Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.578
Napisao je to sto sam ja napisao.Ja sam pitao šta je konkretno napisao, a ne šta su tvoje reči.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Napisao je to sto sam ja napisao.Ja sam pitao šta je konkretno napisao, a ne šta su tvoje reči.
Зар није написао за Стефана Војислава да је Стон а не Котор?To sto sam napisao.
Literatura služi da se čita.Ja sam pitao šta je konkretno napisao, a ne šta su tvoje reči.
Napisao je to sto sam ja napisao.
Literatura služi da se čita.
Radojčić
Pogledajte prilog 1566973
Prestonica je dvor a ne vikendica kako pogrešno učiš Gorda.
Znači Nemanja je vratio prestonicu tamo gde je bila za vreme Mihajla.
Врло чудно пише престонице у Котору и Припатни. Множина?Literatura služi da se čita.
Radojčić
Pogledajte prilog 1566973
Prestonica je dvor a ne vikendica kako pogrešno učiš Gorda.
Znači Nemanja je vratio prestonicu tamo gde je bila za vreme Mihajla.
Dalmatinski Srbi su imali prestonice širom primorja, očigledno samo mesto nije bilo toliko važno, već da to bude na primorju. Bodin je bio u Skadru, Mihajlo u Kotoru i Prapratni, treba videti dalje, istražiti, otkopati iz zaborava. Svi oni su sahranjeni u Sv Srdju pod Skadrom na Bojani.Зар није написао за Стефана Војислава да је Стон а не Котор?
Избаци тај цитат не сећам се уопште нити знам да је Скилица писао о Михајлу?
Врло чудно пише престонице у Котору и Припатни. Множина?
Или није добар превод?
Или су престонице резиденције ако их има више?
Мислим да нема код нас у традицији неких дворова већ више резиденција и то зимских , летњих. Тешко да од толиких задужбина и цркви није пронађен нити један двор нити писање или неки индиректан помен неког двора неке сталне резиденције нити код нас нити код Грка низи код Латина.Dalmatinski Srbi su imali prestonice širom primorja, očigledno samo mesto nije bilo toliko važno, već da to bude na primorju. Bodin je bio u Skadru, Mihajlo u Kotoru i Prapratni, treba videti dalje, istražiti, otkopati iz zaborava. Svi oni su sahranjeni u Sv Srdju pod Skadrom na Bojani.
Znamo da se Nemanja vratio na primorje, u Kotoru je opet uspostavio prestonicu.
Tek je Stefan prebacio tron u Rašku i zato jeste prvovenčani, prvi kralj Raške, prvi kralj koji je krunu izmestio iz primorja iz prvog kraljevstva, i zato tražio blagoslov iz Rima.
O tome je i piaso Halkokondil, Srbi su vezani za more, za primorje i odatle su se raširili dalje.
Dalmatinski Srbi su imali prestonice širom primorja, očigledno samo mesto nije bilo toliko važno, već da to bude na primorju. Bodin je bio u Skadru, Mihajlo u Kotoru i Prapratni, treba videti dalje, istražiti, otkopati iz zaborava. Svi oni su sahranjeni u Sv Srdju pod Skadrom na Bojani.
Znamo da se Nemanja vratio na primorje, u Kotoru je opet uspostavio prestonicu.
Tek je Stefan prebacio tron u Rašku i zato jeste prvovenčani, prvi kralj Raške, prvi kralj koji je krunu izmestio iz primorja iz prvog kraljevstva, i zato tražio blagoslov iz Rima.
O tome je i piaso Halkokondil, Srbi su vezani za more, za primorje i odatle su se raširili dalje.
Napisao je to njegov sin, Stefan, Prvovencani kralj Raske. Rekao je i da je Nemanja dvor premestio u Kotor.Kako znamo da se Nemanja vratio na primorje?
Ма ок је то него је споран детаљ да је та круна била подређена архижупану у Расу.Napisao je to njegov sin, Stefan, Prvovencani kralj Raske. Rekao je i da je Nemanja dvor premestio u Kotor.
