Srednjovekovna Hrvatska

Pa čuj, Ja kad i odem, to najčešće bude kao i ostalo; u formi eksperimenta. Primera radi, nedavno sam napravio od avgusta jednu pauzicu. I zaista, nisi se na potforumu (kao ni forumaš Kole11) javljao praktično uopšte. Tako da, sada imamo i empirijski dokaz da ti ovde dolaziš više zbog mene, nego istorije . :)
:(
Svakako - neko mora od tebe istoriju da zaštiti.

Joj, nemoj, molim te. Nemam inspiracije nešto večeras. :fdlan:

Ae da probam nešto kao malo.

Pa čuj, Ja kad i odem, to najčešće bude kao i ostalo; u formi eksperimenta. Primera radi, nedavno sam napravio od avgusta jednu pauzicu. I zaista, nisi se na potforumu (kao ni forumaš Kole11) javljao praktično uopšte. Tako da, sada imamo i empirijski dokaz da ti ovde dolaziš više zbog mene, nego istorije . :)

Pa nije kao da je tu nešto kompleksno ili nejasno. Uglavnom pišeš dosta prostim duhom i na jednostavan način. Samo ponekad ne želiš otvoreno da kažeš neke stvari, pretpostavlja zato što si i sam svestan koliko su glupe, pa tu prećutiš ili eskiviraš (nikad nešto baš spretno ili da ti prođe neprimetno, doduše).

@FDDD e l može :(
Dobar servis, očekujem ritern

Vezano za stavove koje su iznosili ili iznose zastupnici novoromantičarskih interpretacija na ovom forumu i po drugim društvenim mrežama na temu srednjovekovne hrvatske istorije, ono što prvo uviđamo jeste da imamo 2 teme oko kojih se vrte, bežeći konstantno sa jedne na drugu:

- Ako se govori o hrvatskoj državnosti, onda, odjednom, bože moj, niko uopšte nikada nije ni dovodio u pitanje Hrvatsko kraljevstvo u ranom srednjem veku, već je diskusija o etničkoj pripadnosti Hrvata u tom periodu, odnosno da je Hrvatsko kraljevstvo bilo jedna od srpskih zemalja. A razgovor o političkoj istoriji se interpretira kao pokušaj skretanja sa teme da su Hrvati, zapravo samo jedno od ogranaka šireg srpskog etnosa
- ako se priča o Hrvatima, onda se pak, bože moj, priznaje da je postojalo pleme Hrvata, pa čak i da se (za razliku od Srba) doselilo na Balkansko poluostrvo, ali ne, oni su samo nastanili zapadne obronke nekakve zamišljene srpske države, a suština je u tome da nije bilo nikakvog hrvatskog kraljevstva, niti ikakvih hrvatskih kraljeva

I onda se tako stalno vrtimo u krug. Ako se priča o jednom, beži se na potonje i tvrdi da je to suština, a ako se govori o drugome, onda se pokušava pobeći na prvo. I tako u nedogled, a da se zapravo ozbiljno ne porazgovara ili prouči ni jedno niti drugo.

Vezano za stavove koje su iznosili ili iznose zastupnici novoromantičarskih interpretacija na ovom forumu i po drugim društvenim mrežama na temu srednjovekovne hrvatske istorije, ono što prvo uviđamo jeste da imamo 2 teme oko kojih se vrte, bežeći konstantno sa jedne na drugu:

- Ako se govori o hrvatskoj državnosti, onda, odjednom, bože moj, niko uopšte nikada nije ni dovodio u pitanje Hrvatsko kraljevstvo u ranom srednjem veku, već je diskusija o etničkoj pripadnosti Hrvata u tom periodu, odnosno da je Hrvatsko kraljevstvo bilo jedna od srpskih zemalja. A razgovor o političkoj istoriji se interpretira kao pokušaj skretanja sa teme da su Hrvati, zapravo samo jedno od ogranaka šireg srpskog etnosa
- ako se priča o Hrvatima, onda se pak, bože moj, priznaje da je postojalo pleme Hrvata, pa čak i da se (za razliku od Srba) doselilo na Balkansko poluostrvo, ali ne, oni su samo nastanili zapadne obronke nekakve zamišljene srpske države, a suština je u tome da nije bilo nikakvog hrvatskog kraljevstva, niti ikakvih hrvatskih kraljeva

I onda se tako stalno vrtimo u krug. Ako se priča o jednom, beži se na potonje i tvrdi da je to suština, a ako se govori o drugome, onda se pokušava pobeći na prvo. I tako u nedogled, a da se zapravo ozbiljno ne porazgovara ili prouči ni jedno niti drugo.
Meni je od svega najsimptomatičnije zašto se Srbi uopće bave poviješću Hrvata. Moram iskreno reći da ogromnu većinu Hrvata uopće ne zanima povijest Srba i Srbije. Mislim da i tome ima nešto.

