, Constantinopolim ad Leonem imperatorem destinavit. Quem imperator cum honore suscipiens, protospatharium illum fecit ditatumque maximis donis ad propria redire permisit. Qui dum Chroatorum fines rediens transire vellet, a Michahele Sclavorum duce fraude deceptus, omnibusque bonis privatus atque Vulgarico regi, Simeoni nomine, exilii pena transmissus est.
Onaj koji je nasledio ovaj dostojanstveni položaj bio je gospodin Urs, nadimka Patricijaka, koji je ubrzo po postajanju vođom poslao svog sina Petra u Carigrad caru Leonu. Car ga je primio s počastima, predstavio ga za protospatarija i dopustio mu da se vrati sa velikim darovima. Međutim, kada je želeo preći granice Hrvata, bio je prevaren od strane slovenskog kneza Mihaila, lišen svog imetka i kažnjen izgnanstvom kod bugarskog kralja Simeona.
Cekaj bre, odakle je ovaj posao da bi dosao na granicu Hrvata, prvo to da rascistimo?
I sta se onda desilo tako ti naucne metodologije?Iz Carigrada.
I sta se onda desilo [..]
Kuda je isao ko ga je prevario I kakva je granica u pitanju na koju je dosao?
Evo opet ću se na brzaka upotrebiti kartom sa Euratlasa:
Pogledajte prilog 1362311
Mletačko poslanstvo je išlo brodom, uz kopno i povremeno zastajkivanje radi zaliha, opravki i prostitucije. U momentu kada je trebalo da pređe u hrvatske vode, možda se iskrca negde na hrvatske obale ― moguće je da je sledeće odmorište za Ursa Patricijaka bio Split ili Trogir, a koji su bili praktično metropole unutar hrvatske države ― Zahumljani su izvršili prepad i zarobili njega i njegove ljude. Možda, zapravo, mletačko poslanstvo nije uopšte ni napustilo Stonski rat, odnosno možda ih je u nekoj luci knezi Mihailo dao zarobiti odmah, čim je čuo da se spremaju da nastave put ka Hrvatskoj.
Čudi me da postavljaš pitanje ko ga je prevario, kada je vrlo jasno da je reč o knezu Mihailu Zahumskom.
@QOk, ja sam izmislio da su slaveni osnovali Dubrovnik, koji je progutao romansku Lausu.
A ti slaveni nemaju, naravno, nikakve veze sa Hrvatima, nego se eto šeću, gore dole, i rade pizdarije na svoju ruku.
Ako ti je tako lakše, meni je stvarno ni u đep, ni iz đepa.
Ne treba pridavati veliki značaj pojedinim zapisima, iz povijesti, ako djeluje objektivno nepovezano sa istinom.Ne znam čemu taj bezvezni sarkazam. Nisam nigde rekao da si to izmislio.
Jakov Lukarević, dubrovački anali iz 1605. godine:
Pogledajte prilog 1362299
I zato što su u ta vremena mnoge slovenske porodice počele da naseljavaju Raguzu i njenu oblast, počeo je da nestaje i gasi se latinski jezik, koji su naši preci očuvali u gradu, prenoseći ga sa generacije na generaciju, od oca na sina, i uveo se slovenski jezik. Baš kao što se dogodilo zapadnim Gotima u Španiji.
Ne treba pridavati veliki značaj pojedinim zapisima, iz povijesti, ako djeluje objektivno nepovezano sa istinom.
Jel misliš da u 17. stoljeću nije bilo neistina koje su zapisane? Jel misliš da nije bilo neznanja, mitomanije, romantizma i teorije urote? Vjerojatno je bilo, i to puno više nego danas. Netko je nešto rekao i zapisao, moš mislit kolko je to bitno što postoji takav zapis? Sada će jedan zapis promjenit kontinuitet prastarih rodbinskih veza koje Dubrovčani imaju sa Hrvatima.
Dubrovčani su poznati po jednome, a to je da su imali svoj vlastiti identitet, koji, istina, nije bio prvenstveno hrvatski nego jednostavno dubrovački. Venecija i Srbija htjele su Dubrovnik uvuć u svoj identitet. Nije uspjelo. Zašto nije uspjelo, pogotovo Srbiji, koja je jedno vrijeme imala izvrsnu pretpostavku geografsku da to izvede, i bila dovoljno jaka država? Vjerojatno zato jer se Dubrovčani nisu htjeli promjenit i odreć svojeg identiteta, koji nije bio ni romanski ni srpski.
Hrvati se nisu trudili uvjerit Dubrovčane u ništa, oni su se sami proglasili Hrvatima, jer vide da su nama srodni u svemu, od prastarih rodbinskih veza, pa nadalje. Da su višestoljetne rodbinske veze bile sa Srbima danas bi Dubrovčani bili Srbi, ali Dubrovčane srce vuče pravoj rodbini.
Vrlo jednostavno za razumijet normalnom čovjeku.
Ma vi ste dosljaci, oduzeli ste nama ilirima Crnogorcima i Albancima zemlje razumijes. Cekamo reparacije
Da li si svestan da postoji realan prevod ovog pasusa a ne ovaj idiotski koji si dao?
Mada I pocetnik vidi jasno sta pise, isli su hrvatskim krajevima da bi dosli u Zahumlje
Mada I pocetnik vidi jasno sta pise, isli su hrvatskim krajevima da bi dosli u Zahumlje
ko misliš da sam nešto pogrešio, evo, šta te sprečava da me ispraviš i pokažeš šta to smatraš da sam loše preveo (odnosno kako glasi prevod ispravno).
Pogledajte prilog 1362446
Pogledajte prilog 1362447
Potpuno si omašio. Kontekst je sledeći, Petar je bio u Carigradu odakle je poslat bugarskom caru u zatočeništvo. Mletačko poslanstvo ga oslobadja bugarskog zatočeništva i kopnom se vraćaju kući preko Hrvatske. Kada su prolazili Zahumljem Mihajlo ih je zarobio.
Brate.....batali matriks, preterao si, nije dobro
Pogledajte prilog 1362446
Pogledajte prilog 1362447
Potpuno si omašio. Kontekst je sledeći, Petar je bio u Carigradu odakle je poslat bugarskom caru u zatočeništvo. Mletačko poslanstvo ga oslobadja bugarskog zatočeništva i kopnom se vraćaju kući preko Hrvatske. Kada su prolazili Zahumljem Mihajlo ih je zarobio.
Šišić, Rački
Hrvatska granica
Čitajući ove pseudoistoričare urušavaš i ono malo ugleda što ti je ostalo
Zašto u ovom slučaju ne pogledaš moderni prevod već zastupaš pseudoistorične fantazmagorije?
Ovo je 100 stranica Slavena dominirajuci Koleta