Da nije mozda on bio nepouzdan izvor?
Ne arhizupanu vec megazupanu. Tako je, ta titula je pripadala Raskoj, na primorju je bio kralj. Posto je obnova krenula iz Raske I kraljevsku titula na primorju biva ponovo uspostavljanja dolazimo do paradoksa da je megazupan postavio kralja, tj Nemanja Vukana.Ма ок је то него је споран детаљ да је та круна била подређена архижупану у Расу
Што мегажупан? Због магни зупан?Ne arhizupanu vec megazupanu. Tako je, ta titula je pripadala Raskoj, na primorju je bio kralj. Posto je obnova krenula iz Raske I kraljevsku titula na primorju biva ponovo uspostavljanja dolazimo do paradoksa da je megazupan postavio kralja, tj Nemanja Vukana.
Napisao je to njegov sin, Stefan, Prvovencani kralj Raske. Rekao je i da je Nemanja dvor premestio u Kotor.
Da nije mozda on bio nepouzdan izvor?
Veliki zupan, otkud znam, nije ni bitno.Што мегажупан? Због магни зупан?
Он је тражио и раније регуларним путем али је Вукан направио аранжман са мађарским краљем и протерао га са мађарском војском.Veliki zupan, otkud znam, nije ni bitno.
Epilog je da je Stefan uvideo da to sa zupanom ne ide I da mora postati kralj po uzoru na stare dalmatinske, da uzme bukvalno tu dalmatinski krunu I za tu akciju trazi blagoslov Rima, jer su dalmatinski kraljevi nakon raskola pripali Rimu.
Ne kraljevi, da se ne naljuti Skot, vec teritorija primorja je pripala Rimu u verskom smislu
Tako je. Madjari su u tom trenutku vec stotnak godina drzali severno primorje I bili komsije Vukanu. Srbi Izgleda vec tada nisu sa tim imali problem, severno primorje su otpisali iz svojih zemalja I tada nastaje klica buduce hrvatske nacije, upravo na srpskoj zemlji pod Madjarima.Он је тражио и раније регуларним путем али је Вукан направио аранжман са мађарским краљем и протерао га са мађарском војском.
Veliki zupan, otkud znam, nije ni bitno.
Epilog je da je Stefan uvideo da to sa zupanom ne ide I da mora postati kralj po uzoru na stare dalmatinske, da uzme bukvalno tu dalmatinski krunu I za tu akciju trazi blagoslov Rima, jer su dalmatinski kraljevi nakon raskola pripali Rimu.
Ne kraljevi, da se ne naljuti Skot, vec teritorija primorja je pripala Rimu u verskom smislu
Stefan Prvovencani, Nemanjin sin. Ne znam kako je moguce da ne poznajes taj izvorZašto dalmatinska kruna? Otkud? Koji su izvori o tome?
Dalmatinski Srbi su imali prestonice širom primorja, očigledno samo mesto nije bilo toliko važno, već da to bude na primorju.
Имао је сигурно Котор и онај симболички значај на који је Коле указао јер је практично заборављен као Михајлова престоница или једна од њих.Nemanji treba razvijena luka. Posebno zato što je Dubrovnik uspeo da se odupre i funkcioniše dosta samostalno. Kotor je kasnije postao i sedište dosta moćne flotile, pored toga što je bio luka i vrlo važan konkurent Dubrovniku na Jadranu. Zapravo, na čitavom Sredozemlju.
Ako je već odlučio da Kotor dodatno utvrdi bedemima i ako se u njemu već bio nalazio jedan vladarski dvor, objasni ti zašto bi ga Nemanja rušio ili uklanjao značaj? Posebno kad će Kotor poprimiti toliko krupnu ulogu; zlatno doba njegove istorije pod Nemanjićima?
Nemanjići su imali još dosta dvorova. Nerodimlja, Pauni, Svrčin, Štimlja,...nijedno na primorju.