Meni je od svega najsimptomatičnije zašto se Srbi uopće bave poviješću Hrvata. Moram iskreno reći da ogromnu većinu Hrvata uopće ne zanima povijest Srba i Srbije. Mislim da i tome ima nešto.
Јел забрањено да се Срби баве историјом Хрвата? Већину Срба не занима историја Хрвата. Пристојан број сматра да Хрвати не постоје.

Јел забрањено да се Срби баве историјом Хрвата? Већину Срба не занима историја Хрвата. Пристојан број сматра да Хрвати не постоје.
Naravno da nije zabranjeno, ali ipak je simptomatično da se bave.

Vaš problem je što taj pristojan broj smatra. To nikog ne zanima.

Ne može se nikakva paralela povući sa Tvrtkom. Tvrtko je, efektivno, zauzeo srpski presto. I Milojević, kao i Deretić npr. u kontekstu stvaranja Hrvatskog kraljevstva govore o fragmentiranju srpskih zemalja. Papa Grgur VII dao je Zvonimiru krunu kraljevskog priznanja, ne srpskog, već hrvatskog kralja.

A ti sada i interpoliraš ono što je fanstebre napisao, tj. modifikuješ njegove reči. Evo, podsetiću te:

Tvrdilo se da se niti igde niti ikada ne pominje kraljevina. Docnije, forumaš Mrkalj je dodatno ovu tvrdnju ojačao, podržavajući je.

To je ono o čemu se diskutuje, a ne to što si ti spomenuo.

P. S. A forumaš Kotromanicev sin je i ubo suštinu. Bukvalno niko iole normalan ne dovodi u pitanje samu državnost Hrvatske u ranom srednjem veku. To ne čini niti jedan jedini srpski alternativac, a to nisu radili ni srpski alternativci, to nisu radile ni najveći srpski nacionalisti...to nije činio ni Đorđe Janković. I onda se javila tamo neka budala pre koju godinu i okačila na YouTube snimak o tome kako je DAI napravljen, tobože, kako bi se izmislila hrvatska državnost u ranom srednjem veku. I potom masa naivčina ponavlja tu nebulozu, uključujući po mestima kao što je baš ovaj forum. A radi se o takvoj neopevanoj gluposti da je jedina poštena stvar da svako ko na potforumu Istorija izgovori uopšte tako nešto, jedino što bi bilo razumno jeste da iskoči kroz prozor, ako već nije umro i sam od sramote.
Ти си човек формалиста и држећи се форме суштину никада нећеш достићи.

To je nešto najnormalnije, iz prostog razloga što istorija Srba u Hrvatskoj obuhvata prilično ogroman period, od bana Beloša do ovog zadnjeg rata. Hrvatska istorija u dobroj meri bila je isprepletana hrvatsko-srpskim odnosima i diskursom (praktično u hiljadugodišnjem periodu, a to slučaj sa srpskom istorijom nije), tako da nje uopšte nešto što bi trebalo da čudi. Slično kao što ćeš pronaći da se npr. Mađari dosta više bave rumunskom istorijom, neko Rumuni mađarskom. OK, možda nije poređenje najidealnije, ali mislim da je suština negde tu.

Tako da, iako si postavio kao nešto prevashodno nenormalno (ili u najmanju ruku neobično), zapravo bi trebalo da je nešto što je i poprilično uobičajeno.

Poslednja izmena:
To je nešto najnormalnije, iz prostog razloga što istorija Srba u Hrvatskoj obuhvata prilično ogroman period, od bana Beloša do ovog zadnjeg rata. Hrvatska istorija u dobroj meri bila je isprepletana hrvatsko-srpskim odnosima, tako da nje uopšte nešto što bi trebalo da čudi. Slično kao što ćeš pronaći da se npr. Mađari dosta više bave rumunskom istorijom, neko Rumuni mađarskom. OK, možda nije poređenje najidealnije, ali mislim da je suština negde tu.
Браво. Мени став неког Хрвата који се труди да схвати шта се све дешавало на простору данашње Хрватске не би изгледао 'издајнички', чак би ми потврдио да као Хрват стоји с обе ноге на земљи и не може ништа у том смислу да га уздрма. Па да се докаже и да су данашњу Хрватску населили 100 посто Камерунци.

To je nešto najnormalnije, iz prostog razloga što istorija Srba u Hrvatskoj obuhvata prilično ogroman period, od bana Beloša do ovog zadnjeg rata. Hrvatska istorija u dobroj meri bila je isprepletana hrvatsko-srpskim odnosima i diskursom (praktično u hiljadugodišnjem periodu, a to slučaj sa srpskom istorijom nije), tako da nje uopšte nešto što bi trebalo da čudi. Slično kao što ćeš pronaći da se npr. Mađari dosta više bave rumunskom istorijom, neko Rumuni mađarskom. OK, možda nije poređenje najidealnije, ali mislim da je suština negde tu.

Tako da, iako si postavio kao nešto prevashodno nenormalno, zapravo bi trebalo da je nešto što je i poprilično uobičajeno.
Ban Beloš je marginalna pojava u mađarskoj i hrvatskoj povijesti. Mogli bi i Hrvati proučavati srpsku povijest zbog činjenice da su hrvatski velikaši jedno vrijeme obnašali dužnost srpskih despota ili što je Hrvat Tito vladao i Srbima ili što su Hrvati sudjelovali u više kosovskih bojeva ili što su Hrvati živjeli na prostoru današnje Crne Gore i slično, ali svejedno većinu Hrvata taj suživot između Hrvata i Srba ne zanima.

Ban Beloš je marginalna pojava u mađarskoj i hrvatskoj povijesti. Mogli bi i Hrvati proučavati srpsku povijest zbog činjenice da su hrvatski velikaši jedno vrijeme obnašali dužnost srpskih despota ili što je Hrvat Tito vladao i Srbima ili što su Hrvati sudjelovali u više kosovskih bojeva ili što su Hrvati živjeli na prostoru današnje Crne Gore i slično, ali svejedno većinu Hrvata taj suživot između Hrvata i Srba ne zanima.
Бре, данас ти баш није дан. Како је Белош маргинална личност од 1140 до 1160?

Бре, данас ти баш није дан. Како је Белош маргинална личност од 1140 до 1160?
Шта вам је ово фора за Хрвате и Косовски бој? Јел ти стварно верујеш у то? Што се тиче Тита, стоји да је владао и Србима и да је Хрват.

Palatin kraljevstva Sv. Ištvana i jedna od najuticajnijih ličnosti te države svog vremena, koji je obnašao dužnosti ugarskog kralja koji je bukvalno bio slep čovek (vladao je umesto njega), bio mentor njegove dece, uključujući i princa i budućeg kralja, a njegova sestra bila kraljica, po tvom je mišljenju marginalna pojava? :eek: Takođe govorimo i o prvom pouzdano poznatom hrvatskom banu, sa biografskim crtama i preciznim podacima, u istoriji.

Pretpostavljam da je za tebe i Mehmed-paša Sokolović marginalna pojava turske istorije? :roll:

Palatin kraljevstva Sv. Ištvana i jedna od najuticajnijih ličnosti te države svog vremena, koji je obnašao dužnosti ugarskog kralja koji je bukvalno bio slep čovek (vladao je umesto njega), bio mentor njegove dece, uključujući i princa i bddućeg kralja, a njegova sestra bila kraljica, po tvom je mišljenju marginalna pojava? :eek:

Pretpostavljam da je za tebe i Mehmed-paša Sokolović marginalna pojava turske istorije?
Браво. Не знам шта је фора, ако се схвата да је фора да се понизе Хрвати, ево ја као Србин ћу да кажем да су мојим народом владали Турци неколико векова и да нас тада нико ништа није питао и да смо морали да слушамо Турке.

Браво. Не знам шта је фора, ако се схвата да је фора да се понизе Хрвати, ево ја као Србин ћу да кажем да су мојим народом владали Турци неколико векова и да нас тада нико ништа није питао и да смо морали да слушамо Турке.

Ja sam još Beloša naveo onako, kao hronološku odrednicu, kao najranije poznate isprepletanosti srpske istorije u Hrvatskoj. Ne znam zašto se MOST6 toga i uhvatio, jer nije toliko bitno.

Zna se šta je suština. Hvatski sabor je raspravljao kako će se zvati jezik, da li će priznati Srbe u Hrvatskoj. Ogroman period istorije obeležen je srpskim pitanjem u Hrvatskoji srpsko-hrvatskim odnosima, uključujući i celi 20. vek, ako hoćemo, sve do Oluje i Erdutskog sporazuma. Ja ne znam da li se on šali kad mi pominje nekakve Hrvate u Crnoj Gori ili titularne srpske despote u egzilu koji Srbijom nikada uopšte nisu ni vladali (štaviše, to poslednje treba dodati upravo u kontekst toga zašto Srbe interesuje i treba da interesuje hrvatska istorija više nego Hrvate srpska, pride); bukvalno je jasno kao dan o čemu govorim.

Ja sam još Beloša naveo onako, kao hronološku odrednicu, kao najranije poznate isprepletanosti srpske istorije u Hrvatskoj. Ne znam zašto se MOST6 toga i uhvatio, jer nije toliko bitno.
Добро је, убо си с Белошем, то би могла бити полазна тачка неких испреплетаних односа Срба и Хрвата у данашњој Хрватској.

Zna se šta je suština. Hvatski sabor je raspravljao kako će se zvati jezik, da li će priznati Srbe u Hrvatskoj.
Нама на овим просторима и јесте највећи проблем име. Сви се слажемо док не дођемо до именовања нечега, од те тачке се више не познајемо. Када то превазиђемо ми ћемо из модерног племена да прерастемо у модернр народе.

Još manje ikog, osim samih Srba, zanima što Srbi misle. A vama je slobodno da se tješite svojim fantazijama. Lakše vam prođe dan. :kafa:
Ако тебе, као можда Хрвата, занима шта ја, као можда Србин, пишем, упадаш сам себи уста.
И шта би била фантазија? Ево, можда ја фантазирам а то не желим, па ајде да исправимо тај део. Ја фантазију волим али не у историји.

Back